Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

No to plany dotyczace 55" OLEDA chyba legły w gruzach..... rozsadek mówił max 46" przy 2.5m, ale czerń kusiła.....

Pojawią się i te mniejsze. A tak poza tym to i tak nie uzyskasz optymalnej wielkości. Musiał byś mieć telewizor na kółka i przesuwać go do przodu albo do tyłu w zależności co oglądasz. Moim zdaniem jak już przesadzać w którąś stronę to lepiej kupować za duży niż za mały czyli taki dostosowany do najlepszej jakości materiału Video a nie do najgorszej. Ale 60 cali dla mnie byłoby za dużo. W tej chwili oglądam z około 3 metrów na 46 calach. Do filmów BR ekran mógłby być nawet większy.

No to plany dotyczace 55" OLEDA chyba legły w gruzach..... rozsadek mówił max 46" przy 2.5m, ale czerń kusiła.....

46 cali z 2.5 metra to chyba z lornetką... :) ;)

Pojawią się i te mniejsze. A tak poza tym to i tak nie uzyskasz optymalnej wielkości. Musiał byś mieć telewizor na kółka i przesuwać go do przodu albo do tyłu w zależności co oglądasz. Moim zdaniem jak już przesadzać w którąś stronę to lepiej kupować za duży niż za mały czyli taki dostosowany do najlepszej jakości materiału Video a nie do najgorszej. Ale 60 cali dla mnie byłoby za dużo. W tej chwili oglądam z około 3 metrów na 46 calach. Do filmów BR ekran mógłby być nawet większy.

Tu masz zupełną rację odległość oglądania jest ściśle powiązana z rozdzielczością którą mamy zamiar pooglądać... Dlatego ja mam taki sprytny uchwyt gdzie mogę tą odległość sobie przybliżać ( 0-60 cm)... i nie ma kółek ;).....poprostu sobie wisi w powietrzu.... czary ... :).... ale oczywiście czasami do 3D muszę jeszcze wypoczynek przysunąć... taki ślepy jestem.... :)

I wierz mi 60 cali to nie za dużo... Jak byś go u siebie postawił to po kilku dniach byłby całkiem normalny... i chciał byś większy... Przynajmniej ja tak mam ... Ciągle mało cali,, Dlatego kombinuje z projektorem ( minimum 4K)..ale to jeszcze długa droga...finansowa.. i adaptacyjna mojego pomieszczenia na poddaszu.... :)

Sprawa przysuwania TV rozwiazązana za pomocą szafki na kółkach i.... sofy ustawionej prostopadle do TV. Od biedy można się przysunać. Niestety w Gdyni OLEDów nie ma, będę musiał przejechać się do Gdańska. Nota bene - na hamerykańskim forum jest info że ea 9300 są składane w trzech krajach: Korei, Meksyku i ... Polsce. Z czego te z Korei ponoć najlepsze.

im wieksza przekatna tym lepiej się oglada tutaj nie ma dyskusji, ale slaby material potrafi wk...ac przy zbyt dużych przekątnych, ja mam 55 ale jakbym wymienial to minimum 60 mimo ze odleglosc od ekranu mam 3m, ewentualnie jak co to może zmniejszyć do 2.5 (dla lepszego materialu), ogolnie gdyby ceny były znośne to bym od razu 70-80 cali bral i zawiesil go na dluzszej scianie (obecnie mam na krótszej), komfort oglądania dobrych fhd czy hd materiałów jest lepsza jak w moim drugim 42calowym tv, tylko jest problem z niska jakoscia materialu przy dużych przekątnych - im wieksza tym gorzej...

chwilowy brak działalności w audio.

Jutro premiera !!!

OLED LG 55EC930V.

Sprawdziłem właśnie link BODexa.

I jest aktualny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety chyba cierpi na podobne przypadłości co starszy ea980 - niewyłączalny DNR, zielono-różowe plamy itp

Wg użytkowników amerykańskiego forum te zrobione w Korei troszkę lepsze.

