Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Tak z oddzielnych.

Do tego mam rezystorowa regul. Smooth, Natural, Fast

Na kazdy zakres i testuje wplyw poszczegolnych ustawien.

OK.jak co, dam znać. :)

Uporam się z remontem, bo bez tego nie wcisne pulapek we wlasciwe im miejsce i zobacze jaki to przyniesie efekt.

Starac sie bede bez pospiechu, eliminowac to o czym pisalem w 352 ijesli to nie pomoze, to wtedy sprubuje z cyfrowa regulacja zakresu.

Sorki, pisze z malej tabletki i tak dlugoooo.

Zgadzam się ze Stasiopem co do DAC-a. Bardziej zwarty bas np. Trinity lub dCSVivaldi (choć nieco inne są to DACi w swoim charakterze) mogą załatwić problem Piano. Również kable - ale to wszyscy wiedzą.

Dobre zasilanie to całkiem inne granie)

Ansae Muluc jest dobre do Denona i Cantonów.

pozdr.

W tym tez coś jest, Sly:)

Najciekawsze jest to, że poluzowanie o którym tak duuużo się pisze jest bardziej nadmuchane w tym wątku, niż w istocie:) Dla mnie jest to tak maly problem, ze szkoda prądu. Jestem przekonany, iż pułapki we właściwym miejscu oraz końcówki MBL, załatwią sprawę na amen,( a do tego, to o czym pisałem w 352)

Jest jeszcze jedna sprawa i aż strach o tym pisać(!)

Otóż, dlaczego od paru lat miałem ciśnienie na 101?

Dlatego, że prócz odmiennej i moim zdaniem, lepszej, bardziej naturalnej niż kierunkowej emisji dźwięku z jej rozmachem, niespotykanym w klasycznych zaspołach głośnikowych i gładkością dźwięku, to właśnie bas jest w moim odczuciu bardzo zbliżony do tego, którego słyszę na koncertach.

Oczywiscie, to moja subiektywna ocena/porównanie.

Chodzę sobie na koncerty o raczej kameralnym klimacie i przy okazji muzyki samej w sobie, przysluchuje się brzmieniu poszczególnych instrumentów i całości zarazem.Nalegam nawet, aby wybierać miejsce nie w 10-tym rzędzie lub gdzieś taaam, tylko zbliżone do warunków w których odsłuchuje - na środku, max. 4/5 rząd., np. PFB.

Częstokroć mam wrażenie, że właśnie ten bas w małych salach czy PFB, nie jest TAKI punktowy i mega szybki do którego czasem audiofile dążą za wszelką cenę.

Do tego dochodzi realizacja, źródło i ostatecznie nasz system z akustyka włącznie.

Nie chcę też stracić reszty swojego życia w poszukiwaniu tego wzorcowego basu(???!!!), bo wiem, ze gdyby przyjechał do mnie pewien starszy audiofil, to i tak by kręcił nosem, bo już sam brak w systemie GM70 spowoduje u niego ból głowy i szybko chwyci pióro, aby napisać na forum, że jego system jest niedościgniony, a jak bas, to TYLKO u niego.:))

Dlatego, że prócz odmiennej i moim zdaniem, lepszej, bardziej naturalnej niż kierunkowej emisji dźwięku z jej rozmachem, niespotykanym w klasycznych zaspołach głośnikowych i gładkością dźwięku, to właśnie bas jest w moim odczuciu bardzo zbliżony do tego, którego słyszę na koncertach.

Tez tak uwazam!

Ale jakosc basu to zrodlo, wiec byc moze wszystko przed Toba!

Cieszy nas pojawienie się kolejnego miłośnika/ posiadacza kolumn MBL.

Jest nam milo czytać tak wiele pochlebnych opinii o kolumnach , które i my sami uważamy za absolutnie wyjątkowe .

Chcemy jednak zwrócić uwagę , że aktualny model 101-ek ma znacznie poprawioną sekcje basową.

