Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, że jest to szukanie frajerów. Bardzo słusznie zauważyłeś, że jak wreszcie będzie co oglądać to dziś kupione odbiorniki będą przestarzałe. Argumenty, jakimi się posiłkują obecni nabywcy telewizorów UHD brzmią moim zdaniem nieprzekonująco. Uzasadniają oni bowiem swój zakup stwierdzeniem, że "materiał FHD przeskalowany do UHD i oglądany na telewizorze UHD wygląda lepiej niż w oryginale". Teza mocno dyskusyjna, żadne przeskalowanie nie zwiększa przecież ilości detali na ekranie. Widziałem takie zabawy i muszę przyznać, że nie zrobiły na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia. Cofając się w czasie można powiedzieć, że żadne przeskalowanie nie było w stanie zrobić z DVD jakości BD.

A poza tym moje zdanie znasz. Jako osoba, która miała okazję widzieć w akcji 8K konsekwentnie uważam 4K za przejściówkę i UHD-Ready. Wiadomo, że 8K w Japonii już jest, oni w ogóle się nie bawią w 4K, idą od razu FHD - 8K. Do nas 8K (prędzej czy później) również dotrze. I w tym kontekście jest to dodatkowy argument, że wciskanie ludziom teraz 4K jest polowaniem na jelenie. Potem marketingowcy będą wciskać 8K i zacierać ręce: co dwa zakupy to nie jeden.

Na matrycach UHD w zasadzie nie widać struktury pixeli.

W 8K będzie jeszcze lepiej.

Ale o bogatej ofercie 4K jak i 8K można zapomnieć.

Przy jakim poziomie chcesz "wskoczyć" ? :)

Wygięcie Ci nie przeszkadza ? Chyba ma także wyjść coś płaskiego w tym roku.

Wygięcie przy 65" jest cool.

Co do nowości:

LG prezentuje dwa nowe niedrogie telewizory OLED - EG910V EG920V

LG poinformowało dziś że wprowadza dwa nowe telewizory OLED o nazwie EG920V i EG910V z 4K i HD odpowiednio. Nowy model HD będzie w cenie 2299 euro.

LG ogłosiło pełny line-up telewizorów OLED na targach CES w styczniu, ale te dwa modele nie były wśród nich. Przyglądamy się nowym tańszym modelom OLED. Seria EG920V oferuje rozdzielczość 4K a seria EG910V oferuje rozdzielczość HD. Oba telewizory są zakrzywione i będą dostępne tylko w rozmiarze 55".

Telewizory mają się ukazać w Europie i wydaje się, że będą one dostępne tylko w wybranych regionach. Oba telewizory wyposażone są w system operacyjny webOS i LG z obsługą Remote Magic Remote. EG920V dodatkowo wspiera HEVC, który jest wymagany do strumieniowych transmisji z Netflixa i odbiera sygnały w 4K. Oba telewizory są wyposażone w trzy wejścia HDMI.

LG 55EG920V i 55EG910V trafi do sprzedaży w Europie jesienią tego roku z sugerowanych cenach detalicznych 4199 euro dla modelu 4K i 2299 euro dla modelu HD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że jest to szukanie frajerów. Bardzo słusznie zauważyłeś, że jak wreszcie będzie co oglądać to dziś kupione odbiorniki będą przestarzałe

Przede wszystkim to większość oferowanych telewizorów UHD nie obejmuje gamutu standardu 4k.

i 2299 euro dla modelu HD.

Moja plazma Panasa 50' HD kosztowała 750 €. Rozumiem , że te 2299 € to jest ten postęp na który się łapią konsumenci. Pozdrawiam konsumentów!!!! rofl1.gif

Moja plazma Panasa 50' HD kosztowała 750 €. Rozumiem , że te 2299 € to jest ten postęp na który się łapią konsumenci.

