Skocz do zawartości
IGNORED

laptop do muzy

eminem6305

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat miałem możliwość porównania trzech marek laptopów u siebie w domu. Były to laptopy firm Packard bell (należy do Acera), HP i Sony Vaio, więc jeżeli chcesz kupić laptopa i słuchać muzyki bez DAC'a to najlepiej bierz sprzęt firmy Sony. Różnice między lapkami są bardzo duże ale różnica w cenie także więc nie wiem na ile miarodajna jest moja ocena. Ja mam tego najgorszego- Packard bell i nie mogę się doczekać kiedy wreszcie dokupię jakiegoś DAC'a.

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3025073

Witam wszystkich;) Zamierzam kupic laptopa glownie do muzyki,z dobra karta dzwiekowa i w miare szybkiego;) mogę przeznaczyć ok 500f na ten cel..a może ipad?? Z góry dziekuje za sugestie

Tak, jak pisze kolega powyżej, zamiast zastanawiać się nad laptopem, warto zainwaestować w zewnętrzny przetwornik. To dodatkowy koszt, ale poprawa jakości dźwięku w porównaniu do układów zintegrowanych w laptopach jest naprawdę duża. Musical Fidelity, Audinst, a ostatnio także świetne iFi Audio iDAC oraz Hegel Super to produkty, którymi warto się zinteresować. Odsyłam Cię do tych lektur:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3028628

kupić laptopa i słuchać muzyki bez DAC'a

Powierzenie laptopowi konwersji D/A to lekkie nieporozumienie, tak samo jak wykorzystywanie

tylko strumienia spdif wygenerowanego przez to urządzenie. Jedyne logiczne połączenie, to

użycie zewnętrznego DAC-a z asynchronicznym wejściem USB.

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3028770

Dokładnie tak jak kolega wyżej, a jeśli chcesz wydać grosze na sprzęt z wysokiej półki to polecam Ci to urządzenie wielkości pudełka zapałek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3029002

a ostatnio także świetne iFi Audio iDAC

Świetne? Hmmmmmm... :)

Powierzenie laptopowi konwersji D/A to lekkie nieporozumienie

To ciężkie nieporozumienie! :)

Jedyne logiczne połączenie, to

Lub z osobnym asynchronicznym konwerterem USB'SPDIF.

Tak czy owak - tylko konfiguracja z zewnętrznym przetwornikiem pozwoli nam w pełni cieszyć się zaletami PC-Audio.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3029029

Kup jakikolwiek laptop, ktory bedzie spelnial twoje wizualne i uzytkowe funkcje. Do tego Hegel Super lub inny wzmacniacz ktory Ci sie spodoba. W laptopach lobby na karty ma realtek i niezaleznie od modelu, nie bedzie sie nadawac do sluchania muzyki.

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3029830

Ukryta Zawartość

Powierzenie laptopowi konwersji D/A to lekkie nieporozumienie, tak samo jak wykorzystywanie

tylko strumienia spdif wygenerowanego przez to urządzenie. Jedyne logiczne połączenie, to

DAC Emotiva Stealth DC-1 Pro eliminuje jitter również dla wejść SPDIF i optycznego (wg manuala).

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3029886

A nie :?) Oprócz Twojej recenzji nie natrafiłem na żadną inną, która by te urządzenia przekreślała.

I jaki z tego wniosek?

Są 2 możliwości, jedna z nich musi być prawdziwa:

1/ Jestem głuchy. Ja i moja żona jesteśmy głusi i nie poznaliśmy się na tak cudownym przetworniku, O WŁOS tylko gorszym od legendarnego przetwornika AMR, jak był to uprzejmy opisać autor jednej z recenzji. Goście z The Listening Suite też są głusi.

2/ Wszystkie te "recenzje" o kant d*** potłuc.

Chociaż nie... nie wszystkie. Wiele recenzji "między wierszami" przemyca taka oto opinię: "tani przetwornik, gra jak inne tanie przetworniki".

Z tą opinią nie mogę polemizować, bo nie słuchałem dotychczas naprawdę tanich przetworników, ale jeśli iDAC gra jak inne tanie przetworniki, to ja bym tanich przetworników w tej sytuacji raczej unikał... :)

Także, biorąc pod uwagę, że o prawdziwie bezstronne opinie konsumenckie jest w necie bardzo trudno, polecać mogę jedynie OSOBISTE zapoznanie się z iDAC'kiem.

Jeśli komuś takie granie pasuje - nie moje małpy, nie mój cyrk.

