Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe na ARN 188 -05 -08 !!!

el-koVal

Rekomendowane odpowiedzi

Chce zbudować kolumny na arn 188 -05 -8 czy ktoś próbował stworzyć podobne kolumny, jako wysokotonowy chce zastosować ARV 104-04 -8,(czy może model wyższy 104 -64-8) jak najlepiej ustalić częstotliwość podziału i jak dostroić br, myślałem o 45Hz (tak wskazują próby winisd) prosze o wszystkie porady, odnośnie wytłumienia strojenia, konstrukcji i wymiarów obudowy(podłogówki). d kolumn oczekuje basu miękiego ale dość szybkiego(wiem mięki bass to nie po Audiofilsku) nie chodzi mi o masowanie wątroby bo potrafi to moja wieża JVC ale to jest męczące( dobre do gnębienia sąsiadów) I gdzie kupić tanie komponęty do zwrotnic??

Nie zakładaj wielu wpisów na jeden temat.

Zamiast ARN 188 lepszy będzie ARN 5614 - sprawdź pod adresami które podałem w sąsiednim Twoim wątku, a potem poszukaj w nesie sklepu, bo cena tego głosnika to jakieś 36zł. - a w "fizycznym" sklepie bedzie kosztował 50-60zł. Ale nie spodziewaj się cudów. Obudowa do niego wychodzi duża, poprawne strojenie niższe niś podałeś a charakterystyka mocowa i impulsowa nie będą rewelacyjne. Tego typu głosniki lepiej się czują jednak w obudowach zamkniętych. Nie znam projektów na nich ale zerknij sobie tutaj - co robią na Teslach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tanie i dobre komponenty do kolumn kupisz na

Ukryta Zawartość

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Tak sie składa, że wykonałem tego lata kolumny na TVM 2x188 -05 -4, 15 cm średniotonowych 2xARP-150-00-4 i Vifie D20TD-05-06. Jeśli jesteś zainteresowany bliższymi informacjami (rysunki obudowy, zwrotnica itp) pisz na e-mail [email protected].

Mam niestety mam zdjęcie obudowy tylko w fazie roboczej:)

[obrazekLUKASZ-164997_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jesli chodzi o mnie to ja bym sobie darował ARN 188 - jest dla mnie zawolny jesli chodzi o bass,ale tesla to niejest zła firma produkuje tansze ARN150 - 03/4 lub 8 kture pakujesz 2 do 16 l stroisz wbrew symulacjia na 43 - 46 Hz i w pokoiku 25 basu tyle ze ho ho ..:) ale jest tez wysokotonówka ARV 104 która gra jak tonsila tytanowa ale za pół ceny ,sam zaczynałem od dtakiego zestawienia i jest na sam począstek znakomity no i oczywiscie ta cena , jesli potrzebna ci zwrotka to pisz na priva

pzdr. rafał

Rafo, wysokotonówka Tesli jest rewelacyjna w tej cenie, nie ma co porównywać z tytanowym onsilem, który jest gównianym głośnikiem, szeleści i ma strasznie rozmytą lokalizację, tu warto dołożyć (niewiele) i kupić Peerlessa DT100(wa10 lub SR10). A na bas proponuję Tonsila GTC17/50 którego Mission opracował dla siebie i zlecił produkcję Tonsilowi.

[obrazekLUKASZ-166818_1.jpg] [obrazekLUKASZ-166818_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3550-100003586 1170258743_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver - to sa parametry tego głośnika z pleciona membraną z fiberglassu? (masz może jego zdjęcie?)

Sadzę że nawet warto sie szarpnąc na najtańszą Vife 27 do niego.

pozdr.

Ten ci on jest. Dałem dwa w 30litrach basrefleksu i bas powalał. Jakość też bardzo dobra jak na głośnik za 70 zł. Zamiast najtańszej Vify użyłbym Peerlessa DT100 (wa10, sr10), bo lepiej się zgrywa z tymi głośnikami, a ponadto lepiej toleruje niedostatki elektroniki. Można też z najtańszym Morelem, i to już może być przedsmak highendu.

Zdjęcie nienajlepsze ale innego nie mam.

[obrazekLUKASZ-166917_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widziałem takie - chcieli mi sprzedac za 50 czy 60zł. (nie wziąłem bo nie mięli parametrów).

