Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny lepiej wybrać?- Philips 22rh426 ,22rh456 czy Beovox s60

mirek23

Rekomendowane odpowiedzi

W Beovoxach siedzi Seas 25TV/EW a Scan to bliźniacza konstrukcja, zadowoleni? SS wywodzi się z Seasa jakby ktoś nie wiedział.

Obie wersje były naprzemiennie stosowane m.in w Dynaco A-25.

Średnica to Philips AD210, midbass najprawdopodobniej AD5060.

W Beovoxach siedzi Seas 25TV/EW a Scan to bliźniacza konstrukcja, zadowoleni? SS wywodzi się z Seasa jakby ktoś nie wiedział.

Obie wersje były naprzemiennie stosowane m.in w Dynaco A-25.

Średnica to Philips AD210, midbass najprawdopodobniej AD5060.

No niezłe masz kolego informacje pewnie kupiłeś takie kolumny i sprzedający Ci to powiedział zobacz na parametry TS obu głośników

W takim razie możesz napisać do prudenców Dynaco bo to nie moje widzimisie.

Szkoda czasu na odpowiadanie na tym forum, dziecinada i szczeniackie odzywki. Szkoda!

Sory że taka kłótnia wyszła,mam nadzieję,że nie będzie trwała cały rok ;-)

Co do kolumn które wymieniłem podaję więcej informacji

W Beovox s60 pasmo przenoszenia -4+8dB 36 - 20000Hz + /litraż obudowy 28,1L (Nie wiem na ile są pasma cięte)

montowane były głośniki;

nisko-tonowy: 25EWR - 4 ohm,-SEAS

średnio-tonowy membranowy - AD 5060/W8-philips

średnio-tonowy kopułka - AD0210/sq4-philipswysoko-tonowy -4ohm760325

W Philips 22rh456 fc-o: 700(serv doc:580) ;3000Hz / fres: 55 Hz /litraż obudowy 25L

nisko-tonowy-AD8066/W4

średnio-tonowy kopułka- AD0210SQ4

Wysoko-tonowy-AD0161T8

W Philips 22RH426 fc-o: 500;5000Hz / fres: 75 Hz /litraż obudowy 25L

Nisko-tonowe - AD8065/W4

średnio-tonowe-AD5060SQ4

wysoko-tonowe- AD0160T4

Chodzi mi głównie jak brzmią Beovox s60 i 22Rh426 ,bo Philips 22RH456 dziś już wysłuchałem dzieki uprzejmości sprzedającego i brzmią melodyjnie,ładnie tworzą scenę i przestrzeń. Troszkę wyważone ale to przez producenta który dawał średnio-tonowy i wysoko-tonowy w przeciw fazie dla zachowania harmonii .Można oczywiście odwrócić i będą grać bardziej środkiem jak i górą.Bas dobry,donośny i trafiony w czas .Wszystko ładnie poukładane i aż dziw ,że taka melodyjność mimo upływu 40 lat. Aż strach pomyśleć jak grałyby na nowych kondensatorach bipolarnych.Cewki w ładnym stanie tylko na górnych zwojach na środku pojawiły się mikro-pęknięcia na fabrycznej izolacji którą drut jest pokryty.Nic dziwnego ,bo mają 40 lat ,ale spokojnie pograją jeszcze 15 lat. Poszukam kogoś z 22RH426 aby umówić się na odsłuch ze swoim wzmacniaczem.Z Beovox jest klapa,bo nikogo blisko,druga strona kraju.

To w ten sposób trzeba by za każdym razem pisać te same elaboraty każdemu, któremu nie chciało się zapoznać z zagadnieniem.

To w ten sposób trzeba by za każdym razem pisać te same elaboraty każdemu, któremu nie chciało się zapoznać z zagadnieniem.

Zauważam, że ostatnio coraz więcej ludzi robi sobie jaja i w zakładce high-end lądują pytania o rzeczy, które obecnie nie są już nawet hi-fi, tylko lo-fi, jakieś badziewne słuchawki do mp3, kolumny wygrzebane z pawlacza itd..

Ponieważ moderacja najwyraźniej zasypia, to myślę, że najlepiej ignorować takie pytania/wpisy (no chyba, że ktoś naprawdę coś wie na temat), a nie nawracać nieboraków, bo to i tak nic nie da, a tacy pytający w przypadku braku odzewu na ogół do tematu nie wracają.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Tak tylko z ciekawości, bo nieźle wam idzie...

W którym miejscu kończy się HiFi a zaczyna HiEnd.

Tak całkiem poważnie.

P.S.

Całkiem niedawno czytałem definicję na Wiki polecam, mimo to nie znalazłem nic o granicy podziału ;-)

Jako że naukowe badania, za pomocą ślepych testów, jednoznacznie wykazały brak róźnic między urządzeniami w zakresie właściwości elektroakustycznych[1][2], a deklaracje audiofilskie w tym zakresie określiły mianem iluzorycznych[3] i bezzasadnych[4][5][6], cena sprzętu hi-end może budzić wątpliwości. Natomiast możliwość rozpoznania "na słuch" kabli połączeniowych fundacja naukowa Jamesa Randiego zakwalifikowała do zjawisk paranormalnych[7]. Niekiedy krytykę segmentu hi-end prowokowali sami producenci. Przykładem był odtwarzacz Accuphase DP-55, składający się z przeciętnej jakości podzespołów, które mogły nie usprawiedliwiać ceny na poziomie 3 995 USD[8]. Wątpliwości budził także odtwarzacz YBA Initial CD, oferowany w cenie 6 000 zł a oparty na rozwiązaniach pochodzących z budżetowego Harman/Kardon HD 750[9].

