Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt audio do domu

Fr0gby

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar zakupić sprzęt stereo do domu. Jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość.

- wymiary pokoju to 16m2 w kształcie kwadrata

- muzyka jakiej słucham to rock(cięższy/lżejszy) i nie zbyt ciężki metal, czasami będzie to jakieś disco czy pop, ale głównie chodzi o rock

- niestety sprzęt musi być nowy

- zestaw musi się składać z 2 głośników(najlepiej wolno stojących) i... No właśnie tu mam problem. Nie mam żadnej wieży oprócz kina domowego, ale ono idzie do śmietnik i potrzebuje czegoś co odtworzy płyty i jak da radę to z pendrive. Nie wiem jak się to nazywa - amplituner/tuner, nie wiem(przepraszam za brak wiedzy). Czy do czegoś takiego potrzebuje wzmacniacz?

- sprzęt musi się dać podłączyć do telewizora aby móc wybierać co chcę posłuchać (w przypadku pendrive, który jednak byłby wskazany)

- budżet wynosi 2000zł

- sprzęt ma posłużyć dość długo

- dźwięk najlepiej naturalny, nic raczej nie powinno się bardzo wyróżniać, bas nie może dudnić, ale musi go być słychać. Jak wspomniałem sprzęt pod muzykę rockową.

Jeśli potrzeba jeszcze jakiś informacji to piszcie.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/106851-sprz%C4%99t-audio-do-domu/

W takim budżecie zapomnij tak "rozbudowany" sprzęt o jakim wspominasz. Za 2k z kolumnami wolnostojącymi to może być ciężko wystrrugać wzmak + kolumny:) (o źródle nie mówiąc).

1) Przejrzyj wątki w zakładce start.

2) Zapomnij o nowym sprzęcie chyba, że będziesz miał dajmy na to troszkę ponad 3kzł do jakiegos mini zestawu yamahy, denona czy onkyo (w Twoim wypadku byłoby to chyba najbardziej optymalne bo zestawy te maja już w sobie oprócz czytnika płyt i dac i wejscie USB a onkyo swojego czasu wypuściło bardzo udany zestawik z atroszkę ponad 3kzł) tyle, że wtedy kolumienki będą zapewne podstawkowe.

3) Zwiększ budżet.

EDIT:

Przypomniało mi sie:

Onkyo 1045, słuchałem bardzo miła zabaweczka (nie wiem czy gdzieś znajdziesz nowe).

Ostatnio Yamaha wypuściła budżetowy wzmacniacz stereo A-S201 i ma nie przekraczać 1000 zł - niestety nie ma żadnych wodotrysków, USB i nie da się go podłączyć do TV, ale da się do niego docelowo podłączyć jakiś sieciowy player np. Sonos, no i za plus minus tysiaka kupisz jakieś TAGI albo Jamo. Jednak Sonos (ZP90) drastycznie podnosi cenę systemu dlatego należy go potraktować jako drugi etap budowy systemu. Jeśli nie to skłaniałbym się do poszukania używek

Witaj,

w przedstawionym budżecie nie ma opcji zaproponowania sensownego zestawu stereo. Niestety troche ponad budżet, ale już przyzwoity system złożysz na bazie wzmacniacza Yamaha A-S300 (http://q21.pl/yamaha-a-s300.html), odtwarzacza Yamaha CD-S300 (http://q21.pl/yamaha-cd-s300.html) oraz zestaw kolumn Boston Acoustics CS 260 II (http://q21.pl/boston-acoustics-cs-260-ii.html).

Alternatywą może być jeden z dwóch najnowszych amplitunerów sieciowych, pozwalających na odsłuch stacji internetowych, odsłuchu z pendrive, dysku NAS lub wykorzystany jako dobry przetwornik cyfrowo/analogowy korzystając np. z napędu Blu-Ray (który z zasady w dużym stopniu ogranicza jakość dźwięku). Zwróć uwagę na Onkyo TX-8050 (http://q21.pl/onkyo-tx-8050.html) lub Yamaha R-N500 (http://q21.pl/yamaha-r-n500.html).

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań oraz oferty finansowej przy zakupie zestawu, słuzę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To post z gatunku : szukam dobrego samochodu do 22.000 zł. Samochód musi być nowy, najlepiej kombi, może również być diesel. Co możecie mi zaproponować ?

Zgadzam się w 100%, co gorsza - coraz więcej jest takich zapytań na forum... +

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Ja tam nawet nie mam nic przeciwko takim zapytaniom - nie każdy musi być bogaty, biedniejsi też mają prawo rozkoszować się muzyką. Ale "znaj panie proporcjum" - jeżeli mam mało pieniędzy to szukam sprzętu używanego. Jeżeli musi być nowy - to zbieram dalej pieniądze ...

Sęk w tym że ludzie zrobili się teraz roszczeniowi i uważają że skoro mają taaak dużo pieniędzy do wydania to rynek powinien im sypnąć propozycjami jak z rękawa a oni łaskawie się pochylą i wybiorą najlepszy nowy sprzęt ...

I żeby jeszcze za tymi "tanimi" zapytaniami stała jeszcze jakaś ciekawa pasja muzyczna - z chęcią bym pomógł złożyć sprzęt nawet za kilkaset złotych !!! Ale dla nich to tylko dodatek do telewizora a jak już słuchają to takich banałów że aż mi się doradzać odechciewa...

Ja tam nawet nie mam nic przeciwko takim zapytaniom - nie każdy musi być bogaty, biedniejsi też mają prawo rozkoszować się muzyką. Ale "znaj panie proporcjum" - jeżeli mam mało pieniędzy to szukam sprzętu używanego. Jeżeli musi być nowy - to zbieram dalej pieniądze ...

Sęk w tym że ludzie zrobili się teraz roszczeniowi i uważają że skoro mają taaak dużo pieniędzy do wydania to rynek powinien im sypnąć propozycjami jak z rękawa a oni łaskawie się pochylą i wybiorą najlepszy nowy sprzęt ...

I żeby jeszcze za tymi "tanimi" zapytaniami stała jeszcze jakaś ciekawa pasja muzyczna - z chęcią bym pomógł złożyć sprzęt nawet za kilkaset złotych !!! Ale dla nich to tylko dodatek do telewizora a jak już słuchają to takich banałów że aż mi się doradzać odechciewa...

Święte słowa.

Dziękuje za odpowiedź. Jak wspomniałem nie znam się na sprzęcie muzycznym i nie znam ich cen. Niestety nie ja decyduje czy sprzęt jest nowy czy używany gdyż nie ja za niego płacę. Ja tylko jestem osobą do znalezienia sprzętu lub szukaniu porady.

Jeśli chodzi o pasję muzyczną to ją posiadam. Nie wiem jaką muzykę uważasz za tą słuszną a jaką za banał. Sam nie napisałem czego konkretnie słucham. Niektórzy potrafili napisać, że nie da rady złożyć niczego sensownego w takim przedziale cenowym, ale jak widać niektórzy nie potrafią.

Sprzęt nie ma być dodatkiem do telewizora i nie jest to wymóg.

W takim razie co mogę złożyć za tą samą kwotę, tj 2000zł. Jest w ogóle fizyczna możliwość zakupu tylko źródła i kolumn czy bez wzmacniacza nie ma to kompletnie sensu.

Dodam tylko, że chce sprzęt dość dobrej jakości, nie bardzo dobrej, nie jestem melomanem i nie potrafię(a raczej mój ojciec dla którego będzie ten sprzęt) usłyszeć mniejszych różnic.

Zgadzam się w 100%, co gorsza - coraz więcej jest takich zapytań na forum... +

Forum nie może być tylko dla zapytań 10 000+

Nalezy pomóc w każdym przypadku jesli ktoś nie ma ochoty nie musi. Mozna tez zaproponować coś uzywanego.

Doskonale sobie zdaję z tego sprawę i nie ganię ludzi którzy mają ograniczone możliwości finansowe. Wiem, że w Polsce 2000zł to jest dla wielu osób twarda kasa. Jednak zanim cokolwiek się napisze, wypadałoby przeczytać choćby pierwszą stronę wyników/dedykowany temat. Za 2000zł przy pomocy ludzi na forum można złożyć jako tako grający zestaw używany (bez najnowszych zdobyczy technologicznych). Skoro używany za 2kzł będzie ledwie poprawny, to należy sobie odpowiedzieć na pytanie - co można dostać za 2kzł kupując sprzęt nowy? Podpowiem: co najwyżej mini wieżę.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Dodam tylko, że chce sprzęt dość dobrej jakości, nie bardzo dobrej, nie jestem melomanem i nie potrafię(a raczej mój ojciec dla którego będzie ten sprzęt) usłyszeć mniejszych różnic.

