Skocz do zawartości
IGNORED

Sony QS SACD za 1999 zł warto kupić ?

Micke 13

Rekomendowane odpowiedzi

W hipermarkecie widziałem ten odtwarzacz, dokładniej jest to model SCDXB940.

Ponoć przeceniony do 1999 zł, warto się zainteresować ? Może ktoś na forum wie co to za klocek ?

Pozdrawiam,

Michał

I love the sound of crashing guitars

Tu jest info o tym odtwarzaczu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W innych wątkach można odszukać całkiem sporo na temat tego modelu. Ze swojej strony polecam, a szczegóły (zalety jak i wady) przez wyszukiwarkę.

A na marginesie............. który hiper i gdzie (jeśli wolno zapytać) oferuje 940-tkę za tą bardzo przyzwoitą cenę?

Może nie zdradzę gdzie ;-) to forum czyta sporo ludzi i nie chciałbym się spóźnić z ewentualnym zakupem. Soniacz stoi tam już ze dwa latka, o ile dobrze pamiętam. Wiem, że był droższy niż teraz ale niestety nie pamiętam o ile :-(

Na samym poczatku kosztował 4kzł, potem powszechnie sprzedawano go właśnie za 1999.

Niestety, o ile sm odtwarzacz jest niezły to przeszkoda dla wielu jest to, ze cd-r na nim nie posluchasz.

Czyżby to koniec marzeń o nim?:)

No cóż, jest to jakieś ograniczenie, no ale mam jeszcze swojego poczciwego Technicsa na którym idzie prawie wszystko :-). Najbardziej ciekawi mnie jak ten Sony zagra z moim wzmakiem – Creek 4330. Słuchał może ktoś ? Czy można prosić o recenzję ? :-)

creek z sony gra bardzo żwawo..głośno, dynamicznie i z wykopem, to dlatego że większość cd soniaczy ma ponadprzeciętną dynamikę ..u mnie z creek grał cdp xa 30es ale podobno 940QS jest o wiele lepszy

Najmocniej przepraszam za tyle pytań, ale ja ze sprzętem zbyt dobrze osłuchany nie jestem. Po prostu w moim mieście nie ma zbyt wielkiego wyboru, dlatego proszą o pomoc i poradę :-)

Ten Sony to ponoć model dwukanałowy. Jeżeli pominiemy kwestię nieczytania płyt CD-R i wielokanałowych SACD to czy za te 1999 zł jest on ciekawszą propozycją od odtwarzaczy CA i NAD-a w tej cenie ? I jeszcze jedno pytanie jeśli szanowni koledzy pozwolą :-), czy będzie na nim można odczytać warstwę CD z wielokanałowych płyt SACD ?

No i jest jeszcze jedna sprawa, na razie nie dobrałem do Creeka żadnych kolumn głośnikowych. Czy budowanie zestawu w kolejności – wzmak, odtwarzacz, kolumny - jest właściwe ?

Z góry dziękuję za pomoc !

Chyba jednak nie zdecyduje się na zakup tego odtwarzacza. Nie wiadomo jak rozwinie się jeszcze technologia SACD, a ten Sony gra i tak tylko w stereo. Poza tym jest też ponoć dość awaryjny :-( Niewiele wyższe modele grają, jak słyszałem jeszcze dynamiczniej i są już przystosowane do systemów wielokanałowych.

Prawdę powiedziawszy nienawidzę tego całego szumu wokół nowych formatów. Wdrożą się czy nie ? A jak tak to kiedy ? Jakoś nie wyobrażam sobie w moim małym pokoiku 4 kolumn głośnikowych plus subwoofer. Sprzętu jest bardzo mało, a płyt tyle co kot napłakał. Z drugiej strony strach inwestować w drogiego CD-ka (co czyta tylko CD). Jak się też jeszcze nie ma zbyt dużej kolekcji płyt CD, to człowiek niepewnie idzie do sklepu po następne, bo a nóż wersja SACD będzie lepsza. Na razie pomęczę się jeszcze na tym moim nędznym Technicsie.

