Skocz do zawartości
IGNORED

multipleks do budowy kolumn

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję w takim razie przylepić do kartki papieru i wtedy mierzyć. Będzie 60 dB różnicy.

No proszę i zamiast odpowiedzi na poziomie dostałem sarkazm.

16mm MDF jest zupełnie czymś innym niż papier, więc daruj sobie taką wstawkę.

Rzucać tekstami o kretynach potrafisz, a jak Ci jasno się pokaże, że dawanie 2 mm maty nie jest kretyństwem to chamska odzywka.

Nie dość że przepraszam jest Ci obce to jeszcze rzucasz sarkazmem.

Więc krótko racji nie masz i kultury też nie zauważyłem.

Pozdrawiam

O tak, "rację" ma ten, co robi kolumny z 16-milimetrowych odpadów po produkcji papieru. Gratulacje.

Bez pozdrowień.

Moje "wynalazki" TL wyglądają następująco:

Wymiary 93x40x29

Tunel zawinięty 2x (2 przegrody w środku). Zrobione z litego dębu 40mm (początek lat 90'tych) taki wtedy miałem. ScanSpeak 18w8535 18"

Długość tunelu zestrojona na około 27Hz z tego co pamiętam. Zwrotnice do tej pory na dykcie, cewki nawinięte na szpulkach po plastrach z apteki (kiedyś tak się to robiło jak się było biednym)

Zwrotnice 2 rzędu.

Pasują mi i nie mam zamiaru nic gonić :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O tak, "rację" ma ten, co robi kolumny z 16-milimetrowych odpadów po produkcji papieru. Gratulacje.Bez pozdrowień.

Nie wiem kto robi z MDFu 16 ja akurat nie. Coś cię boli ten bitum i mdf. Jasno zostało ci udowodnione że to działa. Ewidentnie brakuje Ci argumentów. Obrażasz ludzi, nie masz racji i odpowiadasz w chamowaty sposób. Więc faktycznie nie ma co liczyć na przepraszam z twojej strony. Życzę owocnej sprzedaży swoich kolumienek na AS, które zapewne nie są z mdfu. :)

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

A moim nie. TL, będąc monopolem, wzbudza mody pokoju tak samo jak BR. Dipol > TL

TL nie jest monopolem, to Plane Source Propagator. Oczywiscie w pewnym zakresie.

A co do materialow to tutaj sa ciekawe pomiary podstawowych materialow plus matbitumicznych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strona 157 i 158

Ukryta Zawartość

Ach się nagadaliście...

Z mojej wiedzy są dwie szkoły produkcji obudów głośnikowych - nie mówimy o produkcji masówki.

Pierwsza to obudowa jak najbardziej sztywna, w niektórych przypadkach ekstremalnie i tutaj najczęściej wybiera się MDF ze względu na swoje właściwości przede wszystkim fizyczne. Wysoka gęstość i łatwość obróbki ma oczywiście zasadnicze znaczenie. Nikt w takim układzie nie bierze pod uwagę jego właściwości mechanicznych. Jeżeli do tego typu obudowy użyjemy sklejki to sprawa się mocno komplikuje, czego znakomitym przykładem są obudowy typu matrix B&W. Generalnie konstruktorzy szukają materiałów o jak największej gęstości i sztywności, wszelkiej maści polimery, kamień czy aluminium.

Druga szkoła traktuje obudowę jak instrument (np. Harbeth) gdzie bierze się pod uwagę właśnie rezonans obudowy. W tym właśnie przypadku właściwości mechaniczne mają istotne znaczenie.

Wracając do tematu płyt, jeżeli sklejka jest najlepszym materiałem do budowy kolumn to ze względu np. na tłumienność wewnętrzną, ale już żeby osiągnąć pożądaną sztywność idziemy w grubość. Z reszta nie przypominam sobie żadnej topowej kolumny ze sklejki, chyba tylko seria Vento niemieckiego Cantona i wspomniane już Harbethy.

