Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Janunio nie pij więcej dziś. Bo już gadasz od rzeczy. Miazga rynku. Dowcip miesiąca. Kilka modeli jednego producenta, na dodatek obarczonych licznymi wadami i chorobami wieku dziecięcego.

Najnowszy test SOUND & VISION dedykuję wszystkim miłym czytelnikom:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Najnowszy test SOUND & VISION dedykuję wszystkim miłym czytelnikom:

Ukryta Zawartość

Jak widzę zakrzywione oled którego nie trawie to zaczynam miec obawy ze jesli LG nie zacznie na sile sprzedawać paneli oled konkurencji to cale to oled moze zostac pogrzebane.

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Masz błyskawiczną reakcję na problemy z trawieniem:

CES Innovation Award na 2015 otrzyma 77" 4K OLED LG.

Zakrzywiony ale z regulowaną krzywizną.

77-calowy telewizor OLED 4K LG pozwala dostosować stopień krzywizny w zależności od wielkości widowni lub typu filmu. Ten OLED 4K automatycznie optymalizuje jakość dźwięku i obrazu, aby dopasować stopień krzywizny.

Będziesz mógł go sobie sam wyprostować.

Zakrzywianie powieszchni jest błędem w sztuce. Wszystkie materiały są rejestrowane wyłącznie pod płaskie ekrany. Taki jest profesjonalny standard. Trzeba nie posiadać podstawowej wiedzy by to kupić.

Panowie przyszłość jest jedna: OLED i im szybciej nadejdzie w pełni tym lepiej

Przewaga nad LCD: kąty, kolor, czerń, szybkość

Przewaga nad Plazmami: czerń, precyzja wysterowania każdego pixela

i nadaje się do 3d aktywnego i pasywnego!

ew. jak komuś się uda to LED (takie prawdziwe, miliony diodek LED) - tylko to chyba prototypy cały czas, generalnie technicznie i elektronicznie to prawie to samo

Generalnie LCD, dowolne z IPS włącznie przegrywa ostro z OLED:

-kąty wciąż to nie w 100% to, poświaty pod dużymi kątami dalej są, a na PVA/MVA a zwłaszcza TN już naprawdę to widać

-kontrast, jak to jest IPS, czyli kąty dobre, to czarne świeci tak że 10bit/kanał (z gammą 2.2) nie ma dużego sensu (ale kopa daje)

-kolor, nawet monitory 100%+ pokrycia koloru NTSC są daleko za OLED z telefonów/konsol sony.

-szybkość, generalnie na IPS ciężko zrobić działające aktywne 3d, lub 60fps bez smug, 120fps do stereo, nie żeby to "na meczu" przeszkadzało, ale do 3D tak

OLED vs Plazma:

plazma w teorii była dobra, bo i kolory i kąty były ok, i nawet wyciągała spoooooro fps.

miała 2 wady (pomijając że komórka musiała być większa) których OLED nie ma:

-czarne musiało delikatnie mrowić żeby było gotowe do zaświecenia

-słabe wysterowanie mocą świecenia pixela, precyzja była za mała

więc generalnie OLED OLED !

A tak naprawdę to jak się w końcu pojawi,a się pojawi: 8k x 5k w 120fps stereo (czyli 3d) w 12bit (z gammą) kolorze / 16 bit na płasko - to będzie widać wtedy o co chodzi ;)

to będą rzeczy nie osiągalne dla LCD !

Jak widzę zakrzywione oled którego nie trawie to zaczynam miec obawy ze jesli LG nie zacznie na sile sprzedawać paneli oled konkurencji to cale to oled moze zostac pogrzebane.

Myślę że dużym błędem było zwlekanie z wprowadzeniem technologii OLED żeby się nachapać na LCD. Teraz gdy rynek powoli nasyca się telewizorami UHD dla normalnego kowalskiego OLED jest zwykłą techniczną chińszczyzną i nie za bardzo rozumie jaka jest tego zaleta. Przecież zakrzywione telewizory można kupić dużo taniej i do tego UHD. Dlatego zainteresowanie OLED jest dużo mniejsze niż miałoby to miejsce ze dwa lata temu. Teraz następnym ruchem musi być sprzedaż OLED UHD i zdecydowana obniżka cen bo im się pieniądze za maszyny do produkcji OLED nie zwrócą. LG przespał odpowiedni moment. Gdyby swój pierwszy telewizor sprzedawał w tej cenie jakie są teraz to pewnie zarobili by więcej. Mój następny telewizor będzie UHD i dopóki nie pojawi się taki OLED i to w rozsądnej cenie czyli nie więcej niż 1500 Euro to telewizora nie zmieniam.

I kij im w oko zawsze wygrywa tansza i bardziej dostepna technologia

Ta "tańsza" technologia musi być też dobra bo inaczej na pewno nie wygra.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

LG nigdy nie będzie sprzętem z wyższej półki.

Brzmi mi to jak wyznanie wiary. Jak określisz w takim przypadku telewizory OLED które pojawiły się teraz na rynku?

77-calowy telewizor OLED 4K LG pozwala dostosować stopień krzywizny w zależności od wielkości widowni lub typu filmu. Ten OLED 4K automatycznie optymalizuje jakość dźwięku i obrazu, aby dopasować stopień krzywizny.

A nie lepiej produkować same płaskie ? Będzie taniej i mniej dziwnie.

Mam LG....LE8500, TV nie bez wad (jak wszystkie), ale obraz mieści się w wysokim hi-endzie. Na dobrym BD jest bajeczny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A nie lepiej produkować same płaskie ? Będzie taniej i mniej dziwnie.

