Skocz do zawartości
IGNORED

Pass 350

bubusia

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie tak samo myslalem, tzn sonus(stary) vs np gryphone, moze 250evo vs x350 bedzie tez dobrze

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3049057

Mocy nigdy za wiele i słychać to na każdych zwłaszcza nisko sprawnych kolumnach .

Wojtek , sprawdź sam :)

Czy ideał ?

Napiszę Ci mój punkt widzenia jego oceny.

Ideałów nie ma .

Ma wady :

- przy włączeniu pobiera chwilowo dużo prądu i instalacja musi mieć zabezpieczenie B16 , może C10 by też starczyło ale trzeba by porównać charakterystyki .

- na biegu jałowym pobiera 350W więc sknery będą marudzić ;)

- masa 63kg czyli nie postawisz na byle czym

- wymiary . Jest ogromny .

- oddaje sporo ciepła więc musi mieć trochę miejsca dookoła i po iluś tam godzinach podgrzeje nieco pomieszczenie

Wzmak kosztuje 12000zł . Co za to otrzymujemy ?

63kg " grania " .

Jako elektronik na wzmacniacz patrzę nie tylko jako jego brzmienie ale jak i z czego jest zbudowany co jest podstawą dobrego brzmienia jak i trwałości bo przy tej cenie można już tego oczekiwać .

Zaglądamy do środka . Zalewane , zaekranowane trafo 1300W + kilka pomocniczych . Wszystkie trafa są całkowicie bezgłośne czego nie można powiedzieć choćby o Heglach czy NAIMach .

Fitracja to nie 20,30,50000uF ale 350000uF . Nie w kilku a około 50ciu elektrolitach co daje bardzo szybki i mega wydajny zasilacz. W końcówce pracuje 12ście ogromnych Sankenów na kanał . Tym to można samochód odpalać ;)

Przy każdym Sankenie prawie na jego nóżce jest dodatkowo elektrolit dużej pojemności . Sankeny są przykręcone do miedzianej sztaby a ta do ogromnych radiatorów z których można by zrobić obudowy dla kilku wzmaków w tej cenie . Sygnał idzie pozłacanym PCB a wychodzi grubą i też pozłacaną szyną .

Elektrolity są Rubycona a polipropyleny Wimy . Czyli jedne z najtrwalszych i najlepszych obecnie produkowanych a co przełoży się na lata bezawaryjnej ich pracy .

Co w tej i dużo większej kasie wkłada wspomniany Hegel czy Krell ?

Ogromne trafo , bank kondów i wiadro tranzytorów to podstawa dobrego zasilania i grania na najwyższym poziomie . Co w tej cenie czy wielokrotnie wyższej oferuje konkurencja ?

Piszemy o nowym sprzęcie . I tu kolejna sprawa . Im droższy i lepszy , uznany sprzęt tym więcej jest używany i przechodzi przez masę rąk . Są też czasem w środku wałki że w głowie się nie mieści . Widziałem nie jeden dlatego dla mnie to granie w rosyjską ruletkę . Wystarczy wbić w jebeju " Krell Kendeil " Tam jawnie sprzedają kondy do Krelli w których wysychają po KILKU latach . Pytanie w X letnim wzmaku kto , jak i na jakie wymienił oraz czy zdążył wymienić zanim taki elektrolit uwalił wzmacniacz ?

Idąc dalej a ma na tym punkcie pierdolca . Samo wykonanie i spasowanie elementów jest na najwyższym możliwym poziomie . Samo patrzenie i oglądanie tego smoka sprawia ogromną przyjemność .

Na końcu zostaje brzmienie .

Nie bez powodu wiele topowych klocków to bardzo mocna klasa A . A dlaczego ? Posłuchajcie i na ten czas zapomnijcie o napisie z przodu :)

A Ty sprawdz Passa;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3049913

oddaje sporo ciepła więc musi mieć trochę miejsca dookoła i po iluś tam godzinach podgrzeje nieco pomieszczenie

I tu jest jego słaby punkt bo od temperatury siadają własnie małe kondensatory, sam montaż powierzchniowy to szokowe 270 stopni (duże słoiki fakt są na lata) i całość idzie się bujać bo rozchodzi się wszystko.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3049943

A Ty sprawdz Passa;)

Był porównywany z X250 czy tak chwalonym NAP200 NAIMa .