Bas jest lepiej zintegrowany z całością pasma i również lepiej kontrolowany.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do sklepu Hi-Fi Reference przy ul. Walicow 20 na odsłuch modelu 101 mk 2.

Miło mi powitać AudioSystem!:)

Potwierdzam i polecam zarazem!Warto się wybrać do Audiosystem na odsłuch, bo każdą wizytę mam w pamięci i mile wspominam.

Personel oraz Naczelny, ułatwili mi "rozpoznanie" się w wielu aspektach dot. emisji dźwięku Radialstrahler, poczynając od niższych modeli, a kończąc na wspomnianych 101Mk II.

Niewątpliwie, ten model jest jeszcze bardziej dopracowany i rad byłbym przyjechać kiedyś na Waliców z nieco większą walizeczką, niż ta, którą dysponuje dzisiaj.

Serdecznie pozdrawiam, M.

Stasio,

SA wierszowanym, specyficznym dla siebie językiem:) napisał, ze podobno jesteś moim Guru, więc wypada mi się z Tobą zgodzić:)

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Chcemy jednak zwrócić uwagę , że aktualny model 101-ek ma znacznie poprawioną sekcje basową.

To stwierdzenie przedstawiciela Audio Systemu daje dużo do myślenia bo jeśli nowy model kolumn ma znacznie poprawioną sekcję basową to siłą rzeczy poprzedni model musiał mieć znacznie niedopracowaną sekcję basową -

tego rodzaju niedociągnięcia w sprzętach plasujących się na absolutnie najwyższym pułapie zarówno jakości jak i cenowym ???

A firma MBL twierdzi, że pracowali nad "cebulami" 20 lat, i co wcześniej tego nie zauważyli (plus kolejne 20 lat sprzedaży poprzedniego modelu) ?

Vittorio,

Ten, który nie popełnia błędów, niech pierwszy rzuci kamieniem:)

Dwa, przeczytaj uważnie mój post 362, jego pierwsze zdanie.

Napiszę inaczej;

Większość kolumn i sprzętów jest bardziej niedopracowana w którymś z aspektów, niż ten "nadmuchany" w tym wątku bas poprzedniego modelu 101.

Gdyby to była jakaś wielka wada, to było więcej ogłoszeń sprzedających 101, a tak nie jest!

Jest dokładnie odwrotnie(!)

Rynek szybko weryfikuje buble i bardzo szybko wyzbywano by się 101.

Tymczasem od wieeelu mieś, to była pierwsza oferta na rynku EU i do tego jeszcze nie drogą oficjalną(nie było ogłoszenia), tylko kanałem prywatnym.

Mysle ze to lampy w DAC-u robia Ci taka robote tzn ten nadmuchany bas. Lampa do MBL-a to nie jest dobra opcja. Piano jestes na znacznie wyzszym poziomie aby sobie zasmiecac system lampami. Moim zdaniem w torze musisz miec same tranzystory, tylko ze niestety musisz miec dobre, a to moze bardzo kosztowac. Ale tylko wtedy uslyszysz muzyczna prawde prawdziwosc instrumentow barw i zywych poglosow sal.

Pozdr.

Szymon,

Taki jesteś pewien?!

Przyjmujesz forumowy zakład, że nie sprzedam?

Jeśli zrobię jakikolwiek ruch, to;

- mogę sprzedać, ale tylko z zamiarem przejścia na np. 101 Mk II

- zakup topowych :)))))))

Czyli jednak sprzedasz :)

Abstrahując od ustawionej "bukmacherki" proponuję sprawdzić kilka rozwiązań.

Jak wiesz kolumny dipolowe i dookólne wymagają nieco innego podejścia akustycznego aby pokazać cały swój potencjał.

Tak się szczęśliwie składa, że mam z nimi do czynienia od lat 90 poprzedniego wieku i jako jeden z nielicznych w Polsce zbudowałem pomieszczenie do współpracy z tymi zespołami głośnikowymi.

