Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jt211

(Konto usunięte)

Piano nic Ci się nie pokićkało przypadkiem, Palton ???

Jakoś w to nie wierzę i co będzie nas edytował z pozycji gościnnej ?

I co wtedy osiągnięciami sztuki redaktorskiej ? Ostatnio jak widziałem był jako Moderatorzy.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Co Wy nie umiecie kliknąć...

Tomkly ma " konto w trakcie usuwania" a Palton ma " Moderatorzy"

Tomkowi zablokowali też od razu komunikator...

No klikać, zwłaszcza "myszką" to my umiemy (a przynajmniej tak mi się wydaje) ale rzecz w tym, że piano zasugerował , że Palton usunął swoje konto z AS co oczywiście wzbudziło moje niedowierzanie stąd mój wpis.

Jak tak dalej pójdzie, to pozostanie mi zaprzyjaźnić się z Szymkiem:)))

Nie licz na to, nie zaprosi Cię :)

Z drugiej str, litości.., Tomala, nie rób nam/ mi tego!:)))))

Już tęsknię !!!!! :))))))

Dokładnie tak !!!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

że Palton usunął swoje konto z AS co oczywiście wzbudziło moje niedowierzanie stąd mój wpis.

Tego nie napisałem, ze.., proszę ja Ciebie:))

Nie czuję się upoważniony do wyjaśniania.

Cholerka.., że też mnie podkusiło powiedzieć jeno ten sęk:)

Nie licz na to, nie zaprosi Cię :)

Nawet wówczas, jeśli przeszedłbym z ciemnej na jasną stronę mocy?:))

Zacznij od kupienia rolki folii to może być soon trendy :)

he,he

Mam. Czasem pakuje.., paczki też:))

Żeby kurcze wszystkich fajnych osób nie zafoliowano i wysłano w niebyt.....

p. Tomasza faktycznie byłoby szkoda - duża wiedza, osłuchanie, poziom dyskusji i kultury osobistej... wielu "Vipów-sripów" mogłoby się uczyć...

Józek ma rację jak chodzi o realizację płyt Metalliki. Tam jest jeden wielki jazgot, niskiego basu tam nie uświadczysz. Dominuje przesterowana wyższa średnica. Realizator dźwięku powinien dostać dożywotniego bana;-)

Z czarną Metallica zaliczyłem największy "opad szczęki" jeżeli chodzi o róznice w jakości płyty CD. W tym samym czasie kupiłem w Polsce wydanie Vertigo oraz kolega przywiózł mi w Niemczech wydanie amerykańskie. To były dwie różne płyty, jakość realizacji tego Vertigo przy amerykańskiej wywoływała ból zębów, dokładnie tak jak piszesz - sama średnica, wszystko na jednym planie, zero basu. Amerykańskie wydanie - dynamika, drive i bas taki, że woofery w ówczesnych Dynaudio ledwo dawały rade :)

Jeżeli czarny album Metallica gra słabo - nawet najzwyklejsze wydanie, to mogę się tylko domyślać dlaczego?. Według mnie to jedna z najlepiej zrealizowanaych płyt w historii muzyki rockowej, a na pewno jedna z tych na którą przeznaczono najwięcej pieniędzy. Co do ostatnich, przynajmniej trzech albumów to jest to realizatorska miazga.

Jak sie powinno realizowac tego typu muzyke mozna posluchac na Star One - Victims of the Modern Age.. Pytanie tylko czy tor uciagnie zakres dynamiki tej plyty

A wracajac do MBLa - jakie glosnikowe wg Was dobrze sprawdza sie miedzy Zollerami Solution a koncowkami MBL-a ?

Generalnie u mnie na razie sprawdzaja sie Anticables, niemniej pytanie z czym moze byc lepiej ?

• 9 miesięcy później...

Trochę z ciekawości, a trochę z potrzeby nowszego, jeszcze doskonalszego modelu serii 101, wystawiłem swoje Mbl101D na sprzedaż.