Wiem jak są zbudowane i na czym .

W tym momencie nie potrzebuję już nic porównywać . Chyba że znajdę luźną stówę ;)

I tu jest jego słaby punkt bo od temperatury siadają własnie małe kondensatory, sam montaż powierzchniowy to szokowe 270 stopni (duże słoiki fakt są na lata) i całość idzie się bujać bo rozchodzi się wszystko.

Nie w tym przypadku .

Stojąc w wolnej przestrzeni nie grzeje się mocno . Radiatory są ogromne . Popatrz na fotę obok niemałego odkurzacza :)

Kondy są na środku , z dala od radiatorów , nie ma SMD .

Na fotce widac przy każdym tranie kond i tą szynę miedzianą z 1cm grubości do której są przykręcane trany a ta szyna do radiatorów .

Jeszcze jedna fota

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050277

Audiostereo jest chyba jedynym forum, gdzie ktoś na poważnie porównuje Pass-a z Xindakiem.

Powodzenia.

I stronę wcześniej właśnie o tym pisałem .

Na tym forum grają " marki " . Inaczej być nie może . Nie trzeba sprawdzać , porównywać . Po co ?

Co powiem kolegą ? Przecież nie będzie się czym pochwalić ...

Żałosne ...

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050380

I stronę wcześniej właśnie o tym pisałem .

Na tym forum grają " marki " . Inaczej być nie może . Nie trzeba sprawdzać , porównywać . Po co ?

Co powiem kolegą ? Przecież nie będzie się czym pochwalić ...

Żałosne ...

Mylisz sie, mam kolumny diy oraz monobloki gm70 zrobione w Polsce. Poprostu nie wierze w idealne wzmacniacze, a pamietam jak polecales mi tego xindaka i pisales, ze zagra jak lampa se plus dynamika:) Wyroslem z takich bajek:) Wszystko ma swoje ograniczenia i idealnych klockow poprostu nie ma, zawsze jest jakis kompromis a juz zwlaszcza przy ww cenie takiego xindaka:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050458

Wyroslem z takich bajek:)

Bo ?

Sprawdziłeś ?

Porównałeś ?

Czy jednak znaczek z przodu ?

I nie bo nie ?

zawsze jest jakis kompromis a juz zwlaszcza przy ww cenie takiego xindaka:)

Zauważyłeś co się dzieje na rynku elektroniki ?

Bez względu czy to jest PC , telefony , słuchawki itd .Pojawiają się firmy o nieznanych nazwach które są kilkukrotnie tańsze od produktów znanych i uznanych firm i niczym im nie ustępują .

Mi tam to lata . Mam co chciałem mieć a co Wy sobie kupujecie co chcecie , nie mój problem .

Podobał mi się wątek " Lubuskie odsłuchy " . Tam chłopaki po prostu się spotykali , porównywali i dopiero opinie wydawali bez wzgląd na " markę " i uprzedzenia .

I jest reż kilka osób na forum którzy olali choćby Krella ( a mieli Krella ) i za ułamek jego ceny grają na " koreańczykach "

Wiem co to jest DIY jak mało kto. Sam przerobiłem ponad 140 odtwarzaczy , wzmacniaczy i kolumn .

Wiem też ile dają modyfikacje , zresztą niedawno przerobiłem swoje Kef R900 .

Poczytajcie test i opinie o nich w nowym AUDIO . Nie pomyliłem się co do ich wyboru kilka miesięcy temu bo jak ten Xindak są trudne do pobicia w dużo wyższych cenach .

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050488

olali choćby Krella ( a mieli Krella ) i za ułamek jego ceny grają na " koreańczykach

masz na myśli to ogłoszenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050566

Kondy są na środku , z dala od radiatorów , nie ma SMD .

Obódź się nawet jak nie ma SMD to popatrz co dzieje się na tzw. Fali.

Smażalnia małych kondów i nie tylko kondów!

Po góra 8 latach zaczyna się sypać wszystko wiem to od osób które te rzeczy naprawiają!

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050668

masz na myśli to ogłoszenie:

Ukryta Zawartość

Olali to czas przeszły a nie teraźniejszy .

Kurcze , Ty byś poćwiartował ze tego Krella :/

Obódź się nawet jak nie ma SMD to popatrz co dzieje się na tzw. Fali.

