Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie ParadigmMon.3v3 i NAD 320bee

zasina1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Odkryłem Was dwa dni temu. Liczę na pomoc. Czym połączyć Paradigma Monitor 3v3 z Nadem 320 Bee. Zestaw ma miesiąc. Na razie współpracuje z cd technicsa SL PG 590 i DVD Panasonic S-35. Mieszkam dość daleko od wielkich salonów HiFi i pożyczanie kolejnych kabli głośnikowych jest w moim przypadku dość kłopotliwe. Choć dwa razy mi się to udało. Najpierw podłączyłem swoje stare Sonik Linki AST 75. Góra i stereofonia nawet mi przypadły do gustu, ale bas był rozmyty mało precyzyjny. Panowie z Top Hi Fi w Poznaniu zaproponowali Audioquesta Type 2. Zupełnie mi się nie podobał ten dzwięk. Największym moim problemem w brzmieniu jest bas ( mój pokój ma ponad 19 m kwadratowych ) , niskich tonów jest za dużo. Miejsce Type 2 zajął Rel Cable BM 400 T. I tu niespodzianka, bas stał się krótszy bardziej precyzyjny. Taki lubię. Ale w brzmieniu wycofały się szczegóły. A lubię ich obecność w muzyce której słucham ( Pink Floyd, King Crimson, Pendragon, Porcupine Tree, Pat Metheny, R. Waters ).Jak zatem połączyć zalety AST 75 z BM 400 ? Myślałem żeby jeszcze spróbować Real Cable BM 250 - z recenzji w HiFi i Muzyka wynika, że przekazuje wiele szczegółów. Liczę na waszą pomoc. Wymiana odtwarzcza cd na razie nie wchodzi w rachubę. A może warto zmienić też kabelek sygnałowy. Z opisów podoba mi się Audioquest Copperhead. Ale nigdy go nie słyszałem, a na Allegro można go kupić za niewielkie pieniążki. A może macie inny typ interkonektu, może DNM Reson, albo Eagle Cable. Liczę na poważną pomoc. W czwartek będę znów w Poznaniu ( ponad 80 km ) i chciałbym wykorzystać Waszą pomoc właśnie w tym dniu.

kabli wiele nie słyszałem, mogę jedynie podsunąc jak jednaz opcji do sprawdzenia XLO14, ze względu na bas o którymn piszesz. W wydaniu tego kabelka był krótki konturowy. Generalnie ten kabelek brzmi b. przyjemnie jak naswojącenę. W moim systemie , jak dla mnie wypadłlepeij niż DNM Reson. Skorzystaj z wyszukiwarki , ktos już wcześniej pisał obszernie o swoich odsluchach óznych modeli XLO.

Tego modelu Audioquesta o którym wspominasz nie słysałem, słyszałem CV4 i wypadł dobrze tylko że mi nie chodziło o zmniejsenie ilości basu ale o jego możliwie najlepszą kontrolę. Z tym kabelkiem nie będzie go mniej, za to powinien być lepszej jakości (co może dawać subiektywne wrażenie mniejszej ilości).

Poczekaj jescze na opinie osób, zdecydowanie bardziej osłuchanych z kabelkami.

Dzięki za szybką odpowiedz. Postaram się gdzieś znależć XLO w Poznaniu. Może nawet pożyczą. Nadal nic nie wiem o sygnałowym, czy te też wypożyczają ? Przejrzałem forum i kilka osób proponowało głośnikowe Kimber Kable 8SV i 4TC, czy naprawdę warto spróbować ? Coraz więcej pytań, ale szukanie odpowiedzi jest nie tylko kłopotliwe, ale również fascynujące.

wszystko fajnie tylko xlo oszalało z cenami (powróciło po przerwie - chyba inny dystrybutor)

Ja kupował em w 1997r i płaciłem w zena studio

pro650f -38 zł/metr (obecnie 2x2,5 jakieś 600zł)

0,5 pro 150 - 149 zł obecnie 407 zł (sic!!!)

są to identyczne produkty jek obecnie w ofercie

Nie przeocz Kimbera 4PR (ok. 30 zł za metr). Zwarty i krótki dół to jedna z jego charakterystycznych cech. Jeżeli góry będzie za mało (górki też nie rozpieszcza) sprawdź Kimbera 4VS.

