Skocz do zawartości
IGNORED

PC - do jakiego wyjścia podłączyć DAC ?

jaeger

Rekomendowane odpowiedzi

Asynchroniczność stosuje sie jedynie dlatego, że nie można zapewnić synchronicznosci w większości przypadków.

A jak już jest asynchroniczność to łatwo zastosować jeden zegar a nie dwa.

Nie ma problemu z przłączaniem i układ jest prostszy.

A jak już jest asynchroniczność to łatwo zastosować jeden zegar a nie dwa.

Nie ma problemu z przłączaniem i układ jest prostszy.

Waldku, czyli jak masz media tanka w stylu popcorn itd. to sygnał z SPDIF-a?

Niestety z notebookami nie jest juz tak lekko bo nowe mają tylko USB.

Ale sądzę że jeżeli jest możliwość PC z SPDIF-em to należy tego użyć.

Wytłumacz jeszcze pokrótce wszystkim dlaczego karta na USB typu EMU jest lepsza niż konwerter USB->SPDIF.

A ja jestem ciekawy dlaczego coax z płyty głównej jest lepszy od transferu przez USB.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Dobrze by było obejrzeć na oscyloskopie przebieg bezposrednio z płyty głównej po coax i po konwersji usb, z tego samego kompa. Daje to pewnie jakies porównanie co wchodzi nam na DAC.

Wykonałem takie pomiary przebiegów:

1. na wyjściu z płyty głównej optycznym i coaxialnym

2. Konwerter JarkaC

3. Konwerter na XMOS

4. Konwerter na CM6631A

5. Konwerter Ronin 24/96

6. Konwerter USB-SPDIF NOSTROMO

7. EMU 0404 USB

8. Odtwarzacz DVD Pioneer

Pomiary wykonywałem zawsze za wejściem w odbiorniku (dac), za odbiór SPDIF odpowiadał w nim WM8804.

Jest to o tyle istotne ze konkretna realizacja odbioru sygnału SPDIF ma bardzo duży wpływ na jego przebieg, co jest raczej niedoceniane przez użytkowników.

Na tej właśnie podstawie twierdzę to co napisałem w pierwszym wpisie w tym temacie.

A ja jestem ciekawy dlaczego coax z płyty głównej jest lepszy od transferu przez USB.

Ja też, ale nie znam takiego przypadku.

Waldku, czyli jak masz media tanka w stylu popcorn itd. to sygnał z SPDIF-a?

Mam popcorna i w tym przypadku tylko SPDIF.

Niestety z notebookami nie jest juz tak lekko bo nowe mają tylko USB.

W tym wypadku USB jest bezkonkurencyjne.

Ale sądzę że jeżeli jest możliwość PC z SPDIF-em to należy tego użyć.

Wyjścia na płytach sa kiepskie, lepiej zastosować dobry USB.

Wytłumacz jeszcze pokrótce wszystkim dlaczego karta na USB typu EMU jest lepsza niż konwerter USB->SPDIF

Nie ma takiej potrzeby. Nikomu to niepotrzebne.

Wykonałem takie pomiary przebiegów:

Dobra robota. Ale metodologia słaba - stosujesz (mierzysz) jedne z najlepszych przetworników USB a dobrego SPDIFa nie. I bez pomiarów te USB wygrają. Nie nabijam sie z Ciebie, ale skoro wykonałeś spory wysiłek i kupiłeś, lub pożyczyłeś świetne USB to postaraj się o dobry SPDIF. Pomierz posłuchaj.

I jeszcze jedno.

Ostatnio na bazie zapytań na PW widzę taką tendencję - na sprzęt ktoś wydaje sporo pieniędzy, ale za napęd (źródło) ma służyć byle co, albo DVD , albo lapek i USB za 80 zł, albo madia serwerek za góra 250zł (300 to juz za drogo).

Takie rozważania nic nie wnoszą.

Tutaj albo robimy sobie sprzęt, albo szukamy czegoś lepszego. Ale nie zaczynamy od 100zł.

Kiedyś w czasach świetności - CD kosztowały , więc były w miarę dobrze zrobione, a teraz to serwerek ma być za góra 200zł a DAC DIY ma byc tańszy od chińskiego.

Nie biorę udziału w tych zawodach.

dio, jak wypałdł konwerter nostromo?

Nie podam teraz żadnych wykresów i ocen, dlatego ze zastanawiam się nad zbiorczą publikacja tych wyników.

A nie ukrywam, że szukam jeszcze możliwości pomiaru kilku ciekawych źródeł.

Nie podam teraz żadnych wykresów i ocen, dlatego ze zastanawiam się nad zbiorczą publikacja tych wyników.

A nie ukrywam, że szukam jeszcze możliwości pomiaru kilku ciekawych źródeł.

Mogę Ci pożyczyć mój CDPro2LF oraz kartę muzyczną EMU1212, ale odbiór osobisty i zwrot również. Przynajmniej będzie o czym pogadać. Ewentualnie podeślij co i czym mierzysz to postaram się wykonać pomiary.

1) Komputerowe SPDIF - cały syf z zasilania i innych zakłóceń trafia w strumień wygenerowany przez

kiepski zegar i mało wybredne podzespoły. Taki strumień trafia na odbiornik w DAC-u i ma z niego,

podkreślam, z niego, wygenerować poprawny I2S .... nigdy !

2) Konwerter USB/SPDIF przejmuje część zadań od komputera, ale nie zmienia zasady transportu.