No to wygląda na to że Era OLED naprawdę nadeszła. 2500 Euro to cena porównywalna do zakrzywionych telewizorów Samsung tej wielkości. Ale ja bym się nie spieszył. Za rok będzie kosztował 2/3 tej ceny a może nawet mniej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

50 RAT 0% - i wszystkich stać na199.98 pln. miesięcznie, zamiast wydawać na fajki i wódę, kupić świetny TV ! :)

No, kupić TV, żeby przez ponad cztery lata spłacać za niego raty ;-)

Odważne posunięcie.

A już namawiać kogoś do takiego kroku to ....

Jestem pewien że dzień po wojnie bank zgłosi się po zaległe raty z karnymi odsetkami. Natoomiast płacenie rat po tym jak TV się rozsypał albo wypalił to też średnią przyjemność. Ciekawe co stanie się jutro z ceną?

Może przez ten czas będzie wojna, nie trzeba będzie rat spłacać i człowiek wyjdzie do przodu. Oby nie nogami ;)

A może wojny nie będzie, skończy się gwarancja, telewizor wyzionie ducha a raty trzeba będzie dalej spłacać.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Niewiele on daje. Bo jak TV padnie np. w trzecim roku, toi tak gonie naprawią, tylko oddają zamortyzowaną wartość. Np 40% wartości.

Przy wartości zakupu 10tzł to ubezpieczenie kosztuje 850zł?

Może przez ten czas będzie wojna, nie trzeba będzie rat spłacać i człowiek wyjdzie do przodu. Oby nie nogami ;)

problem z bankami jest taki ze nawet wojna nie chce ich zniszczyć, miasta mogą zniszczyć niemal doszczętnie ale zrodla finansowania oszczedza nawet na wojnie zadzi chciwość, także raty nie przepadną...

W dniu 30.09.2014 o 19:33, gość napisał:
Niewiele on daje. Bo jak TV padnie np. w trzecim roku, toi tak gonie naprawią, tylko oddają zamortyzowaną wartość. Np 40% wartości.

Przy wartości zakupu 10tzł to ubezpieczenie kosztuje 850zł?

Każde ubezp.jest inne.... w moim nic mnie nie interesuje.. jak tv padnie, lub spadnie z wieszaka mam dostać sprzęt o parametrach nie niższych niż mam... tylko życie swoje a papier swoje.... ile sprzedawców tyle rodzajów ubezpieczeń i kruczków zapisanych drobnym maczkiem w umowie ubezpieczenia którą podpisujemy...

Wolałbym nie sprawdzać działania mojego ubezpieczenia :) ;)

W dniu 30.09.2014 o 19:33, gość napisał:

Niewiele on daje.

Bo jak TV padnie np. w trzecim roku, toi tak gonie naprawią, tylko oddają zamortyzowaną wartość. Np 40% wartości.

Mogę poprosić o jakieś konkrety typu regulamin lub zapis z umowy dot. AMORTYZACJI ?

No to wygląda na to że Era OLED naprawdę nadeszła. 2500 Euro to cena porównywalna do zakrzywionych telewizorów Samsung tej wielkości. Ale ja bym się nie spieszył. Za rok będzie kosztował 2/3 tej ceny a może nawet mniej.

Wygląda na to, że sprawy idą w dobrym kierunku.

Już się nie muszę trząść nad stanem mojej plazmy - na razie śmiga aż milo, ale cieszę się, że w razie draki będę się mógł przesiąść bezpośrednio na OLED z pominięciem technologii LED, której nie trawię.

Choć sam nie wiem, dlaczego... kupiłem córce LED Szajsunga 32 cale w zeszłym roku i naprawdę bardzo fajnie ten telewizorek odbiera. I ma takie możliwości ustawiania obrazu pod swoje upodobania, że może być wręcz oczojebny a może być i łagodny-kinowy-pastelowy. Córka używa w ustawieniach oczojebnych, jak jej kiedyś ustawiłem, jak IMO powinno być to powiedziała, że tak się nie da oglądać. :)

Ale uparłem się: nie lubię LED i już! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No na razie chyba powodów do hurraoptymizmu nie ma.

