Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego lampa brzmi lepiej od tranzystora :)

Gość masza1968

Rekomendowane odpowiedzi

Pora podać rozwiązanie konkursu, który okazał się nie do rozwiązania.

Ta firma, to: Ayon Audio.

A ten argument:

kilka razy większe napięcia w układzie przekładające się na lepsze uwalnianie energii

według mojego przeczucia przekłada się na to, że waty mocy wzmacniacza lampowego są inne (mocniejsze), niż waty mocy tranzystora. Oczywiście przy tej samej specyfikacji.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Takie sa wlasnie waasze..."BURCZYBASY"......dlatego miotacie sie od lampy do tranzystora...:))))))))))

Loth-xy sa do lampy i do takiego specyficznego tranzystora jak NVA, wiesz taki nedzny, tani szrot....

Lubie lampe cos wybiore sobie w przyszlosci...i dlateego te 94dB

Gość JanF

(Konto usunięte)

I właśnie o tą degenerację sygnału mi chodzi.

Proszę wyjaśnij mi, z jakiego powodu to zjawisko degeneracji o którym piszesz ma miejsce.

Odsyłam do lektury model tranzystora, warto się z tym zapoznać, wrażenie jest szokujące, ten sam element, ale w zależności od warunków pracy, ma całkiem różne właściwości - jakby to nie ten sam element był wmontowany w PCB!

W lampach postać aplikacji nie decyduje o brzmieniu, decyduje lampa w swojej konkretnej realizacji (firma, fabryka, czas produkcji), w dalszej kolejności jakość osprzętu - mówimy o poprawnym pod względem eleketronicznym układzie.

tym wpisem pokazujesz, że sporo jeszcze masz jeszcze do nadgonienia

a że sporo młodziaków tu zagląda, nie mieszaj ludziom w głowach

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

W lampach postać aplikacji nie decyduje o brzmieniu, decyduje lampa w swojej konkretnej realizacji (firma, fabryka, czas produkcji), w dalszej kolejności jakość osprzętu - mówimy o poprawnym pod względem eleketronicznym układzie.

A ja zapytam , skąd takie stwierdzenie ?

Powtórzę tu pytanko, które zadałem w wątku klubowym studio 16hz. Jak wzmak lampowy będzie współgrał z pre Nuda Phono? Powinno być dobrze, może będzie dobrze czy wzmak lampowy wyklucza pre tranzystorowe?

Ciesze sie , ze tu trafilem. Mozna otwarcie napisac, ze sie woli lampe od trana i Sly z Elbem wsparci StasiemP nie napadna zaraz na czlowieka:) Tak sie jakos porobilo , ze zwolennicy lamp musza sie ukrywac. W hiendzie wytworzyla sie moda na drogie trany, wzmacniana przez takich recenzentow jak Wojtek Pacula czy Filip Kulpa, ktorzy prywatnie uzywaja tranowych koncowek ( choc z lampowymi pre ).

Od 2 miesiecy slucham moich Avantgardow napedzanych firmowa koncowcka XA od tego samego producenta . I co ? I nie moge sie doczekac powrotu mojego Crossfire'a III ze serwisu . Mam nadzieje , ze na swieta mi dowioza koledzy z Krakowa i wroci magia i czar.

Z tym XA tez nie jest zle , ale mimo prob z kilkoma dobrymi tranami zawsze chce wrocic do lampy.

Lampy tez zreszta potrafia byc rownie drogie co najlepsze trany - wystarczy wspomniec Kondo czy Audio Tekne.

Pozdrawiam lepiej slyszacych:)

Konto w trakcie usuwania

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Powtórzę tu pytanko, które zadałem w wątku klubowym studio 16hz. Jak wzmak lampowy będzie współgrał z pre Nuda Phono? Powinno być dobrze, może będzie dobrze czy wzmak lampowy wyklucza pre tranzystorowe?

U mnie jest ok i z pre tranzystorowym i lampowym. Mam wzmacniacz lampowy na diabełkach i 6sn7. Grałem także na Nudzie i było bardzo fajnie. Z tym, że moja Nuda miała tylko sekcję MM. Potem grałem sobie na pre AA Hiraga MM - lampowe - bardzo fajne granie. No i zachciało mi się MC - pre made in Lemur ;) nie lampowe. Bardzo dobrze mi to brzmiało, do czasu wyeliminowania z toru wkładki MC. Teraz jest MM na Lemurze i nie jest dobrze. Wracam do Hiragi.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Dzięki, zaczynają mnie ludy straszyć że takie połączenie traci sens

To chyba nie jest takie jednoznaczne. Musisz sam sprawdzić. Jedni wolą mniej lampy w lampie i wtedy wybierają pre na tranach a inni wolą cały tor lampowy. Tu chyba nie ma jakiś reguł.

Gość JanF

(Konto usunięte)

A ja zapytam , skąd takie stwierdzenie ?

Ano stąd, że gdyby było inaczej, to wszyscy kupowali by lampy NOS pewnej firmy z nad Wisły, produkującej w okresie komuny - bardzo tanio.

tym wpisem pokazujesz, że sporo jeszcze masz jeszcze do nadgonienia

Pewnie, że mam. Z tego, co wiem, to nie będę szukał układu w którym tania lampa zagra, jak droga lampa firmy np. Tung Sol.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Jak dla mnie mało uzasadnione do powyższego stwierdzenia .

Z tego, co wiem, to nie będę szukał układu w którym tania lampa zagra,

Zdziwił byś się , jak tanie lampy mogą dobrze zaaplikowane zagrac.I nie trza wydawac majątku .