Tylko proszę mi nie wmawiać, że jestem głuchy. Bo nie jestem i gdyby iDAC oferował choć połowę tego, co obiecuje producent i KŁAMLIWE testy dostępne w zagranicznym necie (pisane za pieniądze, lub inne korzyści, nie mam najmniejszych wątpliwości) to chętnie bym go umieścił w moim systemie na stałe.

Dlaczego nie?

Nie byłem w żadnym stopniu uprzedzony przystępując do odsłuchów. Wręcz przeciwnie - bardzo kibicowałem iDAC'kowi.

Niestety - nie pokazał on nic interesującego.

Nie jest to sprzęt wysokiej klasy, nie jest to sprzęt nawet średniej klasy.

Przykro mi.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3031729

Nie wdając się w spory , od siebie dodam , iż głos (wnioski) forumowiczów są dla mnie zdecydowanie rzetelniejsze , niż płatne recenzje mające na celu nakręcenie koniunktury tym , dzięki którym prasowi testerzy mają pracę .

Korzystając z okazji , jeszcze raz bardzo dziękuję za każdy niezależny głos w interesującym nas temacie , i po raz wtóry bardzo dziękuję panie Dottore , z wyrazami szacunku , Piotrek.

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3031832

Niezamaco! :)

Pamiętaj tylko, że to jest moja prywatna i subiektywna w najwyższym stopniu opinia a samo "przesłuchanie" iDAC'ka było z mojej strony nierzetelne, gdyż konkurował on z 3x i 4x droższym przetwornikiem.

I to nie były niuanse jak w przypadku konfrontacji rDAC-Havana, gdzie różnice, owszem, były widoczne ale ostatecznie to gust słuchacza decydował, który przetwornik wybierze, ponieważ nie było różnicy klasy a jedynie przetworniki "grały inaczej". Każdy pod inny gust. iDAC został po prostu zdeklasowany przez Apogee, który jest konstrukcją 10-letnią, co w PC-audio jest odpowiednikiem konfrontacji maszyny parowej z supernowoczesnym Dieslem. Dlatego wierzyłem, że iDAC takie porównanie nie tylko zniesie bez trudu ale i ma szansę wygrać.

Podsumowując - zawsze zalecam przekonanie się "na własne uszy". Nie roszczę sobie prawa do wygłaszania "prawd ostatecznych".

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3031942

Odnośnie recenzji. Jeszcze od siebie dodam propozycję. Posiadam Samsung NP550P7C - jestem bardzo (do kwadratu) zadowolony z laptopa.

Niedawno porównywałem wyjście słuchawkowe do Prodigy Cube z fabrycznym Opampem. Bardziej mi odpowiadał Realtek. Niedługo sprawdzę czy to jest wina kiepskiego Opampa w Prodigy. Nie mniej jednak chyba nie jest tak źle z integrą w Samsungu. Sprawdziłem w google - siedzi w nim Realtek ALC269. Nie wiem czy to dobry czy zły Realtek. Ale fatalnie to nie gra.

Cudów nie ma w żadnym laptopie.

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3031949

Niezamaco! :)

Pamiętaj tylko, że to jest moja prywatna i subiektywna w najwyższym stopniu opinia a samo "przesłuchanie" iDAC'ka było z mojej strony nierzetelne, gdyż konkurował on z 3x i 4x droższym przetwornikiem.

I to nie były niuanse jak w przypadku konfrontacji rDAC-Havana, gdzie różnice, owszem, były widoczne ale ostatecznie to gust słuchacza decydował, który przetwornik wybierze, ponieważ nie było różnicy klasy a jedynie przetworniki "grały inaczej". Każdy pod inny gust. iDAC został po prostu zdeklasowany przez Apogee, który jest konstrukcją 10-letnią, co w PC-audio jest odpowiednikiem konfrontacji maszyny parowej z supernowoczesnym Dieslem. Dlatego wierzyłem, że iDAC takie porównanie nie tylko zniesie bez trudu ale i ma szansę wygrać.

Podsumowując - zawsze zalecam przekonanie się "na własne uszy". Nie roszczę sobie prawa do wygłaszania "prawd ostatecznych".

Oczywiście .

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3032059

I jaki z tego wniosek?

Są 2 możliwości, jedna z nich musi być prawdziwa:

1/ Jestem głuchy. Ja i moja żona jesteśmy głusi i nie poznaliśmy się na tak cudownym przetworniku, O WŁOS tylko gorszym od legendarnego przetwornika AMR, jak był to uprzejmy opisać autor jednej z recenzji. Goście z The Listening Suite też są głusi.

