Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner vs wzmacniacz.

Krzychu72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuję niedługo zakupić wzmacniacz stereo. Obecnie posiadam amplituner Denon 1801. W przyszłym roku chcemy się przeprowadzić i obecne 15 m kw. może zastąpić dużo większy metraż. Wtedy też chyba wymienie amplituner. Dlatego zacząłem się zastanawiać czy lepiej wydać ok 10000 zł na wzmacniacz + amplituner, czy kupić amplituner z górnej półki za całość. Oglądam dużo filmów i amplituner musi być. Czy więcej stracę na dźwięku zamieniając wzmacniacz na amplituner, czy więcej zyskam na efektach w KD kupując lepszy amplituner ? Zależy mi głównie na jakości dźwięku ( funkcjonalność na razie pomijam ). Jeżeli ktoś miał możliwość takiego porywnania to proszę o pomoc. (obecnie posiadam ATC SCM7, ale po zamianie mieszkania mogą okazać się za małe)

https://www.audiostereo.pl/topic/108734-amplituner-vs-wzmacniacz/

Witam. Planuję niedługo zakupić wzmacniacz stereo. Obecnie posiadam amplituner Denon 1801. W przyszłym roku chcemy się przeprowadzić i obecne 15 m kw. może zastąpić dużo większy metraż. Wtedy też chyba wymienie amplituner. Dlatego zacząłem się zastanawiać czy lepiej wydać ok 10000 zł na wzmacniacz + amplituner, czy kupić amplituner z górnej półki za całość. Oglądam dużo filmów i amplituner musi być. Czy więcej stracę na dźwięku zamieniając wzmacniacz na amplituner, czy więcej zyskam na efektach w KD kupując lepszy amplituner ? Zależy mi głównie na jakości dźwięku ( funkcjonalność na razie pomijam ). Jeżeli ktoś miał możliwość takiego porywnania to proszę o pomoc. (obecnie posiadam ATC SCM7, ale po zamianie mieszkania mogą okazać się za małe)

Jak mówi znawcy nawet najlepszy amplituner nie osiągnie dźwięku stereo na poziomie słabszego wzmacniacza i że "jak coś jest do wszystkiego to jest do... niczego", z czym nie do końca się zgadzam, bo te droższe amplitunery są już bardzo dobre brzmieniowe także w trybie stereo. Oczywiście puryści będą się upierać, więc staniesz przed wyborem zakupu albo amplitunera + kolumn albo wzmacniacza+odtwarzacza BR+odtwarzacza sieciowego (o ile Cię to interesuje), by nie dokładać kolejnych przedwzmacniaczy itp. Moim zdaniem w wielu przypadkach w naszych realiach, gdzie pomieszczeniom daleko do ideału, jak również szeregowi naturalnych przeszkód akustycznych sens dokładania kolejnych tysięcy dla iluzorycznej poprawy warunków odsłuchowych mija się z celem. Chyba, że masz dużo kasy do wydania albo od początki zakładasz studio Home Cinema z prawdziwego zdarzenia, a muzyką delektujesz się w innym pokoju.

Zdecydowanie lepszym rozwiazaniem jest wzmacniacz + amplituner. Tak nawet w kinie uzyskasz lepszy dzwiek z frontow, ktore zasili ci wzmak a ampowi zostanie wiecej mocy na pozostale kolumny. Jesli chodzi o efekty z glosnikow surrandowych to nie potrzeba amplitunera hi-end zeby delektowac sie swistami przelatujacych kul :) Sam mam yamaszke 3010 i powiem Ci jak kiedys zapiolem moj pierwszy lepszy wzmak a byl to marantz PM-KI Pearl Lite to bylem pod wrazeniem tej roznicy, a niby ten ampli mial byc taki dobry do stereo taaa yhmm.

Jesli Twoje nowe pomieszczenie bedzie wieksze, a w przyszlosci planujesz wymienic kolumny tez na wieksze to za dyszke jak najbardziej wzmak + ampli. Warto tez rozejrzec sie za tym jeszcze ''lepszym'' sprzetem z drugiej reki.

pozdro

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Kolega dobrze prawi.