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

To nic nie znaczy, Ja wyczytałem w internecie, że każda baba jest taka sama, ma głowę, ręce, oczy, cycki itd, składa się głównie z wody i podobnie się starzeje a mając lat 80 jest nie odróżnialna nawet od wielu facetów w tym samym wieku. Podobnie wyczytałem, że średni samochód jakim jest powiedzmy VW Passat niczym nie różny się od samochodów luksusowych typu BMW760, Mercedes S600, Lexus LS460 czy Audio S8.

I wszystko byłoby ok gdybym nie miał okazji przejechać się owymi samochodami oraz nie miał okazji poznać wiele kobiet. Teraz już wiem na czym polegają różnice. Nie wiedziałeś, że wiedza z internetu jest warta tyle ile za nią zapłaciłeś? Czyli nic?

A już tak na serio to oczywiście zdarzają się sytuacje gdy jakaś firma robi ewidentny wałek i sprzęt jest 10x droższy niż ma realną wartość ale to nie jest dowód że nie ma dobrych systemów high endowych. Najlepiej umów się z kimś kto ma w domu dopieszczony system i wie o co chodzi w tej zabawie.Wtedy będziesz wiedział.Nie znaczy to jednak, że za rozsądne pieniądze nie da się złożyć świetnego systemu audio. Jak najbardziej da się choć wymaga to wiedzy, doświadczenia, czasem wielu prób i wielu podjeść pod finalną konfigurację.

Niestety ceny przez ostatnie 13 lat poszybowały za bardzo w górę i dziś na system high endowy trzeba wydać kupę kasy. Miło jest myśleć że ma się w domu sprzęt z kategorii High End ale w większości przypadku tak nie jest.

Czyli granicy nie ma, a malejąca stopa zwrotu działa bezlitośnie.

Pewnie pomiędzy 100.000 a 200.000pln będzie jakieś 0,001% poprawy jakości.

Ciekaw jestem przy jakim progu stopa zwrotu maleje najbardziej.

...i wcale nie wkładam kija w mrowisko :-)

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Między 100 a 200 tys może nie być różnicy wcale ale może być nawet 100%.Najczęściej jest ok 30% lepiej zakładając że oba systemy są dobrze dobrane i zestawione. Niewątpliwie przyrost jakości jest okupiony jeszcze większym wzrostem ceny.

Jeśli Utopie, przy odpowiednio dobranej reszcie toru to usłyszysz więcej niź 30% przyrost jakości. Utopie są wybitne choć wymagające.... :-)

• 5 tygodni później...

Dziękuję za podpowiedzi . Aby post na koniec coś wnosił dla innych powiem,że po długich namysłach i wertowaniu stron kupiłem kolumny Philips 22RH426 oraz 22RH456 .Po podłączeniu do wzmacniacza Onkyo kolejno porównałem dokładnie i na koniec odstawiłem kolumny onkyo SC-470MKII z jedwabną kopułką. Jedne i drugie philipsy melodyjność maja na wysokim poziomie. Dźwięki dokładne i nieprzesadzone .Muzyka brzmi tak melodyjnie,że nie wierzyłem.Bas miękki, dokładny i nieprzeciągnięty. Góra i średnie tak dobrane ,że po godzinach słuchania człowiek nie ma dość ,a niedosyt .

Obudowa ładnie stroi dźwięk i zamyka brzmienie w ładną oprawę. Mają ładną średnicę ,a przy dźwiękach gitarowych które lubię ma się odczucie,że grający siedzi w pokoju.

Dziś kosztują mniej, bo rok temu chodziły w granicach 1kzł i się nie dziwię czemu. I proszę się nie kłócić o zakładkę, szukając przez google i tak wyszukiwarka znajdzie temat .Ważne,że ludzie piszą i czytają posty. To daje stronie oglądalność i możliwość znalezienia interesujących tematów .

Pozdrawiam

Mirku, nie nakręcaj handlarzom rynku bo te kolumny są warte w porywach może ze 200-250zł. (Na Holenderskich portalach przeważnie €25-50).

Grają melodyjnie bo są podbarwione do potęgi ale co kto lubi.

Tu muszę się nie zgodzić z przedmówcą . Miło jest się spierać i lubię wymianę zdań ale wyznaję zasadę usłyszę ,porównam i powiem i tak na koniec zrobiłem.Zrezygnowałem z Beovox s60 po rozmowie z właścicielem co do stanu jaki miał do sprzedania. Po porównaniu kilku modeli philipsa mam podpięte właśnie 22rh456 i je zostawiam sobie. W zwrotnicy nie widać jakiegoś podkręcania melodyjności ,a raczej całość brzmi jak gitara i dobrze ,bo tak lubię.Głośniki AD8066, AD0210,AD0161 o ciekawej sprawności , sprawdzone i opisane troszkę na forach .Nawet niektóre stosowane w monitorach odsłuchowych co mówi samo za siebie.Jak coś,to zapraszam na porównanie.

Co do ceny,to dobrze,ze taka niska ,bo cieszyłem się że więcej zostanie na płyty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.