Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Tu sie nie do konca zgodze mam plasne V20 szwagier ma V30 narazie nie zamienil bym tego tv na zaden inny piza ax900 badz dx900 ktore posiadalem i posiadam i wspomniana plasme.

Widzialem tez jilka sams.sonowek, lgkow, sharpow i innych w sklepie gdzie ustawialem po swojemu badz u znajomych zawsze ustawialem obraz po swojemu. Nie mowie ze nie ma dobrych tanscych lcd ale kazdemu co nie do maga, a to czern ato kolory a to biel ( plasma ) zawsze cos... Teraz wiem ze jak bede kupywal to dx900...bez reklamy..

Jako posiadac dx, a wczesniej ax stwierdzam ze az takiej druzdoczacej roznicy w obrazie nie ma ( moja subiektywna ocena ) tak sa pewne roznice ale zeby sikac to nie bardzo...

Przepraszam za bledy ortogra. ale wracam z meczu no i ....

Pozdrawiam.

Uwłaczasz sobie i innym choć trochę szanującym się ludziom pisząc takie posty - nie możesz wstrzymać się odrobine i napisać posta jak normalny człowiek? Wiem ze nikt nie jest doskonały i każdemu (mnie też) zdarza się "chlapnąć" jakiegoś byka ale to co Ty wyprawiasz przechodzi wszelkie granice....

Tak trochę mnie poniosło, moja wina obiecuje poprawę.

Co do porównań to napisze coś w przyszłym tygodniu jak się oswoję z telewizorem.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość A&T

(Konto usunięte)

Dziś w Euro RTV kupowałem odkurzacz Philipsa. Uwaga. Są przeceny i dodatkowa dwu dniowa promocja. Dorzucają worki za 40 zł i odkurzacz samochodowy za 200 zł. Naprawdę warto. Może bym o tym nie wspominał gdyby Nie rozmowa ze sprzedawcą przy tej okazji, Proponował mi rozszerzoną 5 letnią gwarancję i zarejestrowanie się na ich portalu jako stały klient. Na co mu odpowiedziałem, że ja rzadko kupuję bo jak coś kupuję to porządnego działającego minimum 10 lat. Wspomniałem mu o mojej plazmie Panasonica. Na co stwierdził bym dbał o nią bo to najlepsze telewizory. Dodał , że producenci OLEDÓW z przewalonymi cenami twierdzą, że jedyne telewizory jakie się do ich TV OLED jakością zbliżają to właśnie plazmy Panasonica. A ja bym powiedział , że ich OLEDy próbują się zbliżyć do plazm Panasa. :)

Tak najkrócej można podsumować obecną na rynku TV sytuację.

Ja bym powiedzial ze najlepszy LCD-LED jaki jest na rynku jest pod pewnymi wzgledami lepszy niz plazmy, a na pewno jest lepszy niz OLED w podobnej cenie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tak popieram poprzednikow odnosnie plazm obraz bajka ale sa dwie rzeczy ktore naprawde mnie draznia i to u mnie i u szwagra to samo, mianowicie buczenie ale to nie wiatraki bo kiedys juz je odlaczalem, druga rzecz to slaba biel ale po latach z v20 i v30 juz mi to nie przeszkadza. Zalety rekompensuja te dwie drobnostki..

I oto nowy Sony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ooo, mowilem ze bedzie spadac. Siec Richer Sounds nie zawodzi. ;)

Artykuł z WP taki niedzielny żart nie wiem kto to pisał..

,, Ekran o przekątnej ok. 15 cali powinien znajdować się ok. 2 m od miejsca, z którego będziemy na niego patrzeć. W przypadku przekątnej 25 cali, zachowujemy odległość 3 metrów, a te 50 calowe stawiamy w odległości minimum 4 metrów od kanapy czy fotela,,

To autor gdy pójdzie do kina powinien oglądać z odległości 100 metrów co najmniej..:))) Ja oglądam 65 cali z 2.5 metra i myślę że tv jeszcze mógłby być nawet większy z tej odległości.

