Skocz do zawartości
IGNORED

Kable i transmisja w kablach USB - wplyw na dzwiek

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli mieć pewne predyspozycje słuchowe, których brakuje tym wszystkim co negują istnienie różnic brzmieniowych.

Mające te predyspozycje też dają się nabierać w opisanej wyżej sytuacji. Więc to żaden argument.

J.Jerry dokładnie, jestem w zakalce hi-end wiec o tym nie wspominam

bum

Argument jest taki, ze nie jesteś osłuchany, raczej jesteś na poziomie odsłuchu stereo HI-FI pomyliłeś działy

J.Jerry dokładnie, jestem w zakalce hi-end wiec o tym nie wspominam

bum

Argument jest taki, ze nie jesteś osłuchany, raczej jesteś na poziomie odsłuchu stereo HI-FI pomyliłeś działy

Nie piszę o swoim słuchu, tylko o czyjejś wyobraźni. Osłuchanie nie ma tu nic do rzeczy. Lektura różnych pisemek i opinie kolegów - wiele.

Przecież napisano wyżej - osłuchanie. To trochę takie wytrenowanie na jakie elementy w dźwięku zwracać uwagę. Zwraca się uwagę na więcej szczegółów niż osoba nie wsłuchująca się w detale. Dla jednych te detale mogą nie miec znaczenia a dla innych mają bardzo dużo.

Każdy słucha muzyki po swojemu, trudno tu komuś dyktować jak ma słuchać.

Ja np lubię się wsłuchiwać w wybrzmienia instrumentów, w akustykę pomieszczenia w którym zostały nagrane, w uderzającą pałeczkę perkusji o membranę bębna..lubię czerpać 100% z całego przekazu.

A na te właśnie szczegóły głównie wpływa okablowanie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Nie, napisałem o kablach w sensie ogólnym.

USB dopiero spotkałem jeden, który teraz używam, że w ogóle wpływa na brzmienie i w porównaniu do kilku innych które testowałem (polecanych, również droższych) pogłębia tylko scene. Cała reszta nic nie zmieniała kiedy je porównywałem.

EDIT

Nie czytasz ze zrozumieniem. Szkoda. Nie pisałem o samym brzmieniu bębna...

Już zmieniłem ampli Marantza. A kabel USB wymieniłem na tańszy, na którym słychać różnicę na plus. Droższy na którym nic nie słychać jest na sprzedaż..

Jak zawsze coś ludzie piszą ciekawego i wjeżdża bum i ekipa testująca na kablach kloca. Dajcie spokój z wiochą.

U mnie słychać sporą różnicę między kablem usb od drukarki a wireworld ultraviolet. Zdecydowanie więcej słychać na ww. Nawet teoretyk powinien usłyszeć. Mam też nordosta heimdall 2 i on, choć lepszy od ww, daje w stosunku do niego poprawę subiektywnie o jakieś 10-15 procent. Jest pełniejszy, cieplejszy, przyjemniejszy.

????

Pytasz bo nie wiesz, czy jaja sobie robisz?

Jak to do czego...do komputera przecież.

Wiem do czego zmierzasz...pewnie by mi zaraz udowodnić, że takie połączenie to też usb,

czyli tak samo cyfrowe jak w przypadku bezpośredniego połączenia kablem usb.

Jednak to nie zupełnie to samo, jeśli o to Ci chodzi.

Więc jednak kabelka usb używasz. Musisz wiedzieć jednak, że jeśli DAC ma wejście usb, to w środku jest taki sam konwerter jak Twój zewnętrzny. Może mieć izolację galwaniczną. Wszystko jest jedynie kwestią odpowiedniego projektu. W przedwzmacniaczach gramofonowych, w których przecież dbałość o czystość zasilania jest podstawą a czułość takiego urządzenia jest bardzo duża, też stosuje się zasilacze impulsowe i nie ma to wpływu na jakość.

Więc jeśli nie słyszysz w swoim systemie wpływu kabla usb, to nie jest to efekt Twojej konfiguracji sprzętowej. Przyczyna jest jedna i ta sama. Wpływ kabelka usb na brzmienie jest zerowy.

Więc jednak kabelka usb używasz. Musisz wiedzieć jednak, że jeśli DAC ma wejście usb, to w środku jest taki sam konwerter jak Twój zewnętrzny. Może mieć izolację galwaniczną. Wszystko jest jedynie kwestią odpowiedniego projektu. W przedwzmacniaczach gramofonowych, w których przecież dbałość o czystość zasilania jest podstawą a czułość takiego urządzenia jest bardzo duża, też stosuje się zasilacze impulsowe i nie ma to wpływu na jakość.

Więc jeśli nie słyszysz w swoim systemie wpływu kabla usb, to nie jest to efekt Twojej konfiguracji sprzętowej. Przyczyna jest jedna i ta sama. Wpływ kabelka usb na brzmienie jest zerowy.

Coś Ci się pokręciło. ;-)

Nie używam kabelka USB, tylko kabelka coaxialnego, przecież pisałem.

Konwerter usb/spdif z jednej strony łączy się z komputerem poprzez usb, a z drugiej kablem coax, który doprowadza sygnał do DAC.

Dla Ciebie to jest tożsame z bezpośrednim połączeniem komputera z DAC kablem USB?

Musisz wiedzieć jednak, że jeśli DAC ma wejście usb, to w środku jest taki sam konwerter jak Twój zewnętrzny

Z pewnością nie taki sam.

A czym łączysz komputer z konwerterem? Bezprzewodowo? ;)

Konwerter w DACu jest bardzo podobny. Przeważnie łączy się z DACem za pomocą magistrali l2S, bo przy małych odległościach wewnątrz obudowy nie ma potrzeby stosowania transmisji SPDIF..

Dokształć się trochę ;)

Ty się dokształć. Jeśli dla Ciebie kabel usb to jest to samo co coaxialny, to nie mamy o czym rozmawiać.

Zresztą już przyzwyczaiłem się, że dla Ciebie wszystko gra tak samo, to i kabelki wszelakie wkładasz do jednego worka. ;-)

A konwerter w DAC nie jest nawet podobny, bo u mnie jakość jest lepsza przy zastosowaniu połączenia przez konwerter, niż po usb,

więc nie pleć bzdur.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.