Skocz do zawartości
IGNORED

Nadzwyczajna integra Accuphase E-600

carat57

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

można przyjąć przelicznik x 3 [ klasa A i klasa AB ]

Tylko, że to nie jest przeliczenie watów w klasie A na waty w klasie AB, ponieważ ten A-klasowy wzmacniacz pracuje wtedy w klasie AB.

Drogi Kolego, gdyby polskie, lub unijne PKB zależało o audiofilów to myślę,że mieszkalibyśmy w jaskiniach:)

... i polowali na mamuty! Piękne!

Parker's Mood

Oj, nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz pojęcia, please. Dość mamy tu różnych nawiedzonych trolli.

+

0

Masz rację macie tu sporo troli. Najpierw hołdują kupno garści tranzystorów i kondensatorów w cenie samochodu średniej klasy a później piszą że im to "nie gra".

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Drogi Kolego, gdyby polskie, lub unijne PKB zależało o audiofilów to myślę,że mieszkalibyśmy w jaskiniach:)

Trafna konstatacja:-)

Z samochodami w UE podobnie, najdroższe na świecie. Niedługo wrócimy do czasów wędrówek konnych:-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak jak pisze w instrukcji, przy trybie wysokoprądowym, pierwsze 40 W jest w klasie A, a pozostałe (do 250 W) są już w B.

Przy trybie niskoprądowym, klasa B jest pewnie już przy kilku watach, a cały wzmaczniacz osiąga aż do ok 550 W dla 8 ohm i 1000 W dla 4 ohm

Trochę jest w tych danych nieścisłości ale w sumie to mniej więcej tak wygląda.

W klasie A jest ok. 60 W a przy 2 ohmach coś ok 1600 W.

Ale w sumie te dane są dla mnie mniej istotne bo ważne jest jak ta konstrukcja gra ;)

Sam widzisz ,że u mnie akurat takiego problemu jaki jest przedmiotem tej dyskusji nie ma (problem z napędzeniem kolumn).

I to by było na tyle bo temat wątku jest o czymś innym.

pozdrawiam

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Masz rację macie tu sporo troli. Najpierw hołdują kupno garści tranzystorów i kondensatorów w cenie samochodu średniej klasy a później piszą że im to "nie gra".

To chyba ich sprawa na co wydają ciężko zarobione pieniądze, nie sądzisz? Przecież nikt ich do tego nie zmusza, podobnie jak Ciebie. Jeśli zadowala Cię system za powiedzmy 10 tys. zł to ja to szanuję i nie oceniam. Ale wymagam tego samego w rewanżu.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

O! Dzięki za przypomnienie.

Dawno tam nie zaglądałem i przegapiłem upgrade softu :)

Już się biorę za robotę.

Ale w sumie te dane są dla mnie mniej istotne bo ważne jest jak ta konstrukcja gra ;)

I tak ma być. W ogóle, przy zakupie najlepiej w ogóle nie patrzeć na niektóre dane techniczne, bo wtedy można pewne rzeczy usłyszeć wyobraźnią...

System gra dobrze, albo nie....

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Trochę jest w tych danych nieścisłości ale w sumie to mniej więcej tak wygląda.

W klasie A jest ok. 60 W a przy 2 ohmach coś ok 1600 W.

Technische Daten

High Power Mode (Auto)

Nennleistung* an 8 Ohm 550 W

Nennleistung* an 4 Ohm 1000 W

Impulsleistung* an 8 Ohm 570 W

Impulsleistung* an 4 Ohm 1070 W

High Current Mode

Bis zu 60 Watt im reinen Class-A-Betrieb

Bis zu 250 Watt im Class AB-Betrieb

http://www.taelektroakustik.de/index.php?id=314

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

No właśnie to chyba jest kwintesencja. A odnośnie tematu wątku, to może być naprawdę dobry wzmacniacz.

Mnie się osobiście podoba ich najtańsza obecnie integra, czyli E-260. Podobnie zresztą jak poprzednik E-250. Oczywiście przykładając do obu odpowiednią miarę czyli nie próbując pozycjonować ich jako sprzęt hi-end. Około 20 tys. zł za porządnie wykonane urządzenie to uczciwa propozycja. A generalnie pewnie będę w opozycji do większości kolegów, ale bardziej cenię te mocniejsze urządzenia typu P7100 niż porównywalne cenowo A60. Czyli w przypadku integr odpowiednio np 460 w stosunku do 560.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

I tak ma być. W ogóle, przy zakupie najlepiej w ogóle nie patrzeć na niektóre dane techniczne, bo wtedy można pewne rzeczy usłyszeć wyobraźnią...

