Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Lech36 - dzięki za wsparcie !

Moce produkcyjne są zwiększane

"LGD will further expand their capacity to 34,000 monthly substrates by the end of 2015, which will enable them to produce around 1.5 million panels in 2016"

Tutaj jest dyskusja o nowej jeszcze raczkującej technologii OLED. Trudno wymagać od dyskutantów żeby już mieli te TV. Po co te insynuacje o marketingu ? Nie można być tylko sympatykiem tej technologii ?

Rozumiem że dla ciebie janunio jest po prostu sympatykiem technologii oled i stąd taka a nie inna jego działalność na forum, tak? A jak ktoś odpierał debilne "argumenty" nt plazm to wtedy był marketing, tak?

widzę że obsesja u ciebie tylko postępuje...

A jak ktoś odpierał debilne "argumenty" nt plazm to wtedy był marketing, tak?

Nie, taka osoba jest sympatykiem technologii plazmowej. Możliwe, że wśród tych sympatyków też byli marketingowcy, ale jak Kolega wie nie przeszkadza mi to. Czy argumenty były "debilne" to powinien osądzić ktoś kto nie jest zaślepiony jedynie słuszną technologią.

Rozumiem że dla ciebie janunio jest po prostu sympatykiem technologii oled i stąd taka a nie inna jego działalność na forum, tak?

Sądzę że tak (jest sympatykiem), ale dopuszczam też tą drugą możliwość. Oczywiście jak wyżej napisałem nie przeszkadza mi to. Jeżeli kupię OLED-a to będzie moja suwerenna decyzja i Kolega 'janunio' nie będzie z nią miał nic wspólnego. Bardziej liczę na mojego kolegę, który lubi zmieniać TV jak rękawiczki i bacznie przygląda się OLED-owi. Jest zafascynowany jakością obrazu. Pewnie on pierwszy kupi więc będę miał jak zwykle platformę do eksperymentów. Niestety on potrzebuje rozmiar ponad 75' a tu na razie ceny są nieprzyjazne nawet dla niego, więc pewnie trochę to potrwa zanim kupi.

Moce produkcyjne są zwiększane

"LGD will further expand their capacity to 34,000 monthly substrates by the end of 2015, which will enable them to produce around 1.5 million panels in 2016"

Jest więc szansa że pojawi się więcej firm produkujących TV z matrycą OLED. Może wreszcie pojawi się OLED od Panasonic i uspokoi napiętą atmosferę ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

@Bobcat:

Raz piszą o substratach a na koniec o panelach.

Więc wychodzi, że z jednego substratu wycinają 4 matryce.

Tak to widzę.

Jednak 1,6 mln matryc OLED rocznie to chyba za mało by liczyć, że LG sprzeda Panasowi czy Sony jakieś ilości. Zwłaszcza, że LG twierdzi, że popyt przerasta podaż.

Samsung może to zmienić jeżeli wejdą w produkcję WRGB.

Mamy kwiecień a tu modeli 2015 nie widać !?

Trudno obecnie mówić o marketingu w odniesieniu do plazm.

Przyczyna prosta:

rynek nie zaakceptował tej technologii i zaprzestano produkcji.

Przyznam Wam rację:

Leżącego się nie kopie.

Widać są poważne trudności produkcyjne.

Na początku tak bywa. Z produkcją CD też na początku były problemy i mnóstwo odrzutów.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Moja osobista rada. Trzymać sie od tego z daleka.

Też nie mam do tej technologii zaufania, ale kupiłem 3 lata temu telefon z matrycą OLED (AMOLED) i do dzisiaj pracuje bez zastrzeżeń więc moje obawy nie koniecznie muszą być uzasadnione. Do tego to ta gorsza technologia z niebieską diodą OLED. Mam czas na obserwację bo mam na czym oglądać bez kompleksów przed OLED-em.

Trudno obecnie mówić o marketingu w odniesieniu do plazm.

Przyczyna prosta:

rynek nie zaakceptował tej technologii i zaprzestano produkcji.

w ten sposób to można też powiedzieć, że rynek nie zaakceptował magnetowidów, bo już się ich nie produkuje

Tak. LG potrafi robić tylko telefony

Jeden z moich TV to LG i nie mogę się zgodzić z taką opinią. To jeden z najlepszych (nie najlepszy) TV 4 lata temu na rynku. Do dziś mam szacunek do jego jakości obrazu. Oczywiście też ma swoje wady, ale są one w codziennej eksploatacji pomijalnie małe. O TV LG47LEX8 (nie było go oficjalnie na rynku europejskim) "Digitalversus" napisał kilka lat temu że to najlepszy TV jaki kiedykolwiek oglądali. Oczywiście to tylko opinia testerów niekoniecznie niezależna, ale gdyby to nie był dobry TV to napisanie takiego zdania podważyłoby renomę portalu.

To jak wypadł w światowych porównaniach z ówczesnymi plazmami

Już kiedyś pisałem. Linki też dawałem. Archiwum nie prowadzę. Na pewno coś znajdziesz. W archiwum mam tylko ten do LG47LEX8, ale na tamtym portalu były zmiany wizerunkowe i nie wiem w jakiej formie ten test się zachował.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No tak. Z tego co widzę to nawet nie miał tunera HDTV MPEG4. Czemu już go nie produkują?

Plazmę przebijał tylko jasnością. A więc nadawał się jako baner uliczny.

Czemu już go nie produkują?

W MM kiedyś słyszałem wypowiedź jakiegoś pracownika, że podobno na seriach LE i LX (LEX nie było oficjalnie w Europie) LG poniosła straty. Czy to prawda nie wiem, ale widać że księgowi rządzą.

Plazmę przebijał tylko jasnością. A więc nadawał się jako baner uliczny.

