Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz plików audio z wyświetlaczem (bez dac) do 1tys zł

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

ciekawe , dla próby kupiłbym jako urządzenie pomocnicze

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

To co, ktoś mi coś poradzi / odradzi?

Do wyboru mam:

Dune hd base 3d

A300 popcorn

A400 popcorn

C300 popcorn

Mede8er med800x 3d

Therion,

Niebawem powinien pojawić się Audiolab M-Net. Niedawno sprzedałem Squeezeboxa Classica, który mi dzielnie służył przez lata, jednak w moich obecnych warunkach muszę mieć już wifi w standardzie n.

Audiolab M-Net będzie Ci pasował do Twojego CD, specyfikacje także ma ciekawą. Ja czekam aby przetestować go w swoim systemie. Interesuje mnie jak poradzi sobie przez wifi w strumieniowaniu 24/192 oraz czy obsługuje ALAC bo w specyfikacji nie doczytałem a bardzo mało informacji jest w necie jak na razie.

Pozdrawiam,

kvist.

Therion,

Niebawem powinien pojawić się Audiolab M-Net. Niedawno sprzedałem Squeezeboxa Classica, który mi dzielnie służył przez lata, jednak w moich obecnych warunkach muszę mieć już wifi w standardzie n.

Audiolab M-Net będzie Ci pasował do Twojego CD, specyfikacje także ma ciekawą. Ja czekam aby przetestować go w swoim systemie. Interesuje mnie jak poradzi sobie przez wifi w strumieniowaniu 24/192 oraz czy obsługuje ALAC bo w specyfikacji nie doczytałem a bardzo mało informacji jest w necie jak na razie.

Pozdrawiam,

kvist.

Dzięki za info.

2300zł.... Ciut drogo i brak możliwości instalacji HDD

Będzie śmiesznie i trochę OT :)

Dzisiaj na imprezkę wpadł do mnie kuzyn ze swoją muzyką.

Fiio X3 podpieliśmy do DAC-a i zagrało tak, że trochę się zdziwiłem ...

Mega zabawka - młody jest, to mu latanie ze słuchawkami pasuje :)

To Dac zagrał a nie Fiio.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Dzięki za info.

2300zł.... Ciut drogo i brak możliwości instalacji HDD

Chyba mozna podpiac zewnetrzny przez USB.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Chyba mozna podpiac zewnetrzny przez USB.

Można na pewno. Mierzę właśnie w ten model. 1k gotówką, reszta na raty - taki jest plan :-)

Ale najpierw muszę go usłyszeć u siebie.

A powiedzcie mi , czy dla jakości muzyki lepszym wyborem będzie podłączenie laptopa , czy odtwarzacza muzycznego /multimedialnego w roli transportu , który następnie będzie podłączony do zewnętrznego DAC-a .

Jakie są wasze doświadczenia w tej materii ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi , Piotrek .

Piotr

• 2 tygodnie później...

przyłączam się do powyższego pytania

mam jeszcze dylemat czy kupić dac w okolicy 1 000zł i tyle samo przeznaczyć na odtwarzacz multimedialny czy lepiej kupić od razu odtwarzacz strumieniowy z DAC np Marantza za tę kwotę?

czy ktos się może orientuje czy którys dvd player odtworzy pliki z usb bez koniecznosci włączania tv?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy ktoś może słyszał ten ustrój?

cena jest bardzo zachęcająca biorąc pod uwagę możliwości - do dorwania nawet za 149 funciaków hmm

Ukryta Zawartość

A jakiś NAS z wyjściem optycznym (lub USB) i na nim np.mpd i sterowanie ze smartphona? Byłoby też funkcjonalnie bo bibliotekę muzyczną (i nie tylko) możnaby udostępniać róznym urządzeniom.

Ćwiczył to ktoś?

Synology mozna podlazcyc przez USB do DACa(nie wszystkie modele sa obslugiwane- tylko te, ktore sa wykrywane bez instalacji sterownikow) i strowac toto dowolnym urzadzaeniem z androidem, iOSem lub windowsem, linuxem etc.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

ale zajebiscie sie prezentuje ten Audiolab M-NET

mial go ktos juz u siebie? testowal jak gra?

tez sie zastanawiam nad odtwrzaczem sieciowym i wlasnie Audiolab M-NET wpadl mi w oko ze wzgledu na funkcjonalnosc/parametry/wyglad ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Kolega sprzedaje OLIVE 4,w cenie 1500 zł.Stan bardzo dobry.Ja bym z chęcią brał,ale brak mu wyj. spdif coax pod daca co dla mnie go eliminuje

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

nieno odtwarzacz strumieniowy powinien miec imho przede wszystkim wyjscia coax/toslink, a dopiero przy okazji line out.