Przypomnij ile kosztowały plazmy po roku od wprowadzenia technologii na rynek i jaką miały jakość i rozmiary :-). Niestety za postęp w tym dziale musi zapłacić konsument (Rząd fanów TV nie dofinansuje), zresztą za postęp w dziedzinie np. leków też często płaci konsument. Takie czasy. Ciężkie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

JA TU WIDZĘ SAME ZACHWALANIE!

Konsument to jest jeleń którego trzeba walić po kieszeni. Wtedy gdy plazmy wchdziły i były drogie i do bani to oglądałem na wspaniałym Sony KV29

JA TU WIDZĘ SAME ZACHWALANIE!

Zachwalanie to była cecha charakterystyczna w wątkach o plazmach. OLED jest na początku walki o pozycję na rynku. Wystartował z bardzo wysokiej pozycji. Najwyższej w historii. Jest jeszcze trochę niewiadomych, ale ogólnie wydaje się być całkiem interesujący. To oczywiście tylko moje zdanie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pierwszą plazmę 32' kupiłem na akcji bez VATu. I była tak dobra , żeby nie wchodząca telewizja naziemna DVBT to pewnie miałbym do dziś. smiley-cool.gif

Co jest dobrego w zniekształconym obrazie przez zakrzywienie?????! Przecież to tylko moda!!!!!

Co jest dobrego w zniekształconym obrazie przez zakrzywienie?????!

Też jestem przeciwnikiem "krzywych" TV. Zresztą nie tylko ja. Na "flatpanelshd" zakrzywienie jest zawsze klasyfikowane jako wada. Ja się z tym zgadzam. Oglądałem w praktyce. Jak ktoś ma trochę pojęcia o geometrii to też będzie tego zdania.

Sprawa jest prosta. Wszystkie rejestrowane i dopuszczone do emisji materiały są przystosowane do klasycznych płaskich ekranów. W kamerze elektronicznej sensor obrazowy jest płaski a w kamerze filmowej klata celuloidu również jest płaska!!!!!

Skąd się wzięło zakrzywienie? Ano OLED można łatwo nawet zwijać. I wytworzyła się walka miedzy producentami nawet tych LCD!

A palant płaci.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Też jestem przeciwnikiem "krzywych" TV. Zresztą nie tylko ja. Na "flatpanelshd" zakrzywienie jest zawsze klasyfikowane jako wada. Ja się z tym zgadzam. Oglądałem w praktyce. Jak ktoś ma trochę pojęcia o geometrii to też będzie tego zdania.

Popatrz co na temat krzywizny TV ma do powiedzenia wydawałoby się poważny portal o tematyce HDTV.

Czytam wypowiedź, temat jednego z forumowiczów, który jest niczym innym jak materiałem reklamowym Samsunga, co oczywiście forumowicze zauważyli i im to wytknęli.

Mało tego, wydaje się że moderator jest jego współautorem, w każdym razie w pierwszym poście forumowicza, pojawiają się wpisy Gmeru w ramce, jako część tego posta.

Ten wpis, jest peanem pochwalnym zakrzywionych ekranów Samsunga. I teraz będzie najlepsze.

Czytając tą wypowiedź czytam m.in:

,,siadając centralnie przed telewizorem nasz wzrok ma taką samą odległość do każdego punktu ekranu. Dzięki temu właśnie czerpiemy dodatkową satysfakcję z oglądania.''

A czy ktoś z Samsunga pisząc o ekranie jako o cykloidzie i nawet o Galileuszu(!), nie wiedział o tym, że aby mieć taką samą odległość do każdego punktu ekranu, musimy siedzieć nie tylko centralnie, ale też w ,, ogniskowej'' tego ekranu?! Wynika to z niewiedzy autora tematu, czy też celowo o tym się nie pisze?

Czy Samsung podaje jaka jest ta ogniskowa, promień dla każdej przekątnej z osobna?

No bo chcąc skorzystać z dobrodziejstw tej krzywizny powinniśmy to wiedzieć.

Dziwię, się że forum reklamujące się jako to robiące najrzetelniejsze testy ( i tak faktycznie jest) tego nie zauważa.

