Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Nie byłem, nie słyszałem.

Ja mam świadka na to, ze Corona, to tylko Corona:)

Piano, wyluzuj przecież nikomu nie musisz się tłumaczyć co małżonka upichciła na obiad........

Nie łapię. To jakiś gryps?

Z czym mam wyluzować?

U mnie dziś luzik wyjątkowy. Kurier przytargał zawiniątk

o od Koszura, wię słucham sobie specjałów i nie wiem o co ci kaman.

np. takie;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko, skubany za te wieloletnią zakupową wierność, nie jest skłonny do rabatów. Tyle płyt, tyle tysi...

Dałby parę peso, albo jaki krążek srebrny od czasu do czasu:)

A tak poza tym, trzymam się:))

Ukryta Zawartość

No w kwestii cen nie ma litości, ale za to dużo ciekawych płytek...

Tej nie znam, raczej zrobiona ze starszego materiału. Sam koncert świetny, ja mam z DG z Zosią Mutter - polecam, nie dość, że świetnie gra, to jeszcze urodziwa;-)

np. takie;

Ukryta Zawartość

Tylko, skubany za te wieloletnią zakupową wierność, nie jest skłonny do rabatów. Tyle płyt, tyle tysi...

Dałby parę peso, albo jaki krążek srebrny od czasu do czasu:)

A tak poza tym, trzymam się:))

Piano , czy Ty rozumiesz Bramhsa czy tylko lubisz posłuchać sobie raz na jakiś czas tak od święta ?

Ukryta Zawartość

Siebie samego nie zawsze rozumiem, a co dopiero Brahmsa:) Mimo, tego sięgam po jego dzieła częściej niż od święta.

Jeszcze częściej sięgam po Kameralistykę. Ostatnio sympatyzuję z np. Massimo Quarta i w ogóle w Makaroniarskich klimatach( Viotti, Rollo, czy o słowiańskich rysach, G.Tartini) Głównie jednak N. Paganini w różnych interpret. P. Hirshhorn, wspomniany M. Quarta.

mam z DG z Zosią Mutter - polecam, nie dość, że świetnie gra, to jeszcze urodziwa;-)

Nie zaprzeczę:) choć, ostatnimi czasy rozgryzam jej wychowankę, niejaką W. Frang.

Tej nie znam, raczej zrobiona ze starszego materiału.

W rzeczy samej - rocznik 1958 Kingsway Hall, Londyn.

To moja ulubiona; Symfonia No 1 c-moll op.68 ze stajni Teldec, a, datowana 1987. W sumie, nieźle zrealizowana i.., talerz zawsze wylizany.

ze o Piano Concerto No 2 Backhaus nie wspomnę. Na Living Stereo też trochę się znajdzie w zbiorach.

Ukryta Zawartość

.., i z wcześniejszego, jeszcze ciepłego koszyka;

Witek,

Jakieś inne sugestie z J. Brahmsa?

Ukryta Zawartość

Skubane! W tym tygodniu, kurierzy mnie nieźle okroili z kasy:))

Dotarły dziś kolejne srebrzanki ze stajenki ECM - cztery projekty Charles Lloyd'a " Mirror" , :Jamping the Creek" , "Voice in The Night" oraz " Fish Out Of Water".

Ps. Cybant nie śpij :))

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Skubane! W tym tygodniu, kurierzy mnie nieźle okroili z kasy:))

Dotarły dziś kolejne srebrzanki ze stajenki ECM - cztery projekty Charles Lloyd'a " Mirror" , :Jamping the Creek" , "Voice in The Night" oraz " Fish Out Of Water".

Ps. Cybant nie śpij :))

A daj rzesz im zarobić....a nie tylko rodzimej branży...

A co to znaczy??

Swoją drogą wspaniały kompozytor, jeden z moich ulubionych;-)

To znaczy że ja nie przejawiałem większego zainteresowania muzyką Brahmsa do tej pory ale postaram się zwrócić uwagę na jego twórczość.

Podobnie było z Rachmaninovem i Rymskim - Korsakowem których lubię słuchać od jakiegoś czasu. Wcześniej pomijałem twórczość kompozytorów rosyjskich XX wieku z uwagi na specyfikę brzmienia( zbyt ostre ) w niektórych partiach utworów ale przebrnąłem przez te niezrozumiałe animozje - wystarczy wnikliwie posłuchać kilka razy.

