Skocz do zawartości
IGNORED

CocktailAudio X30 - centrum muzyczne "all-in-one"

Rekomendowane odpowiedzi

Tego się właśnie Violet obawiałem, że dopiero to co mi polecałeś na samym początku (czyli HD-25) zaspokoi oczekiwania ;)

Miałem już tego V-dac-a, więc czemu nie porównać? ;) Porównując "po analogu" i po tym dacu, dźwięk mi odpowiada właśnie przy 2-giej konfiguracji...

Czyli mamy pierwsze porównanie rozstrzygnięte! V-Dac lepszy od daca X30.........

Bez komentarza.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

No i co tu, i po co komentować? napisałem "mi" odpowiada, a nie, że "musisz w takiej konfiguracji słuchać, bo tylko tak jest właściwie"...

No i co tu, i po co komentować? napisałem "mi" odpowiada, a nie, że "musisz w takiej konfiguracji słuchać, bo tylko tak jest właściwie"...

Niepotrzebnie się denerwujesz. Nie mam nic do tego że bardziej Ci się podoba Vdac. Miałem Vdaca i też mi się podobał.

Chodzi mi o to że X30 miał mieć (również wg Violeta) przetwornik wyższej klasy..... A tu proszę.... MF za 600 zł lepiej zagrał. Inna sprawa, że MF VDac to bardzo dobry dac.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Do "nerw", to jeszcze daleko ;)))

Nie twierdzę, że dac w X30 jest słabszy... Mi po prostu przyjemniej się słucha z v-dac-em II, niż z wyjścia analogowego.

Szukam jednak rozwiązania, które pozwoliłoby zrezygnować z cd Maca... Nie wiem, czy jest szansa by kompilacja: CA X30 + jakiś dac, go zastąpiła...

Stąd moje rozterki i pisanina... ;)

Edytowane przez miniasy

Panowie, ale to jest lekko bez sensu: kupujecie X30 z DAC i wzmakiem a okazuje się że wykorzystujecie tylko transport cyfrowy :( tak zresztą myślałem, to po co płacić za wzmak i DAC słabej jakości którego w dodatku nie użyjecie... nie rozumiem.

Panowie... nie rozumiem.

To tak jak byś poszedł do sklepu i kupił szampon a przy kasie powiedział ,że płacisz tylko za zawartość. Reszta cie nie interesuje.

Tak został wypuszczony na rynek - bierzesz całość albo nic ;)

Edytowane przez jarojaw

Panowie, ale to jest lekko bez sensu: kupujecie X30 z DAC i wzmakiem a okazuje się że wykorzystujecie tylko transport cyfrowy :( tak zresztą myślałem, to po co płacić za wzmak i DAC słabej jakości którego w dodatku nie użyjecie... nie rozumiem.

Słuszne spostrzeżenie , niemniej zastanawiam się , co wykorzystać w roli źródła / transportu plików muzycznych , czy postawić na komputer , czy odtwarzacz muzyczny/ multimedialny ?

Piotr

Słuszne spostrzeżenie , niemniej zastanawiam się , co wykorzystać w roli źródła / transportu plików muzycznych , czy postawić na komputer , czy odtwarzacz muzyczny/ multimedialny ?

Ja od lat jak mam ochote na pliki w salonie pomaga mi Teac WAP-2200, chodzi na podczerwien takze muze zmieniam z ktoregokolwiek miejsca w mieszkaniu, ma wyswietlacz w pilocie i jest TANI (dopoki nie kupie czegos porzadnego to jego najwieksza zaleta).

Gdyby była wersja bez wzmaka, chętnie bym taką kupił.

Ja to urządzenie wybrałem, ze względu na jego funkcjonalność, wygląd...

Chciałem mieć kombajn ;) , który by mi pozwolił uwolnić półki od płyt, zgrać parę analogów, md i takie tam... Fajna rzecz, gdy wpadają znajomi i robi się mały maraton singlowy...

Po chwili przyszedł pomysł zastąpienia dotychczasowego cd, właśnie tą maszyną... może by się udało? Stąd chęć "poprawienia" dźwięku poprzez zakup "lepszego" (?) dac-a...

O to chodzi. W końcu audiostereo.pl to forum głównie poświęcone hi-fi, a nie tzw. computer audio.

