Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz stabilizowany do DAC - przeróbka.

mkondrat28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam taki oto regulowany zasilacz stabilizowany jak na fotkach w załączniku. Powiedzcie mi czy ten zasilacz się nada? Może coś w nim przerobić? Co sądzicie o transformatorze? Może wywalić wszystko i zrobić coś dobrego na nim? Zasilacz ma być do Musical Fidelity V Dac.

Link do fotek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak, dac mam na 12v i jak na razie zasilam tym zasilaczem. I piszę do was czy jest on dobrej jakości czy może coś ulepszyć albo zbudować od nowa aby dźwięk był taki jaki ma być.

fotki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedyne sensowne rozwiązanie, to zasilanie akumulatorowe.

A najlepsze do tego celu są akumulatory

Ukryta Zawartość

np. takie -

Ukryta Zawartość

możesz kupić "wypasiony" zasilacz za 600 pln. ale tego rozwiązania nie przeskoczysz i tak.

Poza tym zobacz na ceny - wcale nie musi być drogo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyznam lifepo4 świetnie się nadają, zasilam baterią 3.3V zegar w hiface i znacznie lepiej na baterii. Niestety cena 5x większa niż akumulator żelowy...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Bodex- handlujesz tym towarem czy co? Co ma niby "polepszać" dźwięk?

Do autora wątku - nie łaska jakiś schemat? Zdjęcia sprawdzają się jeżeli chodzi o panele lub panienki, w przypadku elektroniki schemat niesie zdecydowanie wiecej informacji :-).

Jestem Europejczykiem.

Panowie nie wiem czy na pewno takie akumulatory polepszają znacznie dźwięk. Tutaj chodzi mi o jakość.

Na pewno ! ! ! Śmieci, tętnienie, zaklócenia w-cz , inne .... To przecież wzorowe zasilanie.

Na pewno ! ! ! Śmieci, tętnienie, zaklócenia w-cz , inne .... To przecież wzorowe zasilanie.

Taki zasilacz.

Oczywiście U wyjściowe sobie dobierasz do potrzeb. Ten jest policzony na 19V. Wersja scalaka 200mA. Ale są wersje 1A.

Tu więcej:

Ukryta Zawartość

http://hifiduino.wordpress.com/2011/03/29/new-breed-of-ultra-low-noise-regulators/

post-30102-0-54759100-1389435982_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie nie wiem czy na pewno takie akumulatory polepszają znacznie dźwięk.

Tutaj chodzi mi o jakość.

Żaden zasilacz nie dorówna takim akumulatorom, więc Twoje rozterki właśnie się rozwiały.

Akumulator nie "polepsza dźwięk", tylko zapewnia idealne warunki zasilania wrażliwych ukladów,

co powinno skutkować ... poprawą jakości dźwięku generowanego przez te układy . :)

Żaden zasilacz nie dorówna takim akumulatorom, więc Twoje rozterki właśnie się rozwiały.

Akumulator nie "polepsza dźwięk", tylko zapewnia idealne warunki zasilania wrażliwych ukladów,

co powinno skutkować ... poprawą jakości dźwięku generowanego przez te układy . :)

A konkretnie, co polepsza i dlaczego? Bo tłumaczenia, że jest więcej cukru w cukrze to dobre dla HiEndu :)

Odpowiedzi już sam sobie dawno udzieliłeś ... :)

Witam, i chcę sie podzielić swoimi spostrzeżeniami, trochę może dla niektórych z pogranicza magii, ale w rzeczywistości niekoniecznie.

Swojego czasu, w czasie poprzednich Świąt BN, choinka stanęła obok sprzętu grającego. Nic w tym dziwnego, ale tak mi sie wydawało, że zaczęło lepiej grać. Było zauważalne w momentach, gdy była ona oświetlona lampkami. Lampki te były podłaczone do gniazdka obok tego, z którego zasilany jest sprzęt. Skojarzyłem to z faktem wpięcia do sieci (w pobliżu) liniowego obciążenia, jakim są te świecące lampki. Najprawdopodobniej spowodowało to dość skuteczne stłumienie zakłóceń w sieci w pobliżu. Efekt podobny jak do słuchania wieczorem, gdy w sieci jest mniej brudów.

Warto chyba spróbować tego typu zabiegów we własnym zakresie..

Od niedawna zasilam daca (rdac) właśnie akumulatorem. Dźwięk poprawił się wyraźnie w porównaniu do zasilacza impulsowego. Opisałem to w wątku o rDacu. Ale niektórzy uparcie twierdzą, że zasilacz typu Teddy Prado daje o wiele lepszy efekt niż akumulator.

Nie znam się na tym, ale na pewno nie dam tyle kasy na specjalny zasilacz. Tym bardziej, że miałem zasilacz Tomanek do V-Daca i nie mogłem doszukać się poprawy.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Kupiłem niedawno M2Techa Evo i szukałem do niego dobrego zasilacza liniowego .Gdzieś na forum zagranicznym pewien gość sporo rozpisał się na temat tego EVO i stwierdził,że lepiej gra on na zasilaczu liniowym niż na baterii 9 V, więc ta sprawa do końca nie jest taka oczywista.Kumpel zrobił znany przedwzmacniacz na dedykowanym zasilaniu akumulatorowym,orginalnie jak w projekcie, a i tak stwierdził,że lepiej gra na zasilaniu z zasilacza liniowego.

Jeden i drugi projekt podobno na aku tracił na dynamice, a na reszcie zyskiwał.

Ja nie potwierdzam tego.

Na razie z EVO jadę na impulsie :(

Szukam odpowiedniego zasilacza liniowego, a ładowarkę do żelów już kupiłem w celach porównania.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Szukając analogii spójrz na lampy - ile tam zniekształceń, a ludzie to ciągle kochają .

Może kolega podąża tą drogą lub ew. dobrał aku, który nie wyrabia przy większym zapotrzebowaniu.

W DAC-u są elementy bardziej wrażliwe na wzorowe zasilanie, tutaj reżim stabilności ma decydujące znaczenie.

No, ale niech każdy ma tak jak mu się podoba - to nie jest żaden dogmat.

Jakiś dowód takiego twierdzenia??? Ale nie w stylu "ja ci to mówię" tylko pomiary.

Jestem Europejczykiem.

• 4 miesiące później...

Odświeżę ten wątek zapytaniem jakim zewnętrznym akumulatorem najlepiej zasilić Hegla HD20 i jakim prądem?

Jak najbardziej optymalnie przeprowadzić połączenie akumulatora z DAC?

Co należy przyjąć na wiarę.

Jeżeli zasilany uklad jest tak wrażliwy na jakość zasilania to znaczy, żę zostal żle zaprojektowany i jest do dupy.

Jeżeli tak nie jest (co zakładam) to współczesne niskoszumne układy stabilizatorów starczą z zapasem.

Odświeżę ten wątek zapytaniem jakim zewnętrznym akumulatorem najlepiej zasilić Hegla HD20 i jakim prądem?

Jak najbardziej optymalnie przeprowadzić połączenie akumulatora z DAC?

Najbardziej optymalnie będzie przewodem miedzianym o sensownej średnicy. Nie mniej i nie więcej.

Jeżeli uklad zaprojektowany jest poprawnie nie potrzeba niczego więcej.

Jestem Europejczykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.