To też informacja, bo Johannes, czerpał inspiracje z dzieł m.in.Bacha, Beethowena, a to skłania do wniosku, że nie tylko "nie rozumiesz Brahmsa, ale i np. Beethovena.

Nie łam się jednak:) Ja też nie rozumiem wielu...:))

Witek,

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, jednak wydaje mi się, ze MBL, służy do słuchania muzyki i w moim odczuciu, nie ma mowy o śmieceniu w wątku:)

Po za tym, gdzie ja znajdę lepszego mentora:))

Tak, masz rację do bo MBL i muzyki, więc możemy kontynuować.

Masz rację do do linii Beethoven - Brahms, jego I Symfonia bezpośrednio kontynuuje dzieło wielkiego klasyka i jest czasami wręcz traktowana jak 10 Symfonia Ludwika;-)

Ja b. lubię wszystkie cztery, zwłaszcza wolną cześć z trzeciej, i tu DG z Karajanem nie jest złe.

Ostatnia fascynacja (moja) to Deutsches Requiem - zwłaszcza części parzyste, nie znałem tego dzieła, a jest genialne!

Koncerty fort. z Zimermanem, B-dur uwielbiam!!!d-moll tu czuć ducha Bacha;-) Świetne jest drugie nagranie pod Rattlem.

Sonaty skrzypcowe - wspaniałe! i wykonań mnóstwo..

Muzyka fortepianowa też - niezły komplecik z J. Katchenem, choć są niedostępne perły jak Sonaty z Zimermanem

Na jaki typ utworów nie spojrzeć jest wiele wspaniałej muzyki, jak to bywa najbardziej jest znana ta najbardziej użytkowa - Tańce węgierskie, a zarazem najprostsza.

To tak w jednym zdaniu przed poranną kawą;-)

"Koncerty fort. z Zimermanem, B-dur uwielbiam!!!"

Przywarłem niczym beton do interpretacji Backhausa i kijem mnie nie odpędzisz:)

Mimo tego pójdę za radą Waszmości i dam sobie więcej czasu na Zimermana ( choć go uwielbiam m.in. za Piano Concerto No 1/2 Rachmaninov'a)

Dzięki też za sugestie dot. S.Rattla.

Ps. Sorki, ze dop. teraz, ale wczoraj byłem na odsłuchu m.in.Lampiego Big 7. Miało być parę h, a tu b.gościnnie i sympatycznie się zrobiło i tak zleciało prawie do północy.

Pozdrowił, M.

Odsłuch u mnie zależy od wielu czynników, ale oceniam, ze tydzień/dwa będzie u mnie.

Dobra, teraz na poważnie:)

To zależy co dla kogo jest meritum.

Dla mnie zawsze meritum, to spotkanie, atmosfera i muzyka.

W tej kwestii -było Klasa A :) za co serdecznie dziękuję, :)

....

Jak sądzę, najbardziej interesuje Was, Daczek.:)

Słuchałem nieskończonego systemu zarówno pod kątem źródła ( Transport/DAC) jak i akustyki, a to już imho, przekreśla rzetelną ocenę tego ost. tj.DAC'a.Oczywiście, jakieś wnioski mam np. takie, że b.podobało mi się zestawienie Accu A 70 z Dyniami C-4 (!)

Powyższy duet, jest imho, b. ciekawy i gdy gospodarz dopracuje akustykę, to będzie miał mocnego Asa w rękawie.

Wiem, ze będziecie mnie ciągnąć za jęzor w sprawie BIG 7, więc napiszę tak;

Osobiście, biorąc pod uwagę powyższe oraz moją wrażliwość i upodobania, to byłbym ostrożny, bardzo ostrożny.

Zobaczymy jak wypadnie u mnie.

( choć go uwielbiam m.in. za Piano Concerto No 1/2 Rachmaninov'a)

Tak, to również świetna płyta!

Ja wcale nei zamierzam Cię odpędzać od Backhausa i wielu innych dobrych interpretacji tego koncertu

ale wczoraj byłem na odsłuchu m.in.Lampiego Big 7. Miało być parę h, a tu b.gościnnie i sympatycznie się zrobiło i tak zleciało prawie do północy.

