Skocz do zawartości
IGNORED

NAD jako pre + jakaś końcówka

Lukeoon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie,

Chciałem zasięgnąć Waszej rady, a mianowicie słucham ostatnio coraz więcej gatunków w których mój NAD 312 nie daje rady, po prostu gra średnicą a nie mięsistym basem tak gdzie to jest potrzebne. Tak ostatnio rozmyślając wpadłem na pomysł czy nie zakupić jakieś końcówki mocy, a mojego NADa wykorzystać jako pre. Pomysł ten stąd że w miejscu gdzie stoi sprzęt wzmak + CD (NAD 514) nie ma miejsca by postawić większy wzmacniacz, a końcówke mogę dać nawet w innym miejscu gdyż nie muszę do niej podchodzić by wyregulować potencjometr czy zmienić płytę, a poza tym nie chce wymieniać klocków bo jako komplet się komponują. Co myślicie o takim pomyśle ? czy to w ogóle ma sens? Jeśli tak to rozwiniemy temat końcówki.

Ten NAD ma bardzo słaby preamp więc zakup końcówki mija się z celem .

Kup po prostu inny wzmacniacz .

Potwierdzam, nady mają słabe pre, zmień wzmacniacz.

Dziękuję za odpowiedź Panowie. Tylko że teraz znów pojawi się problem jaki wzmacniacz do moich kolumn żeby wydobył z nich to o co mi chodzi, a był rozmiarów mojego NADa. Mają bardzo mocny,głęboki bas ale jedyny klocek który potrafił z nich to wydobyć to był ogromny Kenwood na którego nie mam teraz miejsca. Kiedys miałem jeszcze TEACa który też grał super dołem ale nic poza tym.

A ja potwierdzam, że z NADa dużo mięsa nie wyciągniesz. Na tym forum się utarło jak to one sr**ą basem, a obawiam się, że większosc osób, które to głosi nawet nie miała u siebie wzmaków tej marki tylko powtarza plotki. Nady graja szybko, dynamicznie przy tym dosyć neutralnie, jeśli już się czepiamy, że grają jakimś pasmem to grają średnicą. Potwierdzam też, że preamp nie jest szczytem technologicznym w tych wzmakach:)

Ostatnio przez kilka wieczorów używałem swojego C370 jako koncówki mocy a na pre dałem przedwzmacniacz z kenwood ka-8004. Totalnie inna barwa, bardziej wypełniona (topowy wzmak z 1974 w środku naprawdę świetna konstrukcja), jego brzmienie bardzo mi podeszło w połączeniu z koncówka z nada było fajnie, ale niestety coś za coś. Nad ma zdecydowanie szerszą scenę, lepsze efekty przestrzenne no i gra też słyszalnie selektywniej, ostatecznie "zostałem" przy samym c370 zarówno pre jak i koncówce:)

Jeśli podoba Ci się charakter brzmienia NADa to mierz w coś co ma po prostu więcej watów c35x. Napisz jakie masz te kolumny.

Poza tym akurat Twój nad ma bardzo słabe opinie, jeśli mu dałeś za trudne kolumny to stad pewnie wynika "niedomaganie"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Miałem już dwa NADy, malutką 310tke i teraz mam 312stke ta 310 grała bardzo poczciwie ale dołu tam nie było,no i grała lepiej niż wieksza 312stka. Po kupieniu drugiego NADa stwierdzam że brzmienie NADów mi nie odpowiada. Stary Kenwood ciągną te kolumny aż miło, przy niskich tonach czuć było jak wnętrzności się przewracają ;). Kolumny to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mam je w stanie fabrycznym i bardzo mi odpowiadają, przed nimi miałem już 3 pary kolumn i zostały leciwe Cantony. Żeby nie było że jestem nastoletnim miłośnikiem walenia basem i nic poza tym. Nie, nie, nie, po prostu wiem że z tych kolumn moża wyciągnąć odpowiadające mi brzmienie. Miałem GainClona który radził sobie z nim bardzo fajnie, wysokie, średnica, szczegółowość super, bas dardzo dobrze ale to nie było jeszcze to.

Ukryta Zawartość

O jakich pieniądzach do wydania piszemy ?

ostatecznie "zostałem" przy samym c370 zarówno pre jak i koncówce:)

A już myślałem że zrobisz kolejny dobry krok ze zmianą tego NADa :)

Myślałem o Rotelu, tylko nigdy z Rotelami nie miałem do czynienia. Nie mam pojęcia jak grają. Co do kolumn to komuś może wydać się smieszne że do jakiś starych niemców facet szuka niewiadomo czego i jeszcze żeby było małe, ale miałem już i Jamo i Tannoy i te stare Cantony mi odpowiadają. Pianiążki ok 700zł

O jakich pieniądzach do wydania piszemy ?

