Skocz do zawartości
IGNORED

Piramidalne głupstwa.

DeeS

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

dyskusja z teoriami naukowymi jest równie idiotyczna co dyskusja z teoriami spiskowymi.

Tylko, ale tylko za to stwierdzenie masz szklaneczkę, a jakbym mógł to i całą beczkę, i przepraszam za tego Boba Budowniczego.

"Ja-jako-były" kierowca firm - a kierowałem kilkunastoma - znam zaczarowane słowo dla osiągnięcia celu: motywacja.

Wtedy kultura organizacji dopuszczała: ususzenie paru gostków na palu, rozpalona włócznia w odbyt i inne motywatory.

Zawsze znajdą się piczki-teoretyczki, archeolodzy eksperymentalni wysługujący się (sfilmowano to) oglądającymi się za bakczyszem egipcjanami, by poeksperymentować. A nad wejściem do twierdzy Ark(?) w Bucharze wisiał trzymetrowy bat i to pokazywało istotę motywacji nie wyobrażalnego dla nas postępu robót w kulturze azjatyckiej.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Uważam że nie można jednej prawdy stawiać na przeciwko drugiej, gdyż każda z nich może się okazać półprawdą.

Zbyt wiele było naukowych i spiskowych teorii wokół budowy piramid, aby którejś z nich zawierzyć w stu procentach.

Jest jeszcze jeden aspekt tej i wielu jej podobnej spraw, to aspekt czysto ludzki.

Bo z jakich powodów mielibyśmy kogokolwiek pozbawiać wiary w to, że zostały one zbudowane ludzką ręką lub przy pomocy z zewnątrz ?

Póki co nie mamy wystarczających dowodów na to jak zostały zbudowane, a każda nawet najbardziej absurdalna teoria może nas jedynie zbliżyć do prawdy absolutnej.

A zbliżyć z tego powodu, że będzie rozpatrywana w kontekście możliwości.

ja tam też się "trochę" na budowlance znam i jakoś mi się nie wydaje aby można było takiego czegoś jak tam dokonać - nawet niewolników trzeba utrzymywać bo inaczej wyzdychają za jeden sezon a z nikąd się nie biorą bo albo trzeba było ich kupić albo nałapać ( co też kosztuje a zasoby by się "wyczerpywały" ), a że trzeba by ich trochę przyuczyć do funkcji i wogóle cała złożoność tak ogromnej operacji to "kosmos" organizacyjny - conajmniej 2 raz tyle osób musiało by pracować przy organizacji i doglądaniu tego a kto to wyżywi i gdzie mieli mieszkać ?

My nawet nie wiemy na pewno, czy pojęcia czasowe starożytnych są tożsame z naszymi.Cy ich 20(?) lat to nasze 20 lat.

Ja, by podzielić kamień nawiercałem go i naparzałem młotem, kamieniarz uderzył kilka razy i kamień rozpadał się wzdłuż niewidzialnych (dla mnie) słojów. Jako inżynier dziś nadal nie wiem na czym polegała siła ogni bengalskich- a nie jest to zapewne siła nadprzyrodzona, tylko technologia zapodziana w historii. I tak to przyjmuję.

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

My nawet nie wiemy na pewno, czy pojęcia czasowe starożytnych są tożsame z naszymi.Cy ich 20(?) lat to nasze 20 lat.

Ja, by podzielić kamień nawiercałem go i naparzałem młotem, kamieniarz uderzył kilka razy i kamień rozpadał się wzdłuż niewidzialnych (dla mnie) słojów. Jako inżynier dziś nadal nie wiem na czym polegała siła ogni bengalskich- a nie jest to zapewne siła nadprzyrodzona, tylko technologia zapodziana w historii. I tak to przyjmuję.

Praktyka.

ja tam też się "trochę" na budowlance znam i jakoś mi się nie wydaje aby można było takiego czegoś jak tam dokonać - nawet niewolników trzeba utrzymywać bo inaczej wyzdychają za jeden sezon a z nikąd się nie biorą bo albo trzeba było ich kupić albo nałapać ( co też kosztuje a zasoby by się "wyczerpywały" ), a że trzeba by ich trochę przyuczyć do funkcji i wogóle cała złożoność tak ogromnej operacji to "kosmos" organizacyjny - conajmniej 2 raz tyle osób musiało by pracować przy organizacji i doglądaniu tego a kto to wyżywi i gdzie mieli mieszkać ?

