Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wiem, że to jest szok. Ale to dowód jak chora jest ta technologia. Teraz z łezką w oku będą wszyscy wspominać dobre czasy soniaków bańkowych i plazm panasa. Czy już wiecie po co zamknięto ich produkcję?

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Oto oficjalne ceny LED PANASONIC 4K:

- AX900 55″ – 20699 zł

- AX900 65″ – 26990 zł

- AX900 85″ – 68990 zł

Żródło: wczorajsza, warszawska prezentacja.

LED TV 55" dwa razy droższy od 55" płaskich OLED-ów LG !

To są jakieś jaja !

Zaraz zaraz, porównujesz cenę OLED-a FHD do LED-a 4K. Jeśli porównasz cenę LG 65EC9700 (OLED 4K), który będzie kosztować ok. 30.000 zł za 65" to jest to nawet trochę drożej od AX900 65″.

Wniosek jest jeden: jeśli mądrzy klienci nie chcieli kupować high-endowych plazm za 10 tys. zł to będą teraz kupować high-endowe LED-y i OLED-y za 30 tys. zł. Obraz wcale nie lepszy, za to cena 3 razy lepsza :) No ale teraz jest rozdzielczość UHD, w której nie ma czego oglądać :)

Nie. To cena za w miarę dobry TV.

Nie. To maksymalizacja zysków (czytaj wyciąganie kasy, nabijanie w butelkę fan bojów panasa) :)

Wniosek jest jeden: jeśli mądrzy klienci nie chcieli kupować high-endowych plazm za 10 tys. zł to będą teraz kupować high-endowe LED-y i OLED-y za 30 tys. zł. Obraz wcale nie lepszy, za to cena 3 razy lepsza :) No ale teraz jest rozdzielczość UHD, w której nie ma czego oglądać :)

oooo, ale nas pokarało :):):) - kto nie kupił hajłendowej plazmy ten przegrał życie :):):)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie. To maksymalizacja zysków (czytaj wyciąganie kasy, nabijanie w butelkę fan bojów panasa) :)

oooo, ale nas pokarało :):):) - kto nie kupił hajłendowej plazmy ten przegrał życie :):):)

Życie?!? To tylko 20 patoli, nie przeginaj.

Chodzi o $$$ lcd jest tansze i mozna sprzedac drozej = wiecej $$$ w kieszeni komcernow plazma jest nieopłacalna w porównaniu z lcd wiec trzeba bylo ja zamknąć

chwilowy brak działalności w audio.

Jest taka choroba audiofilstwo

oraz

videofilstwo.

Obie przeszedłem i jestem już wolny ...

4k czy FHD to nowy dylemat. Treści 4k i tak nie będzie podobnie jak zrobiono z 3D.

Zbyt mocni okazali się właściciele sal kinowych.

Więc spokojnie OLED FHD stanowi i będzie dłuuuuuuuuuuuuuugo stanowił alternatywę dla 4k.

Tym bardziej, że aby skonsumować walor 4k musisz zmniejszyć dystans od ekranu.

Zaś dopłacanie 11 tyś zł, żeby kupić Panasa (szumiące wentylatory i plastikowa obudowa !) zamiast Philipsa to także jest chore.

Dziwi mnie, że brak jakiejkolwiek reakcji na pojawienie się, także w Polsce płaskich OLED TV.

Póki co dominowały narzekania na curved oledy.

Polityka cenowa LG także szokuje !!!

Także zagadkowa cisza w sprawie.

Żeby nie było powtórki z historii;

Na forach będą achy i ochy nad LCD Panasonic a w sklepach będą kolejki po OLED TV.

Nawiązuję do wojen PDP kontra LCD

oraz

3D aktyw kontra pasyw.

Mamy zatem nową wojnę:

LG kontra reszta świata.

Tylko, że wynik jest od dawna przesądzony.

LG jest wyłącznym właścicielem patentu na pasywne 3D.

Szkoda, że odświerzanie jest 50 Hz.

Sprawa bardzo dziwna, bo wczoraj poznikały linki do AX900 ze stron PANASONIC USA.

Do sprawdzenia na AVSForum.

Polski pokaz 65AX900 był wydarzeniem na skalę światową.

Zaproszono 6-ciu (słownie : sześciu) dziennikarzy.

Nikt nie ma informacji podanych na tej konferencji ani unikatowych fotek.

Są na stronie Obywatela HD.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Mamy zatem nową wojnę:

LG kontra reszta świata.

Tylko, że wynik jest od dawna przesądzony.

Nic nie jest przesądzone. Jak sobie nie poradzą z licznymi chorobami OLED (miejmy nadzieję, że tylko dziecięcymi) to za parę lat może się okazać, że zostaniemy z wszechobecnymi LED: tanimi z g..nym obrazem i takimi za 30 patoli dla wymagających :)

Panasonic AX900 ma odświeżanie 120Hz i zsynchronizowane z nim podświetlenie.