Szybko trafił się klient. Skubany, nie chciał odpuścić:) , co skrzętnie wykorzystałem i praktycznie bez straty po dwóch latach sprzedałem swoje Mbl 101D.

Teraz czekam na dobrą ofertę nabycia modelu wyższego z serii 101.

Jako, ze nie należę do tych co z nudów dłubią w nosie i czekają na cud, postanowiłem w miejsce cebul coś wstawić.

Na ubiegłorocznym AS jednym z produktów, które zwróciły moją uwagę były Trenner&Field model Isis.

...

Nadarzyła się okazja na zapoznanie się z ofertą T&F.

Niestety, teraz nie dane mi posłuchać Isis.

W dyspozycji były tylko najmniejsze z oferty - model ART.

Wiem, ze za małe do 30m2, wiem, ze to inny sposób prezentacji i trochę inny świat, ale myślę sobie, przecież to zabawa, a nie walka być, albo nie być.

Co tam.., wziąłem.

Jaki komfort Panowie:) ART T&F, to malutkie monitory, które bierze się pod pachę. Nie to co Mbl 101 do których potrzeba dźwigu:) i "only in the vertical transportation".

Byłem ciekawy jak zagrają te urocze pchełki, a ponadto, ciekawy byłem synergii z elektroniką MBL.

Po blisko 30-tu h od wpięcia w system najmniejszych z oferty monitorów, mam już pewien obraz i wnioski.

Trenner & Field Imho, to monitory dla melomana, zdecydowanie melomana nie audiofila szukającego ekstremalnych przygód.

Tutaj akcent położono na przyjemność słuchania i to wielogodzinną przyjemność.

Daruję sobie szczegółowe opisy, ponieważ ich jest w prasie wystarczająco dużo.

Z grubsza z wieloma z nich się zgodzę, choć na moje, mają nieznacznie wycofaną górę.

Akcent położony na średnicę i na moje właśnie tutaj rozgrywa się cały spektakl.

ART są bajkowe, urocze, wciągają...

To słodka, potrafiąca przykuć do fotela prezentacja.

Jednym słowem Bajka, przez duże B.

Jak to w bajkach, osoby i scenariusze fikcyjne.

Tak też jest przy ARTach.

To urocza prezentacja, ale imho, zbyt bajkowa, zbyt czarująca.

W sumie, nie moja bajka, nie moja estetyka, bo jest zbyt kolorowa, zbyt upiększona.

Rozumiem, ze to wielu z nas może się podobać.

Ja jednak poruszam się.., bardziej przyziemnie.

Obiektywnie, to bardzo udany model dla melomanów dysponujących niewielkimi pokojami.

ARTy są pięknie wykonane i sympatycy takiej, nieco bajkowej prezentacji winni się nimi koniecznie zainteresować(!)

Są dostępne w Gdańskim Premium Sound.

Uwaga! Terminale przyjmują tylko widły.

---------------------------------------

Jak wypadły z elektroniką MBLa?

Początkowo, gdy nie były jeszcze podłączone, miałem pewne obawy, bo wielu sądzi, ze MBL gra tylko z MBL. To mit.

Wpięcie ARTów pokazało, ze to nieprawda i po 30-tu h rozgrzewki, widać było rodzącą się sympatię pomiędzy T&F a MBL.

Pierwsze h poprawne, ale bez cudów. Teraz, po 30 h, wydaje się jakby były dla siebie stworzone.

ARTy to małe, ale prądożerne partnerki. Tutaj Mbl 9011 ochoczo i klasą się nimi zaopiekował.

Nieco zdziwiony, a ściślej zaskoczony synergią T&F i MBL.

Nie słuchałem ART-ów w tak doborowym towarzystwie i tak dobrym pomieszczeniu, ale potwierdzam że to muzykalne i bardzo przyjemne granie.