Załączona grafika: Temperaturowy szok.png

Smażalnia małych kondów i nie tylko kondów!

Po góra 8 latach zaczyna się sypać wszystko wiem to od osób które te rzeczy naprawiają!

A co Pass lutuje ręcznie ?

Zauważ że w tej końcówce jest najwięcej elektrolitów 10 000uF i część 4700uF więc to nie są miniaturki które się szybko przegrzeją .

A jak już zauważyłeś , skoro wszystko się sypie po kilku latach więc jaki sens jest płacić za logo x razy więcej skoro pod nim kryje się ta sama robota a często na gorszych jakościowo podzespołach ?

Kiedyś za logiem szła jakość . Dzisiaj liczy się zysk i będzie jakoś ...

Może lepiej nic już nie mów.

Mamy tutaj tylu wzmacniaczy, naganiaczy, braci-dobra rada...

Wypada przeczytać i zrozumieć co się cytuje .

Forum miało być dla ludzi szukających dobrego brzmienia . Powinno się pisać o czymś co jest wyjątkowe bez względu na znaczek czy markę .

A zrobiło się kółko wzajemnej adoracji i wyznawców " logo ".

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050727

A jak już zauważyłeś , skoro wszystko się sypie po kilku latach więc jaki sens jest płacić za logo x razy więcej skoro pod nim kryje się ta sama robota a często na gorszych jakościowo podzespołach ?

Nudny jesteś z tym Chińskim blichtrem.

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050734

muda wyroslem z takich bajek poniewaz sluchalem sporo A klasowych wzmacniaczy traznzystorowych, dla Twojej wiedzy Pass X250 ma 70W w klasie A, do tego sluchalem kilku innych wzmacniaczy bardzo drogich rowniez i ZADEN nie zblizyl sie kultura grania do triody SE. To tyle z mojej strony.

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050744

Wojtek być może do wypasionej triody SE tak, szczególnie na średnicy. Ale juź co do wzmacniaczy lampowych Push Pull to wiele które słyszałem grało gorzej niź topowe tranzystory. Co do triody to....wczoraj słuchałem Kondo! Przyznaję że na średnicy super ale bas mniej rozdzielczy i wolny. Być może ideałem byłaby opcja dobrego trana na bas a lampy SE na średnicę i wysokie.

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050753

Bo ?

Sprawdziłeś ?

Porównałeś ?

Czy jednak znaczek z przodu ?

I nie bo nie ?

Bez względu czy to jest PC , telefony , słuchawki itd .Pojawiają się firmy o nieznanych nazwach które są kilkukrotnie tańsze od produktów znanych i uznanych firm i niczym im nie ustępują .

Mi tam to lata . Mam co chciałem mieć a co Wy sobie kupujecie co chcecie , nie mój problem .

Podobał mi się wątek " Lubuskie odsłuchy " . Tam chłopaki po prostu się spotykali , porównywali i dopiero opinie wydawali bez wzgląd na " markę " i uprzedzenia .

I jest reż kilka osób na forum którzy olali choćby Krella ( a mieli Krella ) i za ułamek jego ceny grają na " koreańczykach "

Wiem co to jest DIY jak mało kto. Sam przerobiłem ponad 140 odtwarzaczy , wzmacniaczy i kolumn .

Wiem też ile dają modyfikacje , zresztą niedawno przerobiłem swoje Kef R900 .

Poczytajcie test i opinie o nich w nowym AUDIO . Nie pomyliłem się co do ich wyboru kilka miesięcy temu bo jak ten Xindak są trudne do pobicia w dużo wyższych cenach .

Bez względu czy to jest PC , telefony , słuchawki itd .Pojawiają się firmy o nieznanych nazwach które są kilkukrotnie tańsze od produktów znanych i uznanych firm i niczym im nie ustępują.

Nooo, popatrz na tablety. Testowalismy je w firmie. Wszystkie modelu od dolu do gory rynku. Wszystkie.

I co?

Jest iPad i Samsung, potem jakiś Asus, potem dlugo, dlugo nic i ... potem wielkie gówno.

Wiec nie dawaj za przyklad czegos o czym nie masz zielonego pojecia.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050757

Nudny jesteś z tym Chińskim blichtrem.

