Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Co podaje NETFLIX bezpośrednio na TV to jest wielka tajemnica. Trudno to zmierzyć. Brak narzędzi. Tylko nie piszcie, że film realizowany 24 fps jest streamowany w 24 fps ...

Nie ma czegoś takiego jak android audio. Te opcje są powierzone warstwie LINUX.

Majdrowanie apki KODI przy audio i synchronizacji treści video z odświeżaniem matrycy w TV to nieporozumienie.

Ja mowilem o tresci SDR. W HDR jest jeszcze gorzej. Te pokretla, procesory itd. to np. tryb standard/sport/wyrazny. Tryb direct to tryb kino/ekspercki.

Mylisz się. Jest jeden tryb ... skalibrować telewizor w trybie HDR. Fakt oddzielnie dla HDR10 i dla DV.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Był taki wątek na hdtvpolska o niechęci do skalibrowanych paneli. Jakoś został zakryty. Pisało wielu, że po kalibracji ekran jest płaski i bez przestrzeni. Mam taką samą opinię. Uwielbiam nieco przekontrastowany obraz i trochę przeostrzony.

Kolejny raz piszę: kalibracja - owszem dla reprodukcji dzieł czarno-białych ...

Mój typ: "Pół żartem pół serio".

W kolorze dajcie mi spokój.

pmcomp: czy każda kalibracji TV jest osobno płatna ?

Skalibrowac TV dla dwoch trybow SDR I HDR. To podstawa, oczywiscie jesli nasz TV ma HDR srednio na poziomie min. 500 nitow.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Najnowszy OLED LG 55EG9A7V w Niemieckim Media Markt teraz za 999 €

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1000 EUR = 4244.6 PLN

Fotka z gazetki :

Ukryta Zawartość

Byłem dzisiaj w niemieckim Media Markcie. Widziałem ten Model - cena 1299 Euro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Byłem dzisiaj w niemieckim Media Markcie Widziałem ten Model - cena 1299 Euro

Ale to była lokalna promocja w określonym mieście tj Bornheim..

Poniżej przedstawiciel LG mówi że Technikolor robi masteringi filmów już nie na plazmach a na OLED-ach LG :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak. Pelna zgoda. Plus niektore TV sa lepiej domyslnie skalibrowane niz inne. Gdzies byla nawet odpowiednia lista w internecie, gdzie najbardziej oplaca sie kalibrowac - czytaj gdzie obraz ma najwieksze bledy w najlepszym domyslnym trybie. Jak dobrze pamietam najwiecej bylo Samsungow lub LG.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Moje prywatne zdanie jest takie:

dynamiczny HDR jest tak naprawdę możliwy tylko na złączach HDMI 2.1

Na USA VEGAS zobaczymy całkowicie nowy system HDR na bazie HDMI 2.1.

Obecnie namawiam do prucia podłogi pod głośniki oddolne ...

Są takie sceny video:

pod pomostem płynie ryba ... TYLKO AUDIO oddolne to wyrazi ...

Ale osobno dla hdr10 i dv to juz przesada. Widać że to jeszcze mocno niedopracowane jest. Może za parę lat jak się ogarną.

Nie, to nie jest przesada ... na tym polega kalibracja.

Moje prywatne zdanie jest takie:

dynamiczny HDR jest tak naprawdę możliwy tylko na złączach HDMI 2.1

Na szczęśćie to jest Twoje prywatne zdanie nie mające nic wspólnego z rzeczywistością :).

Nie, dynamiczne metadane Dolby Vision do OLEdów LG przekazywane są przez HDMI 2.0a. Sprawdzone organoleptycznie na własnym zestawie.

Muszę przewietrzyć mój system…

Jaka nisza? Samsung tego mnóstwo montuje (AMOLED czyli także jest to OLED), za chwilę pojawi się nowy iPhone z OLEDem (najprawdopodobniej, przekonamy się w przyszłym tygodniu) i w kolejnych latach iPhony raczej będą miały OLED. Co jak co ale jeśli akurat iPhone będzie to miał to wszyscy powoli to skopiują...

