Skocz do zawartości
IGNORED

Rewelacja czy rewolucja - czyli Sure klasa D

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie można kupić przetwornice impulsowe na zasilanie takiego wzmaka i jaki to moze byc orientacyjnie koszt dla ok. 300W, 8-10A ?

Ja kupiłem od kolegi ThomasWawa, który pisywał w tym wątku. Napisz do niego PW.

a też ci się tak grzeje ten wzmacniacz? dokładnie kondensatory z przed radiatora, rezystory 1W (szczególnie te r114 osiągają wartość 105`C) Jak i kondensatory które grzeją się od spodnich rezystorów smd. (od razu powiem że układ wyregulowany na częstotliwość pracy po równo 400kHz.

Pogram nim trochę i pomierzę temperatury.

Temperatury, te wyższe:

R114 85-90 stopni

R116/R117 60-70

dławiki 45-50

radiator 45-50

Edytowane przez frobek

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Tak, tylko że tej mocy na ciepło to faktycznie ledwie kilka a nie kilkadziesiąt watów.

Nie podoba mi sie trochę to grzanie, więc postanowiłem zrobić niezależne stabilizatory +/-5V i +12V wykorzystując do tego celu dodatkowe odczepy w przetwornicy. Nie sądzę, że wpłynie to jakoś na dźwięk, ale przynajmniej nie będą się te rezystory tak grzały. Podoba mi sie jak gra ten wzmacniaczyk, więc zostanie ze mną na dłużej.

Mam Denona PMA-1060, Yamahę AX-550RS i Nakamichi IA-3, mniej więcej w tej kolejności mi się podobają.Ten Sure gra lepiej od nich wszystkich razem wziętych. Od Denona i Yamahy ma znacznie lepiej kontrolowany bas, od Nakamichi nieco lepiej. Bas też niżej schodzi. Od wszystkich z nich gra znacznie przejrzyściej i szczegółowiej, wielu szczegółów wcześniej nie słyszałem. Po raz pierwszy zacząłem zwracać uwagę na przypadkowe przeciągnięcia palcami wzdłuż struny gitary, bo teraz je słychać wyraźnie. Generalnie mam wrażenie jakby dźwięk był podawany jak na tacy, wszystko wtedy kiedy trzeba i jak trzeba. Dużo więcej na ten temat napisał założyciel wątku Bogdan w swoich kilku pierwszych postach. Jego zdanie powinno być bardziej miarodajne, bo jednak jest znacznie bardziej osłuchany ode mnie.

Tak BTW pomyślałem o dołożeniu do niego bufora lampowego, ma ktoś jakiś namiar na fajny i możliwy do zbudowania w domu? Tak bardziej dla doświadczenia, bo nigdy nie słuchałem lamp.

ja ze swojej strony dodam że jest to jeden z najlepiej brzmiących wzmacniaczy jakie było mi dane słyszeć. Ja mam tą wersję 250W i zasilam to zasilaczem impulsowym od kolegi ThomasWawa i muszę przyznać że trochę sceptycznie podszedłem do kwestii wzmacniacza w klasie D jak i zasilacza implulsowego, ale po tym co usłyszałem, uważam że stwierdzenie że takie zestawienie nie zagra dobrze jest niezdrowym puryzmem.

Podziękowania dla kolegi ThomasaWawa za złożenie naprawdę za małe pieniądze bardzo dobrego zasilacza

Ja dalej czekam na przesyłkę również zamówiłem wersje 250W ...

ja ze swojej strony dodam że jest to jeden z najlepiej brzmiących wzmacniaczy jakie było mi dane słyszeć. Ja mam tą wersję 250W i zasilam to zasilaczem impulsowym od kolegi ThomasWawa i muszę przyznać że trochę sceptycznie podszedłem do kwestii wzmacniacza w klasie D jak i zasilacza implulsowego, ale po tym co usłyszałem, uważam że stwierdzenie że takie zestawienie nie zagra dobrze jest niezdrowym puryzmem.

