Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam DACa będącego kolejnym krokiem po PD9700

Gość Synthax

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Szukam podobnej lecz lepszej sygnatury brzmienia. Jakie DACe proponujecie do odsłuchu? Chciałbym wykorzystać PD9700 jako napęd i jego wyjście coaxialne. Zależy mi przede wszystkim na lepszej przestrzeni. I bardzo chciałbym uniknąć takiego współczesnego grania.. innymi słowy szukam głębokiego basu i gładkich ale nie pikantnych sopranów.

Budżet to taki a la Mytek bardziej niż Eximus.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Tak jak napisał NoSaint, to odtwarzacz Pioneera z lat 90 z dosyć dobrą mechanikę i całkiem dobrym brzmieniem, bardzo fajny bas, i nie chcę przesadzać ale choć to stary odtwarzacz to brzmi przyjemniej i bardziej muzykalnie niż wiele obecnych za 3-4K PLN.
Ja szukam kroku do przodu. Czyli więcej treści muzycznej, przestrzeni ale przy zachowaniu możliwie pełnej gładkiej barwy i głębokiego basu.

Pytanie 1. Czy zamierzasz korzystać z komputera jako źródła, czy tylko odtwarzacza CD?
Pytanie 2. Czy potrzebujesz wyjść symetrycznych?

Jeśli odpowiedź na pierwsze pytanie jest przecząca, to możesz rozważyć tuning CD albo przesiadkę na inny odtwarzacz po prostu. Kwestia jest taka, że sam DAC to nie koniec wydatków. Dobry DAC za 1500zł + kabel koncentryczny za drugie tyle zagra lepiej od DACa za 3000zł podpiętego kablem antenowym. Toslinka nie ma sensu w ogóle rozpatrywać z przyczyn niejednokrotnie dyskutowanych na tym forum. To będzie wąskie gardło dla interesującego Ciebie docelowego poziomu grania.
Natomiast odpowiedź przecząca na pytanie 2 poszerza zakres interesujących urządzeń. Niemniej, jakbyś musiał i chciał wydać te 3000zł, to Audiolab M-DAC gra bardzo dobrze po XLRach i po RCA. Dziurka słuchawkowa jest przyzwoita, ale dość wybiórcza w sensie słuchawek.

Proponuję skontaktować się z użytkownikiem Maccoo na Audiohobby. Obaj jesteście z Wawy, a pożyczyłem mu fajny odtwarzacz, wiec może byś posłuchał? Koszt takiego urządzenia wyraźnie poniżej 3000zł. Temat DACy i okablowania też ma rozpracowany, bo poszedł właśnie tą drogą, że inwestując w dobry kabel koncentryczny i modyfikacje wyciska siódme poty z DACa za grosze.

Miałem kilka i mam nadal PD-9700 który służy mi jako napęd do DACa i w tej roli jest świetny.
Polecam Ci Stream Magic 6 . To rozwinięcie Pioneera o jeszcze lepszy bas , rozdzielczość itd. Nie jest też taki suchy i technicznie grający jak Pioneer .
Do porównań miałem:
Krell KAV280CD , NAIM CDX , Xindak DAC 20 z modem i bez , M-DAC , rDAC + zasilacz Teedy Pardo , M2TECH Young z zasilaczem Palmer .
Bezdyskusyjnie najlepszy był SM6 + Xindak DAC20 z modem , ale ten dla fanów barwy i spokojnych klimatów.

Jako kable coax mam Profigolda 4000 i na nim robiłem te porównania.
[quote name='michelangelo' timestamp='1384162614' post='2988942']
Dobry DAC za 1500zł + kabel koncentryczny za drugie tyle zagra lepiej od DACa za 3000zł podpiętego kablem antenowym
[/quote]
Szanuję Twoją wiedzę ale nie przeginaj z takimi wpisami bo śmieszne się to robi .
Nie twierdzę ze Twoje kable są złe ani że nie ma różnicy w kablach cyfrowych ale trzymaj fason i nie ośmieszaj siebie .