Wbrew pozorom MDF stosuje się w masowej produkcji nie tylko ze względu na łatwość obróbki tylko dlatego że jest to materiał powtarzalny.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

Z reszta nie przypominam sobie żadnej topowej kolumny ze sklejki, chyba tylko seria Vento niemieckiego Cantona i wspomniane już Harbethy.

Chyba nie jest to prawda. Od razu przypomniały mi się Magico z głośnikami z nanorurek węglowych.

Panowie,co niektórzy nie rozumieją,że przy porównaniu ze sobą różnych materiałów,należy zestawić dwie jednakowe próbki(wszystkie wymiary jednakowe).Oczywiście Father_PiO ma tutaj rację.

Pewne jest też to,że Father_PiO jest minimalistą i zdecydowanym teoretykiem(buduje tak aby z punktu widzenia potwierdzonej badaniami nauki nie komplikować i nie dodawać czegoś co jest zbędne dla osiągnięcia zamierzonego celu,lub budować za pomocą czegoś co przynosi mierne efekty).

Od dawna zastanawiam się nad kanapką,w celu zbudowania kolumn.Do tej pory było to jednak nie konieczne,nie potrzebowałem kanapkowej konstrukcji dla subwofera,ponieważ pracować miał on poniżej 105hz.Dodam tylko,że konstrukcja tego subwofera jest bardzo solidnie wzmacniana poprzeczkami,krzyżem,oraz grubość ścianek wynosi 30mm.Dodatkowo całość spina w osi głośnik niskotonowy,łącząc krzyż i podstawę obudowy.

Chyba nie jest to prawda. Od razu przypomniały mi się Magico z głośnikami z nanorurek węglowych.

Fakt, V3 ale front aluminiowy, a w środku wyglądają podobnie jak matrix B&W, i oczywiście :) nie są topowymi Magico.

Nie myśl - słuchaj.

Panowie,co niektórzy nie rozumieją,że przy porównaniu ze sobą różnych materiałów,należy zestawić dwie jednakowe próbki(wszystkie wymiary jednakowe).Oczywiście Father_PiO ma tutaj rację.

Nikt tego nie kwestionuje, ale twierdzi że mata bitumiczna nic nie wnosi. Kiedy mu się pokaże czarno na białym że wnosi, to w dziecinny sposób obśmiewa mdf. Co gorsza robi to w bardzo prostacki sposób.

Sam mam obudowy zrobione w formie kanpkowej. MDF 12mm, sklejka 12mm, bitum 2mm i klejony gruby filc poroso 15mm. Wewnątrz pionowe wzmocnienie plus wielkie skosy dla każdej komory. Ale daleko mi do nazywania kogoś kretynem kto ma zrobione kolumny z 16mm mdf'u.

Wiem,czytałem i rozumiem sprawę.

Rozumiem też jego podejście.On stara się robić kanapkę,a inni coś dokleić do ścianki aby poprwić trochę...

Cóż,proponuję brać to co cenne z forum i już.

Jak brzmi średnica z obudowy kanapkowej,jest neutralna i czysta?

Jak brzmi średnica z obudowy kanapkowej,jest neutralna i czysta?

Komora średnio tonowego głośnika nie ma ani jednej równoległej powierzchni. Góra i dolna ścianka wewnątrz kolumny łączą się na jej tyłach (razem tworzy to taki dziwny trójkąt wraz z pochylonym frontem kolumny), stosunkowo mała powierzchnia ścian bocznych itd. Pukasz i masz wrażenie że pukasz prawie w kamień.

Generalnie mam wrażenie, że tony średnie są bardzo neutralne, mikro dynamika itp tematy tutaj wychodzą na plus. Lubię muzykę z bliskiego wschodu, czy typowych multiinstrumentalistów. Oni grają "poza" zapisem nutowym że tak to ujmę. Gdzie oni mają jeszcze całą furę muzyki między półtonami. Kiedyś na 2 programie radia była ciekawa rozmowa na ten temat.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nikt tego nie kwestionuje, ale twierdzi że mata bitumiczna nic nie wnosi.