Najpierw czepiasz się SMD którego w tym wzmacniaczu NIE MA .

Później odbijasz piłeczkę że na fali są wysokie temp i małe kondy ulegną przegrzaniu. Znowu tego nie sprawdziłeś a jak pisze że te kondy są spore to zasłaniasz się " chińskim blichtrem "

O Co Ci tak naprawdę chodzi ?

muda wyroslem z takich bajek poniewaz sluchalem sporo A klasowych wzmacniaczy traznzystorowych

Po raz kolejny zadam pytanie - słuchałeś tej końcówki ?

TEJ , nie " sporo " ale TEJ ?

Niby normalnym powinno być najpierw coś posłuchać a później o tym pisać .

Nie wiem skąd w Was ta niechęć do tego wzmacniacza . Za każdym razem to samo .

Wzmacniacz na GM70 znam ale choć mam " możliwości " go mieć to jednak go nie wybrałem . Ale to nie o tym temat .

Jak ktoś szanuje swoją kasę i szuka bardzo dobrej końcówki za śmieszną kasę to powinien sam dla siebie sprawdzić tego " chinola " .

Nooo, popatrz na tablety. Testowalismy je w firmie. Wszystkie modelu od dolu do gory rynku. Wszystkie.

I co?

A w mojej firmie testowaliśmy wszystkie wodoloty i co ?

Czy tablety to cale PC ?

OK , nie chcę wiedzieć .

Kolego babusia , jak możesz sam sprawdź.

Powodzenia .

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050766
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

do tego sluchalem kilku innych wzmacniaczy bardzo drogich rowniez i ZADEN nie zblizyl sie kultura grania do triody SE.

To oczywista prawda. Żaden tranzystor, nawet za 100kzł i więcej nie ma szans w zetknięciu z triodą pod tym względem.

Przyznaję że na średnicy super ale bas mniej rozdzielczy i wolny. Być może ideałem byłaby opcja dobrego trana na bas a lampy SE na średnicę i wysokie.

Sylwek, zależy na jakich kolumnach tego słuchałeś. To triody musisz mieć 8-omówki najlepiej na papierowym głośniku basowym, albo szerokopasmowce typu Tannoy, Goodmans, Altec, itp. Praw fizyki nie przeskoczysz.

Odnośnie bi-ampingu to ćwiczyłem to rozwiązanie i świetnie zdaje egzamin.

Ale juź co do wzmacniaczy lampowych Push Pull to wiele które słyszałem grało gorzej niź topowe tranzystory

Możliwe, ale słyszałem podobnie spaprane triody. Tu nie można generalizować. Znam pentody, które grają lepiej niż najlepszy znany mi obecnie tranzystor:-) Nie powiem, który mam na myśli, niech Jarek&Ania sam szuka:-)

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050774

Pewnie masz rację tylko, że jak sam wiesz papierowe membrany grają sucho, twardo i…kartonowo!! I choć elektrycznie takie zestawienie będzie pasowało i obciążeniowo dla wzmaka SE również ale brzmieniowo dla mnie bez sensu, gdyż nie po to (wg mnie) dąży się do dźwięku barwnego, soczystego i mięsistego (SE) żeby następnie podłączyć kolumny suche i twarde. Bez sensu. To tak jakbyś budował samochód z silnikiem V8 żeby miał potężną moc a następnie wsadził mu skrzynie ze słabego R4, słabe zawieszenie i ogranicznik na połowę cylindrów żeby się nie zabić bo skrzynia, hamulce i zawieszenie nie dają rady z V8. Ale to tylko mój pogląd. Zresztą dokładnie takie beznadziejne zestawienie słyszałem teraz w Monachium.To było na stoisku właśnie Tannoya. Kolumny z tej ich wysokiej serii na dużym papierowym przetworniku, lampowe końcówki mocy i gramofon!! Dramat. Najgorszy dźwięk jaki słyszałem, poza EgglestonWorks. Dźwięk pusty, głuchy, bezbarwny, bez życia, bez energii, bez basu, bez blasku, niewciągający, nudny, beznadziejny. Fakt że nie wiem czy te lampy to były SE czy PP. Ale koszmar.