10 koła na 2 klocki to można soś fajnego kupić.

Poszukaj sobie coś pod twoje preferencje ze wzmacniaczy do 8 koła.

AV w kwocie 4 koła będzie wystarczający.

Biorąc 2 klocki na raz przy cenie 12 z hakiem za 10 koła je spokojnie kupisz-a wzmaki nawet te nowe w cenach po 8 z hakiem grają już przyzwoicie.

Zawsze to lepiej niż STEREO z AV.

Witaj,

bezwzględnie pod względem jakości dźwięku lepszym wyjściem jest zakup klasycznego wzmacniacza stereofonicznego. Jeśli jednak często oglądasz filmy, koncerty, dźwięk przestrzenny jest Ci potrzebny, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest zakup dobrego amplitunera wielokanałowego, wyposażonego w przyzwoity przedwzmacniacz oraz końcówki mocy. Pod względem funkcjonalności, obsługi praktycznie taka konfiguracja nic nie zmienia, nadal całym systemem sterujesz z poziomu amplitunera, natomiast w stereo korzystasz z mocy i jakości końcówki kocy, podczas natomiast odsłuchów w systemie wielokanałowym także przednie kolumny są zasilane końcówką mocy, natomiast amplituner jest odciążony od zasilania kolumn frontowych, co daje większą moc i jakość na pozostałe kanały.

Można alternatywnie zamiast końcówki mocy zastosować wzmacniacz z wejście na końcówkę mocy.

Co do konkretów to zwróciłbym np. uwagę na zestaw NAD T757 z końcówką mocy NAD C245 BEE lub Marantz SR7008 z MM7025.

Przyjrzyj się moim propozycjom, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeżeli nie zależy Ci na funkcjonalności to polecam wzmacniacze z Denona A1SE/AR bądź A11XV/XVA bądź A1-XV/XVA w cenie się zmieścisz a jakość dźwięku na pewno będzie lepsza od tych nowych ampli wynalazków.

Polecam też DVD Denona z serii A1 bądź A11

Dziękuję za pomoc. Zastanawiałem się również nad zestawem amplituner + końcówka mocy, ale wtedy oba urządzenia muszą być kupione razem. Połączenie wzmacniacz z wejściem na końcówkę mocy też było brane pod uwagę, ale słyszałem opinie że wyjście pre w amplitunerze wpłynie negatywnie na jakość dźwięku. Niektórzy twierdzą że dźwięk powinien być dostarczony prosto do wzmacniacza.

Połączenie wzmacniacz z wejściem na końcówkę mocy też było brane pod uwagę, ale słyszałem opinie że wyjście pre w amplitunerze wpłynie negatywnie na jakość dźwięku. Niektórzy twierdzą że dźwięk powinien być dostarczony prosto do wzmacniacza.

Tu chodzi o wzmacniacz stereo zintegrowany , który ma bezpośrednie wejście na końcówkę mocy i możliwość przełączania między tą końcówką , a całą integrą . Do wejścia na końcówkę mocy podpinasz ammpli pre-out Front LR ( amplituner ma mieć wyjście wielokanałowe analogowe 5.1 , lub 7.1 ) , a do gniazd liniowych integry podłączasz bezpośrednio źródła stereo .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziękuję za pomoc. Zastanawiałem się również nad zestawem amplituner + końcówka mocy, ale wtedy oba urządzenia muszą być kupione razem. Połączenie wzmacniacz z wejściem na końcówkę mocy też było brane pod uwagę, ale słyszałem opinie że wyjście pre w amplitunerze wpłynie negatywnie na jakość dźwięku. Niektórzy twierdzą że dźwięk powinien być dostarczony prosto do wzmacniacza.

