Skocz do zawartości
IGNORED

Pasywna regulacja głośności nieco inaczej

BB84

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu rozglądam się za prostą i dobrą regulacją do DACa, w którym obecnie siedzi 24-pozycyjna chińska pasywka typu ladder. Jakościowo nie jest najwyższych lotów, trzaski podczas przełączania nieco denerwują, a i 24 pozycje to moim zdaniem aż za dużo, przełączam co 2-3 skoki. Pomyślałem o prostej, acz porządnej konstrukcji, która składać miałaby się z 24 podwójnych, miniaturowych przekaźników z zasilaczem sterowanych przełącznikiem obrotowym 12 pozycji typu MBB. W torze sygnału mamy tylko jeden rezystor. Wszystkie styki przekaźników przełączają się w tym samym momencie i nieco inaczej niż w przełączniku mechanicznym, co powinno zapewnić przełączanie bez trzasków. Konstrukcja prosta i niezawodna, odpada czyszczenie styków. Wady to dodatkowe zasilanie, koszt przekaźników i pewnie dla niektórych jedynie 12-pozycyjna regulacja. Zapraszam do podzielenia się przemyśleniami.

Grzegorz,przecież poza tym,że to ma być regulacja głośności i przekaźnikami nic tych pomysłów nie łączy:)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

To coś podobnego do tych hajendowych drabinek jeno na przekaźnikach i lepsze bo ladder, styki się nie brudzą i przy 12 pozycjach krótsza ścieżka sygnału ;)

Możecie polecić dobre miniaturowe, podwójne przekaźniki ?

Własnie jestem na etapie wyboru przelącznik-przekaźnik -kontaktron.Zaletą przełącznika jest najniższa rezystancja styku i brak zakłóceń od pracującej cewki(w tym miejscu stawiam znak zapytania).Kolejną wadą jest problem zdalnego sterowania przełącznikiem obrotowym.Zaletą przekaźnika jest większa trwałość i łatwiejsze zdalne sterowanie ale wadą gorszy styk.Nie wiem co wybrać.Czy styki w dobrym przełączniku sie brudzą?

Mnie zdalne sterowanie nie rajcuje, lekarz zaleca dużo ruchu ;)

Gdybam sobie i myślę, że przekaźnik może być dobrym rozwiązaniem. Styki w nim są hermetycznie odizolowane, nie dostaje się kurz, brud, powietrze (?). W przypadku zastosowania go w układzie ladder na sygnał działa tylko jeden przekaźnik/cewka dla jednego kanału, więc wpływ nie powinien być duży. Styki przekaźnika przełączane są teoretycznie z większą precyzją i powinny eliminować trzaski.

Co do PVC tam sygnał przechodzi przez kilka rezystorów i wpływ cewek jest większy, za to zwiększa się ilość pozycji. Podobnie jest w hajendowych przełącznikach mechanicznych, gdzie sygnał przy dwóch sekcjach przechodzi przez np. 24 rezystory, a ladder type z dobrymi rezystorami kosztuje majątek. W pomyśle, który podsunąłem mamy tylko jeden rezystor, jeden przekaźnik, regulacja zmniejsza się za to do 12 pozycji.

Nie wyjdzie taniej gdyby się oprzeć o chociażby taki przełącznik obrotowy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie jest tani ale jak się podsumuje 12 szt. przekaźników, PCB, przełącznik obrotowy (zwykły), zasilanie, to może się okazać, że ten drogi od Elmy i tak wychodzi taniej.

Ukryta Zawartość

Nie wyjdzie taniej gdyby się oprzeć o chociażby taki przełącznik obrotowy?

Ukryta Zawartość

Nie jest tani ale jak się podsumuje 12 szt. przekaźników, PCB, przełącznik obrotowy (zwykły), zasilanie, to może się okazać, że ten drogi od Elmy i tak wychodzi taniej.

To jest series type z dwoma deckami, a ladder type ma cztery decki i widziałem go na ebay za około 200$ + 50$ przesyłka. Gdzie najlepiej szukać te elmy poza ebay'em ?