Piano - rozważasz inne kolumny niż MBL jeśli nie doczekasz się słusznej oferty na rynku wtórnym ?

Nie. Według mojej mojszości od 101E nie ma odwrotu:)

Prezentacja sceny, rozdzielczość, uniwersalność, naturalność, skala dźwięku i prezentacji... tutaj imho, nie mają wielu konkurentów.

Choć nie powiem, biorąc pod uwagę wielkość pokoju, ustawienie i synergię z ARTami, to Isis chętnie bym posłuchał:) Słuchałem ich na AS 2015. Wiem, że można je lepiej ustawić...

Isis, to mocny zawodnik. W pewnych aspektach moze być ciekawą konkurencją do Mbl 101. Dobrze byłoby wziąć dolną średnicę z Isis i połączyć to ze 101, ale tak się nie da.

Trzeba wybrać, to, albo to. Ja za w/w wybieram 101 bez mrugnięcia :)

W pewnych aspektach moze być ciekawą konkurencją do Mbl 101.

Decydującym czynnikiem moim zdaniem jest rodzaj słuchanej muzyki :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Nie znam MBL - to jeszcze nie mój próg.. Słyszałem już trochę ( z naciskiem na trochę ) i zastanawiam się, przy całej oryginalności koncepcji 'cebulek', na ile są uniwersalne ( pomijając skrajności oczywiście ).

Nie znam MBL - to jeszcze nie mój próg.. Słyszałem już trochę ( z naciskiem na trochę ) i zastanawiam się, przy całej oryginalności koncepcji 'cebulek', na ile są uniwersalne ( pomijając skrajności oczywiście ).

Są bardzo uniwersalne,ale na przykład Trennery instrumenty dęte drewniane grają obłędnie.

Mniejsze składy akustyczne są nie do pobicia.

Ale większa klasyka to dla mnie MBL :)

Trennery instrumenty dęte drewniane grają obłędnie

Kwestia powietrza, scena, tła, barwy, naturalności, neutralności ?

Masz na myśli większe spiętrzenie instrumentów czy 'klasykę' :-) ?

Czego Ci brakowało dotychczas skoro zdecydowałeś się na zmianę ?

Pogoń za padliną czy subiektywne? - obiektywne ? braki ?

Obiektywnie niczego, subiektywnie model Mk I czy Mk II jest jeszcze doskonalszy, jeszcze bardziej dopracowany. Skala różnic pomiędzy modelami D, a E chyba nie warta ostatnich $ i głodu domowników, ale dołożenia paru tyś euro już imho, tak.

Często to powtarzam, bo MBL, MBLowi nie równy. Do rzeczy;

Imho, wszystko poniżej serii 101D tylko udaje MBLa. Tutaj główną role odgrywa duża cebula. W niższych modelach nie jest aplikowana i to nie jest prawdziwy MBL, a tylko coś podobnego, ale tez dalekiego od modelu 101 D czy E.

hm...m długi temat. Trochę się zgodzę, ale nie zupełnie:) Bo prócz samych kolumn mamy elektronikę, właściwości pokoju, swoją wrażliwość i wiele innych.

Po 2 latach użytkowania modelu 101D mogę bez cienia wątpliwości napisać, że z elektroniką serii Reference odtworzą b. dobrze każdy repertuar - im gęściej, tym lepiej. Nic nie robią sobie z wielkich orkiestrowych składów, metalu ( ale tu - metal muszą być absolutnie 2 końcówki) bo z jedną jest bardzo dobrze, ale nie perfekcyjnie. W Klasyce mają rozdzielczość wpisaną w przetworniki. Wyssane z mlekiem matki:) Słuchałem wielu uznanych konstrukcji, ale imho, nic nie oddaje tak rozdzielczości jak 101. Warunek, elektronika serii Ref.

eech, długi temat :)

Kwestia powietrza, scena, tła, barwy, naturalności, neutralności ?

