Skocz do zawartości
IGNORED

Co tu qpic zeby bylo dobrze..... :)

czeslaw.NRS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam maly problem, a w sumie pare problemow, jednym slowem nie wiem co mam qpic. Mam pare rozwiazan na mysli ale nie wiem ktore z nich bedzie najlepsze. Chce kupic wzmacniacz stereo i do tego jakies kolumienki. Problem tkwi w tym ze sie raczej na tym malo znam. Zastanawiam sie czy kupic nowy wzmacniacz tak do 1200zl (w sklepie na raty :) ) czy jakis uzywany tak w granicach 400-500zl. Co mi radzicie? Co jest lepsze?? Jakiej model wzmacniacza kupic i jakie do niego kolumny ( do 1000zl)???

Mieszkam sobie w bloku (pokoj 12m), mam niemilych sasiadow i lubie ich denerwowac... A chyba mocne uderzenie najbardziej denerwuje ludzi po 40 ( bo tylko w takim wieku mam sasiadow). Slucham techno ale lubie tez sluchac lekkiej uspokajajacej muzczki typu pop (tylko nie Briteny Spears itp. ). Zastanawialem sie tez nad rzecza taka coby moze kupic jakas mini wieze. Sony ma ciekawe propozycje ( i nie jest to drogie przedsiewziecie)....

Czekam na rady. Z gory dzieki. AAAA i muzyke najczesiej odtwarzam z kompa (mp3).

MA BYC MOCNO, GLOSNO, A ZARAZEM LEKKO I SPOKOJNIE....... :))))) chyba nie do zrobienia :)

https://www.audiostereo.pl/topic/10701-co-tu-qpic-zeby-bylo-dobrze/

Wiem, że to nudne.... Skorzystaj z wyszukiwarki tego forum. To pytanie, w podobnym zakresie cen, było już stawiane wiele razy, i wiele razy też na nie odpowiedziano. Jak już wyrobisz sobie wstępny pogląd i będziesz maił kilka typów, to zgłoś się ponownie z konkretnym pytaniem czy pytaniami.

Tak, to nudne, to czytanie. W ogóle włożenie trochę własnej pracy i wysiłku jest ciężkie...

Zwróć także uwagę na wymagania, jakie stawia się pytającemu: co musi powiedzieć o sobie, żeby można było sensownie odpowiedzieć.

A teraz to mogę Ci tylko odpowiedzieć, że dobre będzie to, co będzie dobre (znaczy działa( i Ci się podoba. I jeszcze możesz sobie na to pozwolić. Nowe czy używane nie ma znaczenia.

iwo<

"No to musisz wybrac glosniczki o wysokiej dynamice - im wiecej dB (powyzej 90?) tym bardziej zroznicowany dostaniesz dzwiek"

A cóż to za nowy mit, panie kolego???

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

No własnie też jestem żywo zainteresowany. Im więcej dB tym głośniej, ale bardziej zróżnicowaniy dzwięk?. NIc na ten temat nie słyszałem.

A jeśli o tym mowa to czemu kolumny do "użytku domowego" mają skuteczność w okolicach 88-90 db. Gdyby budowano kolumny o wyższej skuteczności, wówczas wzmacniacze nie musiałyby mieć dużej mocy (50-100 w)tylko 5-10 w, w pełni by wystarczyło w związku z czym mogłyby być tańsze, zużywałyby mniej prądu itd. Może ktoś mi rozjaśni :)

Im większa skuteczność kolumny, tym mniej prądu potrzebują do wytworzenia danego ciśnienia akustycznego, przykładowo głośnik o skuteczności 86dB potrzebuję 2 razy więcej prądu aby zagrać tak samo „głośno” jak głośnik 92dB. Dlatego kolumny o wysokiej skuteczności zaleca się do wzmacniaczy z małą ilością watów lub do dużych pomieszczeń.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

po co ci kolumny do słuchania muzyki z kompa. kup sobie głosniczki wielkości pudełka od papierosów. do słuchania mp3 szkoda budować system chyba, że wyślemy cię do sklepu i tam załapiesz bakcyla-pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.