To cieszę się, że miło spędziłeś czas, skoro Lampi zagości u ciebie, to znaczy, że musi być ciekawym urządzeniem. Poczekam na konkretniejsze wrażenia;-)

A już myślalem, że pojechałeś do żabojadów po takie czarne coś z takimi złotymi tymi tam okrągłymi;-)

Jakieś inne sugestie z J. Brahmsa?

Po lekturze powyzszego odpalilem jedna z moich plyt Brahmsa , jako ze jestes napedowcem , pozwalam sobie zalaczyc okladke:

W kwestii Big 7 rozumiem, ze byles u Lukasza S i byl to dla Ciebie calkiem nowy system, stad trudno o oceny , czy tak?

Konto w trakcie usuwania

Po lekturze powyzszego odpalilem jedna z moich plyt Brahmsa

Mnie też się udzielił owczy pęd i wrzuciłem tą płytkę do napędu,polecam adagio affettuoso gdzie widać jak Brahms podziwia swojego mistrza.

Ogólnie wolę utwory starego wiekowo Brahmsa moim zdaniem muzyka młodego Brahmsa jest mniej zjadliwa.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W kwestii Big 7 rozumiem, ze byles u Lukasza S i byl to dla Ciebie calkiem nowy system, stad trudno o oceny , czy tak?

Dłuższy temat..

Jak wspomniałem, system nieskończony, a osobiście w takich przypadkach powstrzymuję się od definitywnych ocen w tym przypadku DAC'a.

Wstępnie, oceniam go jako b.dobrego, angażującego, ale jednak bajeranta.

Na moje, słabe strony, to;

- zbytnia koloryzacja przekazu(!)

(robocza hipoteza, to być może(?) lepiej wypadłby z Klasą AB i kolumnach w oparciu o np. Accutony)

- jakby na siłę chciał pokazać, ze to on tu jest najważniejszy

- słabo w kontekście rysunku pozornych i ich lokalizacji

- wrażenie spowolnienia przekazu

Do porównania posłużył nam mistrz gatunku:) Jajonek Stratos i ten w mojej i kolegi ocenie wypadł.., lepiej:) Ale heca, bo wstępnie założyłem, ze polegnie:))

Stratos był w mojej ocenie "prawdziwszy" cokolwiek to nie oznacza. Lepiej kreował pozorne, był bardziej wyrównany w całym paśmie i w ogóle lepiej ( imho) zestrajał się z systemem.

Słabą stroną Stratosa było imho, lekkie odchudzenie w dolnej średnicy, ale moze to wynikać z nierównego pasma akustycznego, które zbytnio eksponowało zakres < 150Hz.

Ponieważ szanuje odmienne upodobania Łukasza, to pozwolę sobie dalsze przemilczeć i ująć w jednym zdaniu;

Łukasza system bardzo mi się podobał pod wieloma względami. Duży plus za duet A70 i C4.Wybór DAC'a leży już w jego gestii.

Tylko dodam, ze u mnie Crossfire pobil A klasowe topowa integre accu jak przechodzilem na tuby i heca to jest to , co sie dzieje w tej zakladce wobec tej marki za sprawa kilku zlosliwych uzytkownikow.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

- zbytnia koloryzacja przekazu(!)

(robocza hipoteza, to być może(?) lepiej wypadłby z Klasą AB i kolumnach w oparciu o np. Accutony)

- jakby na siłę chciał pokazać, ze to on tu jest najważniejszy

- słabo w kontekście rysunku pozornych i ich lokalizacji

- wrażenie spowolnienia przekazu

Maciek słuchaliście z CD czy z plików , po PCM czy DSD ?

Jakie kable IC i sieciówki użyliście do Lampiego?

P.S.

To co napisałeś powyżej to prawda choć barwę ten dac ma ładną.

U mnie było podobnie choć najbardziej brakowało mi rozdzielczości.

Wiesz, w kwestii Dac,a i transportu, to biorąc pod uwagę upodobania gospodarza, sugerowałem np. stajenkę Metronome, ale oczywiście z szacunku, Łukaszowi pozostawiam kierunek i ost. wybór.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.