Plazma sprawdza się tylko w zaciemnionym pomieszczeniu do imitowania obrazu filmowego w kinie. Obraz rzeczywisty wypada na niej słabiej. Pewnie z powodu słabszego odwzorowania bieli przy dużych wypełnieniach.

Plazma sprawdza się tylko w zaciemnionym pomieszczeniu do imitowania obrazu filmowego w kinie. Obraz rzeczywisty wypada na niej słabiej. Pewnie z powodu słabszego odwzorowania bieli przy dużych wypełnieniach.

ten to już tak będzie do usranej śmierci ...

ten to już tak będzie do usranej śmierci ...

Ja nie prowokowałem pisząc akapit o banerze reklamowym :-).

Możesz to wykazać?

Po co ? Plazmy już zeszły z rynku. Jakaś znacząca przyczyna/przyczyny musiała być. Poza tym to wątek nie o plazmach tylko o OLED.

P.S. Jak już wcześniej pisałem obserwowałem to na plazmach moich kolegów, na których w dzień obraz był bardzo mdły nie do porównania z obrazem za oknem. To oczywiście było na TV starszych (Pioneer 8 gen. i Panasonic z serii chyba V10). Te ostatnie TV Panasonica radziły sobie z jasnością w dzień dużo lepiej (obserwacje serii 30, 50 i 60 w MM) , choć prawidłowo ustawiony (skalibrowany) ZT 60 miał w testach ~60 cd/m2 (krata ANSI) więc nie mógł w dzień odwzorować tego co za oknem. W nocy oczywiście to może wystarczać, ale też obraz będzie dosyć ciemny. To są moje obserwacje oraz obserwacje moich znajomych, którzy mieli plazmy. Już o tym pisałem w odpowiednich wątkach.

Janiunio tylko w tym wątku sie udziela wiec to tylko reklama. Uwaga na osobnika.

A w kwestii oled wciąż nic nowego.

chwilowy brak działalności w audio.

A w kwestii oled wciąż nic nowego.

Polaków w większości nie stać na oferowane ceny TV 55' a mniejszych na razie nie produkują. OLED 4k mają już całkowicie zaporowe ceny dla polskiego konsumenta. Jak zaczną produkować mniejsze rozmiary to pewnie będzie o tej technologii głośniej.

To co piszesz to podstawowy błąd. Obraz TV musi być kalibrowany pod śwatło w pokoju a ni za oknem. Chyba, że zamierzasz wystawiać TV za okno.

Chodzi o możliwość uzyskania obrazu porównywalnego z tym za oknem. Jak byś zamontował TV zamiast okna i wyświetlił na nim obraz terenu za twoim oknem. Oczywiście ekstremalnie dokładnie nie będzie ale najlepsze przybliżenie.

w ten sposób to można też powiedzieć, że rynek nie zaakceptował magnetowidów, bo już się ich nie produkuje

Masz dużo racji:

Kamery HD z optycznymi nośnikami,

SACD/HD DVD/MD/ ... długo by wymieniać.

Popyt to podstawa !

Tak samo jest / będzie z OLED TV.

OLED wyprze z rynku LED/LCD. To kwestia czasu. Wyłącznie.

Tylko, że w tym przypadku monopol ma jeden BRAND !

Oby jak najkrócej !

Póki co OLEDy produkuje SONY i LG.

>Lech36

To co piszesz to podstawowy błąd. Obraz TV musi być kalibrowany pod śwatło w pokoju ...

Rozwiń please ...

Chodzi o światło o której godzinie, przy jakiej pogodzie, przy jakim ustawieniu zasłon i w jakiej porze roku ?

Że o fazie księżyca nie wspomnę.

Latka lecą do przodu i czegoś jak nie było tak nie ma.

Chodzi o możliwość uzyskania obrazu porównywalnego z tym za oknem. Jak byś zamontował TV zamiast okna i wyświetlił na nim obraz terenu za twoim oknem. Oczywiście ekstremalnie dokładnie nie będzie ale najlepsze przybliżenie.

Nikt zamiast okna nie kupuje TV.

Jeśli na przykład za oknem jest ciemna noc nie koniecznie to muszę mieć w TV. Obraz ma być zgodny z zamierzeniem reżysera i dostosowany do warunków oglądania pomieszczenia czyli pokoju.

Czy widział ktoś kreskówkę za oknem? smiley-cool.gif

Nikt zamiast okna nie kupuje TV.

Na razie nie ale może kiedyś jak życie na ziemi przeniesie się pod jej powierzchnię to tak będzie. Zresztą pasywne domy zmierzają do ograniczenia ilości i wielkości najsłabszych ich punktów czyli okien. Możliwe że kiedyś okna zastąpią wyświetlacze o dużej rozdzielczości. Będziemy mieli dowolny wybór widoków za "oknem" ;-).

Czy widział ktoś kreskówkę za oknem?

Kreskówka i film nie są wyznacznikami naturalności obrazu. Naturalny obraz to to co nas otacza widziane bezpośrednio okiem.

Kreskówka i film nie są wyznacznikami naturalności obrazu. Naturalny obraz to to co nas otacza widziane bezpośrednio okiem.

Masz rację ale tylko częściowo. Jeśli reżyser nakręci piękne gówno ładniejsze od naturalnego to takie ma być. Tylko to chciałem przekazać. Na dzień dzisiejszy żaden TV nawet plazma nie jest w stanie oddać obrazu naturalnego widzianego gołym okiem. Z tym , ze jak dla mnie puki co plazmy są najblizej temu. To, że nie nie potrafią świecić jak reflektor to naj mniej istotna wada. Podchodząc statystycznie całe powieszchnie białe czy czarne to jakiś 1% materiałów filmowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.