Mimo wszystko, jeśli ktoś na forum byłby zainteresowany podaje namiary na tego Sony SCD XB-940:

Jelenia Góra, hipermarket Hypernova, al. Jana Pawła II 51, tel.(0-75) 752-88-00, www:

Ukryta Zawartość

ale uwaga, Soniacz stoi w dziale RTV AGD nie w samym hipermarkecie.

Polecam się targować, może zjadą jeszcze z ceną, klocek stoi już tam z dwa latka więc pewnie im zbrzydł :-)

Pozdrawiam i udanych łowów,

Michał

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

Proszę o opinię na temat SONY SCD-XB790 QS jako źródła w budżetowym systemie stereo, w porównaniu z innymi odtwarzaczami w zbliżonej cenie (do 2 kzł). Słuacham głównie rocka z przełomu lat 60 i 70 (Led Zeppelin, Clapton - we wszelkich składach, Hendrix itd.), elektrycznego bluesa, trochę hard rocka typu ACDC, Guns N'Roses i jazzu. Nie planuję raczej rozbudowy do wielokanałowego systemi audio. Ciekaw jestem, na ile ten model różni się od wcześniej produkowany: SCD-XB770 QS, SCD-XB 940 QS, SCD-XB 930 QS? Na którejś z brytyjskich stron znalazłem niezbyt pochlebną opinię o nim - jeżeli chodzi o jakość odtwarzania cd, ale znalazła się również całkiem dobra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a i SCD-XB 940 QS miał na zachodnioeuropejskich stronach niezłe opinie. Wyjaśnię także od razu, że rozważam również kupno jakiegoś źródła "z drugiej ręki", ale ze względu na to, że jestem początkującym i nie znam się na elektronice, ani też nie mam zbyt wiele czasu, by zajmować się naprawami sprzętu, wchodzi w grę jedynie klocek mało używany /nie uśmiecha mi się wymiana lasera po kilku miesiącach/tygodniach/dniach? ;) / PS Oczywiście zdaję sobie sprawę, że ten model o jest nieporówanie gorszy od espritów, ale: 1) nie chcę wydawać więcej, niż ok. 2 kzł, 2) tak jak wspominiałem, nie uśmiechają mi się naprawy, 3) do nowoczesnego wnętrza, w którym ma stać audio nie pasują "drewniane boczki' 707 es - choć zapewne gra wspaniale! ;).

Ukryta Zawartość

drewniane boczki od cdp-x707es możesz normalnie odkrecić i sprzedac ich za 200zł ja kupię..Albo inaczej ja Ci sprzedam 707 es bez boczków o 200zł taniej i dam Ci gwarancje na 707 na rok..http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55379616

po cdp-x707es to najlepiej na ebay.de

cala trojka to zacne, solidnie zbudowane maszyny.

cdp930qs najstarszy, z tanim laserem i doskonalym serwem, rozpracowany przez osoby zajmujace sie tuningiem, do kupienia za 600-700zl. Swietny naped-nieruchomy laser.

940qs pierwsza generacja sacd stereo. Grzeje sie podczas pracy i grymasi przy czytaniu ale jak juz czyta to z cala pewnoscia dobrze;) Uzywane chodza po okolo 1kzl a ostatnio na allegro nawet taniej.

790 najnowszy ale juz nie produkowany, do kupienia w hipermarketach mocno ponizej 2kzl. Zbudowany równie solidnie co dwa powyzsze, niespotykana w czasach tandety waga 5,5kg! Sony chwali sie podwojnym trafem rowniez niespotykanym w tej cenie. Odtwarzacz w Polsce i na tym forum malo popularny, na zachodzie zbieral b. dobre recenzje. Ogolnie naprawde fajny a jako bonus sacd.

Z czym mialoby to grac?