Po konferencji prasowej mieliśmy okazję odbyć prywatny, 40 minutowy wywiad z inżynierami z centrali Panasonic. Był to najciekawszy wywiad w moim życiu, bowiem Ci panowie po raz pierwszy rozmawiali z nami językiem inżynierów, a nie marketingowców.

10700252_10152512654372017_8809809345485982064_o.jpg

Na zdjęciu od prawej Gmeru (Piotr Gmerek), Maciej Koper, Toshihiro Takagi (Senior Coordinator), Toshiya Mizuno (Chief Picture Quality Engineer) oraz Gabor Szenger (Technical Product Manager).

Zamiast odpowiedzi na pytanie czy matryca jest ich patentem widzimy wyraźnie, ze próbują budować pozycję poprzez reklamę i marketing.

Tam gdzie reklama niestety nie ma mowy o obiektywizmie.

Zamiast odpowiedzi na pytanie czy matryca jest ich patentem widzimy wyraźnie, ze próbują budować pozycję poprzez reklamę i marketing.

Tam gdzie reklama niestety nie ma mowy o obiektywizmie.

A gdzie tak jest bo nie zauważyłem. Powiem od razu że nie jestem żadnym fanem LG. Nigdy nie miałem nic wyprodukowanego przez LG i prawdopodobnie nie będę miał. Nie popadajmy w paranoję. Każda firma stosuje marketing który jest mniej lub bardziej durnowaty.

A co do OLEDa to jeżeli ktoś nie lubi teatrzyku to nie pozostaje mu nic innego jak zakupić plazm na zapas i zakopać w ogródku.

W OLEDzie nie da się migać podświetleniem a więc pozostają jedynie upłynniacze żeby zwiększyć ostrość obrazu ruchomego. Przy 4K będą to częstotliwości odświeżania grubo powyżej 1kHz a więc teatrzyk na całego.

Radziłbym już teraz zacząć przyzwyczajać się do teatrzyku.

Albo kupić sobie projektor.

W OLEDzie nie da się migać podświetleniem a więc pozostają jedynie upłynniacze żeby zwiększyć ostrość obrazu ruchomego.

Da się jednak migotać klatkami obrazu (wstawiać czarne pomiędzy te prawdziwe) ze względu na bardzo krótki czas reakcji matrycy.

Da się jednak migotać klatkami obrazu (wstawiać czarne pomiędzy te prawdziwe) ze względu na bardzo krótki czas reakcji matrycy.

Tak tylko że wtedy spada jasność na ryj. Już w tej chwili jest problem z żywotnością. Jak teraz dowali się amperów żeby nadrobić jasność to wyświetlacze będą padać jak muchy.

Nawet jak będzie się wstawiało czarne klatki pomiędzy to nie obejdzie się bez upłynniaczy. Szczególnie przy 4K gdzie spadek ostrości będzie wyraźnie widoczny. Wyświetlacz musiałby być wyłączony przez 90 procent czasu żeby istotnie poprawić ostrość. Spadek jasności byłby bardzo duży i nie dałoby się tego nadrobić. Poza tym to migałoby niemiłosiernie szczególnie w 24p.

Już dajcie sobie spokój z świętej pamięci plazmami. Nikt ich nie chciał kupować mimo to że były tańsze od LCD. Jakiś powód tego był.

Dziwne zachowanie masy, tzn. lgna do LEDow jak muchy do... to jest jeden z fenomenow naszych czasów, gorsza i DROZSZA (tak drozsza!!!) technologia lepiej się sprzedaje. Wiec po co produkować plazmy i zarabiać na niej 5-10% jak można od razu zarobić 40% na LCD

chwilowy brak działalności w audio.

" Panasonic AX900 ma odświeżanie 120Hz "

A jaka to matryca ?

Czyjej produkcji ?

Z tym 100 Hz to nie masz Macieju źrółowej informacji.

Wskaż źródło po zdefiniowaniu producenta matrycy.

Chinole ( na patentach LG) albo wprost LG.

Na konferencji nie zadaliście skutecznie żadnego ciekawego pytania w kluczowych, technologicznie aspektach w sprawie nowej technologii LCD niby lepszej od OLED / PDP.

Pozostaje wstyd, że tacy experci trawili "kaszkę" w takiej niebywałej okazji ...

Masz jakieś foty , czy masz zakaz ogólnoświatowy od wczoraj z ich publikacją ?

Mam takie zalecenie:

Jak jesteś / będziesz na liście zaproszonych to nie opisuj negatywów bo już Was nie zaproszą więcej.

Za TOP bezczelości korporacji PANASONIC uznaję zakup AVATAR 3D na wyłączność.

To powaliło wzrost 3D i nie zwiększyło sprzedaży plazm PANASONIC.

Do dziś jest to jedyne fajne 3D.

Temat jest o OLED TV.

Dziwi mnie, że brak jakiejkolwiek reakcji na pojawienie się, także w Polsce płaskich OLED TV.

Póki co dominowały narzekania na curved oledy.

Polityka cenowa LG także szokuje !!!