Kolego, napisałem to raz, ale specjalnie dla ciebie napiszę jeszcze raz, bo jestem cierpliwy, a widzę, że kontaktujesz słabo: jak analizujesz zachowanie śmiecia, to nie dziw się, że dodanie do niego czegokolwiek daje poprawę. Zrobiłem w życiu mało obudów, natomiast zleciłem zrobienie bardzo wielu, w dodatku osobiście te moje mierzyłem. Niech do ciebie dotrze, że dodawanie do moich, prawidłowo wykonanych i solidnych obudów 2-mm mat bitumicznych nie daje nic, dlatego że znam zasady konstruowania i doboru materiałów. Twoja mata to mniej więcej ten level, co silikonowe cycki: kiepski ersatz.

Widzę też, że strasznie zazdrościsz mi, że zgłaszają się do mnie osoby i proszą, żebym zbudował dla nich kolumny. Wiesz dobrze, że nie sprzedaję na forum "kolumienek", nie ogłaszam nic ani nie reklamuję, ale zazdrość tak ci dupę ściska, że postanowiłeś poszczekać. Myślisz, że mnie obrazisz? Śmieję się z ciebie i twojej zazdrości. Dorośnij.

Proszę, to dla ciebie:

/...............usuniety obrazek ......./

TL nie jest monopolem, to Plane Source Propagator. Oczywiscie w pewnym zakresie.

Oczywiście NIE w zakresie najniższych tonów, o których była mowa. Tam jest to monopol.

Z reszta nie przypominam sobie żadnej topowej kolumny ze sklejki

imagemBW801D_20130315071217.jpg

800D.jpg

Te są wystarczająco topowe, czy jeszcze za mało i do topowych się nie zaliczają?

Jeżeli do tego typu obudowy użyjemy sklejki to sprawa się mocno komplikuje, czego znakomitym przykładem są obudowy typu matrix B&W.

Tytułem uważnego czytania,

Poza tym jeszcze sprawdziłem, tylko obła część jest sklejką...

Nie myśl - słuchaj.

Kolego, napisałem to raz, ale specjalnie dla ciebie napiszę jeszcze raz, bo jestem cierpliwy, a widzę, że kontaktujesz słabo: jak analizujesz zachowanie śmiecia, to nie dziw się, że dodanie do niego czegokolwiek daje poprawę. Zrobiłem w życiu mało obudów, natomiast zleciłem zrobienie bardzo wielu, w dodatku osobiście te moje mierzyłem. Niech do ciebie dotrze, że dodawanie do moich, prawidłowo wykonanych i solidnych obudów 2-mm mat bitumicznych nie daje nic, dlatego że znam zasady konstruowania i doboru materiałów. Twoja mata to mniej więcej ten level, co silikonowe cycki: kiepski ersatz.

Widzę też, że strasznie zazdrościsz mi, że zgłaszają się do mnie osoby i proszą, żebym zbudował dla nich kolumny. Wiesz dobrze, że nie sprzedaję na forum "kolumienek", nie ogłaszam nic ani nie reklamuję, ale zazdrość tak ci dupę ściska, że postanowiłeś poszczekać. Myślisz, że mnie obrazisz? Śmieję się z ciebie i twojej zazdrości. Dorośnij.

Widzisz niczego Ci nie zazdroszczę, wręcz dobrze się składa. Masz poczucie, że jest to dla Ciebie coś ważnego. Ci którzy do ciebie się zgłaszają, te kolumny które dla nich robisz, możesz próbować błysnąć. Jak sam stwierdziłeś jest to coś czego inni mogą ci zazdrościć. Blask chwały na portalu audiostereo...

