Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy, jaki?

pawelszuszu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ho, ho, a teraz spojrzałem, że ów AMR PH-77 z tysiącem krzywych korekcyjnych to koszt 41 tys pln :)

Masza powie więc nabywcy tego Akufejsa: a co wiesz o przyjemności słuchania muzyki?

:)

Kurde, ale się cieszę, że jestem taki tani w utrzymaniu.

http://sklep.fusic.pl/amr-ph-77-autoryzowany-dealer.html

Wystarczy tylko posłuchać i nie jakiegos tam ,,akufejsa,, żeby natychmiast wyrobić sobie zdanie na temat wpływu pre w systemie analogowym. Jeśli fajnie jest juz z PJ to należy snuc domysły ,ze zaopatrzenie się w dobre pampersy będzie dobrym pomysłem :)

robix

• Redaktorzy

Sorki, poknocilem nazwy preampow. Jest tak jak napisał Robix. Pre P-J Phono Box SE został bezlitośnie zmiazdzony przez pre Robixa. Po 3 miesiącach doznałem urazu. Preamp P-J dzisiaj sprzedałem i czekam na zastrzyk gotówki :-)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ho, ho, a teraz spojrzałem, że ów AMR PH-77 z tysiącem krzywych korekcyjnych to koszt 41 tys pln :)

W Polsce tyle kosztuje, a to drogi kraj. Mnie nie stać na zakupy w tym kraju :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wystarczy tylko posłuchać i nie jakiegos tam ,,akufejsa,, żeby natychmiast wyrobić sobie zdanie na temat wpływu pre w systemie analogowym. Jeśli fajnie jest juz z PJ to należy snuc domysły ,ze zaopatrzenie się w dobre pampersy będzie dobrym pomysłem :)

robix

Mam dzikie wrażenie, że nie do końca się rozumiemy.

Oto NUDA miażdży każde phono PJ, ale wyżej już nie ma sensu zaglądać?

Zawsze jest jakieś wyżej, które powoduje, że nie chce się patrzeć na tych niżej :)

Rozumiemy się doskonale,nie twierdze,ze nuda ,,miażdży,, wszystko ,wiem natomiast jedna rzecz,wystarczy porównać najlepszy pre PJ ze zwykłą ahaja żeby mieć obraz tego o czym mówi tu kilka osób. Każdy może sobie zaglądać gdzie chce z ,,akufejsem,, na czele byle tylko nie tam gdzie zaglądać chciał nam Yul wypatrując ,,wielkich sirakow,, :) litości...

• Redaktorzy

Ptaszek nie musi byc od razu wielki. Ponoć figlarność się liczy ;-)

Rzeczywiście preamp ma olbrzymi wpływ na brzmienie. Niby wszystko jest w porządku, a tu nagle otwiera się dźwięk, pojawia się jakiś taki przyjemniejszy bas, średnica, ciekawsza góra i co chyba najważniejsze - wypełnienie, czyli jak to mówią audiofile - powietrze między muzykami. Kolumny zaczynają grać inaczej. Jest masa w dźwięku. Jest lepiej zarówno czy głośnym, jak i cichym słuchaniu. I to przez jeden niewielki klocek w systemie. U Robixa to samo. Jak Patricia Kaas zaczęła śpiewać, to chciało się słuchać i słuchać.

Oczywiście na tapetę poszedł Phono Box SE. Być może wyższe modele P-J lepiej obroniłyby się.

Testowałem osobiście Nudę i Phono Box SE. Pisałem o tym kiedyś. Nie było żadnej walki, Nuda co najmniej o dwie klasy lepsza. To była wersja zrobiona przez benpe, pełne dual mono począwszy od zasilania, wersja MM/MC. BTW chyba benpe ją sprzedał i cieszy innego forumowicza.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Oczywiście na tapetę poszedł Phono Box SE. Być może wyższe modele P-J lepiej obroniłyby się.