A tak się powtórzę, pisałem o tym wcześniej. I tak ktoś napisze, że OLEDy to nisza i w smartfonach ich nie ma... W takim razie zaraz będą, bo iPhone ma jeden model z OLED i podejrzewam że to wystarczy, żeby poszli za ich przykładem, jak zawsze.

Ten nowy Iphone to nic nowego. Nokia N9 na Meego czy urzadzenia BB na BB10OS mialy wiekszosc z tych rzeczy. Oba systemy i urzadzenia mialem. Marketing Appla to majestrzyk. Trzeba im to oddac.

DawidM - dzięki Tobie zamiast OLEDa kupiłem wczoraj Panasonica TX-50EX700E - (za 1/3 ceny OLEDa) - żeby ze 2 lata przeczekać, aż OLEDy będą bardziej dopracowane. Jestem wręcz zaskoczony tym co ten telewizor prezentuje. Dla mnie rewelacyjny stosunek jakości do ceny. Matryca VA, 4K, system intuicyjny i szybki, Netflix działa w pełnej rozdzielczości z dźwiękiem wielokanałowym, szybkie wifi, pełna ustawienia kalibracji do każdego trybu osobno, jest solidnie wykonany w przeciwieństwie do Samsungów, a do tego wygląda rewelacyjnie - matryca błyszcząca w zestawieniu z metalową ramą i nogami, które można konfigurować dowolnie na 4 sposoby - po prostu super.

Ten nowy Iphone to nic nowego. Nokia N9 na Meego czy urzadzenia BB na BB10OS mialy wiekszosc z tych rzeczy. Oba systemy i urzadzenia mialem. Marketing Appla to majestrzyk. Trzeba im to oddac.

Taaa, tylko taki jeden problem z tamtymi urządzeniami - tak się sprzedawały, że nikt o nich nie pamięta, poza grupką "fanów". Marketing oczywiście miał swój udział w sukcesie iPhona, ale poza tym są to po prostu bardzo dobre urządzenia, skrojone tak że podobają się wielu i w tym tkwi ich siła przekładająca się na gigantyczny sukces.

Po ilu latach od pierwszych instalacji w sprzęcie mobilnym? Jak stanie sie to powszechne i niebudzące wątpliwości to wtedy nadejdzie ta era.

Era OLED już się zaczyna na dobre, coraz więcej TV i innych sprzętów będzie wyposażonych w te ekrany. Producenci jedynie ze względu na własne dochody jeszcze trzymają się LCD, ale to się wkrótce powinno zmieniać coraz szybciej.

DawidM - dzięki Tobie zamiast OLEDa kupiłem wczoraj Panasonica TX-50EX700E - (za 1/3 ceny OLEDa) - żeby ze 2 lata przeczekać, aż OLEDy będą bardziej dopracowane. Jestem wręcz zaskoczony tym co ten telewizor prezentuje. Dla mnie rewelacyjny stosunek jakości do ceny. Matryca VA, 4K, system intuicyjny i szybki, Netflix działa w pełnej rozdzielczości z dźwiękiem wielokanałowym, szybkie wifi, pełna ustawienia kalibracji do każdego trybu osobno, jest solidnie wykonany w przeciwieństwie do Samsungów, a do tego wygląda rewelacyjnie - matryca błyszcząca w zestawieniu z metalową ramą i nogami, które można konfigurować dowolnie na 4 sposoby - po prostu super.

Mogles kupic serie DX ktora ma lepsze parametry niz EX i jest troche tansza (wyprzedaze). Niemniej, ciesze sie ze jestes zadowolony. To najwazniejsze. :)

Taaa, tylko taki jeden problem z tamtymi urządzeniami - tak się sprzedawały, że nikt o nich nie pamięta, poza grupką "fanów". Marketing oczywiście miał swój udział w sukcesie iPhona, ale poza tym są to po prostu bardzo dobre urządzenia, skrojone tak że podobają się wielu i w tym tkwi ich siła przekładająca się na gigantyczny sukces.

