Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 2-watowego wzmacniacza lampowego?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Rozwazam zakup lampki vintage. 2-3waty na kanal w klasie A. Czy do tego w ogole mozna dobrac jakies sensowne kolumny? Cos proponujecie? Z czym zestawiac taki flea-power wzmak?

Taki wzmacniacz musisz połączyć z kolumnami wysokoefektywnymi. 2 W - to naprawdę mało, ale wbrew pozorom może to normalnie zagrać - chyba że chcesz organizować dykoteki, wtedy nie bardzo.

Kolumny muszą mieć realną impedancję 8 Ohm - nie mniej. Kolumny muszą mieć efektywność powyżej 90 dB. Im więcej tym lepiej - 93 - 95 dB też się trafiają. I im mniejszą mają moc - tym w Twoim przypadku lepiej.

Musisz zainteresować się takimi kolumnami takich marek jak Paradigm, JmLab (Focal), Energy, Mirage, Monitor Audio serii Silver . One są łatwe do wysterowania. Oczywiście nie wszystkie modele - ale wiele z nich. Uważaj na oznaczenia - niektóre firmy (B&W) podają 8 Ohm gdy w rzeczywistości mają 4 (tak naprawdę robi to teraz większość firm). A Ty musisz mieć prawdziwe 8 Ohm.

Ile chcesz na to wydać? Reguła ogólna jest taka, że czym mniej watów ma wzmacniacz tym droższe kolumny potrzebuje ;) tu raczej nie oszczędzisz.

Moja propozycja to XINDAK MS-1201

Fajne kolumny. Powinny się nadać ! Pytanie tylko czy cenowo nadają się do tego wzmacniacza.

Wysokoefektywne kolumny robi też Klipsch, Cerwin Vega, JBL, Infinity ...

Fajne kolumny. Powinny się nadać !

Jest w sieci ich polski test pióra naszego forumowego kolegi Violeta. Kolega ów bullshitu nie wciska

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja bym je kupił dla samego wyglądu ;) a skoro jeszcze grają tak jak opisano, to... trzeba zbierać kasę! :)

Są bardzo drogie ale odnoszę wrażenie, że po teście odsłuchowym "same" się sprzedają.

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Lowther, jeśli tylko uda ci się znaleźć bo bardzo rzadko się pojawiają. Pierwszy raz jak je usłyszałem to mi "kopara opadła" efektywność w okolicach 100db

dzięki, rzeczywiśćie, zapomniałem o tym Xindaku, choć poza testem pod linkiem powyżej podanym to w necie cicho i głucho o nich ;(((

a warto co takiego maleństwa - zakłądając jakiś minitunning - PHILIPS AG9016

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

a ktoś wie czy na audioshow może te Xindaki będą?

Ukryta Zawartość

Jeszcze Grajpudłą chyba też wysokoefektywne są.

Ale nie wiem jak z dźwiękiem Grajpudeł bo opinie są skrajnie spolaryzowane.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A może coś całkiem ekstremalnego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Te Xindak MS-1201 są świetne do lampy (w mojej ocenie). Wspominam je bardzo dobrze, a miałem je u siebie ponad miesiąc. Niestety, zdaje się, że są już niedostępne w Polsce. Trochę szkoda, bo dźwięk i wykonanie są perfekcyjne jak za tę cenę.

adamgdansk, a może słuchałeś Xindak MS-1201 jak były na pokazie w Premium Sound w Gdańsku?

Jeżeli miałbym polecać inne kolumny do niezbyt mocnej lampy, to też polecam firmę Bodnar Audio.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

O! Mam dystrybutora w Katowicach 10m od miejca zamieszkania a wstyd się przyznać nie słuchałem tej konstrukcji. Trzeba to nadrobić ;) może będą na audio show?

Kiedyś słuchałem rehdeko 125-podpiete dnm resonem do wzmacniacza sun audio VT-25,o mocy 1,33 wata grało świetnie do pewnej głośności.

Potem podpieliśmy lampe na 300b-było bardziej dojrzale.Tak więc myslę,ze do rehdeko z sun audio na 2a3 bedzie swietnym wyborem-ca 4 waty.

Nawet wiem kto ma takie sun audio w Warszawie do sprzedaży.

Jeszcze Ci podpowiem,ze jest tez w dobrej cenie pre phono sun audio z set-upem na Tamurach-nawet te Twoje Spendory powinien pociągnąć.