Hehehe... wytłumacz to Staszkowi .

Ja o tym wiem ;)

Czepiacie się Accu E 550/560/600 tylko nie wiem dlaczego. Świetna rodzina wzmacniaczy-jeśli komuś takie granie odpowiada.

W audio jak wszyscy wiedzą nie wszystko gra ze wszystkim i to wszystko :) Niestety najczęściej dystrybutor łączy takie marki jakie ma . Miałem E-550 i nie dawał rady z S25 ani z C2. Dużo przyjemniej z dynkami grał E-308. Jednak z kolumnami o wysokiej skuteczności E-550 potrafi czarować. Zostawiłem C2, więc z E-550 musiałem się rozstać się. Accu A -klasowe integry trzeba posłuchać koniecznie ze swoimi kolumnami i tyle. Albo je wysteruje i może być cudnie albo nie i nirwany nie będzie.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Hehehe... wytłumacz to Staszkowi .

Staszek też chyba o tym wie. Tylko czasem ciężko mu się do tego przyznać.

Da radę, ale niestety barwy E-550 nie da

No tak, ale zawsze jest coś za coś. Poza tym jak już szukać barwy to raczej w amplifikacji lampowej. A jeśli tak, to nie z Dynaudio.

No tak, ale zawsze jest coś za coś. Poza tym jak już szukać barwy to raczej w amplifikacji lampowej. A jeśli tak, to nie z Dynaudio.

Sorry, że się znowu wtrącam w ten barwny temat, ale nie rozumiem tego ostatniego zdania; czyli mam nie szukać barwy z Dynaudio? Można wiedzieć dlaczego? I czy można wiedzieć z jakimi kolumnami mogę szukać barwy... tak ogólnie tylko, kilka przykładów mógłbyś podać... i z jakimi Dynaudio mam nie szukać?

Parker's Mood

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Sorry, że się znowu wtrącam w ten barwny temat, ale nie rozumiem tego ostatniego zdania; czyli mam nie szukać barwy z Dynaudio? Można wiedzieć dlaczego? I czy można wiedzieć z jakimi kolumnami mogę szukać barwy... tak ogólnie tylko, kilka przykładów mógłbyś podać... i z jakimi Dynaudio mam nie szukać?

Możesz szukać barwy z Dynaudio ale wtedy nie z lampą. Albo na odwrót: jak wybierasz lampę do na pewno do niej nie Dynaudio. Tak wytrawny audiofil tego nie wie?

U mnie grają dynaudio i co jak co, ale barwa wg. mnie jest super.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

U mnie grają dynaudio i co jak co, ale barwa wg. mnie jest super.

Ja się chyba nieprecyzyjnie wyraziłem, MarkN też tego nie odebrał właściwie. Dynaudio to super kolumny, ale one nie tolerują lampowych amplifikacji. To miałem na myśli:-)

Próbowałem różne lampowce do kolejnych Dynków, rozpoczynając od Audience 50, poprzez Contour 1.3, Crafty po C5 skończywszy. Niestety, w żadnych z tych połączeń brzmienie mnie nie satysfakcjonowało. Brakowało motoryki, pazura i było generalnie zbyt okrągło.

Jak jeszcze wytrzymacie chwilę to IMO do Dynaudio najlepiej stosować piece Chorda, Marka Levinsona i w trzeciej kolejności Spectrala. Mówię o tych, które miałem okazję poznać.

Ja się chyba nieprecyzyjnie wyraziłem, MarkN też tego nie odebrał właściwie. Dynaudio to super kolumny, ale one nie tolerują lampowych amplifikacji. To miałem na myśli:-)

Próbowałem różne lampowce do kolejnych Dynków, rozpoczynając od Audience 50, poprzez Contour 1.3, Crafty po C5 skończywszy. Niestety, w żadnych z tych połączeń brzmienie mnie nie satysfakcjonowało. Brakowało motoryki, pazura i było generalnie zbyt okrągło.

Teraz jest jasno :)

Moreno jest praktykiem, wie co pisze z własnego doświadczenia. Ja potwierdzam jego obserwacje, jak widzę Sylwek, 2socks i Miroslav1 podobnie. Więc chyba nasza piątka nie jest całkiem głucha:-)

Dziękuję za słowa wsparcia;-) A dla oburzonych pragnę napisać, że moje słowa o cenie i watach miały na celu rozruszanie wątku! I się udało. Tyle wpisów to jakiś rekord;-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Teraz jest jasno :)

Sorry za skrótowość moich poprzednich wypowiedzi. Zgrzeszyłbym wobec Kolegów ale i samego siebie, gdybym powiedział coś złego na Dynaudio:-) Gdyby tylko one tolerowały lampy, miałbym je do dziś. A tak pozostało mi poszukiwanie jakiś 8-omowych potworów na papierowych membramach;-)

Bo trzeba do nich Krella a do tych większych to FBI...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dziękuję za słowa wsparcia;-) A dla oburzonych pragnę napisać, że moje słowa o cenie i watach miały na celu rozruszanie wątku! I się udało. Tyle wpisów to jakiś rekord;-)

Moreno, my dziadki leśne musimy się trzymać razem:-) Młode wilki się z nas śmieją, że my już prawie głusi:-)

Możesz szukać barwy z Dynaudio ale wtedy nie z lampą. Albo na odwrót: jak wybierasz lampę do na pewno do niej nie Dynaudio. Tak wytrawny audiofil tego nie wie?

Dyplomatycznie powiem, że z połową Twoich komentarzy się nie zgadzam i według mnie powtarzasz zasłyszane teorie, które nijak nie pasują do rzeczywistości... za dużo stereotypowych wersji. Mówisz, że przerabiałeś to i tamto... wysokiego kalibru końcówki AR... BATa... i nagle pomysł łączenia Dynek z lampą uważasz za nietrafiony? Wytłumacz dlaczego i podaj kilka setupów, które Twoim zdaniem grają wyśmienitą barwą...

Parker's Mood

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Bo trzeba do nich Krella a do tych większych to FBI...

A mnie się akurat bardziej podobają z Levinsonem:-) Krella dałbym na którymś tam miejscu. IMO dlatego, że on ma bardziej zagęszczoną dolną średnicę niż ML czy Chord. Ale to takie mocno subiektywne stwierdzenie, znam ludzi, którzy pędzą Krellami i chwalą.

A może to wynika z osobistych sympatii, po prostu generalnie wolę ML niż Krella.

Dyplomatycznie powiem, że z połową Twoich komentarzy się nie zgadzam i według mnie powtarzasz zasłyszane teorie, które nijak nie pasują do rzeczywistości... za dużo stereotypowych wersji. Mówisz, że przerabiałeś to i tamto... wysokiego kalibru końcówki AR... BATa... i nagle pomysł łączenia Dynek z lampą uważasz za nietrafiony? Wytłumacz dlaczego i podaj kilka setupów, które Twoim zdaniem grają wyśmienitą barwą...

Zauważyłem że się nie zgadzasz, masz do tego prawo. Pytasz o Dynaudio? Już pisałem, wg mnie najlepiej grają z ML. Mnie się podobały z ML 23.5. Chyba że pytasz o inne kolumny?

A tak z innej beczki, uważasz że po tej stronie oceanu ludzie nie słyszeli Krella, MLa czy innych amerykańskich klocków? Chyba czas zweryfikować ten pogląd.

A i jeszcze ważna sprawa. 550 i 560 zdecydowanie się rożnią od 600. Wierzę że 600 jest lepsza z jednego choćby powodu. Ale kluczowego:

,,To bowiem pierwszy wzmacniacz zintegrowany tego producenta, mający w pełni zbalansowany, od początku do końca, tor sygnału. Wcześniej zbalansowany był tylko przedwzmacniacz."

Sorry za skrótowość moich poprzednich wypowiedzi. Zgrzeszyłbym wobec Kolegów ale i samego siebie, gdybym powiedział coś złego na Dynaudio:-) Gdyby tylko one tolerowały lampy, miałbym je do dziś. A tak pozostało mi poszukiwanie jakiś 8-omowych potworów na papierowych membramach;-)

A dlaczego na papierowych?

Nawiązując do recenzji Pacuły można w zasadzie ze 100%-ową pewnością stwierdzić, że gdyby Accu E 550/560/600 przyszły na świat w odwrotnej kolejności, to recenzji i tak nie trzeba byłoby wymieniać. Tzn. 560 byłby lepszy od 600, a 550-tka to byłby przełom...

panowie recenzenci na usługach dystrybutorów muszą po prostu jakoś uzasadniać 1,5 krotny wzrost ceny przy każdorazowej zmianie cyferek...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.