Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie do sieciowcow na kompie podpietym po wifi wolno chodzi net podczas sciagania

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem i nie wiem czy to normalne przy wi-fi a mianowicie mam neta 10Mb i jak zalacze pobieranie jakiegoś pliku np. przez siec p2p niech będzie zalacze linuksa przez torrenta to tak zaczyna mulic net ze dosłownie strony prawie się nie wczytują (sciąganie idzie na około 70% więcej nie idzie troche skacze - chociaż max osiąga czasami ) wystarczy wylaczyc pobieranie i wszystko wraca do normy, przedtem miałem 40Mb po kablu i nawet jak cos sciagalem to net chodzil płynnie. Teraz mam neta bezprzewodowo z routera przy czym jest to net kablowy i sygnal jest dobry. Czy wi-fi powoduje ten problem? czy jakas inna przyczyna?Pomocne może być:1. mam router od dostawcy internetu i do tego dolaczylem swojego linksysa ze względu na wi-fi (nie obsluguje WI-FI N a jedynie starsze protokoly - wymiana routera może poprawić sytuacje?)2. wszystkie urządzenia w tym TV i odtwarzacz muzyczny czy serwer plikow podpialem pod linksysa kablem po wi-fi idzie tylko komputer (przelaczenie na router dostawcy internetu kablowych polaczen poprawi sytuacje czy nie ma wpływu?) Można cos z tym zrobić? czy tak już jest po wifi?

chwilowy brak działalności w audio.

Wifi nie ma nic do tego. Może ustal limit prędkości pobierania w programie do torrentów.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

ustaw limity - ściąganie masz na 70% ale zobacz czy wysyłanie nie idzie na max

Poza tym może być wina samego programu - możesz spróbować przeinstalować program i sterowniki od WiFi

Zobacz czy podczas ściągania - procesor nie chodzi czasem na prawie 100%

Wina może być też po stronie antywirusa, który na bieżąco męczy pakiety

Zakładam, że miałeś wcześniej 40Mb vdsl2, a obecnie adsl. Szczerze powiem ci, że przechodziłem również przez to, tylko w odwrotnej kolejności i faktycznie vdsl2 można obciążyć praktycznie w 100% i dalej przeglądać www, adsl p2p szybko wykańcza szczególnie liczba połączeń TCP. Druga sprawa to wifi, sprawdź w miejscu gdzie siedzisz realną prędkość lan czy mieścisz się z tymi 10Mb, jeśli tak to zostaje ci tylko ograniczenie uploadu i połączeń w programie p2p.

ok na poprzednim laczu miałem tak ze mi po prostu zawieszalo co jakiś czas (zatykalo) router i musialem go odlaczyc z pradu i wlaczyc, może to wina routera tylko żeby to sprawdzić musiałbym kupic nowy i porownac

jestem po kilku testach i sytuacja wygląda tak: - polaczenie z plikami z nasa i ich przeglądanie strasznie muli jak wlacze pobieranie jak wylacze wszystko wraca do normy, - podczas pobierania mam czasem tak ze wlacza mi strone i zaraz wyskakuje nie można wyswietlic strony dam odswiez i się pojawia i znow ponownie - odnoszę wrazenie ze to wina sieci wifi a raczej routera te zachowania i rozwiązaniem może być jego wymiana? czy się myle? jak będę miał czas i checi to poprzelaczam z mojego na ten dostawcy internetu router wszystkie kable tylko komputer zostawię na swoim zobaczymy co się zmieni bo wolalbym nie wymieniac routera jak jest dobry

zobacz jeszcze czy możesz pobierać pliki z http - jakiś większy - czy nie zrywa

bo torrent sam wznawia i nie ma problemów.

też tak miałem jakiś czas temu - przeinstalowałem sterowniki i wróciło do normy

z netem - to może też gubić synchro jak go ''zatyka''

zobacz w menu routera czy masz dużo błędów crc i prametry łącza - SNR margin głównie

poza tym podłącz się do routera po LAN i wykluczysz WIFI - ale to i tak nie oznacza, że sterownik gdzieś nie krzaczy.

jestem po kilku testach i sytuacja wygląda tak: - polaczenie z plikami z nasa i ich przeglądanie strasznie muli jak wlacze pobieranie jak wylacze wszystko wraca do normy, - podczas pobierania mam czasem tak ze wlacza mi strone i zaraz wyskakuje nie można wyswietlic strony dam odswiez i się pojawia i znow ponownie - odnoszę wrazenie ze to wina sieci wifi a raczej routera te zachowania i rozwiązaniem może być jego wymiana?

Po tym widać, że masz problem sieciowy w samym lan, a nie internetem, po prostu jeśli sieć nie będzie chodzić cacy to internet też nie :) Podłącz się bezpośrednio do routera przez kabel żeby wykluczyć wifi.

no cos jest z sama siecia bo teraz wszystko poszlo i idzie na max sciąganie (specjalnie wlaczylem żeby sprawdzić) i da się przegladac i pisać choćby teraz na forum być może cos z karta sieciowa odinstaluje i zainstaluje ja jutro jeszcze raz a jak nie to ustawie router na nowo,a może to być wina sily sygnalu? bo mam czasem 1 kreske teraz mam 3 ?

Im mniejsza siła, tym mniejszy transfer przez wifi, generalnie musisz zakręcić się nad N jeśli myślisz o dobrym transferze sieciowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.