Także zagadkowa cisza w sprawie.

dokładnie! Ale jest na to prosta odpowiedż - zauważ że w zdaniach które napisałeś brak slów "plazma" "panasonic" :) - gdyby panas wznowił produkcje plazm to oooohhhhooohhooo fan boje zrobiły by sie szum na forach, a tak to co tam jakieś oledy, sredy skonczyły sie plazmy to skonczyło sie życie, nikt nad oledem rozwodzic sie nie będzie :).

Matryca PANASONIC 65AX900 to IPS z pasywnym 3D więc zapewne jest od ... LG !

najprawdopodobniej TAK! :)

Ha! Osobiście watpię.

zaklinanie rzeczywistości nic nie da - takie firmy jak LG czy Samsung w dziedzinie elektroniki użytkowej zdystansowały japońskich producentów, niestety

Życie?!? To tylko 20 patoli, nie przeginaj.

jajka sobie robisz czy faktycznie nie łapiesz? :)

" Panasonic AX900 ma odświeżanie 120Hz "

A jaka to matryca ?

Czyjej produkcji ?

Z tym 100 Hz to nie masz Macieju źrółowej informacji.

Wskaż źródło po zdefiniowaniu producenta matrycy.

Chinole ( na patentach LG) albo wprost LG.

Nie 100Hz tylko 120Hz. Źródłem informacji jestem ja, a konkretnie ja i mój sprzęt pomiarowy :)

Na publikowanie informacji nie ma już embarga, więc się dzielę wstępnymi faktami. Obecnie mam finalny egzemplarz w domu i test znajdzie się na forum w niedziele.

XqHlSm.jpg

Maciek - i jak wstępnie jakościowo prezentuje się ten telewizor AX900 ? Faktycznie czerń jest super bez wad local dimming ? Co z resztą obrazu, masz osobiście chyba Panasa ST60 więc napisz koniecznie jak wypada konfrontacja LCD i plazmy o podobnym kontraście, biorąc pod uwagę charakterystyczny obraz obu technologii.

Może też małe porównanie do OLED ?

==

Co do nagonki na LG - ta marka też robiła dobre modele i dosyć konkurencyjne cenowo, choć myślę że taką niechęć do nich - powoduje ogólnie małe zaufanie do marki, w końcu kiedyś robili masówkę niskiej klasy sprzętu (jeszcze pod nazwą Goldstar), ewentualnie można mieć zastrzeżenia co do trwałości - jakości użytych elementów, podobnie jak w Samsungu.

Wyświetl postUżytkownik KrzysiekA dnia 23.10.2014 - 20:42 napisał

Już dajcie sobie spokój z świętej pamięci plazmami. Nikt ich nie chciał kupować mimo to że były tańsze od LCD. Jakiś powód tego był.

Dziwne zachowanie masy, tzn. lgna do LEDow jak muchy do... to jest jeden z fenomenow naszych czasów, gorsza i DROZSZA (tak drozsza!!!) technologia lepiej się sprzedaje. Wiec po co produkować plazmy i zarabiać na niej 5-10% jak można od razu zarobić 40% na LCD

Pełna racja, plazmy (każdy egzemplarz) wymagały dodatkowych korekt na etapie produkcji. Oglądałem nawet film dotyczący tego. Technologia była więc dosyć droga i niewygodna w sprzedaży. Bo po co przekonywać Kowlalskiego, że to brzydkiego, co widzi w sklepie i to co pobiera więcej prądu, jednak świeci w domu fajniej, skoro można zarobić więcej i łatwiej na LED.

A KrzysiekA też oczywiście wie o co chodzi, tylko udaje Greka i prowokuje, nieładnie.

j

Wpisy coraz bardziej absurdalne ale widzę, że komisja śledcza złożona z fanboyów LG w pełnej gotowości :) Płacą wam chociaż za to?

jeśli piszesz o mnie to informuje że obecnie nie mam w domu ani jednego urządzenia LG, nie pracuje w tej firmie ani nie dostaje od nich żadnego przelewu :). Oglądam na sony 52z5500

Pełna racja, plazmy (każdy egzemplarz) wymagały dodatkowych korekt na etapie produkcji. Oglądałem nawet film dotyczący tego. Technologia była więc dosyć droga i niewygodna w sprzedaży. Bo po co przekonywać Kowlalskiego, że to brzydkiego, co widzi w sklepie i to co pobiera więcej prądu, jednak świeci w domu fajniej, skoro można zarobić więcej i łatwiej na LED.

A KrzysiekA też oczywiście wie o co chodzi, tylko udaje Greka i prowokuje, nieładnie.

Panasonic popełnił dosyć duży błąd marketingowy. Ci co kupowali plazmy kupowaliby je nawet za dwa razy więcej. A ci co ich nie kupowali nie kupiliby ich nawet jakby były dwa razy tańsze.

Błędem Panasonica było obniżanie cen bo plazmy się nie sprzedawały.

Trzeba było podnieść ceny do poziomu opłacalności. Klienci na pewno by się znaleźli.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.