Dobre dobre te podane odległości w tym artykule. ... ;)

Ja 110" oglàdam z 3,5m... i nareszcie już skończyłem pogoń za calarzem...pełnia szczęścia. ... przesiadłem się z 65" st60 panasa bo było za mikre.... :))))

A o całkowitej niewiedzy autora artykułu świadczy fakt że nic nie wspomniał o rozdzielczości oglądanego materiału która jest głównym kryterium przy doborze odległości od ekranu, tv czy monitora... podane odległości dotyczą chyba SD....

Dobre dobre te podane odległości w tym artykule. ... ;)

Ja 110" oglàdam z 3,5m... i nareszcie już skończyłem pogoń za calarzem...pełnia szczęścia. ... przesiadłem się z 65" st60 panasa bo było za mikre.... :))))

A o całkowitej niewiedzy autora artykułu świadczy fakt że nic nie wspomniał o rozdzielczości oglądanego materiału która jest głównym kryterium przy doborze odległości od ekranu, tv czy monitora... podane odległości dotyczą chyba SD....

właśnie zaczynam grać w Bf4 na monitorze 24cale ..czekaj odsunę się o 3 metry bo to właściwa odległość w trybie deathmatch:)))))

;))

Ja rowniez gram w trybie hardcore. Lubie odnowione mapy z BF3.

Niebawem czeka nas to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie sposób się nie zgodzić z przedstawionymi tam celnymi spostrzeżeniami.

Punkt widzenia zależy od punktu patrzenia. Tu na forum jest grupa fanów plazmy i fajnie. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Wśród moich znajomych nikt za plazmą nie tęskni. Ludzie przesiedli się na duże LED LCD-ki i sobie chwalą. Nikt z nich nie wróciłby do plazmy. Nie jest też prawdą, że zaprzestano produkcji plazmy ze względu na koszty. Zaprzestano ponieważ firma Fujitsu, która zajmowała się rozwojem tej technologii dla Panasonic-a, Samsunga, Sony i innych firm zakończyła dalsze prace stwierdzając, że więcej z tej technologii wycisnąć się nie da. Było to jakieś 2 lata przed zaprzestaniem produkcji przez Panasa. Przyznaję, że ostatnie modele plazm Panasa były dobre ale i tak wolę topowe modele LED LCD.

Zmieniły się też oczekiwania rynku. Nie można tego postrzegać przez pryzmat rynku polskiego, ale i u nas nastąpiły zmiany. Obecny trend to większe, jaśniejsze pokoje z większym udziałem światła dziennego. To wymusza większe ekrany i jaśniej świecące. W takich warunkach plazma nie sprawdzała się.

Tu fajna refleksja posiadacza starej plazmy Panasa, który przesiadł się na OLED-a:

Ukryta Zawartość

Przeczytałem co ten człowiek wypisuje i ręce opadają. W zasadzie wszystko mu się podoba poza tym, że obraz jest gorszy przy oglądaniu z większego kąta!! Przecież to jest absurd. Siedząc 3m od TV 65 cali mogą przed nim siedzieć 4 osoby i zmiany kolorów nie będzie bo kąt oglądania nawet skrajnie siedzących osób nie jest duży.

Kto ogląda TV z boku? To tak jakby mieć pretensje, że słuchając z kuchni sprzętu stereo stojącego w pokoju nie ma idealnej stereofonii. No nie ma bo być nie może. Non sens.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zmieniły się też oczekiwania rynku. Nie można tego postrzegać przez pryzmat rynku polskiego, ale i u nas nastąpiły zmiany. Obecny trend to większe, jaśniejsze pokoje z większym udziałem światła dziennego. To wymusza większe ekrany i jaśniej świecące. W takich warunkach plazma nie sprawdzała się.

To prawda. Tych którzy mają pokoje kinowe olano bo jest ich mało.

Podobnie olewa się fanów dobrego brzmienia wydając płyty CD na boomboxa.

Stąd lament osób które nie oglądają TV w pokoju dziennym. Tęsknota za jakością plazmy, która za niewielką kasę była w pokoju kinowym niedościgniona.

Teraz liczy się TV z wodotryskami i oczoj....m obrazem do oglądania w pokoju gdzie toczy się życie codzienne, przy kotlecie:-)

To prawda. Tych którzy mają pokoje kinowe olano bo jest ich mało.

Nie wiem czy tak jest. Ci co mają pokoje kinowe to mają tam wielkie ekrany i nie potrzebują plazm. A w pokojach dziennych mają duże LCD-ki.

Gość A&T

(Konto usunięte)

Przeczytałem co ten człowiek wypisuje i ręce opadają. W zasadzie wszystko mu się podoba poza tym, że obraz jest gorszy przy oglądaniu z większego kąta!! Przecież to jest absurd. Siedząc 3m od TV 65 cali mogą przed nim siedzieć 4 osoby i zmiany kolorów nie będzie bo kąt oglądania nawet skrajnie siedzących osób nie jest duży.

Kto ogląda TV z boku? To tak jakby mieć pretensje, że słuchając z kuchni sprzętu stereo stojącego w pokoju nie ma idealnej stereofonii. No nie ma bo być nie może. Non sens.

Wydaje mi się, że kolega czegoś nie rozumie. Do oglądania przy dużym nasłonecznieniu nigdy nie będzie dobrych telewizoró bo nie są to warunki do oglądania. Wiocha może sobie kupować świecące po oczch tv, ale z jakością to nie ma nic wspólnego. Oto moje zdanie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie wiem czy tak jest. Ci co mają pokoje kinowe to mają tam wielkie ekrany i nie potrzebują plazm. A w pokojach dziennych mają duże LCD-ki.

No to ja tu jestem wyjątkiem. Mam pokój tylko kinowy z plazmą właśnie. Projek mnie jakoś odstrasza skomplikowaniem obsługi, szybkim spadkiem jakości obrazu( trwałość lampy).

Chociaż jak by mi plazma padła, to faktycznie zastanawiam się nad projkiem bo jakoś alternatywy w LCD-kach nie widzę.

W OLED-ach też jeszcze na razie nie, ale oby to się zmieniło.

A w pokoju dziennym mam TV tylko do oglądania raz w tygodniu może wiadomości czy sportu i tam nie potrzebuję dużej przekątnej bo po co?

Bez kina domowego i tak żadnej przyjemności z oglądania filmów nie ma, tak samo oglądania w pokoju gdzie toczy się życie rodzinne.

Wydaje mi się, że kolega czegoś nie rozumie. Do oglądania przy dużym nasłonecznieniu nigdy nie będzie dobrych telewizoró bo nie są to warunki do oglądania. Wiocha może sobie kupować świecące po oczch tv, ale z jakością to nie ma nic wspólnego. Oto moje zdanie.

Nieładnie że obrażasz ludzi, którzy kupują sobie dziś nowy TV. Oni mogą odpowiedzieć, że wiocha to szuka po aukcjach starych klamotów plazmowych. Nikt nie ogląda TV w walącym na ekran słońcem bo nie ma to sensu. Ale nawet jeśli okno jest oddalone 6m od TV to w jasnym pokoju, z normalnym światłem dziennym plazmy nie da się oglądać.

A z ciekawostek to Samsung wypuścił swój topowy TV 88 cali z serii KS9800. Pierwsze 100 sztuk zostało rozesłane po świecie na różne demo prezentacje. Nim dokończono prezentacje to wszystkie zostały sprzedane. To bardzo drogi TV za ok 19000 euro. Kolejne 100 sztuk wypuszczono w czerwcu i sprzedały się w...kilka minut.