Ale ty, forum i twoje kąśliwe komentarze znikają kiedy kiedy wyłączam komputer. Jedyne co zostanie to twoje twoje ego z okrutnym odorem megalomani, co gorsza okraszone prostackimi wypowiedziami. Zaś mój drobny przytyk odnośnie twoich kolumn zadziałał idealnie. Mówisz o poziomie sylikonowego biustu. Mi wystarczy drobny kawałek twojego zachowania jaki ukazujesz po lekkim uszczypnięciu.

Finalnie jestem wystarczająco stary by poznać impertynenta po kilku zdaniach. Zaś zwrot "kolego" z twojej strony, jest dość dużą obrazą. Koleżeństwo zazwyczaj odnosi się do ludzi na podobnym poziomie. Zaś twoje koleżeństwo uważam za obrazę i bycie kojarzonym z tobą nie wróży nic dobrego. Więc serdecznie ci dziękuję za tę wymianę zdań. Jeśli będzie mimowolna okazja by się na ciebie natknąć, nie omieszkam ci wytknąć tej błazenady.

Twój uniżony zazdrośnik....

Wklej jakiś obrazek jeszcze, tak na podsumowanie. Spraw by moje hobby nabrało humoru :), choć to mamy za sobą. Więc tyle wyszło z kulturalnej próby zwrócenia ci uwagi, że nazywanie kogoś kretynem jest nie na miejscu.

Oczywiście NIE w zakresie najniższych tonów, o których była mowa. Tam jest to monopol.

To w pewnym sensie zalezy od odleglosci sluchacza/mikrofonu od wyjscia tunelu linii transmisyjnej. W podobny sposob do TL, dzwiek rozchodzi sie w tunelu samochodowym, kolejowym. W pewnej odleglosci maksimum energii masz w na froncie wyjscia tunelu. Trzeba pamietac, ze tunel ma za zadanie odwracac faze i ulozenie fali w tunelu jest kierunkowe, nawet po jego wyjsciu. Dlatego TL nie promieniuje nawet niskim basem tak samo jak OZ czy BR. Jasne, ze to nie to samo co osemka w dipolu, ale jest czesciowo kierunkowy. Mozna byloby to zmierzyc w odpowiednich warunkach. :)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Widzisz niczego Ci nie zazdroszczę

Widzisz - twój ból dupy wskazuje coś dokładnie przeciwnego, kolego.

możesz próbować błysnąć

Ja już błyszczę. Ty dopiero próbujesz - pisząc pseudo-inteligentne pseudo-cięte riposty. Szkoda, że nie poziomem rozgarnięcia, wiedzy i konstrukcji, kolego.

nazywanie kogoś kretynem jest nie na miejscu.

Natomiast twoja postawa, czyli BYCIE kretynem, jest tym bardziej nie na miejscu. Ja tylko nazwałem rzecz po imieniu, kolego.

To w pewnym sensie zalezy od odleglosci sluchacza/mikrofonu

Akurat wzbudzanie modów pomieszczenia w żadnym sensie nie zależy od odległości ani słuchacza, ani mikrofonu. TL wzbudza mody tak samo jak BR, OZ, BP i każda inna obudowa pudełkowa. Co się dzieje w "pewnej odległości" nie ma dla pomieszczenia znaczenia. Wylot prawidłowo wykonanej TL promieniuje słabo, promieniuje też membrana głośnika, w tej samej fazie. Jedno i drugie jest źródłem elementarnym (wylot - wtórnym). Zresztą nawet gdyby TL była w stanie "wystrzelić" falę 50 Hz bez jej rozpraszania, co jest niemożliwe, to i tak na mody pomieszczenia zadziała identycznie jak obudowy pudełkowe: bo nie promieniuje żadnej fali w przeciwfazie, a to właśnie jest istotne przy analizowaniu dipola/monopola i wpływie tychże na fale stojące. W OB nie jest istotna "ósemka", czyli teoretyczny brak promieniowania na boki, tylko przeciwfaza tylnej połowy "ósemki". Więc częściowa czy też całkowita kierunkowość i tak nie miałaby większego znaczenia.