Ale to jeszcze nic. Bo dalej czytam wypowiedź Gmeru i to już jest majstersztyk:

,,Producent zapewnia, że dzięki temu widz jest mniej narażony na degradację kolorów, która powstaje na skutek patrzenia na ekran LCD pod kątem. To czysta prawda, tak długo jak siedzimy na wprost ekranu. Gdy usiądziemy pod kątem, to nie ma to większego znaczenia. Jeden narożnik ekranu jest bowiem zakrzywiony bardziej w naszą stronę, a drugi w przeciwną, zatem bilans zysków i strat wyrównuje się.''

Czyli jak?

To że jedna część ekranu będzie wyglądała inaczej niż druga nie ma znaczenia bo średnio będą wyglądały podobnie?!

Jedna część ekranu będzie bardziej ostra a druga mniej i to jest O.K.?

To może też jak jedna część ekranu będzie przekłamywała kolory w stronę barw zimnych o 30% a druga w stronę barw ciepłych o te same 30%, to można napisać, że ,,bilans zysków i strat wyrównuje się.''

http://hdtvpolska.com/topic/34811-zakrzywiony-ekran-telewizory-curved-tylko-dodatek-czy-cos-wiecej/

Jeśli więc takie rzeczy pisze administrator forum to jaką wiedzę na ten temat mają mieć ,, szeregowi'' klienci.

To się nazywa bełkot marketingowy. Nie ma czegoś takiego jak norma na zakrzywiony obraz. Koniec kropka. Wszystko to widzimisie producentów lansujących wielkie G...WNO jako coś wspaniałego.

W dniu 3.07.2015 o 16:46, gość napisał:

,,siadając centralnie przed telewizorem nasz wzrok ma taką samą odległość do każdego punktu ekranu. Dzięki temu właśnie czerpiemy dodatkową satysfakcję z oglądania.''

Siadając w odległości około 3,5 m od TV na wprost miałem wrażenie że ekran nie jest prostokątem. Jest wklęsły w środku szerokości. To oczywiście tylko "gra" perspektywy, ale już przy tych małych krzywiznach widoczna. Ciekawe że na moich płaskich ekranach nie mam takiego wrażenia. Oczywiście odwrotnego.

,,Producent zapewnia, że dzięki temu widz jest mniej narażony na degradację kolorów, która powstaje na skutek patrzenia na ekran LCD pod kątem.

Na degradację kolorów nie zwróciłem uwagi. Za małe kąty żeby rzucała się w oczy na normalnym obrazie TV. Przy siedzeniu z boku sytuacja połowicznie się zmienia na bardziej niekorzystną i to może już być trochę widoczne.

To może też jak jedna część ekranu będzie przekłamywała kolory w stronę barw zimnych o 30% a druga w stronę barw ciepłych o te same 30%, to można napisać, że ,,bilans zysków i strat wyrównuje się.''

Dokładnie tak jest, z tym że w tych TV co ja mam do +/-30 stopni a nawet +/-45 nic niepokojącego nie widzę. Pewnie jestem ślepy ;-).

Kiedy krzywizna ma sens ...

Ano gdy mamy 65" i oglądamy obraz UHD z 1,5m.

Inne proporcje przekątna/odległość nie mają większego sensu.

LG obniżył w USA cenę na fagowca tj. 65EG9600V aż o 2 tyś usd !

Ukryta Zawartość

Obecna cena to tylko 6 999 usd. Jest dobrze.

Widać, że zwiększyli moce produkcyjne.

Ciekawe co w Europie ?

Ukryta Zawartość

"Although the price different is still a lot, it is predicted that the price of 65-inch OLED TV Panel will be $765 in 2018 which is at an equivalent level with LCD"

Jeżeli ceny paneli OLED i LCD się mają zrównać już w 2018 to jesteśmy w fazie zgonu LCD-LED.

Ukryta Zawartość

Czy tanio ?