Masz na myśli większe spiętrzenie instrumentów czy 'klasykę' :-) ?

Barwa :)

Duże składy,a nie kameralistyka,opera :)

Dziękuję za względnie wyczerpujące odpowiedzi.

Patrząc technicznie 'cebulki' są w pewnym sensie spełnieniem w kwestii promieniowania 'dookólnego', ale stawia to wysoki próg wobec elektroniki - o czym pisze Piano z własnego doświadczenia. Ciekawe jak wielu uzależnionych pozbywa się większych 101 aby gonić dalej....

Są bardzo uniwersalne,ale na przykład Trennery instrumenty dęte drewniane grają obłędnie.

Mniejsze składy akustyczne są nie do pobicia.

Z mniejszymi składami byś się zdziwił, Stefek. Uwielbiam je. ..

Tutaj już się ścigamy w obrębie subiektywnych odczuć, wrażliwości.

Isis w tym aspekcie pokażą się równie dobrze, może z niewielką przewagą, ale wiem na 120%, że z kolei prezentacja sceny, muzyków, przestrzeń - MBL 101E nie do pobicia:)

Dziękuję za względnie wyczerpujące odpowiedzi.

Patrząc technicznie 'cebulki' są w pewnym sensie spełnieniem w kwestii promieniowania 'dookólnego', ale stawia to wysoki próg wobec elektroniki - o czym pisze Piano z własnego doświadczenia. Ciekawe jak wielu uzależnionych pozbywa się większych 101 aby gonić dalej....

Proszę tylko pamietać o tym o czym pisałem wyzej.- prawdziwy MBL zaczyna się od modelu 101D.

Przyczyny pozbywania są różne.

Na początku drogi z MBL jeden z dystrybutorów powiedział, ze jak wdepniesz w duże cebule, to nic innego ci się nie będzie podobało na tyle, abyś miał zmienić. Nie wierzyłem:)

Spójrz ile jest ofert sprzedaży s/h w EU - żadna! To co jest już nieaktualna, a reszta, to krętacze.

Co by nie było, uwazam, że model 101E, to nie absolutne mistrzostwo świata, ale z pewnością bardzo mocnym zawodnikiem jest.

Można gonić dalej np. z Extrime, ale do tego potrzebny jest $$$$$$$$$$$$$$$$$$$ duży pokój, 4 x 9011 i wielu innych...

Spójrz ile jest ofert sprzedaży s/h w EU - żadna!

Do tego zmierzam właśnie.. Jak chcesz kupić ( w rozsądnym czasie - czyli nie oczekując prawie rok ) swój cel..? Co zrobisz jak nic się nie pojawi ? Domyślam się, że jest to 'biały kruk' i to wzmaga moją ciekawość..

Po prawdzie, nie godzien podważać mi zdanie Stefka. Ma rację, że;

Barwa :)

może być lepsza po stronie np. Isis w obrębie instrumentów drewnianych. Z drugiej, co znaczy "lepszej"(!?) to tez jest dyskusyjne.

Isis grał z Reimyo, a tu mamy już zupełnie inna elektronikę, która rzutuje na system, a przecież ocenia się system jako całość.

Z jeszcze innej, niewielka przewaga ISIS będzie zredukowana o wyższość MBLa w kreowaniu źródeł, rozdzielczości, namacalności.., także ciężko o jednoznaczny wynik. Tutaj już znaczenie mają osobiste preferencje i elektronika.

Co by nie było, Isis , to b. mocny zawodnik(!)

Jednak prócz małych składów, mamy np. "Vigil" Corei i tu ciekawy jestem ISISa? 101 radzi sobie z materiałem bez najmniejszej zadyszki:)

Maćku siedzisz w tym MBL-u po uszy, na ile ten 9011 jest nowatorską konstrukcją w stosunku do niższych modeli a ile w tym dokładania kolejnych cylindrów do już 12 cylindrowego luksusowego auta?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.