Skocz do zawartości
IGNORED

Czy mój CD Sony ES umarł?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Sony 707ES. Do dziś działał jak marzenie. Ale dziś rano wrzuciłem płytkę CD i nie odczytał jej. Za drugim też nie. Jakby nie widział płyty. Za trzecim razem odpalił OK. Po 2 utworach - wyłączył płytę i już nie chciał ruszyć (przycisk play nie działał, jakby płyty nie było w środku). Wysunąłem talerz, wsunąłem, odpałił płytę, po chwili znów wyłączył. Kolejna płyta - podobnie. W koncu - po paru godzinach już w ogóle nie odpala żadnej płyty. Talerz wysuwa, płytę bierze do środka i na tyle. NIe widzi że płyta jest w środku...

Czy 707ES na śmietnik? ;)

Czy ktoś serwisuje te stare CDeki? ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/107545-czy-m%C3%B3j-cd-sony-es-umar%C5%82/

Jeżeli laser padł - to można go już wyrzucić. Ale bardzo często zdarza się że wystarczy taki laser profesjonalnie wyczyścić (tak żeby przeczyścić go od środka, pod pryzmat - nie każdy to umie) i pogra jeszcze parę lat. Po takim zabiegu można też trochę wzmocnić siłę lasera - każdy elektronik to akurat umie. Więc po pierwsze - spróbować przeczyścić.

Jeśli nigdy nie czyściłeś lasera możliwe , że po prostu jest brudny . Najprościej kupić płytkę CD do czyszczenia w media markt ( taka z przyklejonym małym włosiem ) i kilka razy puścić w odtwarzaczu .

Koszt w granicach 20 - 30 złotych

Najprościej kupić płytkę CD do czyszczenia w media markt

Tylko nie to, jeżeli już czyścić laser to patyczkiem kosmetycznym i izopropanolem.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

z plyty czyszczacej nie skorzystam z prostej przyczyny (a chcialem oczywiście) - jakiejkolwiek plyty bym nie wrzucil do CD to ten i tak nie widzi żadnej, nie jestem w stanie uruchomić Play, tak jakby w środku była pusta kieszeń

znacie ten punkt może?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co prawda w mojej dzielnicy, na Grochowie, ale regenerowałem tam swojego CD Sony - z sukcesem, więc polecam taki adres Kobielska 69 tel. 870 22 11. Autoryzowany - Adder. Spytaj, może tez niedrogo wymienić laser; mnie początkowo proponował, ale po obejrzeniu stwierdził, że nie ma potrzeby, mimo 16 lat i pracy prawie codziennej ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

laseru to raczej chyba nie wymieni bo i skąd, nigdzie tego kss-272a nie ma, na ebayu za 2tys widziałem wczoraj ;)

ale może przynajmniej wyczysci i bede wiedział czy śmietnik czy drugie zycie haha

Czyszczenie lasera preparatami z zewnątrz nic nie da. A tych laserów nie ma - tysiące ludzi ich poszukuje. Ten z ebay-a to jakiś ewenement z wykopalisk. Swoją drogą nie rozumiem dlaczego chińczycy nie zaczęli ich produkować ....

Skopio - czyszczenie laserów płytami "czyszczącymi" to najgorsze zło.... w dodatku te najtańsze mają takie "super szczoty" potrafiące poważne uszkodzić (dziwne że nie urwać) soczewkę czytnika. Jeśli chcesz przeczyścić soczewkę czytnika - zrób to pałeczką kosmetyczną (najlepiej z miękką watką) nasączoną izopropanolem (można dostać pod nazwą IPA kontakt - środek to czyszczenia głowic i czytników). Od razu odradzam jakiekolwiek wlewanie środka do wnętrza czytnika, czyszczenie czytnika perfumami, ściskanie obudowy i innych super pomysłów - to jeszcze nigdy nie uratowało elementu.

czy gdyby okazalo sie ze laser padl to wystarczy kupic inny np tanszy model Sony gdzie uzywano tego samego kss 272a i to się przeklada plug&play (oczywiscie rpbota dla elektronika, nie dla laika)???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) choć chyba bardziej jako ciekawostka ;) o zamienniku 272a jeszcze nie słyszałem...

Ukryta Zawartość

myslalem o kupnie używanego np 339ES, tam też jest KSS-272A - gdyby okaząło się że to laser a moznaby przełożyć na wprost z tańszego modelu to wolałbym doinwestować 1000zł w 707ES niż kupować CDek za 2-3tys ...

no ale nie wiem czy to się da przełożyć 1:1

Laser może przeczyścić tylko serwisant który umie czyścić lasery od środka. Takie czyszczenie wraz ze zwiększeniem mocy lasera pozwala odtwarzaczowi działać jeszcze kilka lat. Polewanie go preparatami nic nie da.

Z tańszego modelu można przełożyć. Równie stary. Znasz przysłowie "zamienił stryjek siekierkę na kijek" ? Więc wydasz na kupno starego odtwarzacza, wydasz na przełożenie lasera a za miesiąc znów ci zdechnie.

Zamienników nie ma !!!!!!

Kupno nowego - tak. O ile nowy będzie używany :-). Możesz kupić używany odtwarzacz CD z dobrym napędem i tanim dostępnym laserem. Do tego używany zewnętrzny przetwornik. Będzie w miarę tanio i na pewno nie gorzej niż ze starego ES ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.