Te kolumienki to Twoje dzieło? Ale głosnik wysokotonowy nie wygląda na Peerlessa (raczej podobny do czegoś z Eltaxów - bardziej po kolorze tak sadzę).

pozdr.

Bagdan - ja również ;) Trochę źle mnie zrozumiałeś. Oferowano mi ten głośnik w zeszłym roku w sklepie elektrycznym, który wtedy miał również inne głośniki Tonsila. Ale nie jako GTC (bo ta wersja jest dostępna tylko w niemieckim Conrad Elektronic) - jako Mission. Mieli wtedy również Tonsila od Wharfedale Diamond - też nie oznaczonego jako Tonsil. Jedyne wyjście to kupić na jakimś bazarze (nie wiadomo czy będzie trzymał parametry), Albo zamówić w Niemczech - o ile w Polsce nie mozna tego kupic gdzies w internecie.

pozdr.

Ukryta Zawartość

ten głośnik ma taki sam kosz i układ magnetyczny jak wspomniany Mission, również te same parametry katalogowe, a różni się tylko materiałem membrany, zatem stroić go należy tak samo jak Missiona, najlepiej pracuje w 15 litrów bassrefleksie. Kapitalny basik. Jest też wersja 15 cm.

Ukryta Zawartość

ja mam w planie kolumny do pokoju 20m^2, oparte na 2xarn5614 + 11/100 tonsila. obudowa 60 l, strojenie około 30 hz. co o tym myślicie? zwrotkę dam około 3khz

pewnym mankamentem będzie wysokość kolumn - 120 cm, ale będą miały tylko 17 cm szerokości i 30 głębokości.

Za duza obudowa i za niskie strojenie. Bas moze "odchodzic" od reszty. Myslę że tak 45-50 litrów i strojenie na 36-40Hz.

A najlepiej 40 litrów - zamknięta obudowa i układ 2,5 drożny z dośc niskim odcięciem (jakieś 200-400Hz). Ale to tylko pomysł - niewypróbowany.

Teoretycznie miałbyś bardzo dobry impuls niezłe rozciągnięcie pasma z mozliwością kompensacji spadku dyfrakcyjnego ciśnienia i przywoita obciążalność. Minus to mniejsza efektywność - zbliżona do pojedynczego głośnika, rozbudowana zwrotnica z cewkami o dośc dużych wartościach dla głosników 8 omowych - mimo że wypadkowo kolumna będzie 4 omowa.

pozdr.

Dwa missiony/tonsile/heco jak wyżej w 30 litrach bassrefleks i układ symetryczny z prostą zwrotnicą dwudrożną drugiego rzędu dają bardzo dobry impuls i mnóstwo basu. O kopułkach Tonsilu zapomnij, dno. Zastosuj raczej czeskie ARV 104, cena ta sama a gra o niebo lepiej, prawie jak Peerless DT100 (zrzynka?). Powyższy układ sprawdzony w praktyce w kilku egzemplarzach, zob ''o mnie'', w razie czego podpowiem.

Pomysł McGyvera będzie prawdopodobnie dwa razy droższy. Z tego co napisał przypuszczam że z tanimi kopułkami nie da się "wycisnąć" wszystkiego z tych Tonsili GTC. A więc jesli rozbudowywać konstrukcję w górę przedziału cenowego to raczj szukac droższych kopułek a najmniej Audax A0 - najtaniej kupić go w ELSA (cena ok. 110zł. niewiele drożej niż Tonsila GDWK-11/100)

ARN-104 nie słyszałem ale wiele ludzi na forum twierdzi że GDWK-11/100 gra lepiej - z tym że jest dwa razy droższy.

Peerless WA-10 montowany był w Radmorach Lento i LS-10 gdzie współpracował własnie z ARN-165 i miałem wrażenie że jest to ta klasa brzmienia, a mimo to jest nieco droższy od Audxa A0 ;)

pozdr.

Mission/tonsil/heco kosztuje do 70 zł. a czeski ARV104 48zł, więc może być drożej... o jakieś 40zł. Warto, bo o ile czeskie wooferki są przyzwoite (tylko trochę za wolne) to kopułki ARV104 są o niebo lepsze od dennych tonsili, nawet tytanowych. Warte zastanowienia?