Weźmy na 50 rat "0" procent to wychodzi 7000/50= 140 usd miesięcznie. ONLY.

Poza tym topowy TV świata to nie produkt dla "Kowalskiego" tylko dla zamożnych i fanatyków.

Ukryta Zawartość

"Although the price different is still a lot, it is predicted that the price of 65-inch OLED TV Panel will be $765 in 2018 which is at an equivalent level with LCD"

Jeżeli ceny paneli OLED i LCD się mają zrównać już w 2018 to jesteśmy w fazie zgonu LCD-LED.

Ukryta Zawartość

Czy tanio ?

Poza tym topowy TV świata to nie produkt dla "Kowalskiego" tylko dla zamożnych i fanatyków.

Ciekawe co pierwsze się skończy, raty czy tv ;)

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Czy tanio ?

Trochę bez sensu.

Albo uważasz, ze to TV dla zamożnych albo raty.

A wydatek około 500zł przez ponad cztery lata miesiąc w miesiąc na TV dla niezamożnej osoby to raczej niemało.

Rozmowa o cenie wydaje mi się trochę mało stosowna :) Dam przykład z innej beczki - przypomnijcie sobie jak Apple wchodzi na rynek - za iPhone trzeba było dać ze dwa razy więcej niż za Samsunga czy HTC. I ludzie kupowali jak szaleni. Dlaczego? Bo jakość urządzenia i frajda z jego użytkowania uzasadniała cenę. To samo będzie z OLED. Można mieć 55-calowego leda z fullhd i zapłacić za niego 4 tys. i można mieć oleda za 9 tys. Tylko że to nie są te same produkty - różnica jest z grubsza taka jak między Samsungiem na Androidzie i iPhonem na iOS :) Wystarczy podejść w sklepie do oleda, żeby zobaczyć że to jednak inna jakość niż panel led.

Ciekawe co pierwsze się skończy, raty czy tv ;)

Producent oledów już o tym mówił wielokrotnie: trwałość ekranów oled jest dokładnie taka sama jak matryc led i czas użytkowania wynosi 30 tys. godzin.

Rozmowa o cenie wydaje mi się trochę mało stosowna :) Dam przykład z innej beczki - przypomnijcie sobie jak Apple wchodzi na rynek - za iPhone trzeba było dać ze dwa razy więcej niż za Samsunga czy HTC. I ludzie kupowali jak szaleni. Dlaczego? Bo jakość urządzenia i frajda z jego użytkowania uzasadniała cenę. To samo będzie z OLED. Można mieć 55-calowego leda z fullhd i zapłacić za niego 4 tys. i można mieć oleda za 9 tys. Tylko że to nie są te same produkty - różnica jest z grubsza taka jak między Samsungiem na Androidzie i iPhonem na iOS :) Wystarczy podejść w sklepie do oleda, żeby zobaczyć że to jednak inna jakość niż panel led.

Producent oledów już o tym mówił wielokrotnie: trwałość ekranów oled jest dokładnie taka sama jak matryc led i czas użytkowania wynosi 30 tys. godzin.

Nie miałem na mysli trwałosci panela ale całą resztę bebechów....

Poza tym producenci wiele mówią żeby tylko opchnąć towar...często nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością...

Samsungowi wystarczyly kondensatory żeby TV padaly jak mrowki nie długo po gwarancji.

Na szczęście taka awaria to prosta rutynowa domowa naprawa. Miałem takie dwie w TV firmy Sony (Trinitron) przez 15 lat eksploatacji.

Szajsung to swoich tv wkłada nietypowe kond.także nie wymienisz.

Trzeba wezwać serwisanta od Samsunga. On pewnie będzie miał dostęp do tych elementów. Jak nie będzie miał to więcej Samsunga nie kupować, choć może to się okazać trudne w dzisiejszych układach rynkowych.

Tu jest trochę o szajsungu i kondesatorach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest trochę o szajsungu i kondesatorach

Ukryta Zawartość

Znany temat. Ciekawy film.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.