Skocz do zawartości
IGNORED

Pixel Magic - LUMIN odtwarzacz sieciowy.

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

McGege, na AS to można pooglądać, słuchać trzeba we własnym systemie.

A odpowiadając na twoje pytanie, to jakiego Linna Lumin przypomina z wyglądu? :-)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• 1 miesiąc później...

Witam,

o moich wrażeniach tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

• 1 miesiąc później...
  • 6 miesięcy później...

Rodzina LIMINa rozrosła się do trzech playerów - dołozyli nawet dedykowany magazyn na pliki.

Ktoś juz analizował różnice pomiędzy nimi ... i ich cenami ? :)

Na stronie Lumina piszą, że nowy T1 to odchudzona wersja starego A1 ... dosłownie o 5 kg. Reszta podobno bez zmian. Cena tez się odchudziła w Polsce o ok. 10 tys czyli do ok. 15 tys. Uważam, że to bardzo rozsądna propozycja.

Natomiast mocniejszy brat S1 to nowe przetworniki Sabre i DSD 128 5,6MHz, nowy zegar i jeszcze bardziej ulepszony zasilacz. Cena pewnie pod 40 tys ... gdybam bo nie wiem.

Tu dobry opis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Pamietając moje odsłuchy A1 na pewno będę chciał spróbować T1.

Ma być jeszcze D1, o którym strona Luimna milczy, jeszcze ok. 1000 USD tańszy.

Pozdro

Dogrzebałem w necie, S1 ok. 10 tys USD czyli w Europie pewnie ok. 10 tys EUR czyli w Polsce stawiam na 45 tys zł.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli jednak 4 modele z tym D1?

Jak napisałem strona Lumina o D1 nie wspomina. To raczej informacje z początku roku.

Wygrzebane z netu:

14423307503_833bc277c8_o.jpg

Fajny wątek o Luminach:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ciekawy produkt:

Ukryta Zawartość

Słyszał ktoś o tym?

Pozdro

Ale w Monachium były wszystkie 4 modele. Z drugiej strony pytanie czy jest sens oferować tyle modeli gdzie 2 z nich są prawie w tej samej cenie.

Które? Mówisz o D1 i T1? 1000 USD czyli w Polsce ok. 4000-5000 zł na półce to jedna trzecia w cenie klocka, to dużo.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ważne jest różnica procentowa. Żadna firma nie patrzy na polski rynek i nie dobiera oferty pod naszą klientelę.Musi być jakiś powód, że firma nie wprowadziła czwartego modelu. Może właśnie dlatego?

13 stron bicia piany. Tylko dwie, krótkie recenzje. Zadaje pytanie. Jak to gra? Niech będzie ten tańszy A1.

Popelnilem opis grania A1, powtarzac się tu nie będe. Poszukaj na moim blogu.

Gra dobrze, lepiej od Klimaxa i ma DSD.

Pozdro

Popelnilem opis grania A1, powtarzac się tu nie będe. Poszukaj na moim blogu.

Gra dobrze, lepiej od Klimaxa i ma DSD.

Pozdro

Wszedłem na Twój blog a tam "brak wpisów".

Teraz Linny też będą odtwarzać DSD, ale chyba po konwersji do PCM. Jakieś zmiany mają być.

Wszystkie? Stare też?

Zobaczymy co z tego będzie, w końcu to dotatkowa, niepotrzebna konwersja.

Pozdro

Wszedłem na Twój blog a tam "brak wpisów".

Wpisz w wyszukiwarkę Lumin & hdtvpolska :).

Pozdro

Chyba jesteś bardzo emocjonalny. Próbowałem przeczyać twoją recenzję ale to dla mnie zbyt skmplikowane. Dużo wrażeń, mało treści. Czy ten Lumin gra dobrze Machine Head?

PS

Pierwsze Luminy pojawiły się już S/H. Skoro taki fajny to dlaczego już się znudzi? To samo jest z Vegą.

Nic nie jest wieczne. A sława tym bardziej ...

VEGA to pół drogi do szczęścia. Jak kogoś stać to pójdzie wyżej. Bez sentymentu.

A jak ktoś bidny to się przywiązuje do sprzętu. I wtedy taki sprzęt jest najlepszy na świecie i nie warto go wymieniać.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

I jest trzecia opcja, że ktoś może skorzystać na tym, że ktoś inny poszedł wyżej i za rozsądne jeszcze pieniądze kupić dobry sprzęt, udany model w idealnym stanie za ok 50% ceny. To też jest ważne. Rynek wtórny jest potrzebny,szczególnie w Polsce.Trzeba tylko pilnować by kupować od pewnych osób, od audiofilów, od tych którzy dbają o sprzęty.To, że coś pojawia się na wtórnym rynku nie jest niczym złym i wcale nie świadczy źle o sprzęcie. Ludzie z różnych powodów sprzedają swoje sprzęty. Nie oznacza to zaraz, że sprzęt jest kiepski.