Nie. Dla tego, że zakrzywia się je by pokazać, że to możma robić a czego nie dajdło sie z plazmami i ledami. To ma być zaletą a jest wadą.

Dla tego, że zakrzywia się je by pokazać, że to możma robić a czego nie dajdło sie z plazmami i ledami.

Z plazmami rzeczywiście mógł być problem, ale LCD/LED-y zakrzywione chyba produkują. Ja na pewno takiego dziwadła nie kupię, chyba że innych w sprzedaży nie będzie i będę zmuszony. Na szczęście to nie prędko bo ze swoich TV jestem zadowolony i bardzo zadowolony.

Przecież jest płaski OLED w sprzedaży w EuroAGD.

Model 55EA880v.

Ten 77" będzie za drogi dla nas/mas.

@mttj - dzięki za wsparcie, bo miłośnicy LCD mnie tu opadli i linczują każdego dnia.

Przecież jest płaski OLED w sprzedaży w EuroAGD.

Cała nadzieja, że producent się opamięta i przestanie wydziwiać ;-).

Ten 77" będzie za drogi dla nas/mas

Odnoszę wrażenie, że w tej dziedzinie (OLED) LG tak skutecznie ze sobą konkuruje że następuje szybka obniżka cen.

Nigdy nie mów "nigdy".

Myślę że dużym błędem było zwlekanie z wprowadzeniem technologii OLED żeby się nachapać na LCD.

Powodem zwlekania były problemy z tą technologią. Do dziś zresztą nie rozwiązane.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Byłem zobaczyć OLEDa w MM. Na tle innych TV obecnych na półkach, wyróżnia się jakością obrazu zasadniczo.

Po co mi obecnie TV UHD przy kompletnym braku takiego materiału. Natomiast świetna jakość obrazu FullHD jest jak najbardziej na miejscu. Na szczęście, nie jestem obecnie na zakupie TV, bo miałbym duży problem co kupić.

OLED odstrasza zakrzywieniem i obawą o jego trwałość. Problemy z drukowaniem tych matryc i nawet oficjalne informacje o ilości odpadów dobrze nie wróżą.

Ale też uważam, że przyszłością są OLEDY.

W dniu 14.11.2014 o 11:13, Bobcat napisał:

Do dziś zresztą nie rozwiązane.

To się będzie powoli zmieniać jak w początkach każdej technologii. Start OLED nastąpił z niespotykanie (w historii) wysokiego pułapu. Teraz może być już tylko lepiej o ile ta technologia się utrzyma ( w LG chyba prawie musi ;-) ).

W dniu 14.11.2014 o 11:23, gość napisał:

OLED odstrasza zakrzywieniem

Mnie też, ale to jest kwestia filozofii życiowej w kwestii podejścia do tematu "zakrzywienia". W końcu "Ziemia" też jest zakrzywiona a kiedyś nie była ;-).

Mam siedem telewizorów na dwu osobową rodzinę.

55 (PC/NTC PVR/BD/DVD/DVICO),46(SAT PVR),42(BD/AV ONKYO),32(się kurzy),24(NTC),24(PC),20(CRT SONY TRINITRON się kurzy).

Mój osobisty to płaski 55" PHILIPS PFL8008S/12. Model 2013.

Siedzę 2 metry od ekranu.

Naprawdę przydała by się w moim przypadku krzywizna matrycy.

Z plazmami rzeczywiście mógł być problem, ale LCD/LED-y zakrzywione chyba produkują. Ja na pewno takiego dziwadła nie kupię, chyba że innych w sprzedaży nie będzie i będę zmuszony. Na szczęście to nie prędko bo ze swoich TV jestem zadowolony i bardzo zadowolony.

Widziałem zakrzywiony Sony UHD i na pewno bym się skusił no ale ten miał ponad 60 cali. Samsunga bym nie kupił bo mają mydło nie obraz.

Przepraszam z góry wszystkich posiadaczy Samsunga.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mam siedem telewizorów na dwu osobową rodzinę.

Naprawdę przydała by się w moim przypadku krzywizna matrycy.

No ale mało jest osób o takim zapotrzebowaniu jak Ty.

Przeważnie jednak TV jest oglądany z większej odległości niż jego ,, ogniskowa''.

Obok płaskiego Sony stał ten zakrzywiony oba z serii 9 i faktycznie przy dużym ekranie i małej odległości ogląda się lepiej na zakrzywionym.

Jak się ogląda centralnie to na pewno jest prawda. Ja najczęściej oglądam pod niewielkim kątem (do 15 stopni), więc zakrzywienie na pewno jest niekorzystne.

Ilość przechodzi w bylejakość.

To nie jest regóła :-) .

ja mam pytanie jak to jest z tymi zakrzywionymi ci co siedzą na środku to widzą dobrze a ci co na skraju albo po bokach to nie mają czasem problemów obraz nie jest degradowany ?problem też jest że zakrzywionego nie powiesi się na ścianie.Prawda jest taka że zakrzywione nigdzie się nie przyjęło tak jak 3D wszytko na siłę jest wprowadzane jak zbytu nie będzie to zaprzestaną produkować taki typ

a ci co na skraju albo po bokach to nie mają czasem problemów obraz nie jest degradowany ?

Jest. Na tej powierzchni bliższej oglądającego (przy siedzeniu nie centralnym) dużo mocniej degradowany niż na płaskim. Ta krzywizna to moim zdaniem przejściowa moda, ale oczywiście mogę się mylić. Wszystko zależy od rozsądku klientów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.