Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość A&T

(Konto usunięte)

Co to jest czad? Telewizor okopcony? Nie ma takiego pojęcia dla określenia jakości obrazu. Co najwyżej na poświrowane ceny. Proszę o wyjaśnienie.

choćby zegary na przedniej szybie w samochodzie

Już dawno wyświetla się bez oled.

Nawet w telefonach nie chcą stosować.

Znajomy widział nową serię Samsunga KS9000. Mimo, że to krawędziówka to ponoć jest na czym oko zawiesić. I cena niższa niż modele z poprzedniego roku. 65 cali ma detal 13 tys.To nie mało ale OLED nawet jeśli w czymś jest lepszy to minimalnie, cena 3x wyższa i groźba wypaleń.

Mamy już odpowiedź Samsunga na zaproszenie od LG do współpracy:

"Regarding OLED TVs, Samsung's senior VP, Kim Moon-soo, says that the OLED technology is "not complete" - and that Samsung will not enter the market "unless current issues such as durability, afterimage and brightness are resolved."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sprawa z technologią OLED ciągnie się przynajmniej od 2006/7 roku. Stale pisze się o wypaleniach, chyba teraz jedynie udało się wydłużyć czas żywotności. Może jednak lepiej będzie producentom poszukać czegoś jeszcze innego. Nieodżałowane plazmy miały wszystko co trzeba było, ale LEDy też dają radę.

Przyznaję dziś, że LCD ma dziś OGROMNY wzrost jakości dzięki firmie SAMSUNG.

No i mazga rynku TV:

W topowych seriach 2016 LCD/led KS9000 dają umiarkowaną cenę.

SAMSUNG DOMINUJE RYNEK telewizorów na następne kilka lat ...

Są tanie i bardzo / super dobre.

Podpowiadam:

Kupujmy dziś ostatnie JS 9000 (są teraz b. tanie) nawet z expozycji !

JS świecą dużo lepiej od nowej serii KS (2016).

Nikt nie lubi monopoli bo to zawsze wstrzymuje rozwój. Ale tu monopol ma LG na OLED i to stanowi problem. Pamiętam jak ok roku 2006 na IFA rozmawiałem z mądrzejszymi nt przyszłości rynku TV. Już wtedy była mowa o OLED i była mowa, że są nietrwałe i na razie nie ma szans na opanowanie wad. Minęło 10 lat, są w sprzedaży niby fajne TV OLED ale...no właśnie są ale. Wad nadal nie opanowano. Sądziłem, że teraz OLED zawojuje rynek i nastąpi szybki rozwój ale nie. Nic takiego nie widać. Raczej widać przyspieszenie rozwoju LED LCD, a OLED jakby czkawkę dostało. Nie wiem co będzie za rok, dwa ale dziś na OLED nie postawiłbym dużej kasy. Przymierzam się do zakupu nowego TV i OLED nawet nie biorę pod uwagę. Czekam na KS9500 i KS9800. Zobaczymy.

Panasonic DX900 i zapomnisz o Samsungu tak szybko jak pomyslales.

Mialem okazje juz go ogladac na zywo i to jest wysmienity tv. Szkoda ze taki drogi..

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czekam na KS9500 i KS9800. Zobaczymy.

Janunio (powyżej) stwierdził autorytatywnie, że seria KS jest gorsza od poprzedniej JS. Szkoda tylko, że nie napisał na czym oparł swą ocenę.

Gość A&T

(Konto usunięte)

Też mnie to interesuje ponieważ uważam, że wszystkie mają te same wady.

Zachęcam użytkowników OLED a są tacy bo już niektórzy zabierali tu głos, by dzielili się swoimi spostrzeżeniami. Sam marketing założyciela tematu to trochę za mało.

Janunio (powyżej) stwierdził autorytatywnie, że seria KS jest gorsza od poprzedniej JS. Szkoda tylko, że nie napisał na czym oparł swą ocenę.