Glosnikowy reson powinien sie dobrze sprawdzic w tej konfiguracji. Ten kabelek potrafi zrobic porzadek z basem (czasem az za bardzo). Czesto mowi sie ze reson obcina gore, ale ja nie zauwazylem - jest szczegolowo, ale bez przesadnego podkreslania sybilantow. Dosc specyficzna jest srednica - nieco wycofana, przez to dziwek traci na masie, ale ubocznym efektem jest poglebienie sceny. Nie kazdemu sie spodoba taki sposob prezentacji, wiec kupowanie w ciemno niewskazane.

Wszystkim dziękuję. O Resonie słyszałem tak różne opinie, że grzech nie spróbować. Coraz bardziej rozważam Wasze propozycje z Kimber-ami. Tylko nie mam pojęcia kto jest dystrybutorem i gdzie można to pożyczyć. Może ktoś wie ? W grę wchodzi Poznań i ewentualnie Wrocław. Reson jest we Wrocławiu na Powstańców Śląskich. Może ktoś jednak podpowie jaki interkonekt, czy może poczekać na efekt z głośnikowymi ?

Dobierz na razie głośnikowe, to i tak ci trochę czasu zajmie. Jak nabędziesz już ten właściwy, posłuchaj jakiś czas, zobaczysz jaki będzie efekt i wówczas posłuchaj różnych interkonektów.

• Redaktorzy

zasina1 - swojego czasu i chyba nadal dustrybutorem Kimbera jest EIC. Z oferty Kimbera polecam 4 i 8TC (tylko cen nie polecam).

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jestem po kilkugodzinnych odsłuchach. Na razie na ul. Szewskiej w Poznaniu pożyczyłem Kimber Kable 4 PR. Coś wreszcie drgnęło z tym basem. Tak jak podpowiadaliście jest o wiele krótszy i bardziej sprężysty. Pan z Hi & Corner pocieszył mnie mówiąc, że z tymi głośnikami nie da się nic zrobić nawet do 30 m kwadratowych. Ale ja się nie poddaję. Już jest lepiej a czuję, że będzie dobrze. Następne kable w kolejce do odsłuchu to Kimber 4 VS, a po nim kontrowersyjny RNM Reson. O wynikach będę informować na bieżąco. Może innym się przyda.

witam

A probowales bi-wiringu? Mialem podobny klopot z paradigmami 5.1. Tez kupilem sonic linka 75 i tez mialem wrazenie ze (czyt. wyzej we wlasnym poscie). Rozwiazalem ten problem w ten sposob, ze w moich paradigmach zdjalem zworki. I na dol dalem - owszem - sonika, ale na gore inne kabelki - kupilem kiedys takie ukrainskie czy inne wschodnie - plecionka srebrno-miedziana (50/50 w stopie). No i dopiero pieknie zagralo (jak na paradigmy, poziom cenowy tych kolumn i mojego wzmaka (radmor amplifikator wersja zlota (taka podobna do marantza z gornej polki). Dol mocny, bas w miare kontrolowany i wyrazisty, srednica pieknie zarysowana. Za to gora krystalicznie czysta (oczywiscie mowimy tu caly czas w odpowiednich kategoriach cenowych - czyli jak na paradigmy itd.).

Slowem - moja rada - sprobuj bi-wiringu/ Zwlaszcza ze sonika juz masz!

pozdrawiam

parybak

Dzięki, ale w moim przypadku to chyba nie jest możliwe. Zarówno Paradigm Monitor 3v3, jak Nad 320 Bee mają pojedyncze gniazda i podłączenie podwójnego okablowania nie wchodzi w grę. Kimberki, które aktualnie podłączyłem poprawiły nie tylko bas. Jest bardziej przejrzyście, lepsza jest stereofonia w porównaniu z przewodem reala wcześniej testowanym. I nie bardzo wiem, gdzie szukać tego produktu miedziano-srebrnego o którym wspominasz?