I dobrze twierdzą. Za 10 tysięcy możesz kupić amplituner za 3-4 tysiące ( będzie miał już wszystkie niezbedne dekodery, wejścia i wyjścia),a za pozostałe 7 bądź 6 tysięcy kupić zacny wzmacniacz i podpiąć go pod preout w amplitunerze. Natomiast źródło stereo podpinasz bezpośrednio pod wzmacniacz. Ciekawe jaki amplituner wystartuje do takiej.konfiguracji. Na pewno żaden w przedziale do 10 tyśięcy, nawet z końcówką mocy, bo wyjścia pre w amplitunerach są zazwyczaj wątpliwej jakości, a nawet jeśli są prześwietne to zawsze to jest zbędny dodatkowy tor w sygnale.

Nie zgodzę się z tymi opiniami. Sam jestem tyle co przed podobnymi dylematami. Naskładało sie mi dużo sprzetu (audiolab m-dac, linn akurate 2200, linn 5103, onkyo tx-nr809) Wszystko wyprzedałem i po odsłuchach zdecydowałem sie na zakup ARCAM AV750. Amplitunery tej klasy (arcam avr750, nad 787 itd)to przede wszystkim doskonałe wzmacniacze. Kodeki to tylko dodatek. Na zachodnich forach avr750 uważany był za lepszy wzmacniacz od arcama a-38. Teraz wchodzi a-49 który go zapewne przebije mocą ,natomiast topologia samego wzmacniacza jest podobna arcam avr750 30w w klasie A potem klasa G ,A-49 50w w klasie A potem klasa G.

Chce tylko powiedzieć ,że zastosowanie taniego amplitunera do dobrego wzmacniacza nie przyniesie oczekiwanych efektów ( sam testowałem kiedyś np.denon 1510ae+denon 2307, itd) Prawdopodobnie jest to spowodowane słabami sekcjami przedwzmacniacza w tanich amplitunerach. Jeśli chcesz już tak kombinować a nie chcesz wysokiej klasy amplitunera to kup oppo 105eu (on ma w sobie wbudowany przedwzmacniacz) i dokup uzywaną końcówke mocy.

Sam sie tu wypytywałem na forach i jednak odsłuch jest wskazany.Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanie. W związku z tym że wszystko przemawia za wersją amplituner + wzmacniacz mam jeszcze pytanie. Czy ktoś może zamieniał amplituner kilkunastoletni (np. taki jak mój Denon 1801) na nowy? Czy jakość dźwięku jest wyraźnie lepsza w nowych amplitunerach ? Problem polega na tym że w tej chwili mogę sobie pozwolić na połowę funduszy. Kupiłbym amplituner z wyjściem pre out, i za kilka miesięcy dokupiłbym wzmacniacz zintegrowany. Wcześniej myślałem o modelu Hegel H-80, ale on nie ma wejścia. Drugie pytanie to czy jak bym kupił wzmacniacz z DAC, to czy mógł bym wykorzystać wejścia cyfrowe do podłączenia źródła ? ( np. nowe modele Advance Acoustic)

W takim razie wyszła moja słaba znajomość tematu. Wydawało mi się że wzmacniacze muszą posiadać wejścia pod amplituner. Teraz wiem że myliłem pojęcia. Nigdy nie miałem z takim połączenim do czynienia.

Może pomyśl nad rozwiązaniem : procesor dźwięku + końcówki mocy lub aktywne kolumny (ATC robi takie).

Drugie pytanie to czy jak bym kupił wzmacniacz z DAC, to czy mógł bym wykorzystać wejścia cyfrowe do podłączenia źródła ? ( np. nowe modele Advance Acoustic)

Do tego one są , ale nie chodzi mi o dekodowaniu DTS itd.

Problem polega na tym że w tej chwili mogę sobie pozwolić na połowę funduszy. Kupiłbym amplituner z wyjściem pre out, i za kilka miesięcy dokupiłbym wzmacniacz zintegrowany.