A już myślałem że zrobisz kolejny dobry krok ze zmianą tego NADa :)

muda44 zostaję póki go nie sprzedam i gotówki trochę "wolnej" nie wpadnie. W planach jak najbardziej jakieś "zmiany":) W koncu NAD gra u mnie już blisko 3 lata:)

Znowu wyjdzie że się aklamuję :/

Jak chcesz to kup NADa C320 lub C320BEE i zrobię Ci go . Jak dobrze poszukasz to się zmieścisz w budżecie .

Zagra Ci to na całkiem innym poziomie zwłaszcza jakościowym . Mocy też ma więcej .

Nic w tej cenie ani w wielokrotnie większej lepszego nie znajdziesz . Możesz oczywiście za 700zł kupić choćby Pioneera 550 albo nawet 717 , 757 czy jakieś SONY i podobne stare mocne integry które rozniosą Ci te kolumny ale to będzie jedynie hałas a nie granie .

Znowu wyjdzie że się aklamuję :/

Jak chcesz to kup NADa C320 lub C320BEE i zrobię Ci go . Jak dobrze poszukasz to się zmieścisz w budżecie .

Zagra Ci to na całkiem innym poziomie zwłaszcza jakościowym . Mocy też ma więcej .

Nic w tej cenie ani w wielokrotnie większej lepszego nie znajdziesz . Możesz oczywiście za 700zł kupić choćby Pioneera 550 albo nawet 717 , 757 czy jakieś SONY i podobne stare mocne integry które rozniosą Ci te kolumny ale to będzie jedynie hałas a nie granie .

Rozmiarami by odpowiadał, a jeśli chodzi o "zrobienie go" to już musielibyśmy porozmawiać o kosztach i efektach.

Rozmiarami by odpowiadał, a jeśli chodzi o "zrobienie go" to już musielibyśmy porozmawiać o kosztach i efektach.

Są na tym forum jednostki które wiedzą co piszą i masa gdybaczy którzy nawet danego urządzenia nie widzieli ani nawet nie mają podstawowej wiedzy żeby zrozumieć o co w modyfikacjach chodzi .

Jest na tym forum kilkanaście osób którym takie NADy przerobiłem . Tak na szybkiego :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz też popytać Kolegów Diamond33 i zasina1 .

Reszty byś musiał poszukać .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są na tym forum jednostki które wiedzą co piszą i masa gdybaczy którzy nawet danego urządzenia nie widzieli ani nawet nie mają podstawowej wiedzy żeby zrozumieć o co w modyfikacjach chodzi .

Jest na tym forum kilkanaście osób którym takie NADy przerobiłem . Tak na szybkiego :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz też popytać Kolegów Diamond33 i zasina1 .

Reszty byś musiał poszukać .

Wielkie dzięki. Zabieram się do czytania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytałem i czytałem i z tego co wyczytałem to już mniej więcej wiem na czym mod miałby polegać. Jestem za. C320 łatwiej upolować niż 320BEE, a ten drugi byłby lepszy bo róznią się chyba mocą. Tak więc muszę sprzedać mojego 312 i upolować c320BEE oczywiście nie grzebanego, to może trochę potrwać, ale jestem zainteresowany.

NAD piękny nie jest . W tej cenie są przepięknie wykonane choćby Sony ES czy Pioneer Reference ale to NIE GRA .

Po modyfikacji C320 i C320BEE gra tak samo ale C320BEE jest nowszy .

Szukaj w jak najlepszym stanie technicznym i wizualnym i to jest najważniejsze kryterium . Musisz też uzbroić się w cierpliwość bo nawet w tej chwili znam dwie osoby które polują na ten model właśnie pod modyfikacje .

W razie czego pisz na PW

Jak znajdę c320bee i sprzedam mojego 312 to będziemy konwersować na temat modu wzmaka, a CD może kiedyś. Obecnie priorytetem jest wzmacniacz. A tak przy okazji jaka jest mniej więcej dobra cena za takiego C320BEE ?

Obecnie priorytetem jest wzmacniacz

Opad szczeny w stosunku do 312tki murowany :)

jaka jest mniej więcej dobra cena za takiego C320BEE

Nie śledzę rynku , ewentualnie zaglądam na aukcje jak ktoś mnie o to poprosi ale mniej więcej 380 - 600zł i często suma nie jest odzwierciedleniem stanu .

Czasem tańszy jest w lepszym stanie od tego droższego .

Jak znajdę c320bee i sprzedam mojego 312 to będziemy konwersować na temat modu wzmaka, a CD może kiedyś. Obecnie priorytetem jest wzmacniacz. A tak przy okazji jaka jest mniej więcej dobra cena za takiego C320BEE ?

Jakieś 400-600zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.