Niedaleko mnie niewolnicy II wojny światowej budowali wielkie fabryki; budynki dozoru i kierownictwa robót nie zajmowały sugerowanej przez Ciebie powierzchni w stosunku do powierzchni baraków.

Powtarzam,mamy inny zakres pojęciowy wynikający z różnic cywilizacyjnych.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

https://www.youtube.com/watch?v=4vEUJGNeurY

Ale mam obecnie inną teorię, bardzo zbieżną z wpisem wladz'a - tą o sikaniu moczem na zewnątrz.

Zastanówcie się, piasku wokół mnóstwo, w pobliżu płynie Nil, czyli wody pod dostatkiem - czego więc potrzeba do wykonania kamiennego bloku ? - spoiwa (?).

Transport wody i piasku nawet na znaczną wysokość chyba nie powinien sprawić aż takich problemów jak transport bloków skalnych.

Czy badana była w ogóle struktura tych bloków skalnych z których zbudowane są piramidy ?

Jeśli dla starożytnych Egipcjan stawianie takich monumentów (dużych i trwałych) jak Wielka Piramida nie stanowiło kłopotu (spęd ludzi, zakwaterowanie, wyżywienie, utrzymanie ich w odpowiedniej kondycji), to czy te trzy, prawie idealnie zachowane (najbardziej "skorodowały" poprzez działalność ludzką), to aby nie za mało? Nie powinno być ich, biorąc pod uwagę ambicje i możliwości każdego kolejnego władcy, co najmniej "zatrzęsienie", jeszcze wyższych i okazalszych?

a kto powiedział że to nie był kłopot ?

kto powiedział że piramida była ukończona zgodnie z oryginalnym zamysłem i wszyscy się z niej cieszyli ? stoi co stoi. to że coś jest wykonane nie oznacza że nie jest kłopotem. wykonalność nie sugeruje poziomu jakości i zgodności z oryginalnym zamierzeniem.

historia jasno wskazuje że zmierzch piramid nastąpił ze zmianami rządów faraonów - w końcu okazali się bardziej postępowi, albo zabrakło im pomysłów, nieistotne. zresztą, piramidy w Gizie są być może najbardziej turystyczne ale jakim standardem nam po tylu wiekach oceniać które w latach świetności były "okazalsze" ? przestrzeń, fauna i flora dookoła piramid w latach faraonów wyglądała zgoła całkiem inaczej niż dziś...

Tak sobie czytam ten wątek i nie wiem czy płakać czy się smiać?

...Założysz wątek o aparatach fotograficznych, a jeden z drugim będzie tam widział miejsce do pisania o biskupach i narodowcach.

Czy słowo "matoł" jest wystarczająco dobre na okreslenie tego stanu ducha?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Tak sobie czytam ten wątek i nie wiem czy płakać czy się smiać?

...Założysz wątek o aparatach fotograficznych, a jeden z drugim będzie tam widział miejsce do pisania o biskupach i narodowcach.

Czy słowo "matoł" jest wystarczająco dobre na okreslenie tego stanu ducha?

wal chłopinko prosto w oczy , więc powiadasz narodowcy a komuchy nie przeszkadzają ?

P.S.

już nie będę polemiką z panem jacchusiem zaśmiecał

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Są ludzie,którzy wierzą,że Ziemia jest płaska.

I całkiem możliwe że są to najszczęśliwsi ludzie na ziemi.

Ja kiedyś ukułem pewne powiedzonko, nie żeby zaraz urosło ono do rangi jakiegoś życiowego (zwłaszcza mojego) porzekadła ludowego - szczęśliwsi ci co żyją w niewiedzy - i uważam że tak jest, a wystarczy popatrzeć na choćby polską rzeczywistość i .... albo należy stąd czym prędzej spier....ć, albo poddać się losowi i trwać ......

Gdy nie zajmujesz się polityką żyjesz szczęśliwszy, to samo dotyczy każdej z dziedzin życia.

Po prostu, włączasz na luz, wyłączasz bezwzględnie pewne receptory i .... życie jak Nil samo płynie.