Jak dobrze wiesz, Nokia w tym czasie byla juz w zwiazku z M$ ktory zabil N9, mimo ze wyprzedali caly naklad i konsumeci chcieli wiecej. Jednak CEO wybral inaczej, zrobil Lumie 800 na bazie N9, ale to juz nie bylo to.

Co do BB, po czesci sami sa sobie winni, kiepski marketing, po drugie za pozno zorientowali sie ze potrzebuja dobrego sklepu z natywnymi APK na miare Google czy Appla. To ze mozesz instalowac niemal kazda androidowa APK na telefonach BB10OS - nie kazdy o tym wie, plus caly proces zajmuje wiecej czasu niz znacznie latwiejszy dostep do natywnego sklepu z APK. Obecnie TCL licencjonuje marke BB, robi telefony oparte na ich zabezpieczonej wersji Androida.

Ja nie neguje Appla (sam korzystam z ich produktow), pokazuje tylko ze nowy Apple nie ma nic wspolnego z innowacyjnoscia - poza kamerami przednia i tylnia. :)

Jest niewiele telefonów z oledami, bo popyt na te ekrany jest dużo większy niż podaż.

Producent takich ekranów do urządzeń mobilnych jest jeden i nie nadąża z dostawami.

Cała nadzieja w chińczykach którzy już budują wielkie fabryki takich paneli :>)

... i szacunek.

Mogles kupic serie DX ktora ma lepsze parametry niz EX i jest troche tansza (wyprzedaze).

Na ceneo kosztuje 4kzł, więc jest droższy, poza tym EX jest nowszy, ma ładniejsze nóżki i znalazłem go w super cenie.

Odnośnie matryc VA to mam wrażenie, że moda na nie naszła przez to, że trzeba w sklepie postawić coś obok OLEDa, co nie będzie tak strasznie odstawało jak IPS. Ale po pierwsze wcale VA nie jest bez wad, a po drugie te IPSy wcale też nie są takie złe. Bawię się czasem w fotografowanie i obróbkę i kolorki na IPS mają lepsze odwzorowanie.

Z drugiej strony irytujące jest obecnie to, że producent nie może od razu dobrze skalibrować telewizora - bo co to za problem tak naprawdę - przynajmniej jeden tryb dodać - taki "TRUE".

W Panasonicu jest na szczęście super edycja - tak na szybko udało mi się ustawić nawet wczoraj kolorki "Samsungowskie" :-)

Ja nie neguje Appla (sam korzystam z ich produktow), pokazuje tylko ze nowy Apple nie ma nic wspolnego z innowacyjnoscia - poza kamerami przednia i tylnia. :)

Patrząc w ten sposób to nikt obecnie nie jest innowacyjny :) Apple może wkurzać swoimi hasłami marketingowymi, głoszącymi że za każdym razem w odświeżonym produkcie wprowadzają rewolucję na miarę koła. Być może nie stworzą już nigdy tak innowacyjnych rzeczy jak iPhone, iPad, MacBook Air, ale fakty są takie że wszyscy ich podpatrują i kopiują ich rozwiązania, choćby to były pierdoły, bo każdy chciałby odnosić sukcesy w sprzedaży, a nie na forach geekowskich :D Oczywiście fajnie było obserwować ich konferencje parę lat temu, gdy wyprzedzali konkurencję o lata świetlne i co rusz pojawiało się coś nowego od nich; chwalę sobie też ich produkty, ale wyznawcą żadnej marki nie jestem i bezkrytycznego podejścia do jakiejś tam firmy nie mam, ale będę ich zawsze trochę bronił, bo tyle hejtu w sieci żadna firma nie dostaje co oni, często niezasłużenie.