Musze dodać swoje dwa grosze bo nie zgadzam się z twierdzeniem,że ARV sa leprze od GDWK czy GTC 11/100. Miałem okazje porónywać oba głośniki z podobnej klasy głośnikami ARV z ARN 130(srednica) i ARN 188 (obudowa bas reflex) oraz GDWK 11/100 z ARN 188 (obudowa zamknięta). Odsłuch odbywał się na bardzo detalicznym SU-V900,który pracował w trybie końcówki mocy z ominięciem wszelakich regulacji i niepotrzebnych ścieżek oraz moim tuningowanym SL-PS770D (wymienione OPAmy,dodane trafo,przerobiony zasilacz,filtr na sieci itp.) Kable to BNC ze zmienionymi końcówkami,okablowanie wewnętrzne kolumn 2.5^2 (w zwrotnicy nie stosowaliśmy elektrolitów).

Wrażenia miałem takie,że mimo identycznych poziomów dźwięku,odległości od słuchających i puszczanego kawałka ARV nie potrafi zagrać na lewo od lewej kolumny i na prawo od prawej tak jak potrafi to GDWK 11/100. Tonsil potrafi wytworzyć scene,głębie oraz wytworzyć chociaż troche wrażenia,że przed słuchaczem nie stoją kolumny,czego nie dawał ARV.TVM grały z większym piachem.Nie podobały mi się brzmieniowo.

Wiadomo,że cena jest bez porównania mniejsza ale nie porównywałbym ARV do GDWK (albo lepiej GTC).

Tesla nadaje się do maleńkich kolumienek pobrzdąkujących sobie w wolnym czasie,a nie do odsłuchów jakościowych.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Absolutnie nie zgadzam się z kolegą Dreamerem, właściwie zaaplikowany ARV104 gra gładko, nie szeleści i ma bardzo dobrą stereofonię i głębię jak na swoją cenę. Nie można generalizować na podstawie odsłuchu jednej konstrukcji ( oceniając kopułkę Vifa d25ag05 na podstawie kolumn Diory Świdnica trzebaby powiedzieć że gra beznadziejnie, a to zwrotnica jest do dupy). Ja popełniłem w życiu kilkadziesiąt konstrukcji na różnych przetwornikach, więc wiem co piszę. Kopułki tonsila są nieprecyzyjne, mają skłonności do szeleszczenia, a pozatym tekstylne każda jest inna, są duże kłopoty z powtarzalnością. Może kopułki z wersji eksportowych na rynki zachodnie, czyli TLC są dobre, ale nie sposób tego kupić, podobnie jak znakomitych wooferów GDN18/cośtam na odlewanym koszu.

Cwiczyłem to kiedyś dość mocno, podział raczej powyżej 3-3,5 kHz, dawałem nawet trzeci rząd, ale muszą być dobre kondy, co najmniej Philips MKP albo Wima. Zgrywa się z głośnikami mającymi dobrą średnicę, np Vifa M18WH (ale już nie PL18WO), Peerlessy polipropylenowe, osiemnastki Skana (z tym gra lepiej niż skan D2010, ta uwaka do klonerów Pro-Aca Response 2.5), dałem to nawet kiedyś z czechem od Radmora LS10, ale w wiekszej paczce, i było dobrze. W układzie z dwoma Missionami 175mm z włókna szkl. toto u mnie grało całe 2 lata, zanim wymieniłem na 2x Vifę M18WN + Peerless WA10 (lepszy bas, ale nie wysokie).

Byłbym chętny na Vify w tej cenie. Dodawanie komory nie ma sensu. Te Heco z szarą membraną jak papier ścierny? To daj dwa w układzie symetrycznym, podział II rząd raczej 3500Hz, 3000 można spróbować III rzędem. A w torze mid-wooferów można dać kondy nawet Mifleksa, tylko radzę mierzyć bo lubią nie trzymać tolerancji.

Możliwe,że aplikacja była inna,moze inne elementy na zwrotnicy i na koniec inne gusta. Niedługo będę miał okazje posłuchać tego głośnika w innej,mojej aplikacji i może zmienie zdanie. Tamta konstrukcja nie była moja lecz kolegi i nie miałem dużego wglądu w zwrotnice.

Pozdrawiam

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.