Na wyjściu otrzymujemy mix komputerowego syfu w nieco lepszym opakowaniu, ale to ciągle jest

strumień audio gotowy podaniu na odbiornik SPDIF. Powstał jako potrzebna proteza. Są także wybitne,

zaawansowane konwertery, ale ich cena, za względu na budowę, jest wielokrotnie wyższa od komputera.

3) Asynchroniczna transmisja opakowanych danych zawierających informację audio trafia do galwanicznie

odseparowanego i zasilanego własnym źródłem odbiornika. Jest rozpakowywana z danych ochronnych i

podawana na bufor, który w rytm precyzyjnego zegara DAC-a pobiera pełne próbki przesyłając je na I2S.

Nie ma znaczenia prędkość napełniania bufora, nawet gdyby dane z jakiegoś powodu zostały spowolnione.

Oczywiście końcowa jakość zależy od implementacji, ale mechanizm chyba jest czytelny.

Prościej nie potrafię. Kto czyta ze zrozumieniem, ten wyciągnie swoje wnioski.

Mogę Ci pożyczyć mój CDPro2LF oraz kartę muzyczną EMU1212, ale odbiór osobisty i zwrot również. Przynajmniej będzie o czym pogadać. Ewentualnie podeślij co i czym mierzysz to postaram się wykonać pomiary.

Cieszę się z propozycji, ale jak gdzieś pisałeś - Szczecin? to dla mnie za daleko. Ale porównywalne pomiary warto zrobić. Szczegóły uzgodnimy na PW.

1) Komputerowe SPDIF - cały syf z zasilania i innych zakłóceń trafia w strumień wygenerowany przez

kiepski zegar i mało wybredne podzespoły. Taki strumień trafia na odbiornik w DAC-u i ma z niego,

podkreślam, z niego, wygenerować poprawny I2S .... nigdy !

Owszem.

Tak się dzieje w archaicznych rozwiązaniach.

Ale dla średniodobrych DACów jest to Bzdura.

Taki zapis to kompletna niewiedza co się dzieje w średnio dobrym DACu.

2) Konwerter USB/SPDIF przejmuje część zadań od komputera, ale nie zmienia zasady transportu.

Na wyjściu otrzymujemy mix komputerowego syfu w nieco lepszym opakowaniu, ale to ciągle jest

strumień audio gotowy podaniu na odbiornik SPDIF. Powstał jako potrzebna proteza. Są także wybitne,

zaawansowane konwertery, ale ich cena, za względu na budowę, jest wielokrotnie wyższa od komputera.

Czary mary pitu pitu.

kto nie wie jak działa sprzęg USB to może się da nabrać na takie cyt "... lepsze opakowanie..." ech co za określenie.

Ale opis tylko trochę pokazuje co się dzieje w przetworniku USB.

3) Asynchroniczna transmisja opakowanych danych

A to już szczyt niewiedzy.

nie ma czegoś takiego.

Transmisja jest zawsze synchroniczna. Ludzie nie znają innego rozwiązania.

Natomiast asynchroniczne może być jedynie "połączenie" dwóch magistral. A tak na prawdę jest to swojego rodzaju asynchroniczne rozdzielenie.

Sprawa asynchroniczności polega na tym, że w pewnym miejscu toru odbiera się dane, pomija się zegar tych danych, tworzy się nowe , lub odtwarza się prawie jeden 1:1 dane i w takt nowego zegara wysyła się dalej.

Operacja z pozoru bez sensu.

Ale zasadniczo każdy dzisiejszy DAC powyżej kilku tysięcy stosuje takie rozwiązanie.

Wszystkie DSP, moduły Anagrama, upsamplery i inne podobne czary opierają się o takie coś.

Zalety są takie:

1. Można świadomie pominąć niedoskonały zegar z SPDIF.

2. Można zaaplikowąć najlepszy zegar jaki się da do sterowania przetwornikiem i filtrem cyfrowym przed lub w przetworniku. Przetworniki d-s tego bardzo pragną, ale R2R też się odwdzięczają za dobry zegar.

3. Można zastosować upsampler, a to daje:

a/ przeniesienie artefaktów konwersji cyfrowej wyżej, przez co można zastosować filtry cyfrowe o łagodnych zboczach,

b/ elementarny schodek przetwornika jest mniejszy, przez co dzwięk jest mniej twardy, bardziej subtelny,

c/ zgubić jitter wynikający z transmisji spdif - to jest jeden z istotnych powodów dla których lepiej zastosować połączenie spdif, bo można skasować jitter połączenia (ale nie zawarty w danych transmitowanych w tym połączeniu), przy połączeniu USB nie jest możliwe skasowanie jittera transmisji po USB,

d/ można zastosować jeden zegar - w erze plików o podstawie fs 44.1kHz i 48kHz to jest niezła wygoda.

Tyle w skrócie.

Zdaje się, ze bez uzgodnienia terminologii i tego, o czym kto pisze, nie da się nic uzgodnić.

Jest transfer USB i transfer USB Audio. I nie wiadomo, o czym kto mysli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

można zastosować jeden zegar - w erze plików o podstawie fs 44.1kHz i 48kHz to jest niezła wygoda.

Mi to wystarczy ...

Jeden zegar to możesz nosić na ręku.

Ukryta Zawartość

A tak w ogóle to poczytaj trochę nowoczesnych opracowań jak i o inżynieryjnym podejściu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.