Skocz do zawartości
IGNORED

Kontynuacja adaptacji akustycznej

orscik

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Chcę kontynuować adaptację akustyczną swojego pokoju.

Zacznijmy od tego co zrobiłem do tej pory.

Na suficie mam 4 panele z wełny

Za kolumnami po jednym panelu z wełny i po boku kolumn też po jednym panelu z wełny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-40442-0-52465600-1381859035_thumb.jpg

W planach mam umieszczenie trzech dyfuzorów 2D w miejscu zaznaczonym kolorem czerwonym.

post-40442-0-93021500-1381859188_thumb.jpg

Kolejną rzeczą którą zrobię na dniach są podstawki do monitorów.

Nie myślcie ,że zapomniałem o miejscach pierwszych odbić bocznych ale na razie jeszcze ich nie wyznaczyłem.Dopiero po ich wyznaczeniu będę wiedział czy będę mógł tam postawić jakieś dyfuzory - chodzi mi tutaj o kwestię estetyki.Będę o tym myślał jak wyznaczę te miejsca.

A TERAZ PYTANIA DO WAS.

1.Co zrobić z rogami zaznaczonymi kolorem niebieskim ?

post-40442-0-35750200-1381859458_thumb.jpg

Widziałem coś takiego ale nie wiem co to jest ani jaką to spełnia rolę

post-40442-0-49355600-1381859526_thumb.jpg

2.Czy macie może jakieś pomysły które mógłbym wykorzystać w swoim pokoju ?

Z góry dzięki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/106341-kontynuacja-adaptacji-akustycznej/

JEst to rezonator Helmholtza( jesli sie napisana nazwa to wybacz) sluzy krotko mowiac do poprawy basu. KAzde pomieszczenie ma swoje mody, tzw podbicia w okreslonym pasmie. Re rezonatory sa zaprojektowane specialnie pod dana czestotliwosc, aby "mod" szybciej wygasl, a czesto charakterystyka ulegnie wyrownaniu. Tego ustroju bez pomiarow nie wykonasz.

A może powiecie co będzie lepszym rozwiązaniem w miejscu pomiędzy kolumnami ? Dyfuzory 1D czy 2D ??

Rozmawiałem z pewną osobą z tego forum i jej zdaniem powinienem użyć dyfuzorów 2D

Owszem zauwazylem, ale jakos nie potrafie sobie wyobrazic pomieszczenia odsluchowego bez dywanu, zawsze wnosi poprawy. Tutaj ciezko powiedziec, ja uzywam 1D ale podzielony na 2 czesci, gorna zajmujaca sie wyzszymi czestotliwosciami, i gorna nizszymi.

Owszem zauwazylem, ale jakos nie potrafie sobie wyobrazic pomieszczenia odsluchowego bez dywanu, zawsze wnosi poprawy.

Nie jest to do końca tak, że zawsze wnosi poprawę. Owszem, jeśli sufit jest goły, albo zawiera tylko ustroje rozpraszające to dywan jak najbardziej jest wskazany i poprawa będzie. Jednak w sytuacji kiedy na suficie jest absorpcja, to dokładając dywan można przesadzić w drugą stronę. Wszystko będzie zależeć od reszty pomieszczenia - ile i jaka absorpcja jest zastosowana na pozostałych płaszczyznach. Były już na forum relacjonowane adaptacje, w trakcie których okazywało się, że absorbowanie sufit + podłoga nie jest najlepszym rozwiązaniem. O ile dobrze kojarzę np. taką sytuację miał u siebie kol. Risto, z tym ze tam akurat było odwrotnie - po położeniu dywanu tłumienie było na tyle skuteczne, ze trzeba było zrezygnować z planowanych absorberów sufitowych.

Innym przykładem adaptacji z celowym brakiem dywanu jest pomieszczenie odsłuchowe kol. Szymona - gołe deski na podłodze, ale za to skyline na całej powierzchni sufitu. Tak więc nie w każdej sytuacji dywan czy wykładzina będzie wyposażeniem typu must_have.

Rzoumiem, akurat nigdy nic nie mialem na suficie, zawsze dywan. Myslalem tez nad absorberami jako dodatek ale skoro mozna miec problemy to chyba zrezygnuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj moje pomieszczenie, tzn juz nie, tworze nowe w 18m2.

Ukryta Zawartość

2D to tragedia byla, W firmie musisz wyciac kratownice, ale zanim to zrobisz to musisz kupic kilka metrow kwadratowej listwy o wymiarach min 45x45, potem czeka cie wycinanie plastrow, w moim przypadku bylo to 800sztk, pilarka nie podolala bo za twarde debowe drzewo, wiec recznie:). O tyle dorbze ze listewki mialem za darmo a kratownice okolo 400zl z wszystkim za dwa. W przyszlym rou moge sie poodjac zrobienia ale 1D.

• 3 tygodnie później...

to co zrobiłeś nie będzie działać. Będzie odbijać że hoho. Panelami zastaw ścianę za głośnikami oraz tą za Tobą. Sufit w panelach nie pomoże. kwiat stoi tam gdzie powinien.

Gdybym tam mieszkał przestawiłbym sprzęt na lewą ścianę, sofa stoi przed zasłoną więc w idealnym do słuchania miejscu, panele na całą lewą ścianę za głośnikami, pozostaje zagracić ściany boczne, paneli powinno wystarczyć. I dywan na podłogę, koniecznie. Na prawo i lewo od sofy po kwiacie.

Co do dywanu: czytałem w jakimś fachowym artykule, że wbrew pozorom odbicia od podłogi nie są najgorsze, a wynika to stąd, że człowiek zawsze chodzi po ziemi i zmysł słuchu nauczył się brać pod uwagę te odbicia.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ja sluchalem w pokoju z dywanem i bez, szczerze nie wyorbazam sobie go nie miec. Takei cos mozna sprawdzic samemu i zadecydowac. Latwiej dac dywan niz wieszac cos na sufit, ciezko zrobic aby to cos wygladalo dobrze .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.