Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

No nie wiem czy nie zrobi basu dmuchanie przez rurkę. Avalon Isis ma jeden z najlepszych basów jakie słyszałem i pod kolumną są 2 otwory. TADy nie mają otworów tylko szeroki tunel ale jednak pełni on funkcję zbliżoną do rurki. Utopie tak samo, mają na dole szeroki tunel. Ponoć jeden z najlepszych basów oferuje Wilson Thor's Hammer, a tam są 2 rurki, fakt że ok 15cm średnicy, więc bardzo duże. Z drugiej strony za najlepszą sekcję basową uważa się zamkniętą obudowę z driverami ustawionymi w push pullu, czyli Magico Qsub 15 i Qsub 18. Wychodzi na to, że wszystko zależy od aplikacji i można mieć super bas zarówno z obudowy zamkniętej jak i z BR.

Sly band pass jest w Isisach ? ....do nauki , i to prędzikiem....;))

Jak chcesz przegonić Utopię , to ucz się ;)))

Isisy to bass refleks ...

To nic nie wiem o Qsub w Polsce. Ktoś zamówił? Czy pijesz do mnie Stefku? Bo u mnie to odległy temat i na razie nie podjąłem ostatecznej decyzji co dalej. Do mnie to musiałyby być 2... :-) Może w Monachium będą.

Sly band pass jest w Isisach ? ....do nauki , i to prędzikiem....;))

Jak chcesz przegonić Utopię , to ucz się ;)))

Isisy to bass refleks ...

Nic nie pisałem o band pass. Napisałem tylko, że od spodu są 2 otwory i tyle.

Akurat bas to jest prosta sprawa .

Mam inne wrażenie. Z tego co od pół roku udaje mi się dowiedzieć i z informacji jakie udaje mi się zebrać od mądrzejszych ode mnie to...z basem jest największy problem!!! Jedni z ogromną wiedzą w audio uważają, że najlepszy bas byłby z zawijanej odgrody, ale są poważne wady takiej opcji i driverów musi być 4x więcej niż przy opcji OZ lub BR, czyli np w OZ mamy 15 cali to w OB musi być 4x 15 cali na stronę. Inni, z równie ogromną wiedzą w audio uważają, że bas z OB to porażka i gigantyczne przesunięcia fazowe dające zniekształcenia, które są nie do opanowania. Oni uważają, że tylko obudowa BR ale z zaawansowanymi systemami, które przyspieszają wylot ciśnienia powietrza z obudowy. Są już takie systemy. Kolejna grupa ludzi znających się na budowie kolumn uważa, że najlepszy bas jest z obudowy zamkniętej ale dwie pierwsze grupy zauważają problemy z wielkością takiej obudowy. Do drivera 15 cali najczęściej musi być 400-500L pojemności skrzyni co jest praktycznie niewykonalne. Problem ten można rozwiązać sztuczkami np z ustawieniem 2 driverów w push pull, lub w układzie isobaric. Wtedy obudowa może być mniejsza mając osiągi większej. Muszą też być specjalne drivery np modyfikowana AuraSound lub customowy Dayton. Żadnego z nich nie można kupić oddzielnie, więc problem z basem okazuje się najtrudniejszym do przebrnięcia.

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Mam inne wrażenie. Z tego co od pół roku udaje mi się dowiedzieć i z informacji jakie udaje mi się zebrać od mądrzejszych ode mnie to...z basem jest największy problem!!! Jedni z ogromną wiedzą w audio uważają, że najlepszy bas byłby z zawijanej odgrody, ale są poważne wady takiej opcji i driverów musi być 4x więcej niż przy opcji OZ lub BR, czyli np w OZ mamy 15 cali to w OB musi być 4x 15 cali na stronę. Inni, z równie ogromną wiedzą w audio uważają, że bas z OB to porażka i gigantyczne przesunięcia fazowe dające zniekształcenia, które są nie do opanowania. Oni uważają, że tylko obudowa BR ale z zaawansowanymi systemami, które przyspieszają wylot ciśnienia powietrza z obudowy. Są już takie systemy. Kolejna grupa ludzi znających się na budowie kolumn uważa, że najlepszy bas jest z obudowy zamkniętej ale dwie pierwsze grupy zauważają problemy z wielkością takiej obudowy. Do drivera 15 cali najczęściej musi być 400-500L pojemności skrzyni co jest praktycznie niewykonalne. Problem ten można rozwiązać sztuczkami np z ustawieniem 2 driverów w push pull, lub w układzie isobaric. Wtedy obudowa może być mniejsza mając osiągi większej. Muszą też być specjalne drivery np modyfikowana AuraSound lub customowy Dayton. Żadnego z nich nie można kupić oddzielnie, więc problem z basem okazuje się najtrudniejszym do przebrnięcia.