WARTO TAKIEJ KONFIGURACJI SPRÓBOWAĆ-bo klocki odsprzedawalne,a wielkość pokoju ca.20-22 metry bedzie optimum dla takiej konfiguracji.

polecam Klipsch Heresy - obecnie dostępne w b.dobrej cenie na giełdzie hifi - podobno idealna synergia z Sun Audio; ja osobiście gram z Audio Innovations; efekt jest wielce zadowalający :)

Zależnie od budżetu, również polecam coś na szerokopasmowcu dopalone subem ( lub nie - zależnie od konstrukcji ). Świetnie sprawdza się tutaj Sonido lub Visaton B200. Służę gotowymi, sprawdzonymi przez siebie rozwiązaniami :)

A czemu nie cos takiego - to bedzie jakas herezja?

Ukryta Zawartość

;))

Ukryta Zawartość

Kwestia tego czego potrzebujesz. U mnie wiele osób było zaskoczone w jakim stopniu nagłaśniał lampiak 1W średniej skuteczności kolumny. Pytanie przede wszystkim, ile chcesz na to wydać?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

No i vintageowy Philips dotarl do mńie. 2 waty w klasie A na ecc83 i el95. Podlaczylem do Spendorow SP100. No i siedze teraz w pokoju 24m2 a ten maluchowy Philipsiak na 60% odkreconej galki glosnosci gra az milo i glosniej to zaczalbym chyba budzic sasiadow. Tylko 2 watyy???? To gdzie ida te dziesiatki watow z wspolczesnych wzmakow??

I jeszcze jedna rzecz... Jezeli tak graly przecietne lampiaki z lat 60tych to ja padam na kolana. Przeciez to brzmi jak Leben za nascie tys zlotych.....

Adam a jak byś jeszcze spróbował dubielowego OTL-a to byś się dopiero zdziwił :-)

Moja przygoda z Lebenem zakończyła się na Dubielu ,najpierw 2A3 a teraz OTL .

No i vintageowy Philips dotarl do mńie. 2 waty w klasie A na ecc83 i el95. Podlaczylem do Spendorow SP100. No i siedze teraz w pokoju 24m2 a ten maluchowy Philipsiak na 60% odkreconej galki glosnosci gra az milo i glosniej to zaczalbym chyba budzic sasiadow. Tylko 2 watyy???? To gdzie ida te dziesiatki watow z wspolczesnych wzmakow??

I jeszcze jedna rzecz... Jezeli tak graly przecietne lampiaki z lat 60tych to ja padam na kolana. Przeciez to brzmi jak Leben za nascie tys zlotych.....

Był kiedyś taki wątek "nawróceni na vintage" :) Twój wpis idealnie by tam pasował...swoją drogą gratulacje udanego zakupu, kiedyś slyszalem podobnego Philipsa z tym że był to single ended el84, grał świetnie.

z ciekawości popatrzyłem na dostępnośc kolumn Xindaka - poszły w cenie na poad 8tys a na dodatek już nie są sprzedawane z podstawkami, podstawki chyba już w ogóle niedostepne - to trzeba z 1000zł doliczyć do standów ... robi się sporo...na dodatek kolumny chyba w ogóle nieznane - w necie nic poza recenzją w Polsce ;)

• 3 tygodnie później...

Kilka dni temu rzeczony Philips wrocil od Andrzeja Witka (SonusOliva) gdzie byl na "przeróbkach" - nowsze kondki, przeglad, usuniecie potencjometrow barwy z toru, wstawienie nowoczesnych gniazd... Jak to tera gra. No szok. Jakby mialo 50watt. Nie jstem w stanie zrozumiec tego co sie dzieje - wzmak 2waty i ciagnie duze monitory Spendora bez najmńiejszego problemu, bas miesiesty, zadnych znieksztalcen. Szczena na podlodze...

Coś mi się wydaje Adam że na AS przesiedzisz kilka godzin w pokoju Bodnar Audio :)

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

no wlasnie sęk w tym, że ten 2watowy maluch generalnie napędza Spendory SP100 na normalne poziomy głosności na jakieś 30% odkręconej gałki głosności, strach pomyśleć co by zrobił z kolumnami dużo bardziej skutecznymi...

no wlasnie sęk w tym, że ten 2watowy maluch generalnie napędza Spendory SP100 na normalne poziomy głosności na jakieś 30% odkręconej gałki głosności, strach pomyśleć co by zrobił z kolumnami dużo bardziej skutecznymi...

A no właśnie. Co by zrobił...?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.