Testowałeś series vs ladder ?

Ukryta Zawartość

Testowałeś series vs ladder ?

To nie ma znaczenia czy testowałem czy nie.

Upierasz się przy "drabince" ladder w której sygnał przepływa przez dwa rezystory i dwa styki bez względu czy wykorzystamy przekaźniki czy przełącznik obrotowy, a ja proponuję przełącznik obrotowy podłączony jako shunt, czyli sygnał płynie przez dwa rezystory z czego wejściowy jest tylko jeden i jeden styk.

Potrzebny jest to tego dokładnie taki przełącznik jaki zamieściłem w linku.

Ukryta Zawartość

Nie wiem ile dokładnie kosztuje i gdzie go kupić ale sądzę, że nie powinien być droższy niż 100$

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

można zastosować przekaźniki w których w cewce prąd nie płynie cały czas a tylko w momencie przełączania.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Upierasz się przy "drabince" ladder w której sygnał przepływa przez dwa rezystory i dwa styki bez względu czy wykorzystamy przekaźniki czy przełącznik obrotowy, a ja proponuję przełącznik obrotowy podłączony jako shunt, czyli sygnał płynie przez dwa rezystory z czego wejściowy jest tylko jeden i jeden styk.

A co ze zmienną impedancją ? używasz shunta i polecasz z doświadczenia ?

Ja mam takie sterowanie w pre i działa wyśmienicie - pokretło to Elma 1x24 MBB , przekazniki dwu sekcyjne z cewka 12 V , może nie super miniaturowe ale cena była atrakcyjna ,cewki przekazników podtrzymane kondensatorem 10uF , inaczej podczas przełaczania było słychac stukanie

Po odłaczeniu zasilania pierwszy przekaznik zwiera sygnal do masy ,co zapobiega np. podaniu na koncówke mocy max .sygnału przy odłaczonej i nie zasilanej drabince

Całość do shunt 4 sekcyjny a sterowany jest syglanł XLR ,narazie wykonałem 12 sekcji - obok dostawie nastepne 12

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy styki w dobrym przełączniku sie brudzą?

Poszukaj może ktoś jeszcze produkuje przekaźniki ze stykami "zwilżanymi rtęcią". W latach 80 na PG w zakładzie miernictwa półprzewodników stosowali takie w testerach dla CEMI. Niestety nie przypominam sobie kto je produkował. To były specjalne przekaźniki do przełączania bardzo małych prądów. Możliwe, że ze względów ekologicznych nie produkuje się już takich.

Czy styki w dobrym przełączniku sie brudzą?

Przełączniki obrotowe mają tą cechę, że nawet jak styk się zabrudzi to przy przełączaniu sam ulegnie oczyszczeniu na skutek ruchu przesuwnego. Ja mam kalibrowane drabinki w barwie dźwięku w przedwzmacniaczu, który powstał około 1986 roku (może nawet trochę wcześniej DIY). W trakcie eksploatacji tylko raz przełączniki były konserwowane i to po bardzo długim czasie ich nieużywania.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A co ze zmienną impedancją ? używasz shunta i polecasz z doświadczenia ?

Dawno temu zrobiłem sobie w Exelu dla drabinek 10k, 20k i 50k zestawienie rezystancji i odpowiadający danej rezystancji poziom sygnału w dB i zobaczyłem, że przy ustawieniu drabinki w okolicy godziny pierwszej rezystancja całej drabinki zwiększa się tylko o 10%, i wówczas przestałem się przejmować zmianą rezystancji.

Normalnie drabinka ustawiona jest miedzy godziną 9-tą, a 11-tą, a to oznacza, że zmieniam rezystancję w zakresie 2-4%.

Mnie zdalne sterowanie nie rajcuje, lekarz zaleca dużo ruchu ;)

Popieram, ale oczywiście można mieć inne zdanie :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jeśli jesteśmy już w temacie przełączników obrotowych w konfiguracji shunt, jak ma się Elma do Seidena i Khozmo ? ten ostatni ma deklarowaną żywotność 50000 cykli, Elma 25000. Czym różni się model 04-2103 od 04-2133 ?

jak ma się Elma do Seidena i Khozmo ? ten ostatni ma deklarowaną żywotność 50000 cykli, Elma 25000.