Bo jest TANIE podświetlanie matrycy w pionie.

Wystarczy ?

CENA atrakcyjna niebywale !!!

To jest PRZEŁOM CENOWY w kategorii 65".

Widzę to tak (pisze to fan SAMSUNG wysokie serie typu JS 2015 ale także OLED LG TV):

Wysokie modele SAMSUNG w 2016 rozjadą rynek TV LED/LCD jakością i ceną !!!

Reszta towarzystwa z JAPAN TV już tego kapitałowa nie wytrzyma = SONY/Panasonic.

Rozproszony akcjonariat (czytaj: posiadacze akcji) Japońskich producentów telewizorów mają dość strat na wycenie ich akcji.

Przyszłość należy do Tureckich/Polskich montowni TV.

Realia takie:

SAMSUNG zakłada, że 65" UHD to będzie w 2016/2017 STANDARD TV.

I mają rację !!! BRAVO.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nikt nie lubi monopoli bo to zawsze wstrzymuje rozwój. Ale tu monopol ma LG na OLED i to stanowi problem. Pamiętam jak ok roku 2006 na IFA rozmawiałem z mądrzejszymi nt przyszłości rynku TV. Już wtedy była mowa o OLED i była mowa, że są nietrwałe i na razie nie ma szans na opanowanie wad. Minęło 10 lat, są w sprzedaży niby fajne TV OLED ale...no właśnie są ale. Wad nadal nie opanowano. Sądziłem, że teraz OLED zawojuje rynek i nastąpi szybki rozwój ale nie. Nic takiego nie widać. Raczej widać przyspieszenie rozwoju LED LCD, a OLED jakby czkawkę dostało. Nie wiem co będzie za rok, dwa ale dziś na OLED nie postawiłbym dużej kasy. Przymierzam się do zakupu nowego TV i OLED nawet nie biorę pod uwagę. Czekam na KS9500 i KS9800. Zobaczymy.

Przez cały okres istnienia technologii PDP nie udało się zlikwidować problemu powidoków i wypaleń. Taka przypadłość plazm po prostu.

Obawiam się, że w przypadku OLED będzie identycznie. Tam gdzie ,,świeci'' każdy piksel z osobna chyba problem pozostanie nie do opanowania.

Bo jest TANIE podświetlanie matrycy w pionie.

Co to znaczy "podświetlenie w pionie"? Krawędziowe? Jeżeli za pomocą innych rozwiązań udało się osiągnąć odpowiedni poziom czerni - to jaki problem?

Wysokie modele SAMSUNG w 2016 rozjadą rynek TV LED/LCD jakością i ceną

OLED też miał rozjechać. I co? Jakoś kiepsko mu to idzie. Nie podniecajmy się na zapas.

SAMSUNG zakłada, że 65" UHD to będzie w 2016/2017 STANDARD TV.

Ocena z kategorii tzw. "pobożnych życzeń".

Przez cały okres istnienia technologii PDP nie udało się zlikwidować problemu powidoków i wypaleń. Taka przypadłość plazm po prostu.

Obawiam się, że w przypadku OLED będzie identycznie. Tam gdzie ,,świeci'' każdy piksel z osobna chyba problem pozostanie nie do opanowania.

Też mam takie odczucie. Po 10 latach nadal jest ten sam problem, a 10 lat w tej technologii to cała epoka.

Ocena z kategorii tzw. "pobożnych życzeń".

13 tys.jako nowość za 65 cali na wypasie to nie mało, ale też nie jakiś kosmos. Jeszcze nie tak dawno tzn 6 lat temu tej wielkości TV z obrazem gorszym o 2 klasy kosztował 30 tys. 10 lat temu jeszcze gorszy 65 cali miał cenę 80tys. Dziś za wypasa 13tys.to rozsądna cena i dlatego ten TV może być pewnego rodzaju przebojem rynku,

Panasonic DX900 to koszt 2200-3200 tys. Funtow (do tego mozliwy rabat up to 5%). W zaleznosci od rozmiaru. Obraz lepszy, technolgia lepsza, OS lepszy, wyglad lepszy. Kto by chcial szajsunga..