Podziękowania dla kolegi ThomasaWawa za złożenie naprawdę za małe pieniądze bardzo dobrego zasilacza

Możesz powiedzieć jak wypadł na tle NAIMA?

Ja dzis naima będę odpalał ;) czekam na żone ;)

czyli tak - mamy na tapecie TK2050 i IRS2092 porównywane do wszystkiego róznistego, czyli do niczego

ja planuję zakup płytki z TA2022 od audiophonics, bo Hifimediy ma tylko TK2050 a dla 8 ohm tylko w mostku

widzicie po jakimś czasie możliwość porównania tych płytek bezpośrednio z sobą? jakieś kółeczko wysyłkowe albo spotkanie

pomyślałem o dołożeniu do niego bufora lampowego

może raczej wk-wa, tyle samo zachodu a efekt lepszy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ja bym z chęcią wziął udział w jakimś wieczorku porównawczy przy piwie ale niestety mieszkam za daleko. Ale może do takiego porwania dojdzie. Bardzo bym się cieszył ze sprawozdania z takiego porównania tu na forum.

Nie podoba mi sie trochę to grzanie, więc postanowiłem zrobić niezależne stabilizatory +/-5V i +12V wykorzystując do tego celu dodatkowe odczepy w przetwornicy. Nie sądzę, że wpłynie to jakoś na dźwięk, ale przynajmniej nie będą się te rezystory tak grzały. Podoba mi sie jak gra ten wzmacniaczyk, więc zostanie ze mną na dłużej.

pomierzyłem napięcia i na VAA i VSS występuje +/-5,6V VB to około 14V natomiast na VCC jest 45V i jest ono brane z układu tranzystora TIP31 gdzie wraz z nim występuje rezystor R114 który ma temperaturę ponad 100`C więc trudno będzie to wyeliminować. jakiś pomysł?

Tak pomyślałem że może dobrze by było dodać na wyjściu układ kontroli składowej stałej.

W końcu ten amp jest pokrewny do zasilaczy impulsowych a mają one 10 krotnie mniejszą niezawodność od zasilaczy liniowych.

Być może nikt nie stosuje we wzmacniaczach klasy D tego typu rozwiązania ale szkoda by było głośników przypadku awarii ampa.....

Ze względu na podobieństwo tego ampa do zasilaczy impulsowych zastosowanie takiego rodzaju zasilania w żadnej mierze nie było dla mnie audio herezją.

Kacapia WON za Don !!!!

A Sure nie ma zabezpieczenia przed napięciem stałym na wyjściu? Mi się zdawało że ma.

Output Power:Each channel is rated at 125W

Efficiency:90% @ 125W,8Ω, Class D stage

Multiple Protection Features: Over-current protection (OCP), high side and low side MOSFET

Over-voltage protection (OVP)

Under-voltage protection (UVP), high side and low side MOSFET

DC-protection (DCP)

Over-temperature protection (OTP)

PWM topology: Self-oscillating PWM and half-bridge

Myślałem o zabezpieczeniu z przekaźnikiem rozłączającym wyjście ampa co zabezpiecza przed spaleniem głośnika w przypadku zwarcia źródło-dren w jednym z mosfetów.

Kacapia WON za Don !!!!

natomiast na VCC jest 45V

Z tym że to napięcie trzeba mierzyć względem -B a nie masy i tak tez jest w dokumentacji IRS2092. Ma ono ok. 15,5 V, więc wystarczy 18V żeby działało. Prąd na R114 jest ok. 40mA, co daje moc strat na poziomie 1,6W, a rezystor ma 1W stąd ta temperatura. Ktoś tu coś kiepsko policzył. Ja na początek podłącze po chamsku do R115/R114 18V stałego bo tyle mam, jeszcze musze te rezystory przeliczyć na nowo, żeby TIP pracował poprawnie.

Myślałem o zabezpieczeniu z przekaźnikiem rozłączającym wyjście ampa co zabezpiecza przed spaleniem głośnika w przypadku zwarcia źródło-dren w jednym z mosfetów.

To akurat nie problem, część układu możesz wykorzystać z płytki Sura. Potrzeba tylko tranzystor do załączania przekaźników i przekaźnik.

