Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do YAMAHA RX-V473

Krzysztof Wojciechowski

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu przeczytanych tematach, setkach postów i Waszej nieodzownej pomocy doszedłem do wniosku że najlepszym dla mnie Amplitunerem Będzie YAMAHA RX-V473. Ma ona USB, które z pewnością wykorzystam, ma opcję podłączenia do neta i bardzo mnie zadowala funkcja YAPO ( co chyba w tej cenie jest akurat rzadkością )

Teraz kwestia dobrania kolumn do tego ampli. Miałem okazję słuchać Yamahy 373 z Jamo 606 i grało to ładnie czysto ale stosunkowo płasko. Zastanawiam się teraz jakie kolumny pasowałyby najlepiej. Yamaha gra dość żylaście i gdy dobierze się ciepło grające kolumny powinno być dobrze.

Pomieszczenie w granicach 20m2. Budżet na zestaw 5.0 ok 1000zł - 1200zł. Byłbym mega zadowolony jakby się udało dobrać kolumny w kolorze białym no ale jak nie to trudno :)

znów liczę na waszą pomoc i zaangażowanie, które zawsze otrzymywałem na tym forum :)

https://www.audiostereo.pl/topic/105692-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-yamaha-rx-v473/

, a zobacz jak tanio z amplitunerem , zawsze można odsprzedać po tej samej cenie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

, ale te kolumny to jakieś najbardziej budżetowe .

Ukryta Zawartość

ten amplituner to naprawde mizeria

Mizeria względem czego? Amplitunerów za ok 3-4 tys - masz rację. A czy jest mizerią względem konkurencji w tej cenie?

, a zobacz jak tanio z amplitunerem , zawsze można odsprzedać po tej samej cenie :

Ukryta Zawartość

, ale te kolumny to jakieś najbardziej budżetowe .

Faktycznie wygląda to atrakcyjnie, natomiast teraz i tak mam ledwo na ampli a głośniki będę kupował w listopadzie/grudniu. czester15.30 jake Twoim zdaniem jakie głośniki wybrać? :)

Ukryta Zawartość

Faktycznie wygląda to atrakcyjnie, natomiast teraz i tak mam ledwo na ampli a głośniki będę kupował w listopadzie/grudniu. czester15.30 jake Twoim zdaniem jakie głośniki wybrać? :)

W tej cenie zestaw 5.0 tylko używane . Tylko nie Prims , VK , M Audio itd. Trzeba czekać na okazję i sugerować się cęną za nowe .

Zawsze mówiłem , że niskobudżetowe Jamo 606 gra jak nakryte kocem .

Ukryta Zawartość

"Odbior ze względu na wielkość tylko osbisty, przy okazji będzie można posłuchać jak grają w stereo QLX 210. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będę rozglądał się na pewno za używanymi. Czyli Twoim zdaniem Taga 606, Jamo 506, i inne podstawowe kolumny z Eltaxa, Wharfedale nie spiszą się zbyt dobrze?

A co z tą magiczną teorią aby grały ciepło takowe kolumny?

Pytam z tego względu że jak pójdę na odsłuch to nie chce powiedzieć "Panie szykuj Pan wszystkie głośniki do 1200zł " wolę być trochę bardziej sprecyzowany. A jednak wam ufam bardziej niż doradcy ze sklepu, który ma prowizje i wciśnie to na czym najwięcej przycina.

Ukryta Zawartość

Ta taga 606 to z najtańszych ( chyba ) .

Gość trzymał amplitunerze kolumne centralną , to niedobrze bo nie było chłodzenia , ale może jest OK .

Ukryta Zawartość

473 na tle nowych konkurencyjnych amplitunerów to nie mizeria.

Jako głośniki możesz poszukać jamo 506 według mnie nieco lepsze. Mają ciekawszy dzwięk. Ewentualnie cos z Tagi.

Chodź pewnie wolał bym kupić lepsze fronty. Np. Heco Victa 500 a na tył cokolwiek co robiło by tło. (przy najmniej na początek)

Z używek kupisz na pewno coś lepszego.

ten amplituner to naprawde mizeria

kolumny jak najmniejsze do niego

Się wypowiedział

Niestety ale ma rację, małe satelitki wysoko cięte i wydajny sub do tego to jakoś już zagra. Sory ale mam 771 i dodatkową końcówką mocy na fronty i jest nadal słabo, poprzedni 1400 znacznie lepiej się sprawdzał, teraz myślę o kolejnej końcówce na centralny i tył

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

473 na tle nowych konkurencyjnych amplitunerów to nie mizeria.

Jako głośniki możesz poszukać jamo 506 według mnie nieco lepsze. Mają ciekawszy dzwięk. Ewentualnie cos z Tagi.

Chodź pewnie wolał bym kupić lepsze fronty. Np. Heco Victa 500 a na tył cokolwiek co robiło by tło. (przy najmniej na początek)

Z używek kupisz na pewno coś lepszego.

Się wypowiedział

Właśnie myślałem o Taga 606 - to dość popularny model, łatwo dostępny i tani :) Aczkolwiek zainteresowałem się Heco Victa 500 - muszę o nich poczytać. Dzięki za podpowiedź.