Gdzieś czytałem, że ktoś kupił poekspozycyjny egzemplarz w MM i miał chyba ze dwadzieścia pikseli martwych.

Jak do tego dołożyć informacje z problemami z drukowaniem tych matryc, to na razie różowo nie jest.

Ale z czasem pewnie się i z tym uporają. Za mało jest ich na razie w codziennej eksploatacji, żeby się dowiedzieć jak to faktycznie z trwałością jest.

Mogę poprosić o jakieś konkrety typu regulamin lub zapis z umowy dot. AMORTYZACJI ?

Spróbuję znaleźć.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 1.10.2014 o 08:05, gość napisał:

Spróbuję znaleźć.

Np. tutaj:

http://www.hdtv.com.pl/forum/plazmy/65952-wykupic-dodatkowa-gwarancje-na-5-lat.html

Czyli przedłużając gwarancję do 5-ciu lat wykupujemy ubezpieczenie, jak czytam, kosztujące 20% ceny zakupu najczęściej. No to w przypadku tego OLEDA 2tzł i jak mi padnie w piątym roku TV to też mi oddają tylko te 20%?

Każde ubezp.jest inne.... w moim nic mnie nie interesuje.. jak tv padnie, lub spadnie z wieszaka mam dostać sprzęt o parametrach nie niższych niż mam... tylko życie swoje a papier swoje.... ile sprzedawców tyle rodzajów ubezpieczeń i kruczków zapisanych drobnym maczkiem w umowie ubezpieczenia którą podpisujemy...

Wolałbym nie sprawdzać działania mojego ubezpieczenia :) ;)

Dokładnie najlepsze ubezpieczenie na rtv to jego brak. I kupno sprawdzonego sprzetu. Przy niesprawdzonym (jak obecne oled) to ryzyko a ubezpieczenia pewnie drobnym drukiem maja napisane ominięcie ryzyka

W dniu 1.10.2014 o 11:06, gość napisał:

Czyli przedłużając gwarancję do 5-ciu lat wykupujemy ubezpieczenie, jak czytam, kosztujące 20% ceny zakupu najczęściej. No to w przypadku tego OLEDA 2tzł i jak mi padnie w piątym roku TV to też mi oddają tylko te 20%?

5 letnia ochrona w przypadku LG Oleda to wydatek 850 pln. (8.5%) i nic więcej Cię nie interesuje.

A dalej to już pomieszanie z poplątaniem ... możesz to jakoś ogarnąć ?

W dniu 1.10.2014 o 08:27, janunio napisał:

Saturn zmienił treść:

Brak ceny, za to info o braku towaru !?

Produkt chwilowo niedostępny.

CENA 9 999 pln. - premiera 08.10.2014

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A dalej to już pomieszanie z poplątaniem ... możesz to jakoś ogarnąć ?

Przeczytaj wypowiedz osoby która zapoznała się z warunkami tego ubezpieczenia w MM. Podałem Ci link.

Zresztą sporo jest na ten temat w sieci wypowiedzi. Ja nigdy nie korzystałem z tego dodatkowego wariantu.

U znajomego w sklepie stoi ten OLED LG, stoi i stoi, nikt żadnego nie kupił, cena spadła już do 1/4 początkowej wartości, wypalonych ma już kilkanaście pixeli, ostatnio widziałem włączony na nim film DVD "Szeregowiec Ryan" i wyglądało to jak film wojenny z pierwszej połowy XXw. Plynność ruchu też kuleje, podobno to ma tylko 50Hz ? Ale na tych wgranych prezentacjach sklepowych robi wrażenie powalające :O

Już kiedyś się wypowiadałem na temat projektorów. U mojej rodziny jest, podobno taki z górnej półki. Porażka. Czerń nawet nie jest ciemnoszara. Jest szara. Byle najtańszy LCD bije go pod tym względem na głowę.

Jak oceniasz czerń czerni na tym projektorze ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.