Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo dobry zewnętrzny dac do 500zł

mkondrat28

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Dręczy mnie ten temat już od dłuższego czasu. Jest tak ponieważ myślę poważnie nad zakupem dobrego zewnętrznego daca. Jestem ograniczony tylko do komputera, w którym siedzi Asus Xonar D2. Tak jak pisałem poszukuje czegoś zewnętrznego równie dobrego jak ten xonar, a nawet coś lepszego. Tak do 400-500zł. Proszę o poważne propozycje.

Oczywiście naczytałem się wiele tematów. Ale wciąż nie wiem co będzie najodpowiedniejsze lepsze od tego xonara. Coś blisko dźwięku z xonar essence stx. Na allegro jest beresford TC-7220. Czy będzie to dobry dac?

Poszukaj Zero Dac na ebay powinienes sie zmieścić w 500zł jak cło nie nałożą.Dogadaj się zeby wpisał mniejszą wartość.

Na 100% nic lepszego nie kupisz w tej cenie.Ma wewnętrzny zasilacz nie jakąś tam zabawkę za 5zł.Porządny przetwornik

i porządne opampy.Beresford to zabawka przy nim i do tego droższy.

Uzywany Musical Fidelity V-DAC II

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A coś co mogę na allegro kupić? Widzę, że kiepsko. Może ktoś tutaj na forum ma coś do sprzedania. A co powiecie na wykorzystanie sony dtc jako daca?

A coś co mogę na allegro kupić? Widzę, że kiepsko. Może ktoś tutaj na forum ma coś do sprzedania. A co powiecie na wykorzystanie sony dtc jako daca?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matrix chyba najciekawszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Podłączam się do tematu.Takiego DAC'a również i ja szukam.

Problem w tym, że już mam CD z DAC'em (Harman Kardon HD 970), i nie chcę "wymienić siekierki na kijek". Dźwięk z Harmana generalnie mi odpowiada, ale... potrzebuję większej sceny, lepszego różnicowania i detali w zakresie górnych częstotliwości i może różnicowania w zakresie dolnych. średnicę na moim zestawie uznaję za poprawną. Zastanawiałem się nad Nostromo Wolf, Czegoś z Audio-GD, Beresford TC-7520 (lub inny lepszy), i... nie wiem czego tam jeszcze. Mógłbym przeznaczyć ciut więcej niż 500zł, ale chciałbym, żeby była wyraźna poprawa w dźwięku - ma być lepszy niż HD 970.

Poradzicie coś?

Za 500 zł to nie będzie nawet równego Harmanowi. Miałem to samo z 980. Dopiero rDac jest lepszy. Chyba że 970 jest słabszy-niewiem.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

W zakładce DIY:

Ukryta Zawartość

ktoś sprzedaje moim zdaniem bardzo dobrego DAC-a, niestety jest nieco droższy niż 500.

Może spróbuj się z oferentem dogadać na testy? Może przypasuje.

Ja osobiście mam takiego na PCM1794 ale ze stopniem lampowym i jest rewelacja..

Ukryta Zawartość

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jakby ktoś reflektował to polecam HRT Microstreamer.

http://www.whathifi.com/review/hrt-microstreamer

Po południu wrzucę do działu ogłoszeniowego, jak znajdę tylko chwilę czasu.

Za 5 stówek, to baaardzo ciężko będzie znaleźć coś równie dobrego. Sam konwerter asynchroniczny w nim jest tyle wart.

Sprzedaję bo zdłubałem "dorosłego" Sabre od Twisted Pear i ten zasadniczo będzie mi zbędny.

Za 500 zł to nie będzie nawet równego Harmanowi. Miałem to samo z 980. Dopiero rDac jest lepszy. Chyba że 970 jest słabszy-niewiem.

No właśnie nie wiem, który jest lepszy, ale podejrzewam, że ze względu na same przetworniki "grają" odmiennie. W HD 970 najbardziej chyba brakuje mi "przestrzeni" w górnym zakresie, w HD 980 pewnie znalazłbym coś innego ;-)

Te 500 zł za DAC to też za używany może być (ryzyko raczej mniejsze niż w przypadku CD, bo w końcu mechaniki praktycznie brak).