Być może, ale wyższe modele PJ (pre box rs) to już wydatek 3500zł i do niego trzeba ponoć pomyśleć o innym zasilaniu. Czyli ponad 3 razy drożej niż nuda, bo części z trafami o ile pamiętam (mm/mc) to coś 700zł z hakiem, do tego obudowa wg. fantazji (przynajmniej 250zł).

Nie chcę przesądzać, ale zapewne tak samo jest z gramofonami, nie tylko PJ, ale i innymi firmami. Za cenę perspexa(nie twierdzę, że to zły gramofon, wręcz przeciwnie), którego używasz dałoby się złożyć np. takie coś - 12 calowe jelco 750, zmodyfikowany napęd lenco czy nawet garrard, plinta i design to już widzimisię konstruktora. Oczywiście zrobienie takiego gramofonu to sporo pracy, nerwów, czytania zagranicznych forów, i również kosztów. Jelco 750 to jakieś 2500-3000zł (zależy od cła), napęd od 400zł (lenco) do 2000-3000zł (garrard 301/401), z plintą może być różnie, MDF taniej, jak ktoś sobie zażyczy egzotyczne drewno to wiadomo jak idą koszty. Czyli przynajmniej okolice 4000zł jeżeli mówimy o lenco.

Oczywiście na pytanie - czy porównywałeś te dwa gramofony - odpowiadam nie, ale z obecnego doświadczenia, które mam postawiłbym na gramofon montowany własnoręcznie.

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Testowałem osobiście Nudę i Phono Box SE. Pisałem o tym kiedyś. Nie było żadnej walki, Nuda co najmniej o dwie klasy lepsza. To była wersja zrobiona przez benpe, pełne dual mono począwszy od zasilania, wersja MM/MC. BTW chyba benpe ją sprzedał i cieszy innego forumowicza.

Pozdro

dzieki za odpowiedź, ja mam nude MM pełne dual mono, ale ostatnio zachciało mi się zrobić coś lampowego i tak się zastanawiam czy by to mogło zagrać lepiej :)

dzieki za odpowiedź, ja mam nude MM pełne dual mono, ale ostatnio zachciało mi się zrobić coś lampowego i tak się zastanawiam czy by to mogło zagrać lepiej :)

Wspomnianą Nudę porównywałem do mojego EARa 834p, wersja standardowa ale z lepszymi lampami. Po MM zagrała ciuteczkę lepiej od Nudy. Kupiłem EARa bo chciałem lampę. Nuda broniła się znakomicie a w fajnej obudowie była sporo tańsza, tak ze dwa razy.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Redaktorzy

Tomasz, zapewne masz rację. Długo myślałem co kupić i wybór padł na 6 Perspex. Spodobało mi się jego brzmienie i gratis w postaci wkładki MC HO Goldring Eroica lub Sumiko Blue Point No. 2. Wkładka za 1400zł piechotą nie chodzi. Tak czy inaczej z gramofonu jestem bardzo zadowolony. Następny będzie lepszy.

Na razie cierpię z powodu braku porządnego preampu gramofonowego. Mam nadzieję, że uda mi się kupić tego LAR LPS-1 w korzystnej cenie.

To była wersja zrobiona przez benpe, pełne dual mono począwszy od zasilania, wersja MM/MC. BTW chyba benpe ją sprzedał i cieszy innego forumowicza.

Oj cieszy, że hej :)

Tomasz, zapewne masz rację. Długo myślałem co kupić i wybór padł na 6 Perspex. Spodobało mi się jego brzmienie i gratis w postaci wkładki MC HO Goldring Eroica lub Sumiko Blue Point No. 2. Wkładka za 1400zł piechotą nie chodzi. Tak czy inaczej z gramofonu jestem bardzo zadowolony. Następny będzie lepszy.

Na razie cierpię z powodu braku porządnego preampu gramofonowego. Mam nadzieję, że uda mi się kupić tego LAR LPS-1 w korzystnej cenie.

