Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa hi-end kina domowego odtarzającego 3d

Daniel Gulinski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,zwracam sie z uprzejmą prośbą o pomoc w doborze sprzętu.Oczywiście w planach sa zakupy z allegro, tablicy i ebay.de

Chce za ok 10000 tys zł,moze troszke więcej złożyć jak najlepszy sprzęt do golądania filmów na bluray 3d,telewizor to najwyższy model sony 55 cali z zeszlego roku. Niestety do telewizora mam ok 2 metry.

Kino oczywiście 5.1

Myslałem nad zakupem jakiegos denona z tego roku lub onkyo.Zdaje się na was uzytkowników.

Co do głosników moga być każde z innej parafi byleby współgrały w całość, i tak bedę wszystko malował w czerń fortepianową albo w białą perłe.

Od biedy chętnie moge zakupić coś do samodzielnego montażu bo z bratem kilka kolumn juz zbudowałem.

Licze na wasza kreatywność bo nasze allegro jest bogate w ciekawe głosniki i inne sprzęty.

Chce za ok 10000 tys zł

Nie wiem czy dobrze przeczytałem, chodzi o 10 tysiecy złotych tak? Czy 10 tysięcy tysięcy złotych?:) ( nie wiem jaka to liczba teraz ale raczej duża :):):)) Bo jak ta pierwsza opcja to Hajendu nie będzie, a nawet nie średnia budżetówka.

He,he,he - haj endowe powiadasz .... Trochę już koledzy dali Ci do zrozumienia, że nie za te pieniądze ! ! !

A ja się targnę na to zadanie i zbuduję Ci "zestaw" za te 10 000 pln. i lepszy od tego co ma 95% forumowiczów.

Dane historyczne, bo nie chce mi się szukać. :)

Serce systemu - Ampli DENON AVC-A1XVA (był na Allegro za 4500 )

10 końcówek mocy do pracy jako 5.1 bi-amp. HDMI

Zestaw głośnikowy 5.1 - 5 000 za używkę bi-amp to żaden kłopot aby nabyć.

Player BD - najtańszy z możliwością dekodowania HD-AUDIO do LPCM = 500 pln.

Jak widzicie NIEDOWIARKI, to przy odrobinie pomysłowości można coś fajnego złożyć za 10 000 pln.

Player oczywiście z dwoma wyjściami HDMI . :)

He,he,he - haj endowe powiadasz .... Trochę już koledzy dali Ci do zrozumienia, że nie za te pieniądze ! ! !

A ja się targnę na to zadanie i zbuduję Ci "zestaw" za te 10 000 pln. i lepszy od tego co ma 95% forumowiczów.

Dane historyczne, bo nie chce mi się szukać. :)

Serce systemu - Ampli DENON AVC-A1XVA (był na Allegro za 4500 )

10 końcówek mocy do pracy jako 5.1 bi-amp. HDMI

Zestaw głośnikowy 5.1 - 5 000 za używkę bi-amp to żaden kłopot aby nabyć.

Player BD - najtańszy z możliwością dekodowania HD-AUDIO do LPCM = 500 pln.

Jak widzicie NIEDOWIARKI, to przy odrobinie pomysłowości można coś fajnego złożyć za 10 000 pln.

Player oczywiście z dwoma wyjściami HDMI . :)

Danielu drogi,

Temat założyłeś: hi-end kina domowego,

Potem coś o głośnikach każdy z innej parafii, bo będą pomalowane na jeden kolor.....

Potem coś ze zbudowałeś już jakieś kolumny.... /zbudowałeś czy pomalowałeś? /

K....wa nigdy nie dowiem się co to hi-end :)

Nie jestem typem ludzi co idzie do sklepu i wyda 100000 tys zl na nowiutki sprzet i jest zadowolony, jesli kogos boli slowo hi-end i suma 10000 tys zl to sorry, prosze o pomoc w zlozeniu zestawu do pokoju ktory ma szerokosc 2.9 na niecale 6m jak najlepszego jakosciowo za ok 10000 tys zl.co w tym dziwnego ze chce glosniki z roznej parafii? Przeciez centarlny i sub nie musi byc identyczny.

Lekka mała subtelna uwaga ode mnie, dobrze byłoby jakby centralny i front były z tej samej linii kolumn.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Nie jestem typem ludzi co idzie do sklepu i wyda 100000 tys zl na nowiutki sprzet i jest zadowolony, jesli kogos boli slowo hi-end i suma 10000 tys zl to sorry, prosze o pomoc w zlozeniu zestawu do pokoju ktory ma szerokosc 2.9 na niecale 6m jak najlepszego jakosciowo za ok 10000 tys zl.co w tym dziwnego ze chce glosniki z roznej parafii? Przeciez centarlny i sub nie musi byc identyczny.