50% brzmienia systemu to właściwie dobrane pomieszczenie, adaptacja akustyczna wspomagająca system i prawidłowe ustawienie. W przypadku MBLa tak jak w przypadku elektrostatów potrzeba spełnić bardzo restrykcyjne wymogi aby poznać pełnię możliwości kolumn. Po pierwsze wielkość i kubatura, te kolumny to nie są korniszony i kiszenie ich na powierzchni poniżej 50-60m2 jest niewskazane. Odsunięcie 3-4m od ściany tylnej i 1-1,5m od bocznych, właściwe proporcje pola odsłuchowego wyznaczają w/w minimum metrażu (chyba, że jest się człowiekeim pająkiem i siedzi na ścianie). Z MBLem jest nawet trudniej niż z dipolem bo są wrażliwe również na bliskość ścian bocznych. Żeby nie zabić delikatnego charakteru góry nie wolno przetłumić pomieszczenia! Koncepcja akustyczna jest praktycznie identyczna z elektrostatem.

Trudność napędzenia też podobna, przy czym elektrostat ma bardzo wysokie spadki impedancji nawet do 0,7 Ohma a MBL bardzo niską skuteczność. Jedna i druga konstrukcja potrzebuje zatem konkretnego wzmacniacza zwłaszcza, że muszą grać w dużych pomieszczeniach i wytworzyć realistyczny poziom natężenia dźwięku. Długo walczyłem aby znaleźć odpowiedni piec i skończyło się jak zwykle na mocnej lampówce bo żaden tranzystor nie jest w stanie stworzyć podobnej iluzji, nie posiada tak naturalnej barwy i pięknych wybrzmień. Sam zatrudniłem do pracy 200kg monobloczki dysponujące grubo ponad 300W przy dowolnym obciążeniu. Zamiennik tranzystorowy musi mieć około 1,5KW żeby dać podobne odczucia swobody brzmienia. Zapraszam Cię do sprawdzenia Swoich kolumn w idealnie dobranych warunkach i dopasowanym do nich systemie. Szybkość, konturowość i precyzja DCSa łączy się z naturalnością, barwą i dynamiką lampy. Całość doprawiona jest referencyjnym okablowaniem Mita i Transparenta i wysokiej jakości zasilaniem (4 osobne zasilacze, 2 linie zasilające i najwyższy kondycjoner Gigawatta). Na temat Ansae się nie wypowiem, musiałby to zrobić mój kolega z Bydgoszczy który porównał z Transparentem i czym prędzej pognał Muluca.

Jak będzie niedosyt to dysponuję drugą parką monosów, więc można pobawić się w Bi-amping. 400kg i ponad 600W lampowej mocy już nic się nie oprze, nawet deska

Można wypróbować mocarne SETy jak 833 lub PP bez sprzężenia zwrotnego uzupełniony o wysmakowane elementy i potężne zasilanie.

Jeżeli brzydzisz się plików to w zapasie są 3 topowe transporty w tym DCS, Audiomeca i Esoteric.

Kolumny tego typu nie są bardzo popularne właśnie ze względu na w/w trudności. Znam to organoleptycznie bo sam wiele lat się z nimi zmagałem.

Mysle ze to lampy w DAC-u robia Ci taka robote tzn ten nadmuchany bas. Lampa do MBL-a to nie jest dobra opcja. Piano jestes na znacznie wyzszym poziomie aby sobie zasmiecac system lampami. Moim zdaniem w torze musisz miec same tranzystory, tylko ze niestety musisz miec dobre, a to moze bardzo kosztowac. Ale tylko wtedy uslyszysz muzyczna prawde prawdziwosc instrumentow barw i zywych poglosow sal.

Pozdr.

Stasio co to znaczy: " Ale tylko wtedy uslyszysz muzyczna prawde prawdziwosc instrumentow barw i zywych poglosow sal."?

Ilu wysokiej jakości wzmacniaczy lampowych byłeś właścicielem?

Szymon,

Tak trzeba bylo od razu:)

Cenne rady.

Przemysle.

Dziekuje:)

Ale i tak nie sprzedam, he, he...