Wewnętrzny DAC i jego aplikacja jest bardzo OK. Wewnętrzny wzmacniacz (co nie jest epokowym odkryciem) to porządny wzmacniacz, który gra bardzo przyzwoicie patrząc na cenę sprzętu. Producent jednakowoż pozostawia ostateczną decyzję użytkownikowi: chcesz lepszy wzmacniacz? Nie ma sprawy - wyłącz wewnętrzny, masz czysty dźwięk "na zewnątrz". Pragniesz dołączyć inny zewnętrzny DAC? Bardzo proszę, masz serię wyjść cyfrowych: optyczne, koaksjalne i AES/EBU/XLR. A do tego wejścia cyfrowe: koaksjalne i optyczne. Chcesz słuchać na tunerze FM? A może na internetowym? No problem. Dodatkową wartością jest wymienność pamięci - wkłada się zewnętrzny dysk do 4 TB i już. Nie ma mowy o jakimś koniecznym zainstalowanym na stałe, niewymiennym jak w wielu innych sprzętach - np. Olive. Jest przegrywarka płyt CD (ripper), ale napęd CD spokojnie odtworzy każdą płytę kompaktową bez konieczności jej wgrania (w przeciwieństwie do poprzedniego modelu X10). Co jeszcze? X30 odtwarza pliki do granicy 24 bit/192 kHz. Mówiąc krótko, X30 jest świetny i bezkonkurencyjny w swojej cenie.

Edytowane przez Violet

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Jest przegrywarka płyt CD (ripper), ale napęd CD spokojnie odtworzy każdą płytę kompaktową bez konieczności jej wgrania (w przeciwieństwie do poprzedniego modelu X10).

W X10 również odtworzysz każdą płytę bez konieczności rippowania.

Wysłane za pomocą Tapatalk 2

a ja jednak wolałbym poczekać na jakąś sensowną wersję bez DAC i wzmacniacza, może wreszcie coś się ukaże bo słuchanie muzyki w domu "półśrodkami" albo kupowanie z dodatkami których nie użyję jakoś nie bardzo mi odpowiada. Myślę że producent po prostu chce więcej zarobić i tyle...

Witam po raz pierwszy klubowicze. Też chciałbym nabyć cocktail audio x30 i czekam na wnikliwą analizę użytkownika violet. Jednocześnie ciekawy jestem jak CA X30 zabrzmiało by poprzez tak wychwalanego DAC ASUS XONAR ESSENCE ONE MUSES EDITION którego nie dane mi było usłyszeć. Jakie jest wasze zdanie o tym DAC'u ?

Violet nareszcie udostępnił na swoim blogu recenzję CA X30:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miłego czytania :)

Konstruktorzy z novatrona tym razem się postarali - w środku wygląda całkiem profesjonalnie, wszystkie sekcje odizolowane od siebie...............

Ukryta Zawartość

Violet napisał wyważoną, skromną recenzję dotyczącą brzmienia, bardziej rozbudowana w opisie funkcjonalność urządzonka...

Mój CA X30, gra coraz lepiej śmielej - pewnie też za sprawą wygrzewania całego toru; bo kolumny nowe i kable także.

Jest to solidne hifi, "all in one". Prezentuje uczciwie odtwarzaną muzykę, gdzie i tak jakość płyty decyduje w 1 kolejności o ostatecznym odbiorze. Wewnętrzny dac, wzmacniacz i inne możliwości - jak na cenę urządzenia - to mistrzostwo świata!

Szczerze polecam użytkownikom, którzy zamiast zmieniac bezpieczniki, lampizować, zmieniac kabelki, upajać się podstawkami pod nimi, dywagować o piasku w standach itp. chcą w zamian słuchać płyt, radia, swobodnie i wygodnie, z estetycznego pudełeczka na zgrabnej komodzie np, umiejscowionej pomiędzy swoimi możliwie najlepszymi kolumnami głośnikowymi:)

Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Prezentuje uczciwie odtwarzaną muzykę, gdzie i tak jakość płyty decyduje w 1 kolejności o ostatecznym odbiorze.

Masz rację, też mi się wydaje, że "wyłapuje" słabe realizacje ;)

Pytanie do użytkowników: jak z okładkami przegranych płyt? bo u mnie coraz gorzej z wyszukiwaniem... praktycznie nic nie widzi..., a najlepsze, że również nie wyszukuje tych okładek, które wcześniej znalazł...

No i jeszcze jedno: jeśli bym chciał zeskanować okładkę, czy muszę ustawić jakąś konkretną rozdzielczość / rozmiar, by CA ją wczytał / zaakceptował?

Pisałem parę postów wyżej, że błąd pobierania okładek będzie usunięty w następnym firmware, który wejdzie na dniach dla x30 i trochę później dla x10.

Pozdrowienia

Wysłane za pomocą Tapatalk 2

Szczerze polecam użytkownikom, którzy zamiast zmieniac bezpieczniki, lampizować, zmieniac kabelki, upajać się podstawkami pod nimi, dywagować o piasku w standach itp. chcą w zamian słuchać płyt, radia, swobodnie i wygodnie, z estetycznego pudełeczka na zgrabnej komodzie np, umiejscowionej pomiędzy swoimi możliwie najlepszymi kolumnami głośnikowymi:)

Sądzisz, że masz taki sam dźwięk i przestrzeń jak ci, co zmieniają kabelki i lampy? Oj, gdyby to było takie proste.