, albo dozbieraj trochę do połowy i kup wzmacniacz stereo , zostaw na razie amplituner , amplituner twój ma wyjście pre - out Front L R

W takim razie wyszła moja słaba znajomość tematu. Wydawało mi się że wzmacniacze muszą posiadać wejścia pod amplituner. Teraz wiem że myliłem pojęcia. Nigdy nie miałem z takim połączenim do czynienia.

i dobrze myślałeś - wzmak ma mieć wejscie main in (bezpośrednio na końcówkę mocy) wtedy ma to ręce nogi - sterujesz głośnością kina poprzez potencjometr av a jak słuchasz stereo to av jest wyłączony wejście zwykłe in to proteza

Chce tylko powiedzieć ,że zastosowanie taniego amplitunera do dobrego wzmacniacza nie przyniesie oczekiwanych efektów ( sam testowałem kiedyś np.denon 1510ae+denon 2307, itd) Prawdopodobnie jest to spowodowane słabami sekcjami przedwzmacniacza w tanich amplitunerach.

Przecież dopiero co pisałem post nad tobą że omija się totalnie amplituner przy odsłuchu stereo.

Nie zgodzę się z tymi opiniami. Sam jestem tyle co przed podobnymi dylematami. Naskładało sie mi dużo sprzetu (audiolab m-dac, linn akurate 2200, linn 5103, onkyo tx-nr809) Wszystko wyprzedałem i po odsłuchach zdecydowałem sie na zakup ARCAM AV750. Amplitunery tej klasy (arcam avr750, nad 787 itd)to przede wszystkim doskonałe wzmacniacze. Kodeki to tylko dodatek.

arcam avr750, nad 787

Te amplitunery kosztuję odpowiednio 19990zł oraz 15999zł.... a My tu rozmawiamy o kwocie 10000 zł....a zastanów się jak zagrałby w porównaniu z nimi wzmacniacz stereo za kwótę 14 tyś złotych.

Kodeki to tylko dodatek.

Dobrze ze to dodałeś.

Moim skromnym zdaniem ładowanie w amplituner takiej kasy jest grubą przesadą, ten element jest chyba najszybciej starzejącym się urządzeniem w audio, co rusz to wychodzą nowe dekodery, rozdzielczości, standardy itp. itd. , np NAD mimo że taka kasa a z tego co widzę na dzieńdobry nie wspiera 4K . Lepiej żonglować co kilka lat amplitunerami za kilka tysięcy złotych niż takimi za 20 tyś, bo strata przy odsprzedaży będzie bolesna

TRIBUL. Wzmacniacz za 14 tysiecy zagra podobnie jak arcam avr750 !!! Wiem ,bo testowałem .Zresztą sprzedałem końcówke mocy linn akurate 2200 która nowa kosztuje 18000 zł . !!! Wzmacniacz avr750 jest dużo lepszy od A-38 .

Tribul bez urazy ale ten amplituner arcam avr750 jest lepszy niż całe Twoje stereo .(lepszy wzmacniacz,lepszy dac, lepszy amplituner)Tak to się teraz to odbywa .Miałem klocki z wyższej półki niż Ty i suma sumarum arcam avr750 gra conajmniej tak dobrze. Dodatkowo ma bardzo dobry przedwzmacniacz na scalonej drabince ryzystorowej i jest w domenie analogowej. W brew pozorom dzieki przedwzmacniaczowi avr750 ma bardzo dobre możliwości rozbudowy. Zresztą juz teraz przepuszcza(nie tylko upscaluje) sygnał 4k .Gdyby było inaczej poprostu bym sie nie pozbywał mojego stereo,nieprawdaż ?:) Teraz mam wszystko w jednym ,zaoszczędziłem na kablach

mówisz że amplitunery sie starzeją ,a arcam avr600 jest już 8-9 rok na rynku .Pokaż mi inny amplituner który by sie tyle sprzedawał i był chwalony??? Marantze ,Denony ,Yamahy to fakt modele zmieniają sie co roku ,wstawiane są duperele z których i tak nikt nie korzysta a brzmienie mają coraz gorsze

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

a jak słuchasz stereo to av jest wyłączony

A jak podepnę pre z AV do AUX we wzmaku-to słuchając stereo AV też będzie wyłączony,a grało będzie tylko zródło np CD - więc nie wiem o co biega.