PJ 6 perspex to jeden z bardziej udanych modeli tej firmy, więc z wymianą raczej bym się nie spieszył:) Tak po prostu dywaguje. Jak uda uda mi się zrobić wszystkie przeróbki w lenco z sme 3009 to bardzo chętnie zestaiw z jakimś innym gramiakiem, niestety do siebie mamy chyba daleko? (Katowice/Kraków).

pzdr

Nie, nie mogłoby. Co może być lepsze od nudy? - dwie nudy :)))

Pozdro,

Yul

Napisałeś samą prawdę Yuleczku. Również posiadam NUDE MM, MC + pełne zasilanie dual mono, zrobiona na moja prośbę przez Krzysztofa, plus jeden z Jego kabelków.

Nie stanowi problemu wychwycenie jakie pre są od niej gorsze, większy kłopot sprawia uznanie, które pre jest od NUDY wyraźnie lepsze.

Wniosek nasuwa się prosty, należy ją mieć jako pewniaka i punkt odniesienia.

To produkt DIY więc sprzedaż jest bezsensowna, tym bardziej że wykonanie Autorskie na moją prośbę przez kolegę. A to dla mnie wartość ponadmaterialna. Nigdy jej nie sprzedam.

O żadnych wyższościach/ niższościach innych pre nie piszę, wszak to sprawa indywidualnych preferencji i całości torów odsłuchowych.

Serdecznie jak zawsze Włodek.

Zasilanie tego typu amplifikacji daje odpowiednie wypełnienie, głębię, stereofonie etc ... lub ich brak.

Zerknijcie sobie na rysunki wspomnianej Nudy >> sama sekcja riaa to jakieś max 10% projektu ...

Zasilanie kosztuje a nie te kilka pstryczków. Popatrzcie co daje producent danego modelu jako zasilacz.

Można wziąć sekcję riaa i zasilić z 'wtyczkowca' - działać będzie ... ale 'czał płyska' kruca bomba ...

Nie jeden raz już było o tym.

Jak jeszcze riaa jest poprawnie a nie efektownie policzona to gra muzyka.

Pre na lampie - fajnie gra germański Innovative Audio. Kiedyś były kity do złożenia, teraz nie wiem czy są .

Wszelkie chińskie klony tego czy owego można sobie w pompkę wsadzić.

Prosty Ken 990 już z oryginalnym ramieniem robi jesień średniowiecza z Perspexa.

Warto pomyśleć o czymś takim bo jest możliwość zapakowania tam długiego/długich ramion czyli fajny upgrade. A sam napęd jest świetny. I wtedy jest sens wieszać dobrą wkładkę MC - niekoniecznie wartości auta ... ;-)

>>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Wniosek nasuwa się prosty, należy ją mieć jako pewniaka

Vlado, to forum przypomina mi czasem wizytę u lekarza - tu pan masz tabletkę taką, tu śmaką, a tu owaką, zażywaj pan grzecznie, a będziesz zdrów :) Czasem to działa, a czasem nie, pomijam sytuacje, że pacjent czasem umiera, a umierać nie musiał :( Dlaczego? Bo nie kierował się własnym rozumem, tylko słuchał co mówią inni, a to, okazuje się, nie jest wystarczające.