Zatkana od dwóch dni gąbką, a może lepiej użyć czegoś innego. Kimberki 4 PR podobają mi się tak bardzo, że chyba pójdę dalej tym tropem pożyczając następnym razem 4 VS. A może warto zainwestować w 4 TC. Ale to już inna półka cenowa. Czy różnica będzie aż tak znaczna?

>zasina1

Regulowanie nadmiaru basu kablami, jak ja to lubię. Po pierwsze przetestuj różne opcje ustawienia zarówno głośników jak i punktu odsłuchowego. Jak odsuniesz je odpowiednio od przedniej ściany i sam siądziesz w oddaleniu od tylnej, to problem powinien znacznie się zmniejszyć. Druga sensowna ściezka to zwiększenie liczby i powierzchni mebli w pomieszczeniu, zwłaszcza w rogach.

Cześć. Dość długo słuchałem muzyki Na Paradigmach M3, tylko w pierwszej wersji. Kilka wzmacniaczy przez nie się przewinęło, między innymi również Nad 320 Bee i nie chcę Cie martwić, ale wydaje mi się, że problem z basem wynika raczej z charakteru samego wzmacniacza. Paradigmy mają głęboki i niskoschodzący bas, ale dobrze kontrolowany. U mnie po podłączeniu do Nada zrobił się po prostu za duży, dudniący i stracił kontrolę. Dlatego wybrałem Rotela. Z Paradigmami brzmiał w moim odczuciu dużo lepiej, tzn wg mnie bardziej naturalnie, chociaż dźwięk był chłodniejszy niż z Nadem.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Podłączenie wysokich tonów RC BM250 a niskich RC BM400 może być rozwiązaniem problemu w Twoim systemie. Skoro odpowiadały Ci basy w drugim przypadku, a szczegółowość w pierwszym... To w sumie nie najdroższe rozwiązanie. Paradigmy Monitory mają chyba podwójne terminale do bi-wiringu, nieprawdaż?

Czytam z dużym skupieniem wszystkie Wasze uwagi i wiadomości. Ale zanim pomyślę o wymianie sprzętu będę próbował tak długo jak to jest możliwe. Ponieważ mam daleko do salonów audio, mogę długo testować każdy kolejny kabelek. Kimberek podoba mi się coraz bardziej, ale na pewno spróbuję następne tej firmy ( oczywiście w granicach budżetowych ). Powoli uczę się cierpliwości, która jest niezbędna do osiągnięcia celu.

• 2 tygodnie później...

Jestem świeżo po odsłuchach XLO 14 i DNM Reson. Pierwszy uderza od pierwszych chwil bogactwem szczegółów. Brzmienie efektowne w górnych rejestrach, co przysłoniło mi mój główny problem z basem. Tu już nie było tak dobrze jak w prypadku Kimberka. Mówią, że pierwsza myśl najlepsza. Reson, to kabelek głośnikowy, który polecaliście mi od początku. W gniazdach połączeniowych wylądował dopiero teraz. Między innymi dlatego, że wcześniej był niedostępny w Poznaniu na wypożyczenie. Ale wreszcie się udało. Powiem krótko - to jest to o co mi chodziło. Potężne, misiowate basiko zostało pokonane. Reszta też w jak najlepszym porządku. Lokalizacja instrumentów prawidłowa, średnica też. Oczywiście jak na tę cenę sprzętu. Muszę podkreślić, że wymienione zalety uwidaczniają się dopiero wówczas, gdy potencjometr siły głosu w Nadzie jest minimum na godzinie 10. Przy mniejszych głośnościach jast zdecydowanie gorzej. Może macie jakiś pomysł jak to zmienić ? Mieszkam w bloku i zależy mi na dobrych stosunkach z sąsiadami, z żoną i dwójką synów, którzy czasem mówią: tato, trochę ciszej. Może dobry przewód sygnałowy ożywił nieco mój zestaw przy mniejszych głośnościach. Nie zawiodłem się na Was i liczę na podpowiedż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.