Zabezpieczenie w Sure wyłącza oscylator gdy pojawia się napięcie stałe na wyjściu ale to chyba niewiele da przy zwarciu na MOSfetach. J15d pro ma zabezpieczenie na przekaźnikach. Jedyna nadzieja przy Sure że zabezpieczenie przeciw zwarciu wyjścia zadziała poprawnie i nie dojdzie do spalenia MOSfetów.

Teraz trochę żałuję że nie kupiłem wersji 250W. Trudniej w niej uwalić tranzystory wyjściowe.

Patrzyłem w nocie aplikacyjnej tranzystorów. Różnica nie jest aż tak duża. W Impulsie jeden ma 34A a drugi 36A. Prąd ciągły 8,7A i 9,1A a więc chyba nie ma co rozdzierać sobie szat.

Poza tym ten słabszy jest szybszy i będzie się mniej grzał przy tej samej częstotliwości przełączania.

Z tym że to napięcie trzeba mierzyć względem -B a nie masy i tak tez jest w dokumentacji IRS2092.

faktycznie umknął mi ten szczegół

Jeszcze jednym i szybkim rozwiązaniem jest zamontowanie wiekszych rezystorów, nawet 10W i wyciągnięcie ich poza pcb na krótkich kabelkach

Jeszcze jednym i szybkim rozwiązaniem jest zamontowanie wiekszych rezystorów, nawet 10W i wyciągnięcie ich poza pcb na krótkich kabelkach

Pamiętaj, że to wszystko tam oscyluje na 400kHz, takie zwiększanie długości kabelków, ścieżek itp. może nie być zdrowe. Jak masz przetwornice o Thomasa, to masz tam do dyspozycji dodatkowe 3x18V, jak znalazł do zrobienia niezależnych linii zasilających.

Też o tych dodatkowych 3x18V pomyślałem, tyle że z tymi 400kHz nie powinno być problemu jako że te rezystory są poza tym układem oscylacyjnym.

Ja mam zamiar wykorzystać 1x18 do napięcia VCC, a 2x18 do stabilizacji +/-5V na LM-ach, myślę że do soboty coś już będzie działać.

Ja mam zamiar wykorzystać 1x18 do napięcia VCC, a 2x18 do stabilizacji +/-5V na LM-ach, myślę że do soboty coś już będzie działać.

to daj znać jak to wpłyneło na działanie wzmacniacza. ja podejmę kakiekolwiek kroki w następnym tygodniu, więc dobrzy by było wiedzieć jak twa koncepcja wypadła.

Wywaliłem tranzystoryTIP31 i wszystkie elementy wokół nich. Wstawiłem stabilizatory LM7805 (takie miałem w szufladzie) podłączone na wzór LM317, tak żeby na wyjściu było ok. 16V czyli między masę LMa i wyjście rezystor 1k, od masy LMa do masy układu 2k, co dało na wyjściu 15,7V. Oczywiście kondensatory blokujące itp. Zasiliłem 18V po wyprostowanaiu i z przetwornicy Thomasa i działa. Na ucho bez zmian, na oscyloskopie zobaczę jutro, za to nic się już nie gotuje. LM wchodzi idealnie w miejsce tranzystora, rezystory i kondensatory SMD na nóżki od dołu, nic nie trzeba rzeźbić prawie jakby tak miało być.

Acha, dałem tylko jeden stabilizator na obydwa układy.

Edytowane przez frobek

czyli rozumiem że tak rozwiązałeś zasilanie 12V. A jak z +/-5V?

Będzie tak samo.

próbuję uruchomić wersję 250W ale na dzień dzisiejszy dysponuję tylko zasilaczem 42V - przy takim napięciu układ nie startuje. Jaka modyfikacja pozwoli na stabilną pracę przy 42V ?

Na stronie 37 dokumentacji masz tabelę zmian, trochę tego jest. Sprawdź najpierw jakie elementy masz zalutowane, bo ja w wersji 2x125 miałem niektóre elementy jak dla 250.

Dokumentacja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Pokaż nowe odpowiedzi