Co tam obecnie na forum lekarz zaleca? 1) kredens, model "na pych", 2) pre nuda, 3) wkładka Tonar, 4) kabel gitarowy Sommer, może być na zmianę z kablem gitarowym Proel czy jakoś tak. Co ciekawe, jak przystąpiłem do forum, to recepta była inna: 1) nadgramofon didżejski techniks, 2) pre CS Blue, 3) wkładka AT-440 Mla, 4) kabel - bylejaki. A jak zacząłem czytać jeszcze starsze posty, to okazało się, że recepta była jeszcze inna - paragramofon Lenco (ale w to już chyba nikt nie wierzy, mało kto ma ochotę cofnąć się aż do średniowiecza). Mi nie odpowiada ani pierwszy, ani drugi, ani trzeci zestaw leków, ale jak kto się czuje chory, to niech stosuje. Zauważyłem, że wielu, tu na forum, ma tendencję żeby leczyć zdrowego, czyli tak długo będą mędzić, aż ktoś się poczuje chory. To się nazywa - "wmawiać komuś dziecko w brzuch". Ciekawe skąd im się to bierze? Kolega ahaja wciąż powtarza to samo - w skrócie mówiąc - "...Będziesz Pan zadowolony!!!..." Kurde, skąd ja to znam???

Pozdro,

Yul

Vlado, to forum przypomina mi czasem wizytę u lekarza -

Bardzo trafnie Yulciu. Z ta drobną różnicą, że dokładnie jak przychodnia lekarska przyciąga ludzi rządnych porad, to forum oprócz tych koniecznie rządnych uzyskania porady, przyciąga również tych żądnych wszystkim we wszystkim tych porad udzielać:-)

Jak zawsze Włodek.

• Redaktorzy

Pre Ahaji (Ahai?) z drugiego miotu zrobił na mnie wrażenie. Ciekawi mnie jak wypadnie przy LAR LPS-1, który zbudowany jest również nie z byle czego. Ma osobną skrzynkę z zasilaniem i osobna z elektroniką. Słyszałem go, ale chciałbym zrobić porównanie.

Jako użytkownik i właściciel PerspeXa będę nieobiektywny. Jednak tego Kena nie postawilbym na stoliku. Nie odpowiada mi wizualnie. I zawsze myślałem, że Ken najlepiej pasuje do Barbie ;-) Ale co ja się tam znam... Prosty gitarzysta jestem. Słuch spieprzony od przesterów wszelakiej maści.

przyciąga również tych żądnych wszystkim we wszystkim tych porad udzielać:-)

Czyli inaczej mówiąc, to forum jest pełne lekarzy (dawna, trafna uwaga mulsa). Kolega ahaja czuje się chyba ordynatorem :)

Każdy ma dobre intencje i chęci, a dobrymi intencjami, jak to mawiają, piekło jest wybrukowane.

Pozdro,

Yul

Pre Ahaji (Ahai?) z drugiego miotu zrobił na mnie wrażenie

A jak tam z brumem? Brumi - nie brumi?

Yul-u;

oj -żebyśta- wiedzieli jak ja tęsknię do czasów

-nadgramofonu i at 440

a wcześniej do 103

....wieszaj na czymkolwiek i tak zagra ;)

bo to super wkładka

ech,to se nie wrati.

dziś jeden wielki jazgot i baner reklamowy ;(((((

Yul-u;

oj -żebyśta- wiedzieli jak ja tęsknię do czasów

-nadgramofonu i at 440

a wcześniej do 103

....wieszaj na czymkolwiek i tak zagra ;)

bo to super wkładka

ech,to se nie wrati.

dziś jeden wielki jazgot i baner reklamowy ;(((((

A tak, tak! Racja - Denon DL-103 zstępował całą kurację i sanatorium po niej :))) Jak nie pasował (bo byli tacy dziwni co im nie pasował), to była natychmiastowa recepta - blaszkie na główkie!

Pozdro,

Yul

A tak, tak! Racja - Denon DL-103 zstępował całą kurację i sanatorium po niej :))) Jak nie pasował (bo byli tacy dziwni co im nie pasował), to była natychmiastowa recepta - blaszkie na główkie!

Pozdro,

Yul

Ale pamiętacie, również 440MLA było zalecane jako "pacaneum" na wszelkie dolegliwości:-)) A jak zdrożało, to seria 2M (yelow) przejęła pałeczkę:-) I jak tu nie kochać excelka z Jego kuńserwatyzmem i patriotyzmem?

W.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.