Udział kosmitów we wczesnej fazie rozwoju cywiliazcyjnym współczesnego człowieka jest równie uprawniony jak twierdzenia "rozsądnych" ludzi.

twierdzenia 'rozsądnych" ludzi z reguły opierają się na faktach podpartych naukowymi dowodami (wynikłymi z analiz i eksperymentów).

twierdzenia znawców teorii kosmitów z reguły opierają się na dogmacie "tylko kosmici mogli to zrobić".

czy widać róznicę ?

A ja widzę, że Ziemia jest płaska.

Natomiast mam wiedzę, że jest inaczej.

nie.

widzisz że ziemia jest okrągła, aczkolwiek percepcja jest dość ograniczona, jako narząd wzrowu.

wznieś się na więcej niż 100m w górę i zobaczysz że ziemia jest okrągła, horyzont się wykrzywi.

gdyby ziemia była płaska widziałbyś zupełnie co innego.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Gołym okiem widać, że Ziemia jest kulista, na przykład gdy pojawia się na horyzoncie statek, to najpierw jest widoczne ożaglowanie a potem również kadłub. Gdyby Ziemia była płaska to statek widać by było cały tylko malutki.

wystarczy popatrzeć na choćby polską rzeczywistość i .... albo należy stąd czym prędzej spier....ć, albo poddać się losowi i trwać ......

Można też korzystając z Europy bez granic mieszkać w polskim Szczecinie- wyskakiwać do jednej z stolic świata-Berlina na festiwal muzyki organowej w katedrze i popieścić oko i ucho sprzętem audio. A wnuka do akwarium na wodzie i muzeum Pergamon by wczuć się w czasy budowniczych piramid- WRACAJĄC DO TEMATU!

twierdzenia 'rozsądnych" ludzi z reguły opierają się na faktach podpartych naukowymi dowodami (wynikłymi z analiz i eksperymentów).

twierdzenia znawców teorii kosmitów z reguły opierają się na dogmacie "tylko kosmici mogli to zrobić".

czy widać róznicę ?

To dawaj te naukowe dowody...

A ja Ci dam te drugie.

Gołym okiem widać, że Ziemia jest kulista, na przykład gdy pojawia się na horyzoncie statek, to najpierw jest widoczne ożaglowanie a potem również kadłub. Gdyby Ziemia była płaska to statek widać by było cały tylko malutki.

Jakbyś żył kilka tysiącleci wstecz, przeszedłbyś do historii!

Jakie to proste!

twoje argumenty wyglądają tak:

jak chowam rękę do kieszeni, wtedy jej nie widać. ergo - ręka nie istnieje.

jakie dowody mam ci podac i na co ? w szkole miałeś wykładnię fizyki, matematyki, chemii. więcej nie trzeba, wystarczy włączyć głowę i przestać powtarzać pseudo-filozoficzne frazesy. Kot Schrödingera to tylko teoria, praktyka okazuje się o wiele prostsza.

Ty chcesz widzieć to co chcesz zobaczyć!

wręcz przeciwnie; to ty twierdzisz że widzisz to co chcesz widzieć. zapewniam Cię że gdyby ziemia była płaska nawet nie chodziłbyś jak chodzisz a twoje oczy pojęcie horyzontu widziałyby zgoła inaczej. zresztą, nie muszę widzieć pewnych rzeczy o których wiem że istnieją. nie muszę wierzyć w pigmeji i sekwoje w kanadzie, mimo że żadnego na oczy nie widziałem, bo wiem że istnieją. mylisz w swojej teorii pojęcia wiedzy z wiarą, niestety wiedza i wiara nie żyją w symbiozie.

a kilka tysiacleci temu, ba ! nawet i z 600 lat temu za teorie o okrągłej ziemi palono na stosach, albo torturowano.

Eee...

Te nawiązania do palenia czarownic są niepotrzebne. To mnie tu czasami próbują palić za pozycję jaka teraz Ty przyjąłeś...

Ale do rzeczy.

Opowiadasz o tej Ziemi z perspektywy Twojej obecnej wiedzy. Bo co podświadomie przekazałeś mówiąc:

... zapewniam Cię że gdyby ziemia była płaska nawet nie chodziłbyś jak chodzisz ...

A skąd to wiesz?!

Wiedza!

Wyzbyj się jej jak chcesz odczuwać. Percepcja nie ma nic z wiedzą.

Modne tu "ślepe testy" polegają nie na wiedzy tylko na percepcji i wskazywaniu odczuwania bodźców; czysta prawda!

A tak dla ciekawości (nie chce mi się szukać po postach) słyszysz kable?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.