Sylwek ja teź mam inne wrażenie :)))

Obudowa zamknięta będzie super jak kupisz mieszkanie sąsiada i zrobisz w nim obudowę ....odgroda doskonała .

Bas refleks zawsze będzie słychać ...pojedź do kościoła z dobrymi organami albo posłuchaj w studio jak gra perkusja ...live .

Ja nigdy z bass refleksu nie słyszałem dobrego basu .

A band pass to śmiech ....

Sylwek ja teź mam inne wrażenie :)))

Obudowa zamknięta będzie super jak kupisz mieszkanie sąsiada i zrobisz w nim obudowę ....odgroda doskonała .

Bas refleks zawsze będzie słychać ...pojedź do kościoła z dobrymi organami albo posłuchaj w studio jak gra perkusja ...live .

Ja nigdy z bass refleksu nie słyszałem dobrego basu .

A band pass to śmiech ....

Dobrze, że mamy inne poglądy. Nie ma dużych doświadczeń z OB. Słuchałem 3x, raz to były Jamo 909, drugi raz Jamo 907 i jeszcze jakieś jedne kolumny. Dla mnie bas tam był żenujący. To bas z Utopii, TAD-ów czy Avalonów jest o 2 klasy lepszy.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Bas z OB jest soczysty i bardzo czysty, bez podbarwień wynikających z rezonansów. Taki prawdziwy naturszczyk, bez zbędnych upiększeń. Kiedy trzeba potrafi mocno przyłożyć. Rozwiązanie to duże membramy + 1000W piecyk;-)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Dobrze, że mamy inne poglądy. Nie ma dużych doświadczeń z OB. Słuchałem 3x, raz to były Jamo 909, drugi raz Jamo 907 i jeszcze jakieś jedne kolumny. Dla mnie bas tam był żenujący. To bas z Utopii, TAD-ów czy Avalonów jest o 2 klasy lepszy.

Sylwek wiesz ile OB potrzebują mocy....żeby bas był ...?

Przecież tam głośnik gra bez wspomagania obudową ...a na tym polega magia producentów ;))

Inaczej ....jaką powierznię ma bęben od stopy perkusji ;) a to tylko ok. 80 - 120 Hz ...?

Jak jest generowany dźwięk 16 Hz w fortepianie ?

Masz tam jakiś bas refleks ...?

Gruba struna i pudło rezonasowe...tyle

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

W tych Jamo były po 2 duże drivery i bas był nędzny. Nie miał ataku, obecności, taki zdechły, taka mimoza.

I co miał jakiś napęd ....?

Zapytaj chłopaków czy u mnie bas nie ma ataku pomimo badziewnego pomieszczenia ?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie wiem o jaki poziom SPL podnosi ciśnienie basu obudowa, ale jeśli byłoby to tylko +3dB to znacza dwukrotną różnicę w mocy która jest niezbędna do rozruszania basu w OB. Jeśli obudowa daje załóżmy +10dB to analogicznie oznacza to 10-krotną różnicę w mocy. Logarytm o podstawie dziesiętnej.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nie wiem o jaki poziom SPL podnosi ciśnienie basu obudowa, ale jeśli byłoby to tylko +3dB to znacza dwukrotną różnicę w mocy która jest niezbędna do rozruszania basu w OB. Jeśli obudowa daje załóżmy +10dB to analogicznie oznacza to 10-krotną różnicę w mocy. Logarytm o podstawie dziesiętnej.

Dokładnie , ale jakie wprowadza zniekształcenia ?

To jest problem bo nie ma dobrych głośników o dużej średnicy ...

Mamy estradówki albo EA....tyle ...

Reszta to kombinacja z obudowami ...

Tomek zobaczysz jaki problem będzie u mnie z basem ze Spendorami ...

Może do tych Jamo były za słabe wzmacniacze. Już nie pamiętam z czym to grało.

No właśnie ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.