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050783
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Rozumiem, że nie podzielasz moich zachwytów np nad JBLem, ale już np stare Alteki, Tannoye, Goodmansy nie grają tekturowym dźwiękiem. Przynajmniej jak dla mnie. Ja zacząłem szukać drogi pośrodku, stąd wybór Audio Research. Jednak lampa, ale za to 150W na 8-omach:-)

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050788

Everestów nie słuchałem dłużej więc nie mam zdania.

Możliwe, ale słyszałem podobnie spaprane triody. Tu nie można generalizować. Znam pentody, które grają lepiej niż najlepszy znany mi obecnie tranzystor:-) Nie powiem, który mam na myśli, niech Jarek&Ania sam szuka:-)

Użytkownik

Być może, w końcu nie słyszałem nawet 10% wzmaków lampowych na Push Pull. Wszystko jest możliwe. Pytanie czy ty słyszałeś topowe tranzystory?

Mam na myśli MBL, Burmestera, Jeff Rowland, Spectral, D'Agostino….

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050791
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Super kolumna. Dystrybutor zestawia je z monoblokami ML, ja najbardziej lubię z monoblokami VTL:-) Nawet bardziej niż z ARC. Szkoda, że w Polsce tak ciężko jest zrobić tego typu porównanie z powodów czysto biznesowych. ARC "muszą" z obowiązku grać z Wilson Audio, z kolei VTL z Wilson Benesch czy Thielami.

Mam na myśli MBL, Burmestera, Jeff Rowland, Spectral, D'Agostino….

Burmestera nie.

Z MBL tylko Coronę.

Rowlanda znam przeciętnie, ale słuchałem.

Spectrala i D'Agostino bardzo dobrze, podobnie jak Krella i ML.

Corony oceniam jako słabe.

Rowland, bardzo amerykański, potężny, dynamiczny i ciepły. Bardzo mi się podobał.

Z opisem D'Agostino celowo się wstrzymuje, pisałem powyżej. Nie chcę psuć zabawy Jarkowi. Mam swój pogląd wyrobiony.

No i osobiście zdecydowanie bardziej wolę amerykańskie niż niemieckie piece i nie chodzi tu bynajmniej o wojenne resentymenty:-)

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050794

Wojtek być może do wypasionej triody SE tak, szczególnie na średnicy. Ale juź co do wzmacniaczy lampowych Push Pull to wiele które słyszałem grało gorzej niź topowe tranzystory. Co do triody to....wczoraj słuchałem Kondo! Przyznaję że na średnicy super ale bas mniej rozdzielczy i wolny. Być może ideałem byłaby opcja dobrego trana na bas a lampy SE na średnicę i wysokie.

podobne wrazenie odnioslem co do Kondo, niestety. Ale nie wszystkie triody tak graja;) Chociaz napewno nie maja tak szybkiego basu jak najszybsze tranzystory, ale maja duzo wieksza gladkosc, ale to juz chyba slyszales z Kondo:)

W jakim systemie gralo kondo?

No ale przeciez mojego wzmacniacza na gm70 nie znasz wiec o jakim wyborze mowimy.

Oskarazasz, ze nie sluchalismy Xindaka a sam nie sluchales ani Pass x250 ani moich gm'ek.

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050863

Ta druga część twojej wiadomości to chyba nie do mnie?… :-) Nie słyszałem Xindaka, więc w ogóle nie wypowiadam się na ten temat.

A co do Kondo to mój kolega ma taki ciekawy zestaw…Kondo Souga 2x8W na lampie 2A3, kolumny Audio Note, jakiś starszy model, DAC. Kolumny to niski model, nie wyglądały, że potrafią dobrze zagrać ale co ciekawe zagrały całkiem dobrze. Bas nie był najlepszy ale i tak był niezły. Za to na średnicy było na prawdę dobrze. To chyba pierwsza lampa (z tych które słyszałem) która mnie w jakimś sensie może trochę oczarowała. To nie był zestaw dopracowany na maxa. Pewnie kolumny można by dać lepsze, źródło również ale przyznaję, że dobra lampa SE coś w sobie ma. Tak sobie rozmyślam, że opcja bi-ampingu byłaby chyba ideałem. Dobry, szybki i mocny tran na bas a dobra lampa SE na środek i górę.

https://www.audiostereo.pl/topic/108646-pass-350/page/2/#findComment-3050871
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.