Co do X30, to cena jest wysoka. Za tyle kupiłem Audiolaba 8200CDQ.

Pisałem parę postów wyżej, że błąd pobierania okładek będzie usunięty w następnym firmware, który wejdzie na dniach dla x30 i trochę później dla x10.

Pozdrowienia

Pisałeś, pisałeś ;) ... ale już te parę dni od 4-go minęło, a tu wciąż nic, nawet coraz słabiej ;)

Sądzisz, że masz taki sam dźwięk i przestrzeń jak ci, co zmieniają kabelki i lampy? Oj, gdyby to było takie proste.

Co do X30, to cena jest wysoka. Za tyle kupiłem Audiolaba 8200CDQ.

Mam inny dźwięk, taki jak mi odpowiada, a poszukiwac można całe życie tego wymarzonego dźwięku tracąc przy tym mnóstwo czasu i pieniędzy... Zresztą te poszukiwania, zmiany wymiany sam przeszedłem i wiem, że za każdym razem jest inny dźwięk - ale czy lepszy? Nie ma definicji na to zjawisko... To bardzo subiektywne odczucia. Każdy może sobie "grzebać" przecież nikt nikomu nie zabroni...Tylko czy nie szkoda czasu na radości z odsłuchu?

Kupiłeś Audioloba CDQ i ok, chwała i uznanie dla Ciebie... tylko masz jedna rzecz, a X30 to coś więcej:)

Także czekam na niezwłoczną aktualizację firmware bo z tymi okładkami i bazą FreeDB jest ewidentnie cos nie tak. Po naszych sygnałach trochę długo czekamy na aktualizacje

Edytowane przez slaaawek

Violet napisał wyważoną, skromną recenzję dotyczącą brzmienia, bardziej rozbudowana w opisie funkcjonalność urządzonka...

Mój CA X30, gra coraz lepiej śmielej - pewnie też za sprawą wygrzewania całego toru; bo kolumny nowe i kable także.

Jest to solidne hifi, "all in one". Prezentuje uczciwie odtwarzaną muzykę, gdzie i tak jakość płyty decyduje w 1 kolejności o ostatecznym odbiorze. Wewnętrzny dac, wzmacniacz i inne możliwości - jak na cenę urządzenia - to mistrzostwo świata!

Jak na Violeta to recenzja bardzo skąpa, w szczególności odnośnie brzmienia. W sumie napisał oczywistą oczywistość ;).Spodziewałem się osobiście czegoś bardziej wylewnego :).

jeśli chcesz zapraszam na mały odsłuch, pamiętam jak chciałeś pośłuchac X30

Dziś dostałem odpowiedź od "Wsparcia Technicznego Human Media":

"Jeśli plany się nie zmienią to pod koniec tego tygodnia powinno zostać wydane oprogramowanie z poprawioną funkcją pobierania okładek i kilkoma innymi usprawnieniami"

Edytowane przez miniasy

Violet nareszcie udostępnił na swoim blogu recenzję CA X30:

Ukryta Zawartość

miłego czytania :)

Konstruktorzy z novatrona tym razem się postarali - w środku wygląda całkiem profesjonalnie, wszystkie sekcje odizolowane od siebie...............

Dzięki. Jeszcze trochę rozbuduję opis X30. Mam zamiar szerzej opisać jego współpracę z poszczególnymi głośnikami - mam akurat u siebie 7 par - od monitorów po różne podłogowe. Wewnętrzny wzmacniacz okazał się lepszy niż początkowo przypuszczałem.

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Warto przeczytać cały test , mam nadzieję , że pozwoli podjąć decyzję niezdecydowanym i ugruntować się w swoich poszukiwaniach oraz potrzebach komponentów audio .

cytuję :

" A 300 jest sporo lepszy, zarówno jeśli chodzi o audio, jak i wideo, a i jeśli chodzi o możliwości jego rozbudowy. Sam z siebie gra nieźle, może nie tak zaskakująco spójnie, jak Dune TV-101, ale za to z większą rozdzielczością. Podłączenie do niego niedrogiego przetwornika D/A przenosi nas jednak w kompletnie inny świat. Music Hall dac15.2 sam z siebie jest wyjątkowo udany. Ma trochę ciepły, nasycony dźwięk. Wraz z A 300 daje coś, co dostajemy zwykle z odtwarzaczy CD za kilka tysięcy złotych. "

Link do recenzji :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi