Skocz do zawartości
IGNORED

Nadzwyczajna integra Accuphase E-600

carat57

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za ciekawe opinie i odpowiedzi... szukałem w necie o tym parametrze, ale niestety nie mogę nic znależć, więc ponawiam pytanie i dodaję taki jeszcze kwiatek: czy AK to parametr ogólnie używany w światowej nomenklaturze audio, czy to po prostu regionalny wymysł...!? Kilku parametrów nie rozumiem i tak jak w przypadku słynnego PRaT, nie za bardzo wiem o co chodzi z AK.

Parker's Mood

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jesteś tego pewien że 1800W w AB ? Oj , bo parsknę zaraz śmiechem.

Jurgen nie wiem może to klasa "Z" albo "CHGW"?

Ważne jest to ,że masz przełącznik ,za pomocą którego możesz wybrać tryb pracy albo w czystej klasie A 60W albo w ( tutaj wpisz sobie dowolną literkę bo nie ma to żadnego znaczenia) i ma 1800 W / 2 Ohm.

Chciałem tylko zwrócić tobie uwagę ,że 60 W (klasa A) może znacznie więcej niż 150 W.

Ale to tylko dla twojej informacji bez złośliwości ;)

P.S.

I nie parskaj bo jeszcze ktoś tobie wóz z węglem podczepi i nogi podkuje :)

Pamietam jak u mnie Vitus SS-101 mający ponoć 50W w klasie A dawał czadu na równi z Krellem FBI mającym wg.pomiarów 430W/8om.

Czyli przelicznik mniej więcej 1:9, może 1:8

Gość jamówię

(Konto usunięte)

550 słuchałem nawet wnikliwie bo gdzieś tam po głowie chodził mi jego zakup-bardzo dobry wzmacniacz,560 nie słuchałem ale odnoszę wrażenie,że on po prostu Accu do końca nie wyszedł,że nie był killerem dla poprzednika i stąd szybka piłka z 600, który jak czytamy ma potencjał.Jest to moje subiektywne domniemywanie wynikające z obserwacji szczególnie rynku wtórnego.

Chciałem tylko zwrócić tobie uwagę ,że 60 W (klasa A) może znacznie więcej niż 150 W.

Tak mówisz....podsyłam dane techniczne monobloku Passa XA 60.5 - czysta klasa A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki za ciekawe opinie i odpowiedzi... szukałem w necie o tym parametrze, ale niestety nie mogę nic znależć, więc ponawiam pytanie i dodaję taki jeszcze kwiatek: czy AK to parametr ogólnie używany w światowej nomenklaturze audio, czy to po prostu regionalny wymysł...!? Kilku parametrów nie rozumiem i tak jak w przypadku słynnego PRaT, nie za bardzo wiem o co chodzi z AK.

AK to prawdopodobnie "wewnętrzny" parametr niemieckiego magazyny Audio. Z tego co widzę, jest on równy dwukrotności najmniejszej wartości maksymalnego napięcia, na wyjściu wzmacniacza dla zakresu impedancji od 2 do 8 omów i przesunięcia fazy od - 60 do +60 stopni.

Są niewielkie odstępstwa od liczonych tym sposobem wyników, być może jakoś to uśredniają dla całości tego przedziału, lub liczą dla jakiegoś konkretnego miejsca etc. Ale przybliżenie jakie podałem jest w jakiś 95% dokładne.

System gra dobrze, albo nie....

Kolejna, zblizona informacja podziału mocy klasy A na AB

Hi Teddyboy,

The amps you are looking at are actually class A ?, as many amps say they are class A and they are not.They are A/B with very little class A bias.

I have used Class A amps for many years , and if the amps are well built and for 240volt etc you should be fine.In 1 of my rooms I have 5 amps , 2 mono blocs are approx 200watts class A ,rated at

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a/b each these with 4 fans each put a lot of heat into room .The manual mentions not to operate them in 50c degrees or over room temp so I may be ok.

Cheers Victor.

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

https://passlabs.com/products/amplifiers/xa.5/xa60.5

Jurgen ale nie kumam co ma Pass z tym wszystkim wspólnego?

Ja tobie podałem prosty przykład na "przeliczanie mocy" jakich jest pewnie tysiące tzn ,że taki nie istnieje.

I tylko tyle.

Skoro ty wkleiłeś dane techn. Passa to ja wkleję inne dane i możemy tak się licytować bez końca .

Tylko po co?

Napisałeś coś co nie jest do końca prawdziwe a ja tylko chciałem sprostować twoje twierdzenie bo czytają to różni ludzie i jeszcze skłonni w to uwierzyć.

Bitte schoen:

Technische Daten

High Power Mode (Auto)

Nennleistung* an 8 Ohm

550 W

Nennleistung* an 4 Ohm

1000 W

Impulsleistung* an 8 Ohm

570 W

Impulsleistung* an 4 Ohm

1070 W

High Current Mode

Bis zu 60 Watt im reinen Class-A-

Ukryta Zawartość

To nie jest tak, że 60 W w klasie A, może więcej niż 150 W w (A)B. 150 to jest zawsze więcej niż 60 i tym samym więcej może. Cała rzecz, polega na tym, że wzmacniacz mający 60 W w klasie A, może (ale nie musi, wszystko zależy od konstrukcji, napięcia zasilania, wydajności zasilacza, chłodzenia) mieć dużo więcej po przejściu w klasę B. Tak na prawdę praktycznie każdy wzmacniacz push-pull, jest wzmacniaczem w klasie AB. Wzmacniacze push-pull, oznaczone jako klasa A są też wzmacniaczami AB, ale o bardzo głebokim A można powiedzieć.

Weźmy dwa wspomniane tutaj wzmacniacze:

Accuphase E-600 (550, 560 - bardzo podobne, pod względem "techniczno-mocowym"). Wzmacniacz ten ma podane 30 W w A klasie, a tym czasem na 8 omach jest w stanie rozwinąć moc ok 60 W i ok 120 W na 4. Przy czym tylko pierwsze 30 W jest w klasie A, później końcówa automatycznie przechodzi w AB.

Pass XA 60.5 z kolei podaje to bardziej konkretnie. 60 W w A klasie dla 8 Ohm, i 120 W dla 4 Ohm, przy czym podane jest, że wzmacniacz opuszcza klasę A, przy 120 W. Czyli ma na prawdę wysoko ustawiony prąd spoczynkowy, za to bez nadmiaru napięcia zasilania. Wzmacniacz, nie ma sporego zapasu napięcia, więc praktycznie nie rozwinie większej mocy niż znamionowa, także nawet nie będzie miał okazji przejść w klasę AB.

W klasę AB przejdzie natomiast dla impedancji mniejszej niż 4 ohmy (np. dla dwóch ohm) w przypadku wysterowania większego niż 120 W. (zakłądając, że ma wystarczająco dużo prądu, aby nie przysiadało napięcie na wyjściu).

Wracając do tego AK, to jest jeszcze nieco inaczej, bo wg tego pzrybliżenia co ja podałem to dla E-560, byłoby ok 44, a nie 53. Pewnie jest jeszcze jakiś współczynnik.

Ukryta Zawartość

To forum jest naprawdę żałosne. Zaglądam tu od dłuższego czasu i można odnieść wrażenie że klasa a accu jest naprawdę najwyższą ligą. Naszła mnie nawet ochota na poszukanie czegoś używanego ale jak czytam takie tematy to sam nie wiem. A tu nagle się okazuje że 550 czy 560 to oszustwo.

A tu nagle się okazuje że 550 czy 560 to oszustwo.

Gdzie widzisz oszustwo?

przy czym podane jest, że wzmacniacz opuszcza klasę A, przy 120 W

A teraz zobaczyłem, że opuszcza przy 120 W, ale mocy szczytowej, nie skutecznej. Czyli trochę wcześniej. Napiszę więcej po kolacji jak są chętni czytać techniczne posty, w dziale nie DIY.

To nie jest tak, że 60 W w klasie A, może więcej niż 150 W w (A)B. 150 to jest zawsze więcej niż 60 i tym samym więcej może. Cała rzecz, polega na tym, że wzmacniacz

Wyjaśniłeś to lepiej i bardziej zrozumiale - widać że masz pojęcie o konstrukcji wzmacniaczy. Dla uogólnienia można przyjąć przelicznik x 3 [ klasa A i klasa AB ] ale widać

ze wszystko zależy od budowy i topologii wzmacniacza.

To forum jest naprawdę żałosne.

proponuję omijać forum szerokim łukiem:)...jeżeli w jakieś knajpce nie pasuję mi jedzenie lub obsługa nie wchodzę..i tyle:)

I

proponuję omijać forum szerokim łukiem:)...jeżeli w jakieś knajpce nie pasuję mi jedzenie lub obsługa nie wchodzę..i tyle:)

I tak też mam zamiar zrobić. Bo nie wiem czy to ,że wzmacniacz za 44 k komuś nie gra to skrajny audiofilizm czy już choroba psychiczna. A swoją drogą psychiatra miałby na tym forum co robić.

Bo nie wiem czy to ,że wzmacniacz za 44 k komuś nie gra to skrajny audiofilizm czy już choroba psychiczna

Ale o co tobie chodzi? O to że sprzęt za 44 tysiące musi grać tak? A jeśli ktoś twierdzi, że gra słabo to nie ma pojęcia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tak dokładnie liczą AK.

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To nie jest tak, że 60 W w klasie A, może więcej niż 150 W w (A)B. 150 to jest zawsze więcej niż 60 i tym samym więcej może.

Chyba się nie do końca zrozumieliśmy.

Ja twierdziłem i twierdzę nadal , że wzmacniacz 60 W w klasie A może więcej niż 150 W każdej innej klasie jaką by tutaj nie przytoczyć.

Jurgen natomiast twierdził ,że 60 W w klasie A to max. 150 W w innej klasie.

Nie chcę wnikać w zawiłości jaka jest różnica pomiędzy np. klasą A a np. klasą B bo to jest chyba wszystkim znane.

Poza tym nie każdy wzmacniacz (np. mój wzmacniacz) przełącza się automatycznie z jednej klasy w inną , lecz przy pomocy prostego przełącznika z tyłu wzmacniacza.

Nie wiem czy piszę tak niejasno i niezrozumiale dla niektórych czy może chodzi po prostu o bicie piany na forum i zaprzeczanie oczywistym faktom jak dziecko złapane przez mamę w trakcie wyjadania słodyczy z szafki w kuchni?

Dlatego pozwoliłem sobie wytłuścić clou tego "sporu".

Czasami na prawdę mam wrażenie ,że poziom IQ na forum stacza się po równi pochyłej w dół.

P.S.

Ostatnie zdanie nie jest skierowane osobiście do kol. barmanekm.

Piszę ogólnie.

Ja twierdziłem i twierdzę nadal , że wzmacniacz 60 W w klasie A może więcej niż 150 W każdej innej klasie jaką by tutaj nie przytoczyć.

Jest to oczywiście możliwe, i nawet pewnie często ma miejsce.

Poza tym nie każdy wzmacniacz (np. mój wzmacniacz) przełącza się automatycznie z jednej klasy w inną , lecz przy pomocy prostego przełącznika z tyłu wzmacniacza.

Tutaj nie zrozumiałeś mojego postu. Napisałem, że powyżej pewnej amplitudy napięcia na wyjściu, wzmacniacz push-pull zacznie pracować w B i tak być musi. Przełącznik może zmieniać prąd spoczynkowy, co sprawi, że wzmacniacz przy mniejszej (większej) mocy przejdzie w AB. Może też jednocześnie zmieniać napięcie zasilanie stopnia wyjściowego, by uzyskać jeszcze więcej mocy w AB.

A nie wiem jaki masz wzmacniacz i jakiej konstrukcji, nie piszę o żadnym konkretnym modelu tylko o zwykłych zasadach jakie nimi rządzą. A do odsłuchów to się ma nijak... Bardziej chodzi o porównywanie tabelek ze specyfikacjami, które tak wiele osób lubi.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tutaj nie zrozumiałeś mojego postu. Napisałem, że powyżej pewnej amplitudy napięcia na wyjściu, wzmacniacz push-pull zacznie pracować w B i tak być musi. Przełącznik może zmieniać prąd spoczynkowy, co sprawi, że wzmacniacz przy mniejszej (większej) mocy przejdzie w AB. Może też jednocześnie zmieniać napięcie zasilanie stopnia wyjściowego, by uzyskać jeszcze więcej mocy w AB.

O.K. no to się nie zrozumieliśmy.