*EDIT*

ale z tego co widze, to ten olive 4 ma wyjscie cyfrowe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tez sie zastanawiam nad odtwrzaczem sieciowym i wlasnie Audiolab M-NET wpadl mi w oko ze wzgledu na funkcjonalnosc/parametry/wyglad ;)

BeatX - jeszcze nie. Też czekam na jakieś opinie. Martwi mnie brak obsługi ALAC w specyfikacji ale może to kwestia update'u softu...

brakiem ALAC nie martwilbym sie ;)

ja nigdzie jeszcze nie widzialem muzyki w tym formacie.

pc audio to przede wszystkim .mp3 .flac

.aac .mpe czy inne wynalazki to nisza, ktora nie zmieni swiata ;]

Tak się zastanawiam , czy w roli źródła nie byłby lepszy Popcorn C 300 ?

Ukryta Zawartość

47_1.png

Ukryta Zawartość

Piotr

nieno odtwarzacz strumieniowy powinien miec imho przede wszystkim wyjscia coax/toslink, a dopiero przy okazji line out.

*EDIT*

ale z tego co widze, to ten olive 4 ma wyjscie cyfrowe?

Ukryta Zawartość

Dwa analogowe stereo i dwa cyfrowe.

Ale sprawa się wyjaśniła,kolega sprzedaje Olive 3 HD i tam nie ma wyjść cyfrowych

A w popcorna tylko do audio bym nie wchodził.

Jest do dobry kombajn multimedialny,ale do samego audio się nie opłaca.

Myślę,że Audiolab będzie lepszy w audio.

Ja mam popcorna A 300 (to samo co C300 tylko bez wyświetlacza) i już rozglądam się za odtwarzaczem dedykowanym do audio jak olive

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten jest ciekawy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten jest ciekawy

Amerykanie nie chcą tracić własnej kasy, bo najwidoczniej stracili już jej dosyć, więc swój następny projekt chcą zrobić za pieniądze... klientów

Producent serwerów muzycznych Olive na potrzeby swojego najnowszego przedsięwzięcia sięgnął po bardzo modny ostatnio sposób finansowania - mianowicie crowfunding. Zasada jest tutaj prosta: wszyscy stawiają, jeden się bawi. Kalifornijczycy chcą wykorzystać skłonność internautów do płacenia cudzych rachunków do budowy rewolucyjnego - jak twierdzą - systemu One. Na czym polega jego rewolucyjność? Bóg jeden raczy dokładnie wiedzieć; my przypuszczamy, że chodzi o możliwość bezprzewodowego przesyłania sygnału o jakości 24bit/192kHz poprzez dwupasmowe łącze wi-fi. Inne atrakcje zapowiadane dla One to m.in. wielostrefowość, twardy dysk o pojemności najmniej 1 T, kolumny głośnikowe kompatybilne z terminalem wykonanym z aluminium i szkła, 24-bitowy DSP, system PRISM dopasowujący parametry wyjść do rodzaju głośników i... muzyki oraz kości 32/384 i dwa wbudowane wzmacniacze. Na początek firma potrzebuje 200 tys. dolarów. Zbiórka trwa na serwisie Indiegogo.

Ukryta Zawartość

to co jest na ich stronie jest mocno nieaktualne (w tym jak wyglada obecnie ten sprzet), bardziej aktualne informacje mozna znalesc na ich stronie facebooka (link ponizej), i to raczej sledzac komentarze, na ktore ktos z firmy odpowiada,

i wydaje mi sie, ze juz zamkneli faze crowfundingu ... teraz przyjmuja juz normalne zamownienia w cenie 2x tej z crowfundingu

Ukryta Zawartość

w ogole firma juz kilkukrotnie przekladala termin wysyłki sprzetu, ciagle modyfikujac wejcia/wyjscia (np. rezygnujac z wyjsc audio do dedykowanych glosnikow na standardowe 2xRCA, lub ostatnio dodajac gniazdo ethernet, co chyba oznacza, ze nie tylko poprzez wi fi bedzie mozliwosc polaczenia z zewnetrznym serwerem)

a sprzet rzeczywiscie wyglada ciekawie ... pytanie tylko czy pierwsze seria nie bedzie dotknieta wadami wieku niemowlecego ..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy ktoś może słyszał ten ustrój?

cena jest bardzo zachęcająca biorąc pod uwagę możliwości - do dorwania nawet za 149 funciaków hmm

Bardzo okrojony odtwarzacz.

Brak COAX,flaki tylko do 24/48-co to jest pytam się?

Mam chęć na audiolaba M-Net.

Czy ktoś już posiada?

Ukryta Zawartość

Bardzo okrojony odtwarzacz.

Brak COAX,flaki tylko do 24/48-co to jest pytam się?

Mam chęć na audiolaba M-Net.

Czy ktoś już posiada?

daru0105: czekam na odpowiedź z Audiolaba - jeżeli obsłuży Apple Lossless to kupię go bezzwłocznie i dam znać. Przetwornik mam, potrzebuję tylko czegoś dedykowanego do audio co poda mi gęsty format po wifi (n), dlatego m-net wydaje się być idealny w tej cenie.

daru0105: czekam na odpowiedź z Audiolaba - jeżeli obsłuży Apple Lossless to kupię go bezzwłocznie i dam znać. Przetwornik mam, potrzebuję tylko czegoś dedykowanego do audio co poda mi gęsty format po wifi (n), dlatego m-net wydaje się być idealny w tej cenie.

No to super.Jak będziesz miał już m-neta w domu to daj znać.Pierwszy,niedrogi (chyba dlatego,że bez daca i dobrze) transport sieciowy,który by mi pasował .Głównie zależy mi na odtwarzanie min. 24/96, przydałby się gapless,odtwarzanie bezpośrednio z twardziela HDD.Dobrze,że ma zasilacz zewnętrzny i to pole do popisu będzie,bo orginalny zasilacz pewnie nie będzie jakiś wypas.Czytam teraz recenzję z Audio/Video listopad 2012 o CA Stream Magic 6 i ten chyba byłby niezły. Zastanawiam nad nim też,ponieważ ma wyj. zbalansowane a ja mam pre i końcówkę mocy zbalansowaną.Lecz nie wiem czy warto dopłacać aż do 4000 tys.i czy przetwornik w CA bedzie lapszy od tego co mam.

No to super.Jak będziesz miał już m-neta w domu to daj znać.Pierwszy,niedrogi (chyba dlatego,że bez daca i dobrze) transport sieciowy,który by mi pasował .Głównie zależy mi na odtwarzanie min. 24/96, przydałby się gapless,odtwarzanie bezpośrednio z twardziela HDD.Dobrze,że ma zasilacz zewnętrzny i to pole do popisu będzie,bo orginalny zasilacz pewnie nie będzie jakiś wypas.Czytam teraz recenzję z Audio/Video listopad 2012 o CA Stream Magic 6 i ten chyba byłby niezły. Zastanawiam nad nim też,ponieważ ma wyj. zbalansowane a ja mam pre i końcówkę mocy zbalansowaną.Lecz nie wiem czy warto dopłacać aż do 4000 tys.i czy przetwornik w CA bedzie lapszy od tego co mam.

Zastanawiam się panie DARU O105 , czy w roli źródła Audiolab jest lub będzie lepszym rozwiązaniem/ partnerem od Popcorna A 300 , którego zauważyłem , że pan posiada ?

Zastanawiam się dlatego , że być może lepiej by było , gdyby zamiast w Audiolaba zainwestować w jeszcze lepszy DAC

Przy okazji dodam , że rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą w jednym z salonów audio , który powiedział mi , że Cocktail Audio X 30 w roli źródła i wewnętrznego DAC-a brzmi lepiej od Stream Magic 6 firmy Cambridge Audio , czy tak jest w istocie , trudno powiedzieć , niemniej , jak tylko będę miał możliwość osobiście to sprawdzę , pozdrawiam serdecznie , Piotrek .

Piotr

Zastanawiam się panie DARU O105 , czy w roli źródła Audiolab jest lub będzie lepszym rozwiązaniem/ partnerem od Popcorna A 300 , którego zauważyłem , że pan posiada ?

