Skocz do zawartości
IGNORED

TI Burr-Brown czy Digital Analog ?

mttj

Rekomendowane odpowiedzi

Ukłony !

Które kosteczki dzisiaj uchodzą za najlepsze "brzmieniowo" ?

z jakimi układami szukać sprzętu ?

TI niby jest wsadzany we wszystko co kosztuje od 600pln do 20k

a duże zabawki kinowe (i starsze drogie cyfrowe) budowane są na chipach od DA ?

Cirrus Logic - to chyba odpada w zawodach ?

https://www.audiostereo.pl/topic/108545-ti-burr-brown-czy-digital-analog/
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Oj, to chyba nie jest właściwe podejście. Jest wiele zarówno udanych jak i skopanych urządzeń na obu kościach. Ciężko będzie na to pytanie dać jednoznaczną odpowiedź, będą zwolennicy obu rozwiązań. Zapytaj np Rafaella, Starego Audiofila, może StasioP.

Według mnie - nie możemy tak podejść do tematu :) Firma czy też seria nie może jednoznacznie świadczyć o parametrach elektrycznych układu - jak nadmienił kolega wyżej - "Jest wiele zarówno udanych jak i skopanych urządzeń na obu kościach." Temu też układy scalone, diody, tranzystory i inne dobiera się parametrami do konkretnego urządzenia i zastosowania :)

Sam napisałeś "TI niby jest wsadzany we wszystko co kosztuje od 600pln do 20k" co oznacza, że nie ma jakiejś szczególnej klasyfikacji ze względu na firmy.

Chcąc sklasyfikować w Twoim przykładzie opampy opierał bym się raczej na poszczególnych modelach, a nie na firmach je produkujących.

Według mnie - nie możemy tak podejść do tematu :) Firma czy też seria nie może jednoznacznie świadczyć o parametrach elektrycznych układu - jak nadmienił kolega wyżej - "Jest wiele zarówno udanych jak i skopanych urządzeń na obu kościach." Temu też układy scalone, diody, tranzystory i inne dobiera się parametrami do konkretnego urządzenia i zastosowania :)

Sam napisałeś "TI niby jest wsadzany we wszystko co kosztuje od 600pln do 20k" co oznacza, że nie ma jakiejś szczególnej klasyfikacji ze względu na firmy.

Chcąc sklasyfikować w Twoim przykładzie opampy opierał bym się raczej na poszczególnych modelach, a nie na firmach je produkujących.

Obawiam się, że koledze mttj chodziło o Analog Devices, a nie Digital Analog i nie o opampy, a kości DAC.

Tak czy inaczej, istotna jest aplikacja. Niektóre kości obrosły takimi legendami jak np philipsowska TDA1541, że powstało wąskie grono specjalistów od ich aplikacji, będących obiektami kultu.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Niektóre kości obrosły takimi legendami jak np philipsowska TDA1541, że powstało wąskie grono specjalistów od ich aplikacji, będących obiektami kultu.

Albo Crystal Semiconductor CS4327. Mój przyjaciel zrobił na tym świetny DAC. Oczywiście to było jakieś 15 lat temu:-)

Kosteczki same z siebie są tanie. Jak są drogie są niedostępne. Kiedyś kupiłem od pana Wonga z chin 12 x dac pcm63p-k (wkładali do roteli rhdc10 itd) . Pan Wong mieszkal w USA, pracowal w laboratorium zajmujacym się konstruowaniem DAC-ów. W ramach zakupu dostałem gratis - woreczek z kompletnymi torami - kostkami DAC wraz ze schematami jak to poskładać, były tam jakieś BB, AD, gdzieś to ogólnie leży.

PCM-y sprzedałem, ale z ciekawostek leżakują sobie u mnie 2 sztuki TDA1541A S2. Cenę cięzko określić, bo tych układów już nie ma. Ostatnio kiedy widziałem były po 700$ za sztukę.

więc cena = dostępność.

Koszt produkcji układów scalonych pomijajac hi-end procesory z dużymi strukturami jest zawsze taki sam i śmniesznie niski. Ułamki dolara. Maszynom jest wszystko jedno, co naświetlą na płytę krzemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.