Mnie chodziło o to ,że możesz wybrać sobie przełącznikiem czy wzmacniacz po włączeniu pracuje w czystej klasie A czy AB i nie dzieje to się automatycznie jak to ma miejsce w Accuphase.

Nie wiem dlaczego tak wymyślił konstruktor ale pewnie miał swoje powody ( napięcie u mnie podają 3 lampy 6SN7GTB a wzmocnienie tranzystory ).

To dziwna konstrukcja ale działa fantastycznie.

Możesz mi wierzyć jak harcerzowi ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pewnie, że wierzę. A tak z ciekawości podasz mi co to za wzmak, może być na prv...?

To żadna tejemnica : T+A M10 (2 szt).

Tu masz linka:

http://www.taelektroakustik.de/index.php?id=313

Miłej lektury ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Gdzieś mi się obiło o oczy, że w Japonii kosztuje 700 tys. yenów czyli jakieś 5000 euro - to w sumie nie aż tak drogo.

Czyli w Eurolandzie aż dwa razy tyle. Co oczywiście nie dziwi, ktoś tę eurobiurokrację musi utrzymać. Kto jak nie audiofil, który w oczach urzędników, posłów, itd uchodzi za jelenia do wydojenia:-)

Dzięki :)

Tak więc przełącznik ten, zmienia zasilanie stopnia końcowego. Przy trybie wysokoprądowym jest to 50 V, a przy niskoprądowym 100 V. Być może nawet przełączane są trafa (lub ich uzwojenia), z równoległego połączenia, na szeregowe. Ale taki zabieg jest możliwy tylko, gdy dwa trafa są dokładnie niemal identyczne (wsytarczy niewielka niedokładność), w przeciwnym wypadku załatwią je prądy wyrównawcze. Ale to nie istotne.

Tak jak pisze w instrukcji, przy trybie wysokoprądowym, pierwsze 40 W jest w klasie A, a pozostałe (do 250 W) są już w B.

Przy trybie niskoprądowym, klasa B jest pewnie już przy kilku watach, a cały wzmaczniacz osiąga aż do ok 550 W dla 8 ohm i 1000 W dla 4 ohm

To żadna tejemnica : T+A M10 (2 szt).

Tu masz linka:

Ukryta Zawartość

Miłej lektury ;)

Dzięki :)

Tak więc przełącznik ten, zmienia zasilanie stopnia końcowego. Przy trybie wysokoprądowym jest to 50 V, a przy niskoprądowym 100 V. Być może nawet przełączane są trafa (lub ich uzwojenia), z równoległego połączenia, na szeregowe. Ale taki zabieg jest możliwy tylko, gdy dwa trafa są dokładnie niemal identyczne (wsytarczy niewielka niedokładność), w przeciwnym wypadku załatwią je prądy wyrównawcze. Ale to nie istotne jak to jest przełączane, bo z instrukcji tego nie wywnioskuję...

Tak jak pisze w instrukcji, przy trybie wysokoprądowym, pierwsze 40 W jest w klasie A, a pozostałe (do 250 W) są już w B.

Przy trybie niskoprądowym, klasa B jest pewnie już przy kilku watach, a cały wzmaczniacz osiąga aż do ok 550 W dla 8 ohm i 1000 W dla 4 ohm

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Zaglądam tu od dłuższego czasu i można odnieść wrażenie że klasa a accu jest naprawdę najwyższą ligą

To musisz jeszcze trochę pozaglądać... W sumie nauka niewiele kosztuje. Posłuchaj trochę sprzętu, a jak już się osłuchasz to będziemy mieli o czym pogadać.

Bo nie wiem czy to ,że wzmacniacz za 44 k komuś nie gra to skrajny audiofilizm czy już choroba psychiczna. A swoją drogą psychiatra miałby na tym forum co robić.

Oj, nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz pojęcia, please. Dość mamy tu różnych nawiedzonych trolli.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Czyli w Eurolandzie aż dwa razy tyle. Co oczywiście nie dziwi, ktoś tę eurobiurokrację musi utrzymać. Kto jak nie audiofil, który w oczach urzędników, posłów, itd uchodzi za jelenia do wydojenia:-)

Drogi Kolego, gdyby polskie, lub unijne PKB zależało o audiofilów to myślę,że mieszkalibyśmy w jaskiniach:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.