Skocz do zawartości
IGNORED

Usługi audio-budowlane – Jaki jest popyt na takie firmy?

whiter1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do szanownych kolegów:

Jaki według Was jest popyt na rynku na firmy oferujące usługi audio-budowlane w zakresie:

- adaptacji akustycznych pomieszczeń

- montażu systemów audio-wizulanych oraz doradztwo i pomoc w ich zakupie po atrakcyjnych cenach

Dokładniej mam na myśli firmy, które projektują, budują i wykonują:

- pokoje i sale kinowe w domach

- pomieszczenia odsłuchowe

- jw. adaptują akustyczno-wizualnie np. salony lub inne pod kino domowe i srzęt audio

a nawet:

- studia nagrań

- sale konferencyjne

Ważne, aby taka firma kompleksowo od A do Z się tym zajmowała, czyli:

- projektowała tego typu pomieszczenia we współpracy z klientem i architektami (na etapie budowy domu) oraz projektantami wnętrz (na etapie remontu)

- wykonywała pomiary akustyczne pomieszczenia

- dobierała materiały akustyczno-budowlane i ustrojstwa wpływające na dźwięk

- budowałą w całości takie pomieszczenia

- pomagała w wyborze sprzętu i jego zakupie po atrakcyjnych cenach

- montowała i podłączała sprzęt audio-video

Jestem zainteresowany tematem, ponieważ właśnie rozpoczynam taką działalność.

Z góry dziękuję za rzeczowe wypowiedzi.

P.S. Z uwagi na szerokość zagadnienia wrzuciłem ten temat na Start, do Hi-End, Kina Domowego i Akustyki.

Jeśli moderatorzy uznają, ze to za dużo, proszę o pozostawienie wątku w Hi-End i Kino Domowe.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Jestem zainteresowany tematem, ponieważ właśnie rozpoczynam taką działalność.

Rzeczową odpowiedzią jest to że: kto o zdrowych zmysłach najpierw zakłada firmę a potem zaczyna myśleć co i jak będzie.

witek_z,

Firmę mam od dłuższego czasu, tylko teraz trochę zmieniam profil łącząc wieloletnie i różnorodne doświadczenie w branży budowlanej z wieloletnim szeroko pojętym zainteresowaniem audio.

Na forum chciałem usłyszeć Wasze uwagi, spostrzeżenia, opinie i doświadczenia w tym temacie oraz jak to wygląda w różnych regionach.

dariusz 964,

Zajmowałeś się czymś podobnym?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Więc mi pewna firma z Rzeszowa zaproponowała za montaż ekranu i projektora 800 zł. ( montaż na poddaszu w karton gipsie) Dla mnie drogo.

witek_z,

Firmę mam od dłuższego czasu, tylko teraz trochę zmieniam profil łącząc wieloletnie i różnorodne doświadczenie w branży budowlanej z wieloletnim szeroko pojętym zainteresowaniem audio.

Zwracam honor.

witek_z,

Na forum chciałem usłyszeć Wasze uwagi, spostrzeżenia, opinie i doświadczenia w tym temacie oraz jak to wygląda w różnych regionach.

dariusz 964,

Zajmowałeś się czymś podobnym?

Chciałem zając sie instalacja kin domowych na terenie Wrocławia i województwa,ludzie kupuja sporo skomplikowanego sprzetu,bez instrukcji obsługi,czy za granica czy u nas i w większości przypadków nie potrafią tego skonfigurować,i nie korzystają z wszystkich mozliwości..Ogłaszałem sie w wielu portalach,i inne reklamy,ale społeczeństwo jest biedne,i niedowartościowane,lepiej kupic flaszke i próbować z kolegą mądralą,dałem sobie spokój.

witek_z,

Z doświadczenia i obserwacji wiem że zmiana profilu działalności ma zasadnicze podłoże w... no właśnie , resztę sam sobie odpowiedź. W kontekście tego co podajesz przemyślał bym sprawę , bo jeśli na pierwsze zdanie odpowiedziałeś sobie że to nie "zmęczenie materiału" , to pakujesz się z w zdecydowanie trudniejszy kawałek chleba a z jakiegoś powodu nie idzie już teraz jakbyś chciał. Zakres od salek kinowych domowych po studia nagraniowe itp. powoduje że masz ogromną wiedzę. Czy tylko tak Ci się wydaje? Nie obrażaj się , to nie uszczypliwość tylko kluczowe pytanie dla sukcesu firmy. Jeśli nie masz takiej wiedzy nie licz na referencje, co za tym idzie będziesz zawsze walczył o klienta i nigdy nie osiągniesz stałego , pewnego przychodu. Od strzału do strzału z rachunkami w międzyczasie kiedy nie ma klienta. Firmy które walczą o zlecenia , nie utrzymują się na rynku długo. Jeśli natomiast masz taka wiedzę , działaj śmiało , będziesz miał masę klientów. Pamiętaj że zasada referencji jest prosta, zadowolony klient może Cię gdzieś poleci, niezadowolony obrobi ci dupsko wszędzie.

A do konkretów , nawet na forum są zachwyty nad adaptacjami , ale poza nim jak troszkę pokonsultujesz z userami, to trochę trwoga ogarnia. Aby nie uogólniać i nie obrazić tych którzy znają się na akustyce to w zdecydowanej przewadze oferta rynkowa w Polsce tym zakresie to "dużo słów , mało treści" . Największa kreatywność widoczna jest na dole oferty w pozycji wartość adaptacji. Dlatego ja zrezygnowałem póki co z tzw. "profesjonalnej adaptacji" bo zaczęło się od 25 tys zł , a jak zacząłem drążyć i zadawać trudne pytania , to zrobiło się 75 tys zł. I to co mi za to proponowano to : " żadnej gwarancji że będę zadowolony" Taka mała asekuracja , jakby coś nie poszło, albo jakby klient z profesjonalnej adaptacji za bardzo uparł się słowa "profesjonalna:) A więc działaj , chętnych sporo, konkurencja niewielka:)

Risto,

dzięki

Oczywiście w zależności od potrzeb nie będę sam tego wszystkiego robił. Jedna osoba raczej by miała ciężko porywając się na tak szeroki zakres.

dariusz964,

niestety w dużej mierze masz rację.

Wielu kupujących zestawy KD podłącza je za pośrednictwem szwagra albo brata kolegi, który wie, "w które dziurki włożyć" byle by grało. Później już nikt ich nie uświadamiał w różnicy dźwięku w 5.1 pomiędzy załączonym kabelku rca, a dokupionym lepszym np. optycznym.

Według moich spostrzeżeń jednak tak działają głównie klienci marketów typu np. MM lub inne, chociaż czasem też i ci kupujący w profesjonalnych salonach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.