No nie do końca- obła część B&W jest sklejką ale nie ze sklejki .... to płaty fornirua dokładniej obłogi klejone na formie .

Półprodukt po zdjęciu z formy może nosić już miano sklejki .

Litego arkusza sklejki tej grubości nie da się zgiąć w ten sposób bez złamania .

Widzisz - twój ból dupy wskazuje coś dokładnie przeciwnego, kolego.

Ja już błyszczę. Ty dopiero próbujesz - pisząc pseudo-inteligentne pseudo-cięte riposty. Szkoda, że nie poziomem rozgarnięcia, wiedzy i konstrukcji, kolego.

Natomiast twoja postawa, czyli BYCIE kretynem, jest tym bardziej nie na miejscu. Ja tylko nazwałem rzecz po imieniu, kolego.

Widzę że użycie słowa kolego wyraźnie wzrosło. Ach, cóż za górnolotna złośliwość, nie to, co moje pseudo-cięte i pseudo-inteligentne riposty. Ewidentnie Pan błyszczy, wręcz razi blaskiem, kulturą i ogładą.

W prosty sposób pokazałem ci, że jest różnica dla MDF'u odnośnie do nałożenia maty bitumicznej i tyle w temacie (masz nawet wykres). Więc twoje stwierdzenie że nic nie wnosi jest po prostu kłamstwem. Potem zacząłeś deprecjonować MDF (nazywając go śmieciem) jako sam materiał i przy okazji chwalić się, że sam robisz kolumny z rewelacyjnie dobranych materiałów. Przy okazji nazwałeś ludzi i później już mnie kretynem.

Masz wybujałe ego, nie potrafisz się przyznać do błędu i przeprosić za prostackie wpisy. Powinienem sprowadzić rozmowę do twojego poziomu. Troszeczkę cię zwyzywać i zrzucić twoje chamstwo na problemy w życiu prywatnym. Wielu ludzi się żali na poziom polskich for. Ale czego oczekiwać, skoro osoba, która uważa się za znawcę, za grosz nie posiada kultury osobistej. Na kontrargumenty reaguje chamstwem i deprecjonuje wszystko, co możliwe względem drugiej strony. Kolego :) to jest zwykłe forum o tematyce hobbystycznej, gdzie niektórzy chcą w kulturalnej atmosferze porozmawiać.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Co myślicie o drukowaniu z ABS lub PLA obudów z przestrzenią wewnątrz ścianek do wypełnienia żywicą epoksydową?

Na takiej drukarce dałoby się wydrukować obudowę do monitorka.

http://www.kickstarter.com/projects/shai/deltaprintr-a-simple-affordable-3d-printer

Co myślicie o drukowaniu z ABS lub PLA obudów z przestrzenią wewnątrz ścianek do wypełnienia żywicą epoksydową?

Na takiej drukarce dałoby się wydrukować obudowę do monitorka.

Myślałem nad tym kiedyś i uważam że można to załatwić prościej.

Kupujesz płytę z poliwęglanu komorowego.

Kwestia grubości i ilości komór. Cała masa możliwości wypełnienia od piasku i wszelakich innych materiałów.

W teorii powinno być bardzo dobrze. Bo cienkie ścianki komory wewnętrznej w teorii stanowią dość słabe mosty akustyczne.

Wypełnienie pisakiem powinno osłabić wszystkie drgania wewnętrzne samej płyty jak i dobrze chłonąć drgania generowane przez głośnik.

Kwestia trwałości takiej zabawki i możliwości klejenia itp.