Kolego kup to co Tobie odpowiada i na co Cie stac , tak naprawde to tylko zle uzyles slow Hi end a reszta to zrobisz to co uwazasz za sluszne- Tobie ma to odpowiadac.. tylko na pewno to co wymieniles to nie bedzie Hi-end. Ale jak sprawi to radosc Tobie i Twojej rodzinie to bardzo dobrze. Pozdrawiam.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Nie jestem specem ale sadze ze marnie to bedzie gralo, nie bedzie za mala odleglosc kolumn frontowych od surroundow?

Mam malo ustawny pokoj, ustawilem kiedys kino na szerokosci pokoju czyli 3.2 metra, dzwiek z kolumn frontowych zlewal sie z surroundami i szybciutko wrocilem do poprzedniego ustawienia.A moze lepiej zainwestowac w jakis wypasiony system 2.1? Sadze ze lepszy efekt usyskasz kupujac kolumny podstawkowe badz wolnostojace oraz porzedny sub.

Pozdrawiam.

To podejdzmy do tematu tak,zróbmy liste amplitunerów które bedą najlepsze do kina domowego i odtwarzania bluray 3d i samych odtwarzaczy i głosników

1. Amplituner :Propozycja kolegi BoDeX to denon-avc-a1xva, co moze z jakimiś onkyo czy innymi modelami denona AVR3310 lub 4310 lub 4810? w ostateczności 4520 z niemiec mozna znaleść nowy z 3313UD za niecałe 1950 euro?a takie coś CAMBRIDGE AUDIO AZUR 650R??

2. Odtwarzacz Bluray 3d jaki? denon 3313UD czy sa tańsze opcje? denon 2012UD?

3. głosniki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze któryś z tych zestawów warto zakupic i zrobić lekki tuning, np zwrotnice przerobić lub jeden z głosników wymienić.

4: kable prosze o podpowiedz co warto zakupić sensownego w rozsądnej cenie.

Nie jestem specem ale sadze ze marnie to bedzie gralo, nie bedzie za mala odleglosc kolumn frontowych od surroundow? Mam malo ustawny pokoj, ustawilem kiedys kino na szerokosci pokoju czyli 3.2 metra, dzwiek z kolumn frontowych zlewal sie z surroundami i szybciutko wrocilem do poprzedniego ustawienia.A moze lepiej zainwestowac w jakis wypasiony system 2.1? Sadze ze lepszy efekt usyskasz kupujac kolumny podstawkowe badz wolnostojace oraz porzedny sub. Pozdrawiam.

póki co kino domowe sony i odkąd zfrobiłem remont w pokoju i telewizor i głosniki sa blizej mnie przestało grac to:( Jeśli uważacie ze system 2,1 bedzie ok czekam na propozycje,zawsze mozna pozniej dokupic central i tyły

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ae na allegro jest troche, jakis konkretny model?

Zacznijmy od tego czy do tak malego pokoju gdzie do telewizora mam ok 2.9m sa mi potrzebne 3 drozne stojace kolumny czy moze jakies kozackie monitory? Nie ukrywam ze sam moge zbudowac jakies monitory bez problemu.Dostep do mdfu i ciecia jego itd mam bez problemu.a kupno jakis scanspekow czy vify czy innych nie jest problemem.Troche na to nie mam czasu wolalbym moze kupic jakies monitory troszke gorsze i poddac je tuningowi.

Ae na allegro jest troche, jakis konkretny model?

Im wyższy model tym lepiej .

Tu możesz zamówić projekt . Dziś byłem na odsłuchu kolumn dwudrożnych podłogowych według projektu tego gościa na tej stronie ( projekt prototyp ) :

Ukryta Zawartość

post-35801-0-21502000-1387753063_thumb.jpg

W trakcie montażu .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co wy na takie polączenie:

Usher CP-6371 x2

central Bowers & Wilkins CM Centre 2 lub Usher S-525

tylne jeszcze nie wybrałem

Amplituner Denon AVR-4311

Nie jestem typem ludzi co idzie do sklepu i wyda 100000 tys zl na nowiutki sprzet i jest zadowolony, jeśli kogos boli slowo hi-end i suma 10000 tys zl to sorry, prosze o pomoc w zlozeniu zestawu do pokoju ktory ma szerokosc 2.9 na niecale 6m jak najlepszego jakościowo za ok 10000 tys zl.co w tym dziwnego ze chce glośniki z rożnej parafii? Przeciez centarlny i sub nie musi byc identyczny.