No chybaa, ze na Mk II:)

Na te chwile za plecami maja> 2m.po bokach juz gorzej, bo po 1m.

Myslalem tez o tym Mulucu:)

Dookólni koledzy w akcji :) W jakiej odległości od ściany tylnej siedzisz i jakie wymiary ma "trójkąt odsłuchowy"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dylatacja pomiędzy ścianą a ustrojem akustycznym poprawia jego działanie. W przypadku pułapki basowej także. Popytaj wśród ludzi z tej branży zanim być może niepotrzebnie przebudujesz kąty pokoju. Dosunięcie do ściany zmniejszy efektywność działania ustroju. Sprawa do zweryfikowania.

Nie chcę też stracić reszty swojego życia w poszukiwaniu tego wzorcowego basu(???!!!), bo wiem, ze gdyby przyjechał do mnie pewien starszy audiofil, to i tak by kręcił nosem, bo już sam brak w systemie GM70 spowoduje u niego ból głowy i szybko chwyci pióro, aby napisać na forum, że jego system jest niedościgniony, a jak bas, to TYLKO u niego.:))

Oj Maćku-bardzo Cię przepraszam.

Odwiedż salon na Waliców..............posłuchasz Mbl-i w ponad stu metrach-doznasz cudu)

Póżniej gdybyś łaskawie mnie odwiedził i zechciał rzeczone gm-70 posłuchać wtedy dopiero byś ocenił-bo przedwczesna krytyka zbędna.

pozdr.

Stasio co to znaczy: " Ale tylko wtedy uslyszysz muzyczna prawde prawdziwosc instrumentow barw i zywych poglosow sal."?

Ilu wysokiej jakości wzmacniaczy lampowych byłeś właścicielem?

Szymon wybacz ale po aferze z Trinity DAC-em ktorego niby sluchales, przestales byc jakim kolwiek moim partnerem do dyskusji. A co do tranzystorow to i tak kiedys dojrzejesz, tak sadze. ;)

Szymon,

Teraz pomiedzy tweeterami jest 2, 2m

Za głową do okna 1, 2 m

Trojkat 2, 4m

To na chwile obecna, ale to moze ulec pewnej, choć niewielkiej zmianie.Najwyzej z tolerancja paru, parunastu cm.

Teraz na audio-markt:

1621A CD transport ( neu 21.000)

1611F DAC ( neu 21.500)

6010D Vorverstarker ( neu 20.200)

9008A poweramp ( neu 21.900)

9008A poweramp ( neu 21.900)

101E mk2 lautsprecher (neu 55.000)

Die Gerate sind auch separat zu kaufen (urządzenia są również sprzedawane oddzielnie).

Podane ceny oczywiście nie są cenami odsprzedażowymi. A nasz salon jest bardzo gościnny, jeśli daje możliwość wnikliwych odsłuchów i doradza w szczegółach bez żadnych zobowiązań. Z chęcią sobie to zapamiętam.

Możliwe przyczyny nieznacznego poluzowania;(kolejność przypadkowa)

2. ARC 7/8 nie jestem pewien czy;

a)6H30 w tym mocy 6550 są OK.Już jakiś czas temu zgłosiłem problem do AudioFast.

b)być moze ARC w kategorii absolutnej, nie jest najlepszym źódłem dla mojego systemu

Audiofast też nie będzie umiał na to odpowiedzieć.........ciekaw jestem kto i gdzie tego Arc modyfikował-bo to jest niepojęte wprost dla mnie.

Więc poproszę o jakieś szczegóły dotyczące lamp-bo zrobiło się bardzo ciekawie..............nawet meczu nie oglądam.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Szymon wybacz ale po aferze z Trinity DAC-em ktorego niby sluchales, przestales byc jakim kolwiek moim partnerem do dyskusji. A co do tranzystorow to i tak kiedys dojrzejesz, tak sadze. ;)

Szymon słuchał , sam mu wysyłałem filmik z you tube....do posłuchania.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Piano jestes na znacznie wyzszym poziomie aby sobie zasmiecac system lampami. Moim zdaniem w torze musisz miec same tranzystory, tylko ze niestety musisz miec dobre, a to moze bardzo kosztowac. Ale tylko wtedy uslyszysz muzyczna prawde prawdziwosc instrumentow barw i zywych poglosow sal.