A co to znaczy dbać o sprzęt? Myjesz go Cifem? Przecierz generalnie sprzęt stoi. Stoi i nic nie robi tylko gra. No, można go przetrzeć raz na tydzień suchą ściereczką:)

To był mój mały off topic. Więcej nie będzie.

Chyba jesteś bardzo emocjonalny. Próbowałem przeczyać twoją recenzję ale to dla mnie zbyt skmplikowane. Dużo wrażeń, mało treści. Czy ten Lumin gra dobrze Machine Head?

PS

Pierwsze Luminy pojawiły się już S/H. Skoro taki fajny to dlaczego już się znudzi? To samo jest z Vegą.

Chyba masz racje ... lepiej przeczytać recenzje "fachowego recenzenta" który w taki czy inny sposób jest powiązany ze zleceniodawcą. Kupisz reklamę, będzie dobry test.

A u mnie było o porównaniu do dźwięku Klimaxa DS. Łeb w łeb. Pokaż drugi taki opis.

Emocjonalna o tyle że ... Lumin u mnie nie stanął ponieważ w moim mniemaniu dźwiek nie była dla mnie wart przelewu z konta ok. 25 tysiów, a że opisałem także funkcjonalne wady to i mi się dostało :).

Wychodzę z założenia, że każdy ma swój rozum.

Zazwyczaj testuję klocki pod swoim kątem i zazwyczaj trafiam z wyborem. Choć ostatnio z wyborem aktywnej zwrotnicy do kolum nie trafiłem co zostało wyraxnie opisane. Pewnie też by Ci się nie spodobało :).

Pozdro

To pooglądaj sprzęty wielu osób, na aukcjach itd, kolumny poniszczone, sparciałe, przegniłe membrany przetworników, zgniłe zawieszenia, porąbane obudowy sprzętów, porysowane szybki itd. Uważam jak ty, że sprzęt stoi, gra i po 5 latach wygląda tak jak w pierwszym dniu po zakupie. Ale życie jak się okazuje zaskakuje. Nie wiem co ludzie robią ze sprzętami. Tak samo jest z płytami CD. Moje są jak nowe, nawet te po 20 latach. Wkłada się płytę do odtwarzacza, a po przesłuchaniu do pudełka. To przecież oczywiste. To pooglądaj sobie płyty jakie ludzie mają w domach. I skoro wiesz lepiej to dlaczego wyglądają tak jak wyglądają?

A jak ktoś bidny to się przywiązuje do sprzętu. I wtedy taki sprzęt jest najlepszy na świecie i nie warto go wymieniać.

Patrz, a mnie sie wydawało, że do sprzętu przywiązuje się .... bogaty ałdjofil ... bo jak już szukał, szukał i znalazł i do tego wydał setki tysięcy to potem za Boga się nie przyzna, że na rynku pojawiło się coś lepszego i do tego trzy razy taniej. Szczególnie w domenie cyfrowej.

Bo bogaty nieałdjofil pójdzie i kupi kolejne klocki ... stać go :).

W zakłace hi-end mnóstwo takich :) ... i dość łatwo ich zlokalizować :).

Dlatego ja staram się "od nich" (ale nie z Polska) taki uzywany sprzęt kupować, zazwyczaj jak pisze sly za 50% początkowej wartości, a kable za 25% początkowej wartości.

Co i tak jest ceną horendalną pamiętając, że marże na sprzęt nowy w biznesie audio to 50% ... dla przypomnienia to 100% narzutu.

Jedynym wyjątkiem od powyższej reguły sa kolumny, które ostatnio zakupiłem. Choc i tak za nie dziś dwóch dużych Fiatów 125p na giedzie bym nie kupił. To pocieszające.

Pozdro

14423307503_833bc277c8_o.jpg

No fajnie, dupki już znamy - poza D1 (brak HDMI) wszystkie są identico ...

A pokusi się ktoś o opis : różnice w cenach + różnice w budowie/możliwościach ?

Przeca od razu widać działania "księgowe". T1 ma już uboższą obudowę a na D1 to już oszczędzali na wszystkim: gniazda, zasilanie. D1 będzie słabo grał w porównaniu do braci.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przeca od razu widać działania "księgowe". T1 ma już uboższą obudowę a na D1 to już oszczędzali na wszystkim: gniazda, zasilanie. D1 będzie słabo grał w porównaniu do braci.

minus 10 tys zł za uboższą obudowę? pamiętając dźwięk A1 z tą wypasiona obudową wchodzę prawie w ciemno z w ta ubogą obudowę T1 :).

Próbuję "zamówić" do testów ... napiszę w porównaniu do mojego toru i do Klimaxa DS ... dzieki uprzejmości Mirka :) ... pozdrawiam Mirka.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.