Mini wieża Denona lub Yamahy. Te maluchy naprawdę potrafią zaskoczyć bardzo dojrzałym dźwiękiem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To ja dam jakiś przykład bardziej jako ciekawostkę:

Tanie kolumny, taniej od STXa ciężko nawet z DIY :) przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

650zł

Tani amplituner/wzmacniacz stereo z wejściem cyfrowym(pod DVD), przykład

Ukryta Zawartość

1300zł

Tanie DVD z USB i wyjściem cyforwym i czym się tylko da, to tylko przykłd:

Ukryta Zawartość

100zł

50zł kable.

Nie wiem, czy z wszystkimi wymaganiami się wyrobiłem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedziałem tacie co i jak i niestety nie chce się zgodzić na używany sprzęt. Tak więc nie ukrywam, że takie propozycje jak powyżej mnie interesują. Mam jednak pytanie. Zakładając, że głośniki i wzmacniacz są średniej jakości, a dvd słabej, to czy to źródło nie będzie ograniczać reszty sprzętu?

Chciałbym prosić też o opinie czy Amplituner Denon RCD-M39 posiada jakość chociaż średnią? Jeśli tak to dokupiłbym do tego jakieś głośniki za kolejny tysiąc i zestaw byłby gotowy(chyba, że wzmacniacz jest konieczny). Tak jak mówiłem wcześniej nie jestem audiofilem i nie potrzebuje krystalicznej jakości dźwięku. Zależy mi na tym aby taki sprzęt grał lepiej niż kino domowe sprzed kilku lat z Samsunga za 2000zł w skład którego wchodzą głośniki 5.1 "1000W".

Oczywiście przed zakupem pojadę do jakiegoś sklepu i przesłucham różne kombinację źródła i głośników.

Nie mogłem z edytować poprzedniego postu tak więc został doublepost. Znalazłem kandydatów na podpięcie do tego Denona RCD-M39, mianowicie kolumny STX F-200n, F-280n i ewentualnie F-360n(trochę duże). Widziałem kilkanaście pochlebnych opinii o tej marce. Czy będą one jakoś współpracować z denonem? Czy może będzie coś do tego potrzebne jeszcze?

Z tego co się dowiedziałem to budżet może się zwiększy do ok. 2300zł.

Cóż, nie słyszałem tego sprzętu, ten Denon nie wygląda zbyt przekonująco, ale ma wszystko czego szukasz Odtwarzacz, USB, DAC itd. Wydaj mi się, że posiada zasilacz impulsowy końcówki mocy, no ale wszystkiego mieć nie można. Ja zaryzykowałbym wzmacniacz stereo z przetwornikiem, ale ma mniej dodatków. Myślę, że jeśli twój tata nie siedzi wsłuchując się w muzykę, tylko muzyka gra w tle, lub do telewizora to różnicy nie odczuje zauważalnej między poszczególnymi wzmacniaczami. Przy zakupie amplitunera poproś by podłączyli Ci do porównania ze dwa wzmacniacze stereo do 1500zł i sam porównaj. Masz 10 dni na oddanie sprzętu bez podania przyczyny, to jeden z niewielu plusów przy zakupie sprzętu nowego przy tak ograniczonym budżecie, więc radzę o tym pamiętać. Kolumny STX powinny się nadać, jak się umówisz na odbiór to może naszykują te dwa modele do posłuchania.

Do tego Denona potrzebowałbyś już tylko kolumn, kabli głośnikowych i płyty/anteny jeśli nie ma w komplecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co się nie da.

Nie ładnie tak kolege dołować.

Odtwarzacz ma dwa usb,obsługuje i sieć i flac,amplituner reszte co potrzeba,gra to co najmniej przyzwoicie,2000 zł miesci sie w budżecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początku myślałem, że mam wybrać albo ten pionner albo ten ale dopiero po chwili się zorientowałem, że oba te sprzęty i głośniki. Będę to musiał przesłuchać w sklepach.

Kolega dwa posty wyżej wspomniał o kolumnach Heca Victa 500, ja znalazłem model 501. Nadawałyby się?

Widzę, też, że nie wiecie nic o tym denonie aczkolwiek opinie są w miarę pochlebne. Jak będę testował to zerknę też na niego.

Przepraszam chodziło mi własnie o model 501. Niech się wypowie ktos jeszcze. Według mnie dobrze zbudowane a niedrogie kolumienki.

Jesli chodzi o Denona 39 to w moim odczuciu przerost formy nad treścią gorszy od poprzedniego 38ki. Osobiscie nie szedł bym w kierunku min iwierzyczki mając taki budżet.

Jestem aktualnie na etapie jeżdżenia po okolicznych miastach w poszukiwaniu czegokolwiek. Najprawdopodobniej udam się też do kilku lombardów, może coś się znajdzie co przekona mojego ojca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.