Niezłe , na prawdę niezłe ... aż czkawki dostałem.

Brawo Stanisławie !!!

Gość cybant

(Konto usunięte)

Tez tak uwazam!

Ale jakosc basu to zrodlo, wiec byc moze wszystko przed Toba!

Ty to na poważnie..???

Czyli jak podłaczymy np. Trinity do bumboxa będzie bas , że ho ho....????

Stasiu z jakiej planety jesteś?????

Gość cybant

(Konto usunięte)

Piano,

Zanim wydasz jakieś większe pieniądze na amplifikację , spróbuj zasilić sam bas aktywnie.

Wystarczy do sprawdzenia pożyczyć jakiś mocny najlepiej w klasie H lub D wzmacniacz studyjny ( 500- 800 W ).

Będziesz wiedział czy problem leży we wzmacniaczu , czy też naleźy szukac go gdzie indziej.

Lub zastosować się do rady Slya i olać nasze rady;)))

Temat jest dość prosty moim zdaniem. Skoro wiadomo, że ten model kolumn w tej wersji miał pewne problemy z basem, które w kolejnej edycji mkII znacząco poprawiono to walka z problemem jest bez sensu i skazana jest na klęskę. Co najwyżej za duże pieniądze uzyska się minimalną poprawę i będzie to nieopłacalne bo okaże się, że za tą samą kasę można będzie wymienić kolumny obecne na mkII i po problemie.

Niezłe , na prawdę niezłe ... aż czkawki dostałem.

Brawo Stanisławie !!!

Na wystawie w Monachium topowy MBL napedzany byl w 100% z tranzystorow, no i wlasnie bylo to co staram sie wytlumaczyc piszac o tym ze nie lubie lamp. Nasluchalem sie ich sporo, graja roznie, niektore naprawde pieknie ale maja jedna wspolna ceche mala rozdzielczosc jesli zacznie sie ten dzwiek porownywac z natura. Niestety ogromne THD lamp slychac objawia sie to wlasnie zmniejszeniem rozdzielczosci, utrata prawdziwych informacji poglosowych, utrata prawdziwosci barw bo lampa wnosi swoje barwy, dodatkowo traci sie tez precyzje jak i szczegolowa lokalizacje. Oczywiscie i lampa potrafi bardzo fajnie zagrac. Z takich ktore zaszly mi mocno w pamiec to lampowka StregoA na wystawie AS2012 z tego co pamietam ale bylo tez wiele urzadzen ktore byly za ogromne pieniadze i gralu zacnie. Ale wracajac do sedna na MBL-u wlasnie bylo to co lubie kontakt z prawdziwa natura, czasami pewne dzwieki nawet byly malo mile ale tak tez i bywa w naturze ze cos czasami ma dziwne zestawienia barwowe. Kto sluchal w w Monachium MBL-a niech pierwszy rzuci kamien! Nawet Marslo ktory jest wielkim zwolennikiem lamp docenil ten dzwiek. A mnie rzucil na kolana! :)

Dlatego powinien się cieszyć z tego co ma, nie kombinować bo to nie ma sensu, a jak kiedyś tam wpadnie jakiś wolny grosz, będzie może okazja to sprzeda swoje i kupi mkII. Przynajmniej będzie jakiś cel na przyszłość. Smutno tak nie mieć już celu na przyszłość.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Piano jestes na znacznie wyzszym poziomie aby sobie zasmiecac system lampami. Moim zdaniem w torze musisz miec same tranzystory,

Oczywiscie i lampa potrafi bardzo fajnie zagrac.

Dr. Jekyll and Mr. Hyde czy tylko pomroczność jasna ? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.