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Samsung KS9500 i KS9800 będą mieć tylne podświetlenie i ponad 500 stref podświetlenia. Nie ma ich jeszcze w Polsce, pierwsze wjechały do Niemiec. Zobaczymy jakie będą. Panasonic na pewno jest świetny i do 65 cali jest alternatywą. Ale gdy ktoś zamiast ekranu i rzutnika szuka większego rozmiaru, to Samsung ma 78 i 88 cali, a Panas w nowej serii nie ma.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Panas DX900 w 65'' to wydatek u nas 20tzł. Samsung 65'' z serii KS9000 to 13tzł. Różnica w cenie jednak bardzo duża. Gdyby ceny były zbliżone to mógłby być ze sobą porównywane. Przy takiej różnicy w cenie to jest jednak inny segment rynku.

Przy sprowadzeniu go do Polski z UK czy Niemiec wychodzi 17 tys.

Jest to jedyny poki co TV LED-LCD ktory spelnia normy UHD Alliance. DX900 jest telewizorem direct LED, w ktorym rozmieszczono za matryca i podzielono na niezaleznie regulowane strefy, jest ich ponad 500. Ich separacja jest bardzo wyrazna.

Wiec o przenikaniu mozna zapomniec, a przynajmniej ja tego nie zauwazylem jak go sobie ogladalem w John Lewis. Jak dla mnie Panasonic ma znacznie lepsza czern i brak efektu halo znanego z Samsunga. Zreszta ja nie przepadam za firma Samsung wiec nie kupuje ich produktow. ;)

Poza tym przyjazne menu, standardy THX wiec obraz juz fabrycznie jest swietnie skalibrowany, nie jest na Androidzie, tylko na Firefox OS, dzieki temu obsluga jest responsywna i bezproblemowa.

Wiadomo ze w sklepie nie zobaczy sie wszystkiego, i dopiero zapewne w domu uzyska sie tzw. 100% mozliwosci, ale juz w sklepie ten TV robi wraznie, plus jest moim zdaniem znacznie ladniejszy niz Samsung.

Jesli ktos ma pieniadze to mysle ze mozna smialo polecic. 58 cali jest wyraznie tanszy niz 65 cali.

Tu test:

Ukryta Zawartość

Cytat z recenzji:

Panasonic are still supporting 3D and overall the TX-65DX902B delivered the best looking images that we have seen from an LED LCD TV to date. The only way you're likely to get a more accurate picture is if you buy a $30,000 OLED studio monitor and that's only got a 25-inch screen!

Ukryta Zawartość

Jest to jedyny poki co TV LED-LCD ktory spelnia normy UHD Alliance. DX900 jest telewizorem direct LED, w ktorym rozmieszczono za matryca i podzielono na niezaleznie regulowane strefy, jest ich ponad 500. Ich separacja jest bardzo wyrazna.

To tak jak Samsungi z serii KS9500 i KS9800

Najlepszy LCD LED na rynku to ten Panasonic. Pytanie, to jak zawsze to czego potrzebuje/cena. ;)

Tego nie wiem. Ty go masz. Czy on ma półmatową matrycę? Panas do tej pory robił martyce półmatowe. Samsung robił na połysk ale takie nieodblaskowy. Sony robiło na połysk ale odblaski były spore.

Ja mam Sony W8. Panasonica chcialbym miec, ale niestety funduszy brak. Mowie tylko o swoich spostrzezeniach, po tym co widzialem w sklepie. Widzialem tez zeszloroczne topowe Tv i wiem ze ten Panasonic to ahhh, chcialo by sie miec. Najlepiej oczywiscie samemu sprawdzic osobiscie. Do tego zachecam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.