2/ Wszystkie te "recenzje" o kant d*** potłuc.

Chociaż nie... nie wszystkie. Wiele recenzji "między wierszami" przemyca taka oto opinię: "tani przetwornik, gra jak inne tanie przetworniki".

Z tą opinią nie mogę polemizować, bo nie słuchałem dotychczas naprawdę tanich przetworników, ale jeśli iDAC gra jak inne tanie przetworniki, to ja bym tanich przetworników w tej sytuacji raczej unikał... :)

Także, biorąc pod uwagę, że o prawdziwie bezstronne opinie konsumenckie jest w necie bardzo trudno, polecać mogę jedynie OSOBISTE zapoznanie się z iDAC'kiem.

Jeśli komuś takie granie pasuje - nie moje małpy, nie mój cyrk.

Tylko proszę mi nie wmawiać, że jestem głuchy. Bo nie jestem i gdyby iDAC oferował choć połowę tego, co obiecuje producent i KŁAMLIWE testy dostępne w zagranicznym necie (pisane za pieniądze, lub inne korzyści, nie mam najmniejszych wątpliwości) to chętnie bym go umieścił w moim systemie na stałe.

Dlaczego nie?

Nie byłem w żadnym stopniu uprzedzony przystępując do odsłuchów. Wręcz przeciwnie - bardzo kibicowałem iDAC'kowi.

Niestety - nie pokazał on nic interesującego.

Nie jest to sprzęt wysokiej klasy, nie jest to sprzęt nawet średniej klasy.

Przykro mi.

Nie ma się co unosić, naprawdę :)

Nie zarzucam Ci, że jesteś głuchy albo Twoja żona, nie miałem tego na myśli, niech mnie odynowy syn piorunem porazi jeżeli tak jest :)

Niemniej nie jestem przekonany, że te wszystkie pozytywne recenzje w prasie, zarówno zagraniczne, jak i nasze rodzime są kupione. Nie trzyma mi się to całości po prostu, za dużo tego jest w sieci, wszystkich przecie nie kupili :)

Ale już nawet pomijając to, sednem jest, że iDAC to przetwornik bardzo dobry w swoim przedziale cenowym i już nie chodzi tylko o recenzje, ale liczbę zadowolonych ludzi na forach. Jeszcze nie naszych, krajowych, choć to się powoli zmienia, ale co innego zagraniczne. W każdym razie nie dyskredytuję Twojej recenzji, nie ma podstaw, porównania iDAC-a do droższej konkurencji też nie uważam za błąd w metodyce testowej. Mało tego, widzę w tym logikę i chęć zweryfikowania przez Ciebie tego, co napisała prasa. Jednakże jestem pewien, że z kilkoma zauważalnie droższymi przetwornikami sobie poradzi. Z wieloma nie da rady, czego przykładem Twój materiał, ale to sprawa poniekąd oczywista, w końcu to sprzęt budżetowy, prawda :)?

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3033451

Witam wszystkich;) Zamierzam kupic laptopa glownie do muzyki,z dobra karta dzwiekowa i w miare szybkiego;) mogę przeznaczyć ok 500f na ten cel..a może ipad?? Z góry dziekuje za sugestie

Nie słuchaj tych pierdół naciągaczy.

Kupuje się najlepszego laptopa w określonej klasie. Są to np. Samsungi serii 5 (najlepiej z SSD); bynajmniej nie ze względu na to, że mają 3 głośniczki (szumnie zwane systemem) firmy JBL. Ale dlatego, że są bezszumne (z trybem nocnym i z SSD) i mają dobre pozostałe cechy.

Nie wiem czy słuchasz na słuchawkach.

Na początek proponuję do tego słuchawki Aurvana Live, klasy kilkukrotnie droższych!

Posłuchaj FLAC`ów tylko z lapka z tymi słuchawkami przy ustawieniach karty "Muzyka".

Będziesz miał odniesienie.

Możesz z tym pójść na odsłuchy DAC`ów. I obyś nie pękł ze śmiechu...

Jak coś wybierzesz, zawsze możesz podłączyć po dobrym USB 2,3.

Aha.

We wspomnianych słuchawkach AL nie zmieniaj kabla tak jak to pitolą na Forach. Sprawdzone!

https://www.audiostereo.pl/topic/107984-laptop-do-muzy/#findComment-3034152

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.