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

No więc na początek trzeba by zdefiniować co to znaczy "bardzo dobry". Bo to pojęcie względne, także względem ceny. A lepsze zawsze będzie wrogiem dobrego.

A co dla jednego jest już bardzo dobre, dla innego będzie nadal absolutnie nie do zaakceptowania. Ale zakładam, że jeśli ktoś szuka sprzętu z przedziału 500zł, to ma wymagania w granicach rozsądku i nie oczekuje brzmienia z poziomu DCSa.

Ale na szczęście, akurat w DACach, postęp technologiczny pokazuje swój korzystny wpływ. I nawet te tańsze konstrukcje, systematycznie pną się ku górze brzmieniowo. Akurat w przetwornikach czas w miejscu nie stoi. Akurat HD970 stawiany do porównania, czy nawet Xonar D2, z postu pierwotnego, nie są aż tak wybitne, żeby nie dało się równie dobrze albo i lepiej.

HD970 gra poprawnie, ale ogólnie dość technicznie i to słychać. Dźwięk jest nieco uproszczony na skrajach pasma, przez co ogóle wrażenie techniczności. Wspomniany wcześniej Microstreamer ma więcej do zaoferowania w kwestiach jakości brzmienia. Zaznaczam, że to moje prywatne zdanie.

No więc na początek trzeba by zdefiniować co to znaczy "bardzo dobry". Bo to pojęcie względne, także względem ceny. A lepsze zawsze będzie wrogiem dobrego.

A co dla jednego jest już bardzo dobre, dla innego będzie nadal absolutnie nie do zaakceptowania. Ale zakładam, że jeśli ktoś szuka sprzętu z przedziału 500zł, to ma wymagania w granicach rozsądku i nie oczekuje brzmienia z poziomu DCSa.

Ale na szczęście, akurat w DACach, postęp technologiczny pokazuje swój korzystny wpływ. I nawet te tańsze konstrukcje, systematycznie pną się ku górze brzmieniowo. Akurat w przetwornikach czas w miejscu nie stoi. Akurat HD970 stawiany do porównania, czy nawet Xonar D2, z postu pierwotnego, nie są aż tak wybitne, żeby nie dało się równie dobrze albo i lepiej.

HD970 gra poprawnie, ale ogólnie dość technicznie i to słychać. Dźwięk jest nieco uproszczony na skrajach pasma, przez co ogóle wrażenie techniczności. Wspomniany wcześniej Microstreamer ma więcej do zaoferowania w kwestiach jakości brzmienia. Zaznaczam, że to moje prywatne zdanie.

No i właśnie!

Skoro słuchałeś także HD 970, to napisz jakie są różnice pomiędzy proponowanymi przez Ciebie DAC'ami a HD 970 i ... zamknijmy temat. Ktoś, kto słuchał obu porównywanych i ma inne zdanie niech je streści. Nie mają sensu dywagacje jak mogłoby, powinno być i za ile. Po prostu szukajmy punktów odniesienia. Odtwarzacze H/K w ostatnim okresie należą raczej do "osłuchanych" przez wielu użytkowników, zatem porównywanie z nimi ma sens.

Jeżeli znajdziesz chwilę wolnego, to napisz/określ jakie wychwyciłeś różnice (wiadomo, że Twoim zdaniem) ;-)

Ja osobiście będę naprawdę wdzięczny, bo nie wszyscy w tym kraju mieszkają w stolicy czy na Dolnym Śląsku. Poza tymi obszarami jest już większa lub mniejsza pustynia i odwieczne problemy z odsłuchem...

Trzeba cierpliwie poszukać na Eabay, niedawno wyrwałem używany Matrix Mini i za 400zł z przesyłką. Warto też poszukać używanych Dr DAC 3, Audinst mx2 i mx1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.