Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik średniotonowy

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sd podawane przez Dynaudio są wręcz nieprzeciętnie duże w stosunku do średnicy głośnika...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chodzi o efektywną wielkość membrany, jej powierzchnię. Głośniki niektórych producentów (np. Dynaudio, Morel) mają dużą nakładkę przeciwpyłową. Wtedy do obrzeża membrany pozostaje tylko wąski pasek - zakładam promieniujący dżwięk. Bo chyba tej nakładce i zawieszeniu tej roli nie przypiszemy.

Nie spodziewałem się takiego postu, "myślenia", po w sumie doświadczonym użytkowniku...

Bez urazy, ale to są podstawy dotyczące zasady działania głosnika dynamicznego.

Żeby nie otwierać nowego tematu podepnę się z pytaniem pod już istniejący...

Chodzi o efektywną wielkość membrany, jej powierzchnię. Głośniki niektórych producentów (np. Dynaudio, Morel) mają dużą nakładkę przeciwpyłową. Wtedy do obrzeża membrany pozostaje tylko wąski pasek - zakładam promieniujący dżwięk. Bo chyba tej nakładce i zawieszeniu tej roli nie przypiszemy. Tak więc głośnik teoretycznie 5- czy 6-calowy (szczególnie w monitorach, gdzie odpowiada za środek i bas) w rzeczywistości powinien mieć bardzo skromne możliwości. Taka konstrukcja wydaje się więc od rzeczy (pomniejszone pole aktywnej powierzchni przy danej średnicy głośnika), a jednak jest w produkcji i co więcej - dźwiękowo jest dobrze.

Gdyby opis nie był dość jasny lub wystarczający wkleję zdjęcie. A pytanie jest naturalnie: jak to możliwe, że tak mała (pozostała) powierzchnia radzi sobie bez problemu?

Y? nie wiem czy z góry założyć że to żart... A dlaczego sztywna nakładka nie miała by brać udziału w poruszaniu powietrza? :D No właśnie, niema ku temu żadnych przeciwskazań zatem je porusza.

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

A skąd ja mam wiedzieć o konstrukcji i działaniu głośnika? Czy od takiej wiedzy sprzęt kupowany w sklepie lepiej gra? Dziwię się zdziwieniu, że ktoś o coś pyta.

Rozumiem, że każdy z Was zna zasady działania każdego elementu i układu audio. To dobrze, jak jeszcze coś mnie zaintryguje, to będę wiedział, że mogę liczyć na odpowiedź.

Tymczasem dziękuję tym, którzy po prostu udzielili mi informacji.

A dlaczego sztywna nakładka nie miała by brać udziału w poruszaniu powietrza?

Miękka w formie kopułki też bierze udział w poruszaniu powietrza. Używam Isophon-ów PSL225Alu z takimi własnie miękkimi nakładkami kopułowymi. Ma to swoje zalety bo jak ktoś taką kopułkę niechcący zdeformuje (wdusi) to wystarczy ją odkurzaczem delikatnie wyciągnąć i nie ma nawet śladu załamań. Przy sztywnych kopułach nie jest już tak wesoło w takim przypadku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Miękka w formie kopułki też bierze udział w poruszaniu powietrza. Używam Isophon-ów PSL225Alu z takimi własnie miękkimi nakładkami kopułowymi. Ma to swoje zalety bo jak ktoś taką kopułkę niechcący zdeformuje (wdusi) to wystarczy ją odkurzaczem delikatnie wyciągnąć i nie ma nawet śladu załamań. Przy sztywnych kopułach nie jest już tak wesoło w takim przypadku.

Lechu, przez to żeby ją zdeformować trzeba użyć siły, dalej zalicza się jak dla mnie do sztywnych,

swoją drogą ciekawe czy to nie lepiej że przy wysokich częstotliwościach zachowa się jak szczyt miękkiej kopułki i zagra w przeciw fazie do reszty głośnika samoczynnie go "wyciszając"

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Nie zawsze obserwacje "organoleptyczne": miękkie / twarde zgadzają się z akustycznym znaczeniem tych terminów.

Przykładowo bassreflex. Niby wypełniony powietrzem, materiałem tak miękkim jak tylko można sobie wyobrazić, a jakoś akustycznie "zamyka" on obudowę powyżej częstotliwości rezonansu Helmholza.

Podobnie z nakładką przeciwpyłową. Rozpatrując sprawę częstotliwościowo, jest ona zwykle bardziej tłokowa w zakresie pracy średniotonowca niż membrana naokoło - z powodu mniejszych wymiarów, choćby nawet materiał był bardziej miękki na dotyk, przecież szmaciane kopułki wysokotonowe o podobnym kształcie, wymiarach i dotykowej miękkości potrafią sięgać znacznie wyżej bez widocznych zaburzeń charakterystyk. Coś w tym stylu można nawet powiedzieć o zawieszeniu górnym - materiał miękki, ale zachowuje się jako tako z racji małej grubości pierścienia.

Lechu, przez to żeby ją zdeformować trzeba użyć siły, dalej zalicza się jak dla mnie do sztywnych,

Tak właśnie napisałem wyżej. Sztywność kopuł wszelakiego rodzaju, nie tylko w głośnikach, jest efektem ich kształtu.

Używam też głośników ze sztywnymi kopułami centralnymi i bardzo sztywnymi membranami polikevlarowymi Focala i też się te głośniki znakomicie zachowują. Są najbliżej idealnego dla głośnika modelu sztywnego tłoka.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Co pocieszające (pryznajmniej dla mnie), własnie otrzymałem odpowiedz od SB Acoustics i planują produkcję 5" wersji głośnika serii CRC (Rohacell) na tym samym koszu co NRX (Celuloza). Dokładny termin jednak nie jest znany, na wymianę pozostaje mi czekać :)

Zasada działania głośnika wcale nie jest jakaś prosta i intuicyjna, czyli można powiedzieć jest nieliniowa...kiedyś sam się zastanawiałem, czemu nie użyć głośnika jako pompy np. powietrza o nieograniczonej wydajności, a przy tym pobierającej ciągle tyle samo mocy, ponieważ moc zależy od napięcia i prądu, to jakby zwiększyć częstotliwość zwiększy się wydajność pompy-niestety to nie zadziała

Zasada działania głośnika wcale nie jest jakaś prosta i intuicyjna czyli można powiedzieć jest nieliniowa...kiedyś sam się zastanawiałem, czemu nie użyć głośnika jako pompy np. powietrza o nieograniczonej wydajności, a przy tym pobierającej ciągle tyle samo mocy, ponieważ moc zależy od napięcia i prądu, to jakby zwiększyć częstotliwość zwiększy się wydajność pompy-niestety to nie zadziała

Zasada idealnego głośnika jest jedna - sztywny tłok (membrana) poruszany w przód i w tył. Niestety w praktyce nie można się zbyt blisko zbliżyć do tego ideału. Ten sztywny tłok w naturze nie istnieje, stąd kompromisy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.