Potwierdzam, że Steram Magic 6 to nietuzinkowe urządzenie i gra kapitalnie. Do tego jest to największy kombajn multimedialny jaki można sobie wyobrazić za takie pieniądze OKAZJA>

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

[quote name='muda44' timestamp='1384168812' post='2989103']
Miałem kilka i mam nadal PD-9700 który służy mi jako napęd do DACa i w tej roli jest świetny.
Polecam Ci Stream Magic 6 . To rozwinięcie Pioneera o jeszcze lepszy bas , rozdzielczość itd. Nie jest też taki suchy i technicznie grający jak Pioneer .
Do porównań miałem:
Krell KAV280CD , NAIM CDX , Xindak DAC 20 z modem i bez , M-DAC , rDAC + zasilacz Teedy Pardo , M2TECH Young z zasilaczem Palmer .
Bezdyskusyjnie najlepszy był SM6 + Xindak DAC20 z modem , ale ten dla fanów barwy i spokojnych klimatów.

Jako kable coax mam Profigolda 4000 i na nim robiłem te porównania.

Szanuję Twoją wiedzę ale nie przeginaj z takimi wpisami bo śmieszne się to robi .
Nie twierdzę ze Twoje kable są złe ani że nie ma różnicy w kablach cyfrowych ale trzymaj fason i nie ośmieszaj siebie .
[/quote]

Sucho i technicznie PD-9700? A to dobre ;-) Miałem jakiś czas Stream Magic 6 i nie potwierdzam jakoby był on lepszy od Krella 280 grającego po XLR. Różnica ogromna - na korzyść Krella.

[quote name='Bald' timestamp='1384170716' post='2989146']
Miałem jakiś czas Stream Magic 6 i nie potwierdzam jakoby był on lepszy od Krella 280 grającego po XLR
[/quote]
Grałem po RCA i grał jak grał .
[quote name='Bald' timestamp='1384170716' post='2989146']
Sucho i technicznie PD-9700? A to dobre ;-)
[/quote]
Ma podbity bas i górę . Całość gra po stronie technicznej. Miałem kilka sztuk PD-9700 swoich ( obecnie mam w stanie sklepowym z kartonem , papierami itd ) i kilka sztuk wysłanych mi do przeglądu.
Za to PD-75 w stosunku do PD-9700 gra bardziej barwami , miękko i muzykalniej .

>>>syntax
napisz przede wszystkim z czym ma to grac
niezaleznie od tego co tu przeczytasz pamietaj ze pd9700 to nie jest zly cdek i dac ktore go "zdeklasuje" to juz nie byle co
bardzo duzo ludzi na tym forum ma dacki ktorych nie jest w stanie "uslyszec" w swoim systemie bo reszta toru jest po prostu do niczego

[quote name='mateuszek' timestamp='1384172005' post='2989174']
niezaleznie od tego co tu przeczytasz pamietaj ze pd9700 to nie jest zly cdek i dac ktore go "zdeklasuje" to juz nie byle co
[/quote]
Nie przesadzajmy. Jestem fanem Pioneera ale ten odtwarzacz gra na poziomie Marantza CD52MKIISE za 350zł ale budowa i obsługa powala .
To fakt.
Lepszym od niego jest rDAC z zasilaczem Tedy Pardo co można mieć używane za około 1500zł . Jedynie temperamentem basu ustępuje temu modelowi .
Reszta jest na wyższym poziomie .
Sprawdzone na wielu systemach .

[quote name='mateuszek' timestamp='1384172005' post='2989174']
bardzo duzo ludzi na tym forum ma dacki ktorych nie jest w stanie "uslyszec" w swoim systemie bo reszta toru jest po prostu do niczego
[/quote]
A z tym się w pełni zgadzam

[quote name='muda44' timestamp='1384173066' post='2989197']
Nie przesadzajmy. Jestem fanem Pioneera ale ten odtwarzacz gra na poziomie Marantza CD52MKIISE za 350zł ale budowa i obsługa powala .
To fakt.
Lepszym od niego jest rDAC z zasilaczem Tedy Pardo co można mieć używane za około 1500zł . Jedynie temperamentem basu ustępuje temu modelowi .
Reszta jest na wyższym poziomie .
Sprawdzone na wielu systemach .
[/quote]
100% racji
ale i tak to juz 3 razy wiecej niz kosztuje sam odtwarzacz

[quote name='muda44' timestamp='1384171204' post='2989157']
Grałem po RCA i grał jak grał .
[/quote]

Czyli w ogóle nie powinieneś się wypowiadać na temat tego porównania.

[quote name='muda44' timestamp='1384171204' post='2989157']
Ma podbity bas i górę . Całość gra po stronie technicznej. Miałem kilka sztuk PD-9700 swoich ( obecnie mam w stanie sklepowym z kartonem , papierami itd ) i kilka sztuk wysłanych mi do przeglądu.
Za to PD-75 w stosunku do PD-9700 gra bardziej barwami , miękko i muzykalniej .
[/quote]

Warto napisać: "w moim systemie". Po opinii na temat Krella jesteś mało wiarygodny.

[quote name='Bald' timestamp='1384174614' post='2989224']
Czyli w ogóle nie powinieneś się wypowiadać na temat tego porównania.
[/quote]
Kolejny fan Krella ?
Miałem , podłączałem po RCA i wypowiadać się będę .
Bo co ? Nie podłączałem Krella po XLR ?
Interesowały mnie RCA i po RCA gra PRZECIĘTNIE a budową ten KAV 280CD to chińska tania zabawka w stosunku do PD-9700
Tyle w tym temacie .

[quote name='Bald' timestamp='1384174614' post='2989224']
Warto napisać: "w moim systemie". Po opinii na temat Krella jesteś mało wiarygodny.
[/quote]
Discomaniac71 to Ty ?
:)
Podobne upodobania , zachowania i składnia ...
I ten sam wpis - " nie napisałeś w moim systemie "
A w czyim ?

No Ty to jesteś wiarygodny. Złożyłeś bezbarwnie grający zestaw Krella ratując całość mocno dobarwiającymi kolumnami Vienna na polipropylenie .
Nie dziwne jest że SM6 grający inaczej od Krella w systemie tak złożonym nie zagrał dobrze .
Za to w moim systemie Twój CD Krella zagrał by do luftu .
PD-9700 charakterem jest podobny do CD Krella . Charakterem , nie klasą !
To i wpasował sie w Twój system.
Moja elektronika jest barwna a dopalają ją max przejrzyste i dynamiczne kolumny . Odwrotnie niż u Ciebie z podobnym efektem jako całość .

W jednym natomiast zgodzę się z Tobą - sentyment do decków Pioneera.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

System to przede wszystkim napęd (owy Pioneer) / gramofon z Nagaoką MP150 + Bugle phono stage + wzmacniacz słuchawkowy (tutaj na razie bardzo dobry OTL od Feliks Audio i trwają równolegle u mnie poszukiwania tranzystora dla uzupełnienia ) + słuchawki Sennheiser HD650, Beyerdynamic T70, Beyerdynamic DT150. Tor jest na tyle dobry w obecnym kształcie, że pozwala wychwycić wiele zmiennych typu kable sygnałow/zasilające. I po odsłuchu wielu wzmacniaczy słuchawkowych i samych słuchawek w tym wielu flagowców, okazuje się że źródełko mogło by być lepsze.
Słuchałem Atola DAC200, i był trochę lepszy od PD9700, ale na prawdę nieznacznie i nie w każdym repertuarze. Pioneer ma większe bogactwo średnicy i choć mniej detaliczny (znowy tylko trochę) to jednak ciekawszy w prezentacji.

[quote name='Synthax' timestamp='1384180810' post='2989340']
Pioneer ma większe bogactwo średnicy i choć mniej detaliczny (znowy tylko trochę) to jednak ciekawszy w prezentacji.
[/quote]
SM6 to dokładnie rozwinięcie brzmienia PD-9700
Podobna równowaga tonalna ( też ma nieco podbity bas i górę ) ale całkiem inna rozdzielczość a przy tym bez technicznych naleciałości .
Wypożycz i posłuchaj . Koniecznie sztukę używaną , nowy gra sterylnie .
Inaczej też gra po coaxie i z plików . Po USB nie sprawdzałem a ponoć gra najlepiej .
W moim przypadku najlepiej gra jako DAC po coaxia , później dysk zewnętrzny 2,5cala z osobnym bdb zasilaczem , pendrajw i radio internetowe .

Gość Synthax

(Konto usunięte)

muda44,
Powiedz o ile zgadzasz się ze mną, co do tego, że poprzednie playery Cambridge'a były sterylne, techniczne i mało ciekawe, czy wobec tego coś u nich drgnęło w dobrą stronę przy tym DACu?

Napiszę tak.
Kambodże omijałem szerokim łukiem a SM6 był ostatnim dostępnym DACem poniżej około 8kzł który spróbowałem w swoim systemie.
Nie lubię zasilaczy impulsowych i jakoś ta firma nie przemawiała do mnie . Może starsze klocki .
SM6 gra lepiej niż CA CD za coś około 7kzł - był test w Audio Video tego CDka i porównanie do SM6 .

[quote name='muda44' timestamp='1384176917' post='2989271']
Kolejny fan Krella ?
Miałem , podłączałem po RCA i wypowiadać się będę .
Bo co ? Nie podłączałem Krella po XLR ?
Interesowały mnie RCA i po RCA gra PRZECIĘTNIE a budową ten KAV 280CD to chińska tania zabawka w stosunku do PD-9700
Tyle w tym temacie .

Discomaniac71 to Ty ?
:)
Podobne upodobania , zachowania i składnia ...
I ten sam wpis - " nie napisałeś w moim systemie "
A w czyim ?

No Ty to jesteś wiarygodny. Złożyłeś bezbarwnie grający zestaw Krella ratując całość mocno dobarwiającymi kolumnami Vienna na polipropylenie .
Nie dziwne jest że SM6 grający inaczej od Krella w systemie tak złożonym nie zagrał dobrze .
Za to w moim systemie Twój CD Krella zagrał by do luftu .
PD-9700 charakterem jest podobny do CD Krella . Charakterem , nie klasą !
To i wpasował sie w Twój system.
Moja elektronika jest barwna a dopalają ją max przejrzyste i dynamiczne kolumny . Odwrotnie niż u Ciebie z podobnym efektem jako całość .

W jednym natomiast zgodzę się z Tobą - sentyment do decków Pioneera.
[/quote]

A ja się zastanawiam ile Ci płacą za te peany na rzecz całkiem przeciętnego urządzenia. W swojej klasie cenowej ok ale nic poza tym. KAV 280 CD to urządzenie o kilka klas lepsze od w/w Pioneera oraz zdecydowanie lepsze od CA SM 6.

troche drozej od Myteka,ale porownujac recenzje (praktycznie cala siec) nie o to chyba Tobie chodzi.kilka dni testowalem i kupilem NAD M51.I jeszcze go poznaje.To juz nie skok w bok ani mega analize ale muzyka na wysokim poziomie.W sieci mnostwo recenzji powaznych portali a w kraju AV(och i ach Mr Kulpy) i AUDIO.Wiele opcji,pelnoprawny preamp i co arcyciekawe m.in. 2 wejscia/1 wyjscie HDMI.Odtwarzasz blu ray audio,dvd audio bez downsamplingu.Prawdopodobnie takze SACD-tego nie wiem na 100%.Ale tez nie mam plyty.Szukam odpowiedniego odtwarzacza/napedu.Ciekawie wyglada Pioneer BDP 450-uniwersalny naped(nie ma wyjsc analogowych!) CD/DVD A/V,BD,SACD.

[quote name='zildjian' timestamp='1384276982' post='2990713']
Pioneer BDP 450-uniwersalny naped
[/quote]
Napęd jest WAŻNY . Proponuję jako punkt odniesienia kupić choćby taniego Marantza CD42/52 .

[quote name='Bald' timestamp='1384207281' post='2989978']

A ja się zastanawiam ile Ci płacą za te peany na rzecz całkiem przeciętnego urządzenia.
[/quote]
Nic , chwalę kilka wybitnych urządzeń które znam .
To tyle .
Czy we wszystkim trzeba szukać zarobku ?

[quote name='zildjian' timestamp='1384276982' post='2990713']
troche drozej od Myteka,ale porownujac recenzje (praktycznie cala siec) nie o to chyba Tobie chodzi.kilka dni testowalem i kupilem NAD M51
[/quote]
Też uważam, że albo NAD M51 albo Grace Design m903.

Co do wejść hdmi, to nie jestem specjalnie przekonany, bo z moich doświadczeń wynika, że całe "kino domowe" powinno być odseparowane od stereo optykiem.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

kolega mial m42 i nie chcial czytac czasem,poza tym nie chce,majac taka maszyne,ograniczac sie do Red Book.Na testowym rynku francuskim wypuszczone tytuly BluRAY AUDIO dobrze sie sprzedaja.Nb-mam od lat modyfikowanego Pioneera dvd z wyzszej polki-gra bez zarzutu.Mam znowu po latach zaufanie do tej marki

" Dobry DAC za 1500zł + kabel koncentryczny za drugie tyle zagra lepiej od DACa za 3000zł podpiętego kablem antenowym."
Bardzo dyskusyjne podejście. Trzeba je interpretować jako bełkot producenta kabli nie radę.
W temacie kabli wystarczy na tym pułapie ( i na dużo wyższym też )Profigold 4000.
Dopiero gdy będziesz miał budżet taki który pozwoli wybrać Ci dowolny dac po odsłuchach, wtedy dopiero ma sens inwestować więcej w kable cox.

.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.