Akurat wzbudzanie modów pomieszczenia w żadnym sensie nie zależy od odległości ani słuchacza, ani mikrofonu. TL wzbudza mody tak samo jak BR, OZ, BP i każda inna obudowa pudełkowa. Co się dzieje w "pewnej odległości" nie ma dla pomieszczenia znaczenia. Wylot prawidłowo wykonanej TL promieniuje słabo, promieniuje też membrana głośnika, w tej samej fazie. Jedno i drugie jest źródłem elementarnym (wylot - wtórnym). Zresztą nawet gdyby TL była w stanie "wystrzelić" falę 50 Hz bez jej rozpraszania, co jest niemożliwe, to i tak na mody pomieszczenia zadziała identycznie jak obudowy pudełkowe: bo nie promieniuje żadnej fali w przeciwfazie, a to właśnie jest istotne przy analizowaniu dipola/monopola i wpływie tychże na fale stojące. W OB nie jest istotna "ósemka", czyli teoretyczny brak promieniowania na boki, tylko przeciwfaza tylnej połowy "ósemki". Więc częściowa czy też całkowita kierunkowość i tak nie miałaby większego znaczenia.

Jak chcesz miec rozwiazany problem modow i miec referencyjny bas, to chyba tylko multisub, ale nie na dipolach, bo dipolem do basowego hadesu z odpowiednia efektywnoscia sie nie zejdzie. :)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Widzę że użycie słowa kolego wyraźnie wzrosło. Ach, cóż za górnolotna złośliwość, nie to, co moje pseudo-cięte i pseudo-inteligentne riposty. Ewidentnie Pan błyszczy, wręcz razi blaskiem, kulturą i ogładą.

W prosty sposób pokazałem ci, że jest różnica dla MDF'u odnośnie do nałożenia maty bitumicznej i tyle w temacie (masz nawet wykres). Więc twoje stwierdzenie że nic nie wnosi jest po prostu kłamstwem. Potem zacząłeś deprecjonować MDF (nazywając go śmieciem) jako sam materiał i przy okazji chwalić się, że sam robisz kolumny z rewelacyjnie dobranych materiałów. Przy okazji nazwałeś ludzi i później już mnie kretynem.

Masz wybujałe ego, nie potrafisz się przyznać do błędu i przeprosić za prostackie wpisy. Powinienem sprowadzić rozmowę do twojego poziomu. Troszeczkę cię zwyzywać i zrzucić twoje chamstwo na problemy w życiu prywatnym. Wielu ludzi się żali na poziom polskich for. Ale czego oczekiwać, skoro osoba, która uważa się za znawcę, za grosz nie posiada kultury osobistej. Na kontrargumenty reaguje chamstwem i deprecjonuje wszystko, co możliwe względem drugiej strony. Kolego :) to jest zwykłe forum o tematyce hobbystycznej, gdzie niektórzy chcą w kulturalnej atmosferze porozmawiać.

Widzę, że poszedłeś się wypłakać do moderacji, kolego. Jakie to męskie. Naprawdę możesz sobie odpuścić. Nie będę cię przepraszał za to, że nie rozumiesz, co się do ciebie pisze. Nie napisałem żadnego kłamstwa, bo wytłumaczyłem ci wszystko jak małemu dziecku, ale widzę, że dla ciebie to za mało. Niestety, prościej już nie umiem.

Widzę, że ból dupy ci nie minął. No cóż, "pieski szczekają, karawana jedzie dalej".

Jak chcesz miec rozwiazany problem modow i referencyjny bas,

Nie "jak chcesz", bo już mam.

nie na dipolach, bo dipolem do basowego hadesu z odpowiednia efektywnoscia sie nie zejdzie

To może zakładzik? Mam pasmo od 27 Hz i maksymalny SPL w miejscu odsłuchu 108 dB @ 50 Hz. I bas klasy znacznie lepszej od każdego pudełka.

To może zakładzik? Mam pasmo od 27 Hz i maksymalny SPL w miejscu odsłuchu 108 dB @ 50 Hz. I bas klasy znacznie lepszej od każdego pudełka.

Mozna by sie zalozyc, ale to nie w tym rzecz. 27hz, to nie hades, do kinowych 16hz jeszcze daleko. Zakladam, ze Twoje basy w dipolu nie maja takiej czestotliwosci rezonansowej, a jak wiadomo bas z dipola po osiagnieciu Fs glosnika leci na pysk.