Daniel źle to zrozumiałeś, napisałeś że budujesz kolumny dlatego byłem zdziwiony o taki pogląd. Nie wiem co to hi-end ale czasem działa wyobraźnia:) i ona podpowiada że to wzorcowy system , jakkolwiek to rozumieć , a wzorcowym nie jest na pewno składanie kina z różnych głośników. Mając 10 tyś wybitnie bym poszedł w używki, bez dwóch zdań.

A co do centrala "oderwanego " od frontów to się nie zgodzę , mylisz się i to niestety w zakresie jednego z najważniejszym elementów zestawu , on powiniem zgrywać się z frontami. Najlepiej aby całość była z kompletu , o ile może to nie jest w filmie aż tak zauważalne to w niektórych koncertach wybitnie.

a co wy na takie polączenie:

Usher CP-6371 x2

central Bowers & Wilkins CM Centre 2 lub Usher S-525

tylne jeszcze nie wybrałem

Amplituner Denon AVR-4311

Ampli w porządku, ostatnia seria przed drastyczną terapią odchudzającą u Denona, po której to wielki jak szafa flagowiec AVR4520 waży jakieś 15 kg.

Głośniki - może ten centralny Ushera, ale do tego fronty i surroundy też z tej serii, czyli bardzo przyzwoite Ushery S-520? Musiałbyś dołożyć do tego jakiś przyzwoity sub i dość wysoko ustawić odcięcie, np. przy 80Hz.

W niewielkim metrażu taki system ma prawo ładnie zagrać.

A tutaj porównanie wielkości trafa zasilającego w 4311 (teoretycznie niższa seria z poprzedniej linii) oraz w nowszym "flagowcu" 4520:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17029-0-06377500-1387784121_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zacny klocek ale ale co z formatami HD? No chyba że użyjemy dekoderów plaera ale chyba nie tędy droga...

ale model XVA nie XV ma juz HD z tego co czytałem.

Oczywiście, że użyjemy dekoderów playera - ta bardzo dobra droga ! :)

Np. Oppo 103 za 2999.- a z niego analogowo sygnal do np.Denona AVC-A1SE ktory mozna kupic w granicach 2000.-. Zostaje 5000.- na kolumny i subwoofer, w uzywkach to juz jest w czym wybierac. Albo wyzej wspomniany Onkyo 906, cambridge audio 650r2, Marantz 8002 i dziesiatki innych amplitunerow z dekoderami HD wgranicach 3k..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zle czytałeś?

Oczywiście, że użyjemy dekoderów playera - ta bardzo dobra droga ! :)

now wiesz nie był bym taki pewny - zależy jaka konfiguracja systemu, dla kogo - ja np. nie używam odtwarzacza BD ani dvd jedyny odtwarzacz (tradycyjny) to mam do sacd - reszte załatwia player sieciowy - i co wtedy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny front i central koniecznie ta sama seria,nie ma innej opcji,Amplituner Denon 4311 co sugerujesz się tym że to był w 2011 roku prawie najwyższy model,nic specjalnego zresztą czy to Marantz 7005,czy 6007 czy denon 4311,3311,albo Onkyo 808,czy Yamaha 3900 to gra tylko przyzwoicie ,bardzo podobnie,nie tędy droga chcesz wydac 10 tyś co kwota taka w sam raz na używki i to tylko dzielone Procesor i Końcówka,do tego też używany player i może nowe kolumny ,nie lipne MA,Kef lecz nowe Polskie ,jest ich sporo i za 5,6 tyś można kupić porządne paczki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

now wiesz nie był bym taki pewny - zależy jaka konfiguracja systemu, dla kogo - ja np. nie używam odtwarzacza

BD ani dvd jedyny odtwarzacz (tradycyjny) to mam do sacd - reszte załatwia player sieciowy - i co wtedy?

Jak to co ? Dekodujesz na pokładzie i wysyłasz do ampa - nie ma w tym nic złego, to tylko dekodujący

algorytm, który można policzyć nawet kalkulatorem, wynik musi być taki sam dla każdego urządzenia.

Ukryta Zawartość

zle czytałeś?

now wiesz nie był bym taki pewny - zależy jaka konfiguracja systemu, dla kogo - ja np. nie używam odtwarzacza BD ani dvd jedyny odtwarzacz (tradycyjny) to mam do sacd - reszte załatwia player sieciowy - i co wtedy?

Moj brat ma takiego onko 906 jesli sie nie myle i zmienił go bo nieobsługiwał 3d.

OPPO 103 już licytuje bo dużo pochlebnych opinii na temat tych odtwarzaczy.

a moze YAMHA DSP-Z9 ale to już prehistoria bez hdmi:(

Potrzebuje kupic już coś takiego by nie być ograniczonym w oglądaniu wszystkich nowych filmów 3D.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.