Zastanawiam się dlatego , że być może lepiej by było , gdyby zamiast w Audiolaba zainwestować w jeszcze lepszy DAC

Przy okazji dodam , że rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą w jednym z salonów audio , który powiedział mi , że Cocktail Audio X 30 w roli źródła i wewnętrznego DAC-a brzmi lepiej od Stream Magic 6 firmy Cambridge Audio , czy tak jest w istocie , trudno powiedzieć , niemniej , jak tylko będę miał możliwość osobiście to sprawdzę , pozdrawiam serdecznie , Piotrek .

Daca mam w miarę dobrego (ten na AD1865).Kolega ma takiego samego i porównuje ze swoim CD Ayon.Ewentualnie dorobię mu analogówkę na lampach.Tu żeby poprawić trzeba sporo zainwestować i to z 5kzł np:M2Tech Young lub Mytek Stereo 192 DSD DAC i mam ich na oku,ale to jeszcze nie teraz.Teraz potrzebny mi dobry odtwarzacz plików dedykowany do audio,coctailowi coś nie wierzę (ale nie słuchałem,nie robi furory w sieci).Audiolab spełnia moje oczekiwania,brak mu daca i transportu płyt CD, co mu obniżyło znacznie koszty a wspomniane urządzenia są mi zbędne.Jeżeli m-net nie spełni moich oczekiwań (najlepiej przed zakupem wypożyczyć na odsłuch) to zostaje chyba wejść w maca mini (2500 zł) i M2Tech Evo,najpierw przetwornik usb-spdif,a dalej z czasem do rozbudowy z zasilaczem i zegarem .Ale to będzie bolalo :).Raczej z CA SM6 dam sobie spokój.Popcorn to taki tani klocek multimedialny i nie sądzę,żeby dobry był do audio.Na razie gra nie najgorzej,ale z dobrymi odtwarzaczami plików nie porównywałem i nie znam prawdziwego potencjału.Parę rzeczy mnie u niego denerwuje i skłonny bym był go zostawic tylko do filmów a m-neta do audio.

Daca mam w miarę dobrego (ten na AD1865).Kolega ma takiego samego i porównuje ze swoim CD Ayon.Ewentualnie dorobię mu analogówkę na lampach.Tu żeby poprawić trzeba sporo zainwestować i to z 5kzł np:M2Tech Young lub Mytek Stereo 192 DSD DAC i mam ich na oku,ale to jeszcze nie teraz.Teraz potrzebny mi dobry odtwarzacz plików dedykowany do audio,coctailowi coś nie wierzę (ale nie słuchałem,nie robi furory w sieci).Audiolab spełnia moje oczekiwania,brak mu daca i transportu płyt CD, co mu obniżyło znacznie koszty a wspomniane urządzenia są mi zbędne.Jeżeli m-net nie spełni moich oczekiwań (najlepiej przed zakupem wypożyczyć na odsłuch) to zostaje chyba wejść w maca mini (2500 zł) i M2Tech Evo,najpierw przetwornik usb-spdif,a dalej z czasem do rozbudowy z zasilaczem i zegarem .Ale to będzie bolalo :).Raczej z CA SM6 dam sobie spokój.Popcorn to taki tani klocek multimedialny i nie sądzę,żeby dobry był do audio.Na razie gra nie najgorzej,ale z dobrymi odtwarzaczami plików nie porównywałem i nie znam prawdziwego potencjału.Parę rzeczy mnie u niego denerwuje i skłonny bym był go zostawic tylko do filmów a m-neta do audio.

Rozumiem i dzięki za odpowiedź !

Ja na na razie cały czas się zastanawiam , konkretnie nad źródłem do odtwarzania plików ( komputer vel odtwarzacz strumieniowy lub multimedialny ), natomiast na chwilę obecną chcę wykorzystać DAC-a wbudowanego w CA 840 C .

Z ciekawość zrobiłem próbę , podłączając tuner Ariva T 65 w roli źródła plików muzycznych (niestety nie odtwarza flac-ków , dlatego posłużyłem się formatem VMA , który odtwarza bez problemu ) , oczywiście posłużyłem się zwykłym kablem cyfrowym zrobionym z kabla antenowego i w prawdzie nie brzmi tak , jak płyta kompaktowa w CA 840 C (być może winny jest "antenowy "kabel cyfrowy ) , niemniej jakość dźwięku jest zdecydowanie wyższa , niż przy podłączeniu DAC-a Nu Force ( za 490 zł.) bezpośrednio do komputera !

Tak , czy inaczej jeszcze poeksperymentuję z potencjalnymi źródłami lub laptopem w roli źródła , pozdrawiam serdecznie , Piotrek .

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.