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Widziałem jednak xb-790es na polskiej stronie Sony, więc chyba jednak nie wycofują go ze sprzedaży/produkcji. Odnośnie pozostałych elementów systemu, to także wszystko jeszcze otwarte. Dotąd słucham muzyki na kilkunastoletnim zestawie Technicsa - nie było sensu dokonywać zmian wyprowadzką od rodziców (pokój nieco ponad 10m2). Teraz audio ma stać w pokoju o powierzchni 20 m2 otwartym (wejście o szerokości 1,5 m i wyokości ponad 2 m) na hol i kuchnię o łącznej powierzhni ponad 20 m 2. Nie szukam superneutralnie brzmiącego i uniwersalnego zestawu, bo wiem, że musiałbym wydać na jego zakup krocie. Chciałbym natomiast taki, który sprawdzałby się przy otwarzaniu muzyki, której słucham: rock z przełomu lat 60 i 70 (Clapton we wszystkich składach, Led Zeppelin, Hednrix, itp.), elektryczny blues, trochę hard rocka typu ACDC, czy Guns N'Roses oraz jazzu. Zastanawiam się nad głośnikami Audio Academy - sporo dobrych recenzji, kolega ma Mimasy napędzane Marantzem SR 4500, a za zródło służy mu na razie DVD z tej samej serii Marantza i wszystko brzmi dość przyjemnie. Jeżeli chodzi o wzmak, to prawdę powiedziawszy, na razie nie znalazłem żadnego dobrego kandytata (chociażby na paperze, nie wspominając o odsłuchach). Obawiam się, że podstwowe modele Nada czy Rotela mogą mieć za mało prądu, aplitunery raczej odpadają (z wiadomych względów, choć podobno Marantze "z wyższej półki" grają dość dobrze w stereo). Może jakiś wzmak właśnie Marantza, albo coś "z drugiej ręki"? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie audiofilów z doświadczeniem!

Rotele starsze czyli np. 985bx lub nowszy 972 sa dobre i napewno pradu im nie brakuje;) 972 wymaga jakiegos cieplego cd.

Wzmacniacz rockowy to denon pma1500.2 zbudowany jak marzenie, zapedzi prawie wszystko i ma bardzo korzystna cene w Niemczech i na ebay.de -moj typ :)

Nad ostatnio ma spore problemy z jakoscia swoich klockow, wielu forumowiczow narzeka na jakosc tych urzadzen, wiec uwazaj.

Rotel 02 do rocka nie nadaje sie, bo jest zbyt slabowity. CA azur podobnie i mialbym watpliwosci co do wykonania.

Wogole stereo w miare normalnych cenach wybor jest maly, niestety.

790qs napewno jest nieprodukowany, dlatego powinien byc do znalezienia w jakiejs "promocji".

Marantz pm7000 czy 8000 tez bylby ok. podobnie jak sony es i wiele innych.

AA sa fajne zwlaszcza w promocyjnych cenach.

pat zobacz na to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pozdrawiam

Ukryta Zawartość

940QS gra bardzo dobrze, nawet za swoja pierwotna cene (4kzl) byl to bardzo dobry odtwarzacz. Po przecenie (na ok. 2kzl) relacja jakosc/cena byla jeszcze lepsza. Jest tylko jeden problem, jak slyszalem laser zastosowany w tym odtwarzaczu jest bardzo kosztowny, jezeli padnie nalezy sie przygotowac na wydatek rzedu przynajmniej 600pln :-(

pzdr.

Model 940 to model ktory ma kilka ladnych lat, a to ze jest napisane ze kosztowal 4 a teraz ,,tylko'' 2 tys. to tylko chwyt. Kiedys telewizor plazmowy kosztowal 60 tys. a teraz kosztuje 6 - jezeli juz cos kupic z serii QS to raczej model 790 ale nie za 2 tys., mozna poszukac w sklepach internetowych za 1700 - ostatnio w salonie w Radomi byl ten model (niestety ostatni) za 999 zl.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Ciekaw jestem waszych opnii o zestawieniu 940qs ze wzmacniaczem YAMAHA AX-596. Oczywiście zdaję sobię sprawę z tego, że nic nie zastąpi odsłuchu całego systemu łącznie z kolumnami, zastanawiam się jednak, czy takie zestawienie wzmaka i źródła (uwzględniwszy rodzaj muzyki, której słucham, a także odtwarzanie SACD), ma w ogóle sens?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.