Odnośnie matryc VA to mam wrażenie, że moda na nie naszła przez to, że trzeba w sklepie postawić coś obok OLEDa, co nie będzie tak strasznie odstawało jak IPS. Ale po pierwsze wcale VA nie jest bez wad, a po drugie te IPSy wcale też nie są takie złe. Bawię się czasem w fotografowanie i obróbkę i kolorki na IPS mają lepsze odwzorowanie.

Nie chodzi o żadną modę na VA, tylko o wycofanie się producentów telewizorów z matryc VA 100Hz na rzecz IPS 50Hz w średniej klasie, a wiadomo co stoi za takimi decyzjami - kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Wcześniej można było dużo łatwiej znaleźć modele TV właśnie z VA 100Hz, potem producenci zastąpili je IPS 50Hz bo są po prostu tańsze, więc bardziej świadomy konsument wyłoży dodatkową kasę za wyższy model wyposażony w lepszą matrycę, a mniej wymagający zadowoli się tym co mu włożyli do TV tańszym kosztem w tej samej cenie końcowej - czyli producent podwójnie wygrywa w tej sytuacji.

Wiadomo, że zarówno VA jak i IPS mają swoje plusy i minusy, ale w TV dość kluczową sprawą jest kontrast odpowiadający w znacznym stopniu za "plastykę" obrazu, a ten jest ewidentnie lepszy na matrycach VA. Drugim kluczowym parametrem jest czerń, która również jest lepsza na VA. Kolory w IPSach może są nieco lepsze, ale w głównej mierze kontrast decyduje o subiektywnej "jakości" obrazu. Dlatego właśnie OLED robi tak dobre pierwsze wrażenie, kontrast i czerń wydają się bez porównania lepsze od LCD.

Chyba jednak będę musiał zrobić tak jak ty i na jakieś 2-3 lata kupić coś na przeczekanie aż OLED staną się tańsze i jeszcze bardziej dopracowane...

Obecnie to kazdy kazdego kopiuje, lub probuje obejsc patenty ktorych nie moze skopiowac.

Dla mnie nowe Iphone'y maja dwie wady, pierwsza to brak gniazda 3.5mm na sluchawki, druga to brak fizycznej klawiatury. Dlatego ciagle wole BlackBerry. Szkoda ze ta firma nie miala marketingu na miare Appla, bylo by ciekawiej na rynku. :)

iPhone wybral OLED ;)

Nie do końca, fabryczna nowa ósemka go nie ma, jest tylko w jubileuszowej wersji X. Z ceną o 1500 wyższą.

No ale jak obraz? :-) Nie za bardzo, co?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie do końca, fabryczna nowa ósemka go nie ma, jest tylko w jubileuszowej wersji X. Z ceną o 1500 wyższą.

Ta jubileuszowa wersja z czasem powinna zastąpić podstawową. Nie w tym roku, może nie w przyszłym, ale jestem prawie pewien, że tak się stanie. A cena, cóż... U nas to bardzo drogie rzeczy, w krajach gdzie siła nabywcza jest znacznie większa to już wygląda inaczej. Poza tym to, że ich produkty są drogie mimo wszystko nie przeszkadza im w popularności. Po iPhony znowu będą kilometrowe kolejki w USA, a nawet u nas znajdzie się masa chętnych na kupno przez Allegro z odbiorem osobistym na Okęciu ;)

Ale wróćmy do tematu o OLED TV i ich erze, która nadchodzi (nadzeszła?) :)

No ale jak obraz? :-) Nie za bardzo, co?

Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. I mówię to ja, który lubię kolory pastelowe, mydlane, a matryca VA to raczej ostrość. Nie ma jednak matryc idealnych. VA ma słabe kąty.

Dzisiaj będę testował na jakiś planszach testowych, to zobaczę coś więcej.

Na planszach testowych białej i czarnej zero bad pixeli :-). Podświetlanie też dosyć równe. Ale na planszach testowych dopiero widać, jak bardzo się zmienia obraz pod kątem. Przy 50" siedząc na kanapie na wprost jest super, ale nie wyobrażam sobie tych matryc w większym wydaniu TV np. 65" siedząc blisko albo nie na wprost.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.