Skocz do zawartości
IGNORED

tuning czy zakup nowego cd?

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

mam taki moment... stoje przed wyborem: tuning mojego cambridga audio cd4 lub zakup nowego jakiegoś cedeka. Cd4 na razie spoko gra ale chciałoby sie juz cos więcej. Skonczyłem tuning mojego Pioniera a400x - z dnia na dzien coraz lepiej sie sprawuje, otwierają sie nowe możliwości. I doszło do tego, że moemntami basik pociągnięty z dvd brzmizdecydowanie lepiej od mojego cd4... troche dźwięk mało dynamiczny, mozliwości wzmacniacza spore a źródełko poprawne ale... No i to ale. Dlatego pytanko: czy warto tuningowac czy kupic cos ze spręzystym basem ale i cała resztą kulturalną. Powtórzę: cd-4 jest ok ale czegoś brak - chyba znacie to uczucie? Reszta mojego zestawu w o mnie. Lubie posłuchac dobrego rocka ale dobrze zrealizowanego. Poza tym składy akustyczne także lubie. DObra klasyka? ok. w ogle dobrze zreazlizowana muzyka (ostatnio nawet Depeche Mode z ostatniej płyty... brzmia całkiem, całkiem, ale to w zasadzie 100% elektronika, gdyby podali jeszcze zakresy czestotliwości w poszczególnycvh utworach na poszczególnych instruymentach byłby fajny tester..:))). No to pytanko: warto tuning czy kupic coś. Jesli kupic to co jest aktualnie w cd dobrego (dynamika, spręzystośc, ale i łagodna góra plus kultura w srodku (jak tak sam siebie czytam, to nie za wiele wymagam?). Pozdrawiam. MAciek

https://www.audiostereo.pl/topic/10660-tuning-czy-zakup-nowego-cd/

Ładny ten Marantz ale jest ciut droższy od CD4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzieki Jazz. ŁAdny ten Marantz, ładny.. pewnie brzmi tak jak wyglada czyli całkiem nieźle i do tego sacd (kiedyś 'za moich czasów" duże nadzieje w tym pokładano...). A moze pare słówek o brzmieniu? Z cała pewnościa te "ciut drożej" to raczej troche więcej, ale jak napisałeś to tylko pieniądze. Może więc... Zobacze, posłucham na pewno! Dzieki!

marantz 14 to ok. 7500 zł, jesli mnie pamiec nie myli.

podpinanie go do dali 505 to jak wozenie pustaków bmw

rady sa typu : czy mam remontowac poloneza?

- kup sobie peugeota 607, to tylko pieniadz :D

>maciek1

nie chodzi mi o to że dali sa złe, ale wkurzył mnie cały ten dżez. Rozumiem że chodzi Ci o cd do ok. 2000 zł, - niestety nie pomogę, ostatnio wypadlem z obiegu (dzieci, remonty itp). Może znadzie się ktos stapający po ziemi

Maciek, chetnie podzielbym sie wrazeniami, jakie poczatkowo odnioslem i tymi, ktore trwaja do dzisiaj, ale zaufaj mi, ze nie jestem dobry jako osoba cyniczna w roli recenzenta i kolorowych opisach czegos, co jest odbiorem przez indywidualny zmysl sluchu. Natomiast jesli bedziesz mial ochote, zapraszam do odsluchu i bedzie to chyba najlepsza opinia dla Ciebie samego. Moge jedynie dodac, ze zamienilem Marantz’em juz wieloletniego ML 390s. SA-14 kupilem troche w pol ciemno, jako ze uslyszalem urzadzenie nie u siebie i trwalo to 20-30 minut. Po tygodniu odsluchow postanowilam tez zaopatrzyc sie w nastepna sztuke do mojego drugiego, ale podobnie zbudowanego systemu. (pitdog mial krotka okazje posluchania, krotka poniewaz byl nieco zmeczony po podrozy i rozmawialismy sporo o Polsce i Stanach, ale moze on Ci cos opowie)...... Wbrew niektorym opiniom, jest mi latwo znalezc szereg interesujacych mnie tytulow w SACD. Dodam tez, ze wiekszosc pozycji to dalsze poznanie slyszanej juz muzyki i te odkrycia akustyczne sa warte nie tyle samego formatu, ale rownie instrumentalnej czesci czyli danego odtwarzacza. Zaczyna mi chodzic obecnie po glowie (znacznie tanszy) model - 8620 wielokanalowy jako osobny odtwarzacz, ale teraz znowu i przetworniki i kable i koncowki…nie wiem czy mi sie chce…

Thon, czasem nie wypada mowic o pieniadzach, tak dla dobrego…….tonu.

slyszalem tego marantza, chociaz na sprzecie, ktory wogole byl dla mnie nowy (poza kolumnami), i w sumie zajety bylem rozmowa, to jednak zapamietalem bardzo ale to bardzo zacne brzmienie, pelne kultury, detali, po prostu takie jak trzeba. jak Jazz wsponial - wyglad moze sie podobac lub nie, ale jednak ten marantz potrafi zagrac

Maciek1 - jeżeli w twoim cd poprawnie działa napęd i masz wyjście optyczne to pomyśl o zewnetrznym przetworniku - może to się okazać lepszym rozwiązanie niz kupno nowego lub upgrade tego co masz.

pozdr

CA jakis czas temu miało w ofercie zew. przetwornik (zdaje się za ok. 1500 zł), robił tez Kustagon - nie wiem czy nadal

są w ofercie i za ile ale można zobaczyć na ich stronie (a jaki jest napęd w track1 - sony??)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.