A niby kto sprawdził, że Khozmo ma żywotność 50000 cykli? Pan Arek raczej sobie tak napisał i tyle, a pisze tak mimo iż posiadam kilka drabinek przez niego wykonanych.

Czym różni się model 04-2103 od 04-2133 ?

Możesz dokładniej? Bo nie wiem o co pytasz.

Khozmo to 48 kroki ,2103 bez ogranicznika ,2133 posiada ogranicznik -ja mam 2133

Już się wyjaśniło.

A niby kto sprawdził, że Khozmo ma żywotność 50000 cykli? Pan Arek raczej sobie tak napisał i tyle, a pisze tak mimo iż posiadam kilka drabinek przez niego wykonanych.

Zapewne nikt nie sprawdził, 50000 cykli to minimum 10 lat intensywnego użytkowania. Napisz proszę coś o Khozmo z aktualnej oferty, miałem kontakt z tym w kształcie walca.

Khozmo to 48 kroki ,2103 bez ogranicznika ,2133 posiada ogranicznik -ja mam 2133

Ogranicznik służy do redukcji ilości pozycji ?

Zapewne nikt nie sprawdził, 50000 cykli to minimum 10 lat intensywnego użytkowania. Napisz proszę coś o Khozmo.

Co chesz wiedzieć?

Tak.

Dokładnie ,na froncie przełacznika sa 24 otwory i tam wstawiasz drucik ,jeden zaznaczajacy poczatek a drugi zaznaczajacy koniec

Ja narazie mam 12 kroków i taki ogranicznik fajnie sie sprawdził bo zablokowany jest na 12 pozycji

Jak wygląda to jakościowo i czy warte jest 179$, czy lepiej uderzyć w Elmę.

Jakościowo wygląda dobrze i tak się na razie spisuje. Mam też wersję z silnikiem i to od kilku miesięcy ale ciągły brak czasu i nawet nie podłączyłem i nie sprawdziłem czy działa.

Temat Elmy interesuje mnie o tyle, że szukam wybitnej drabinki do słuchawkowca i wówczas wystarczy mi nawet 12 pozycji ale na rezystorach jakie sobie sam zaaplikuję. U Khozmo muszę się ograniczyć do RN55 lub Takman REX, a mam pot tym względem inne upodobania i oczywiście nie chcę za taką drabinkę zapłacić majątku.

Dokładnie szukam czegoś takiego ale 2x12 pozycji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można wybrać opcję zwierną przy przełączaniu i nic nie będzie stukać.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Rzeczywiście stosunkowo tanio, 250 zł za 2x24, 4x24 już 480 zł, tylko realizacja 3 tygodnie. Ahaja brałeś coś u nich ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To już ktoś widział

Ukryta Zawartość

Poprzednia wersja wycofana z oferty, budowa modułowa więc można pominąć samą część aktywną lub dać jakaś inną, choć nie powiem sam bym widział jakiś przełącznik

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można wybrać opcję zwierną przy przełączaniu i nic nie będzie stukać.

ahaja jesteś wielki. W końcu normalny sklep z dużym wyborem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja sam brałem Elme właśnie w tym sklepie -po wpłacie pieniazków miałem ja u siebie po 2 dniach ,tak ze szybko i sprawnie

Ukryta Zawartość

Czyli przełącznik 2 sekcyjny (dwa pięterka) z 24-ma pozycjami (pozycje zwarte przy przełączaniu) z możliwością ograniczenia zakresu skoków to jest ten model o którym już wcześniej pisaliśmy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli przełącznik 2 sekcyjny (dwa pięterka) z 24-ma pozycjami (pozycje zwarte przy przełączaniu) z możliwością ograniczenia zakresu skoków to jest ten model o którym już wcześniej pisaliśmy?

Ukryta Zawartość

Tak. Zamawiam go, zobaczymy co ten shunt warty.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.