Kolejne serie mają być wypuszczane teraz w czasie wakacji i już są sprzedane. Taki to teraz mamy świat.

Gość A&T

(Konto usunięte)

Kogoś kto nie potrfi wyposażyć pokoju jak należy nazwać lepiej nie potrafię. Jak ktoś ma za dużo słońca a wydaje dziesiątki tysięcy na tv może zainstalować sobie automatyczne rolety. Rozwiązań jest sporo. Tylk8 trzeba chcieć.

Owszem. Mając rolety nie każdy chce całkiem zaciemniać pokoj tylko dlatego, że jego plazma nie daje rady. U mnie są rolety i lekko zaciemniam, a i tak plazma wypadała gorzej niż LCD.

ja nie wyobrazam sobie ogladac filmu i załapać klimat w dzien ..musi byc totalna ciemność ,cisza i wtedy klimat i full koncentracja.. a w dzien to moglbym na byle jakim tv oglądac bez różnicy jesli chodzi o jakość..

Ludzie mają różnie. Niektórzy w ciemnym pokoju np zasypiają. Poza tym na TV ogłada się nie tylko filmy w skupieniu, ale też publicystykę, reportaże, wiadomości, czy inne rzeczy na luzie, rozrywkowo.

Oczywiscie ale filmy i dobre seriale głownie zagraniczne(nie M jak miłość itd) dla mnie mają priorytet ..dopiero ostatnio obejrzałem wszystkie sezony Gry o tron na blurayu i jestem dosłownie zafascynowany jakoscią obrazu i ogólnie tym serialem.Oglądanie przy zapalonym świetle,moim zdaniem dużo się traci..Zresztą kiedyś oglądalem na hx850 czasem przy zapalonym swietle ,żeby nie widzieć jak podswietlenie pracuje, to tu sie zapali,to tam zgaśnie i tak non stop..

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ludzie mają różnie. Niektórzy w ciemnym pokoju np zasypiają. Poza tym na TV ogłada się nie tylko filmy w skupieniu, ale też publicystykę, reportaże, wiadomości, czy inne rzeczy na luzie, rozrywkowo.

Rozmawiamy w dziale kino domowe.

Więc raczej o projekcję filmów chodzi. To nie dział TV w kuchni.

W kuchni to jeszcze inny temat. A jeśli już tak bardzo chcesz pisać o kinie domowym sensu stricte to z czym do ludu? Z plazmą 50 cali czy nawet 65 cali? Jakie kino? Nie bądźmy śmieszni... :-)) Kino to zaczyna się od 100 cali. Mniejsze to właśnie oglądanie w dziennym pokoju.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Pełna zgoda ale jak sam widzisz jasny TV dalej możliwości oglądania w obu wersjach oświetlenia. A plazma takiej możliwości nie dawała.

To prawda. Ale to tak jakby napisać, ze wyszły nowe kinowe projektory które można spokojnie oglądać w galerii pomiędzy butikami.

Tylko po co?

W kuchni to jeszcze inny temat. A jeśli już tak bardzo chcesz pisać o kinie domowym sensu stricte to z czym do ludu? Z plazmą 50 cali czy nawet 65 cali? Jakie kino? Nie bądźmy śmieszni... :-)) Kino to zaczyna się od 100 cali. Mniejsze to właśnie oglądanie w dziennym pokoju.

No tak, jak zaczyna brakować argumentów to zaczyna się pisać do rozmówcy o jego śmieszności.

To już beze mnie.

Przykład nie oddający sensu sprawy. U mnie, podobnie jak u wielu moich znajomych, są duże pokoje, żywe rośliny, w weekendowe dni TV "leci" często wiele godzin i niekoniecznie ciągle się przed nim siedzi. Co jakiś czas ogląda się jak nie wiadomości, to kabarety, czy reportaże. I nie zamierzamy siedzieć w ciemnościach. LCD sprawdza się w takich warunkach świetnie, a plazma już nie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.