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Jak dla mnie mało uzasadnione do powyższego stwierdzenia .

Zdziwił byś się , jak tanie lampy mogą dobrze zaaplikowane zagrac.I nie trza wydawac majątku .

Podaj proszę przykłady takich seryjnie produkowanych lampiaków

nie moge sie doczekac powrotu mojego Crossfire'a III ze serwisu .

z czym miałeś problem że wylądował w serwisie? słuchałeś jakieś innej integry (lampa) przed nabyciem Ayona

mamy w podobnym przedziale cenowym wzmacniacze.....ciekaw jestem porównania Jadisa z Ayonem

Gość JanF

(Konto usunięte)

Jak dla mnie mało uzasadnione do powyższego stwierdzenia

Miło mi to słyszeć :-)

Ostatnio, dla próby, zrobiłem układ na 6N2P i 6N1P (crossing z 83 i 82) ... i jak to ładnie zagrało, że mnie zatkało z wrażenia!

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Podaj proszę przykłady takich seryjnie produkowanych lampiaków

Na przykład , takie okrzyknięte Amperexy Bugle Boy z lat 60-tych ustąpiły pierwszeństwa Genalexom Gold Lion E88CC/6922 współczesna produkcja, których nie doceniałem .A jednak .

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ale ja Cię Tomaszu pytałem o wzmacniacz, Twój wpis sugeruje aplikację tanich lamp, domniemuję,że do jakiegoś układu i o ten układ czyli gotowy wzmacniacz pytam, bo to że Genelex potrafi zagrać to ja wiem:)

z czym miałeś problem że wylądował w serwisie? słuchałeś jakieś innej integry (lampa) przed nabyciem Ayona

mamy w podobnym przedziale cenowym wzmacniacze.....ciekaw jestem porównania Jadisa z Ayonem

Miałem wszystkie wersje Crossa,dopiero z tym ostatnim były małe problemy, wiec trafił do serwisu. Naprawili przywieźli,a tu po włączeniu wywalił dwa razy bezpieczniki. No to wrócił do Austrii i wkrótce ma być w domu.

Wcześniej przez kilka lat miałem Amplifony , zarówno Wt 30 jaki Wt 40.

Potem kilka lat Accu e 450. Jak kupiłem avantgardy, probowalem tez Accu e 560, ale Cross był dużo lepszy.

Z lamp słuchałem tez w domu integre VTL, bez zachwytu. Dobra była za to końcówka ARC Ref 150, ale SET lepszy:)

Imo i nie tylko ( np opinie umki i frantza w sound***s), Cross i Avantgardy to super

synergia.

Btw Amplifony wyglądały bardzo w stylu Jadis:)

Konto w trakcie usuwania

Z tego, co wiem, to nie będę szukał układu w którym tania lampa zagra, jak droga lampa firmy np. Tung Sol.

i nie szukaj , bo nie znajdziesz, musiałbyś sobie wymyślić, policzyć, wykonać, ocenić co wyszło i od nowa, aż do skutku

a takim przykładem jak Tung Sol Made In Russia, nijak mającej się do Tung-Sola, na którego miłośnicy chińszczyzny nigdy nie wydadzą ebayowej kasy, ludzi mających pojęcie o temacie na kolana nie rzucisz

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

probowalem tez Accu e 560, ale Cross był dużo lepszy.

Accu e560 miałem prawie dwa lata.....u mnie również Jadis nie dał szans 560tce

jak widzę u nas wzmacniacze lampowe górą:)

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Tak sie jakos porobilo , ze zwolennicy lamp musza sie ukrywac.

Jak chcą, to i muszą... podobnie jak zwolennicy vinylu - syndrom oblężonej twierdzy się kłania ;P

Tylko z jakiego powodu ukrywanie się polega na zakładaniu oficjalnych wątków dla ukrytych? :P

Gość JanF

(Konto usunięte)

i nie szukaj , bo nie znajdziesz, musiałbyś sobie wymyślić, policzyć, wykonać, ocenić co wyszło i od nowa, aż do skutku

Raczej nie będę próbował, bo szkoda czasu i zachodu - pieprznę tanie ECC83 RFT do pudełka i postawię na PSVANE Gold. Właśnie się przymierzam do tego kroku, jakoś go nie umiem wykonać, bo tak ładnie zagrały 6N2P ;-(

To dlaczego wzmacniacze lampowe zrealizowane na tych samych lampach EL 84 np. Luxman oraz Manley brzmią zgoła odmiennie ?

Piotr

To dlaczego wzmacniacze lampowe zrealizowane na tych samych lampach EL 84 np. Luxman oraz Manley brzmią zgoła odmiennie ?

A które brzmienie lepiej Ci się podobało? Luxmana czy Manleya? Pytam się z ciekawości...

W życiu piękne są tylko chwile...

Ta sama lampa, czy ten sam typ lampy?

Ta sama lampa i ten sam typ lampy , podobne porównanie robiłem również na lampach KT 88 i oczywiście na dwóch różnych wzmacniaczach .

A które brzmienie lepiej Ci się podobało? Luxmana czy Manleya? Pytam się z ciekawości...

Manleya .

Piotr

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Maciek niezle zadekowal wątek o wyższości lampy:)

Mariusz, niczego nie dekowałem. Nie ma co się wstydzić, że lampa jest lepsza :)

W wątku HE tego nie napiszę bo się nie mieści w kategorii cenowej ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.