Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy flagowiec ASUSA - Xonar Essence III

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Spodziewałem się, że będzie o tysiaka droższy od essence one na musesach, no góra jeszcze parę stówek jako podatek od nowości, a tu dowalili taką cenę, że kopara opada :D

I zgadzam się z piszącymi, biedaki jak ja które wierzą, że PC audio ma sens i komputerowy gigant może robić dobre DACki pokazują słonika i idą do domu, Hiendowcy pytają, a kto to jest ten asus, a to ci od komputerów, i też idą do domu. Nie wrożę asusowi wielkich sukcesów z tym modelem.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

[quote name='Ujemny' timestamp='1386166325' post='3011312']
Spodziewałem się, że będzie o tysiaka droższy od essence one na musesach, no góra jeszcze parę stówek jako podatek od nowości, a tu dowalili taką cenę, że kopara opada :D

I zgadzam się z piszącymi, biedaki jak ja które wierzą, że PC audio ma sens i komputerowy gigant może robić dobre DACki pokazują słonika i idą do domu, Hiendowcy pytają, a kto to jest ten asus, a to ci od komputerów, i też idą do domu. Nie wrożę asusowi wielkich sukcesów z tym modelem.
[/quote]

Pod powyższym , również się podpisuję !

Piotr

[quote name='Ujemny' timestamp='1386166325' post='3011312']
Nie wrożę asusowi wielkich sukcesów z tym modelem.
[/quote]

A ja pozwolę sobie na wycięcie z Twojego zdania, słowa "sukcesów" - to targetowy strzał we własną stopę.

Trudno się nie zgodzić, bo również nie mam pojęcia na co liczy Asus. Cena jak rozumiem sugeruje, że targetem ma być audiofil, a dla takiego klienta liczyć się renoma. Asus ja ma, ale w PC Audio.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ja powiem tak. Asus nie powinien przeginać pały, bo niezależnie jak dobre ewentualnie sprzęty robi, to jeszcze nie czas na szaleństwa cenowe. Wyrwali się za szybko, "chciałaby dusza do raju" ale jeszcze za wcześnie, żeby mieć utrwaloną markę w świadomości audiofilów. Są też inne firmy, które robią równie dobre sprzęty, ale nie szaleją, bo mają świadomość małego uznania samej marki w kręgach, które gotowe są wyłożyć grubszą kasę.

Dobry przykład, Audio-GD. Choćby seria Master. Jeśli ten sprzęt od Asusa miałby tyle kosztować, to ile powinny kosztować tamte sprzęty?
A kosztują dokładnie tyle, jaka jest świadomość marki. Czyli rozsądna kasą za solidne rzemiosło, ale bez przegięć na markę. Bo na to zdecydowanie za wcześnie. A marketingowcy Asusa najwyraźniej stracili kontakt z rzeczywistością w tej kwestii.

Chętnie bym dołączył do grona negatywnych krytyków, bo i mnie cena zaskoczyła...jednak wartość materiałowa urządzenia wysoka - np. sporo drogich scalaków, dużo podłączeń...nawet za dużo, aby ze wszystkich skorzystać, a zapłacić trzeba. Jak na świeżego producenta lepszego audio cena powinna być nadal promocyjna nieco powyżej najlepszego E1.

W tej cenie przecież konkurencją będą DAKi 2x droższe panujących firm nowe i używane 3-4x droższe jak były nowe, więc w takim razie nie jest tak różowo...gdzie jest piękna,masywna,super-spasowana obudowa ALU, kolorowy graficzny wyświetlacz, jakiś strumieniowiec do kompletu...jak już przetwornik 1955, to przynajmniej ze 6 takich na kanał... No, ale może tak jest optymalnie i gdybym się lepiej znał, to sam bym wybrał taki wariant E3.

Oppo lepiej wie, co jest fajne i funkcjonalne...za takie pieniądze dobre granie to za mało.

Ta tajemnicza antenka w OPPO...mam nadzieję ściąga muzykę z okolicznych kompów:)

Kolejna recka tego Asusa. Popełnił Dariusz Grzyb.
[url="http://pclab.pl/art55483.html"]http://pclab.pl/art55483.html[/url]
Cena jest chora. Za taką kasę można mieć NAD M51,który pochodzi konstrukcyjnie i ideowo z nieco innej bajki.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

[quote name='J.Jerry' timestamp='1386705006' post='3016845']
.jednak wartość materiałowa urządzenia wysoka - np. sporo drogich scalaków, dużo podłączeń...nawet za dużo, aby ze wszystkich skorzystać, a zapłacić trzeba.
[/quote]

Oj grubo przesadzasz z tą kalkulacją kosztów.

A test PC Laba, jest dość zabawny, szczególnie jeśli chodzi o elektronikę towarzyszącą a już najbardziej kolumny.

Najciekawszy jest fragment o sterowaniu końcówek mocy przy pomocy suwaka głośności w Foobarze. Niech mi ktoś wytłumaczy jak poradzili sobie z ograniczeniem jakości przy takim rozwiązaniu?

Taki to i audio-fachowiec... co chcecie. :)
On jest sprzętowcem PC a audio-zabawki to tylko margines jego zainteresowań.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

[quote name='roge' timestamp='1386778942' post='3017538']
Najciekawszy jest fragment o sterowaniu końcówek mocy przy pomocy suwaka głośności w Foobarze. Niech mi ktoś wytłumaczy jak poradzili sobie z ograniczeniem jakości przy takim rozwiązaniu?
[/quote]

Do tego fragmentu testu nawet nie dotarłem...

[quote name='il Dottore' timestamp='1386819839' post='3018031']
Taki to i audio-fachowiec... co chcecie. :)
On jest sprzętowcem PC a audio-zabawki to tylko margines jego zainteresowań.
[/quote]

Ale chyba logiczne, że ominął analogową regulację i użył Foobara z Asio. Jeden element mniej po drodze. Z tego co jest tam napisane to można sprzętowo przełącznikiem z tyłu tego daca ominąć głośność.

[quote name='Cooger' timestamp='1387284485' post='3022800']
Zapytaj lepiej w zakładce High-End ;)
[/quote]
w sumie racja bo w zajawce tego testu napisano: "Prawdopodobnie pierwszy produkt od firmy komputerowej, który wkroczył do świata high-end" :)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

[quote name='MrPhilGood' timestamp='1387350668' post='3023595']
w sumie racja bo w zajawce tego testu napisano: "Prawdopodobnie pierwszy produkt od firmy komputerowej, który wkroczył do świata high-end" :)
[/quote]

Dobrze że nie uściślili w jaki sposób "wkroczył do świata high-end". Bo mam niejasne wrażenie i przeczucie, że chodziło im raczej o cenę z tym "high endem", a nie o walory brzmieniowe ;-).
Miejmy tylko nadzieję, że inne firmy nie pójdą taką drogą "wkraczania do świata high-end" poprzez przeszacowanie ceny x 2,5 Bo jeśli to ma być ich praktyczny sposób na znalezienie się w high-endowym gronie, to ja podziękuję uprzejmie.... Ech do czego ten świat zmierza, goście od marketingu już kompletnie nie mają hamulców :-(((.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.