Co do basu z pudelek, to glownym winowajcom jego slabego odbioru sa wlasnie mody pokoju. Ma to szczegolne znaczenie przy subwooferach. Jednym subwooferem, chocby najlepszej jakosci nie osiagnie sie dobrego basu w zadnym, typowym pokoju. Jesli sa mozliwosci lokalowe, to lepiej uzyc 3-4 suby, na nieco slabszych glosnikach niz jeden sub na bardzo dobrym przetworniku.

Co ciekawe w takim systemie rodzaj obudowy nie ma az tak duzego znaczenia. Dipole brzmia lepiej bo lepiej radza sobie z modami pomieszczen. Tutaj jest ich niezaprzeczalna sila. Minusy to niewatpliwie ogromne powierzchnie drgajace bez, bez ktorych nie bedzie ani spl, ani kinowego basu.

No ale to nie temat o subach...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

27hz, to nie hades, do kinowych 16hz jeszcze daleko.

Dipole nie służą do kina :-)

Co do basu z pudelek, to glownym winowajcom jego slabego odbioru sa wlasnie mody pokoju. (...) Dipole brzmia lepiej bo lepiej radza sobie z modami pomieszczen.

Do-kład-nie! Dlatego zostaję przy moich dechach, póki ich nie sprzedam i nie przejdę na woofery 18 cali. Obecnie mam na warsztacie dipole, gdzie będzie grać 4 x 15 cali na kanał (szkoda, ze nie moje...).

Widzę, że poszedłeś się wypłakać do moderacji, kolego. Jakie to męskie. Naprawdę możesz sobie odpuścić. Nie będę cię przepraszał za to, że nie rozumiesz, co się do ciebie pisze. Nie napisałem żadnego kłamstwa, bo wytłumaczyłem ci wszystko jak małemu dziecku, ale widzę, że dla ciebie to za mało. Niestety, prościej już nie umiem.

Widzę, że ból dupy ci nie minął. No cóż, "pieski szczekają, karawana jedzie dalej"

Widzisz ja niczego do moderacji nie zgłaszałem, pewnie i to nie da ci nic do zrozumienia. Ale puenta dalej trzyma twój poziom.

Kończę ten offtop ze względu na sugestię Cira. Zaś ciebie zostawiam z poczuciem szczęścia, w końcu miałeś okazje zobaczyć karawanę :)

Co do basu z pudelek, to glownym winowajcom jego slabego odbioru sa wlasnie mody pokoju. Ma to szczegolne znaczenie przy subwooferach. Jednym subwooferem, chocby najlepszej jakosci nie osiagnie sie dobrego basu w zadnym, typowym pokoju. Jesli sa mozliwosci lokalowe, to lepiej uzyc 3-4 suby, na nieco slabszych glosnikach niz jeden sub na bardzo dobrym przetworniku.

Co ciekawe w takim systemie rodzaj obudowy nie ma az tak duzego znaczenia. Dipole brzmia lepiej bo lepiej radza sobie z modami pomieszczen. Tutaj jest ich niezaprzeczalna sila. Minusy to niewatpliwie ogromne powierzchnie drgajace bez, bez ktorych nie bedzie ani spl, ani kinowego basu.

No ale to nie temat o subach...

Osobiście odszedłem od odgrody z tego powodu że duża decha jest niepraktyczna. Na obecną chwilę jest mi łatwiej zaadaptować pomieszczenie. Dodatkowo odwdzięcza się to brakiem ograniczeń w doborze kolumn.

arczi87 niczego nie zglaszał, w watku sa inni którzy nie chcą czytać o cudzych problemach osobistych typu bóle odbytu. Jesli ktos jednak nadal jest zainteresowany to pragne ponformować że obecnie uzywa sie preparatów przed , w trakcie i po więc jedna super maść może wszystkiego nie załatwić :)

OK mam ponownie nadzieje że to koniec

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.