Z używek co być polecił w cenie 473ki? (używka do wyrwania za ok 800-900zł, a często gęsto są jeszcze na gwarancjach )

Niestety ale ma rację, małe satelitki wysoko cięte i wydajny sub do tego to jakoś już zagra. Sory ale mam 771 i dodatkową końcówką mocy na fronty i jest nadal słabo, poprzedni 1400 znacznie lepiej się sprawdzał, teraz myślę o kolejnej końcówce na centralny i tył

sms - dlaczego w takim razie kupowałeś 471? Czyżby na wzgląd iż wejścia HDMI zrobiły się bardzo popularne?

Dla mnie 473 to atrakcyjna opcja ze względu na nowe kodeki, USB, kalibrację, wejście ethernet - czyli wszystko co mi potrzebne. Oraz ma sporo wejść HDMI ( będę podłączał PS3, kompa, TV, odtwarzacz multimedialny - WSZYSTKO :) )

Docelowo pamiętajmy że mam zamiar do stereo zakupić przyszłościowo wzmacniacz a Yamaha ma pozostać do kina ( chociaż wtedy już nie wykorzystam USB, ethernet i takich tam bajerów... ;) )

czester15.30 - dzięki za linka :)

PS. Powiedzcie mi jak to jest z tym sprzętem używanym? Faktycznie zwykły zjadacz chleba jest wstanie mocno wyeksplatować taki ampli?

Można jak najbardziej używany. Nadal wiem gdzie i jak działa moja pierwsza 430. Ja mam obecnie 771 yamahe i zmieniłem ze względu na hdmi itp ale z nastawieniem że ma być preout aby to zgrać z stereo. Mam końcówkę mocy do której sygnał przełączam w przedwzmacniaczu stereo i albo końcówka gra tylko w stereo albo pomija kompletnie stereo i idzie z amplitunera kina. Jednak wydajność pradowa tych amplitunerów jest słaba i żeby się nie okazało że podłączysz później wzmacniacz stereo yamahy jakiś stary za 300zl i zobaczysz jaka cienka jest ta 473

Z używek ale nie takich mocno starych możesz poszukać coś pokroju Yamahy 771 jak ma kolega. Onkyo 608. Ze starszych obawiał bym się ich stanu. Rozumiem że są lepsze dźwiękowo jednak trzeba szukać jakiegoś kompromisu.

żeby się nie okazało że podłączysz później wzmacniacz stereo yamahy jakiś stary za 300zl i zobaczysz jaka cienka jest ta 473

Liczę się z takim stanem rzeczy. Natomiast dlatego docelowo do muzyki chciałbym zakupić wzmacniacz stereo. 771 używany ciężko znaleźć...ale będę szukał na pewno.

Z używek ale nie takich mocno starych możesz poszukać coś pokroju Yamahy 771 jak ma kolega. Onkyo 608. Ze starszych obawiał bym się ich stanu. Rozumiem że są lepsze dźwiękowo jednak trzeba szukać jakiegoś kompromisu.

Onkyo 608 jest do znalezienia gdzieś w granicach ok 1000zł aczkolwiek mam pewne obiekcje bo jest to sprzęt chyba już trochę starszy gdzieś z okolic 2008 roku a sporym znaczenie mają dla mnie aktualne dekodery dźwięku.

Właśnie ze względu na dekodery zmieniłem na 771 i to było jakoś pod koniec grudnia i brałem jako nowy, brałem pod uwagę 773 ale różnica była prawie żadna z tego co potrzebowałem.

Jeśli planujesz zestaw stereo dodatkowo i jedną parę głośników to szukaj amplitunera z preout albo dorabiaj

Trochę offtop nam wyszedł ale, co myślicie o tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Temat odświeżam:

Witam.To mój pierwszy post na forum, więc proszę o konstruktywną krytykę jeśli będę się zachowywał niewłaściwie.

A tera przechodzimy do tematu:

Jestem posiadaczem

-Yamahy v-473

-Telewizora Panasonic TX-L42ET60E

- Gramofony Fryderyk g 620 na Przedwzmacniaczu gramofonowym Vivanco

- Odtwarzacz Ariva HD 150DVD (takie cudo co odtwarza wszystko ale pewnie niedługo ulegnie wymianie)

- głośniki 5x 30 W od zestawu kina domowego LG

Krótka charakterystyka pomieszczenia i preferencji:

Pokój ok 20 m z aneksem kuchennym razem ze 30 metrów będzie w pokoju pianino i 3 gitary)

Sprzęt wykorzystywany jest 70% filmy 20% muzyka 10% winyle.

Muzyka rock, metal, muzyka filmowa, starocie z winyli i nie tylko

No i teraz sedno sprawy: KOLUMNY

Na co wymienić te małe wypierdki od LG Co do tej Yamahy kupić?

Na ten moment mam do 2000 zł, i chciałbym kupić osobno subwoofer aktywny i kolumny przód + centralny (lub jakiś zestaw).

Poczytałem na tym forum i na innych i skłaniam się do:

- subwoofera Koda SW1000

- kolumna Taga Harmony 606 v3

Czy warto lądować pieniądze w ten sprzęt czy lepiej coś innego? może TAGA AZURE F-60 lub coś innego?

w załączniku szkic pokoju jak to u mnie wygłada szafkę z telewizorem mam zamiar przesunąć w prawo tak aby kolumna mieściła się między nią a pianinem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.