A jak podepnę pre z AV do AUX we wzmaku-to słuchając stereo AV też będzie wyłączony,a grało będzie tylko zródło np CD - więc nie wiem o co biega.

Maniek jesteś w wielkim błędzie , nie rozumiesz zasady podłączenia wzmaka stereo zintegrowanego pod amplituner KD .

Post nr. 5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tribul bez urazy ale ten amplituner arcam avr750 jest lepszy niż całe Twoje stereo .(lepszy wzmacniacz,lepszy dac, lepszy amplituner)

Nikt nigdzie nie pisał że Arcam A28 gra lepiej niż avr750. Róznica jest taka że mój wzm. stereo, dac i amplituner kosztują razem 10 tysięcy złotych a nie 20 tysięcy złotych, więc AVR łaski nie robi. Poza tym My tu dobieramy i rozmawiamy o sprzęcie do 10 tysięcy a Ty wyskakujesz z AVR za cenę kilkuletniego auta;)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Maniek jesteś w wielkim błędzie , nie rozumiesz zasady podłączenia wzmaka stereo zintegrowanego pod amplituner KD .

Post nr. 5

http://www.audiostereo.pl/zestaw-stereo-dla-poczatkujacego-czy-ladnie-to-zagra_102304.html

O ile nie ma we wzmacniaczu wejścia main in-to gdzie podłączamy wyjście preout z AV do wzmacniacza ?

Pod którekolwiek wejscie np Tuner, CD itp, ale nie bawiłbym się w to. Będziesz miał problem z dostrojeniem głośności kolumn przednich z resztą, bo sterowanie będzie i w AV i wzmacniaczu. Ewentualnie na wzmacniaczu ustawić głośność, zaznaczyć :/, uruchomić Audyssey. Potem przy każdym uruchamianiu filmu bedziesz musiał ustawiać pokrętło głośności w wzmacniaczu dokładnie tam gdzie było przy kalibracji Audyssey.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Pod którekolwiek wejscie np Tuner, CD itp, ale nie bawiłbym się w to. Będziesz miał problem z dostrojeniem głośności kolumn przednich z resztą, bo sterowanie będzie i w AV i wzmacniaczu. Ewentualnie na wzmacniaczu ustawić głośność, zaznaczyć :/, uruchomić Audyssey. Potem przy każdym uruchamianiu filmu bedziesz musiał ustawiać pokrętło głośności w wzmacniaczu dokładnie tam gdzie było przy kalibracji Audyssey.

No właśnie-ja ciebie rozumiem,tylko ja z innej beczki.

Jak kolega będzie szukał wzmaka,a jest tego w cenie 7-9 koła mnogo-a trafi na taki że dzwięk mu będzie odpowiadał,lecz nie będzie posiadał main in to nie ma potrzeby go odrzucać bo da to się podłączyć-rozumiesz o co mi biega.

Po prostu ja stawiam na kupienie czegoś pod swoje preferencje dzwiękowe,a nie pod wejścia-które i tak da się w łatwiejszy lub trudniejszy sposób pogodzić.

Dzięki za pomoc. Rozważam Wasze propozycje. Ciekawy jestem czy ktoś używał odtwarzacza oppo 105 jako przedwzmacniacz. Czy końcówka mocy za ok. 4000 zł zagra dużo lepiej od amplitunera w tej samej cenie ? Jaka jest jakość przedwzmacniacza w oppo w porównaniu do amplitunerów za ok 4000 zł ?

Rozwiązanie osobnego wzmacniacza stereo i KD ma wtedy sens jak masz oddzielne kolumny do jednego i drugiego (ja tak mam) ale do tego trzeba bardzo tolerancyjną żonę. Praktycznie przepinanie kolumn jest bardzo uciążliwe (miałem tak kiedyś i nie polecam). Zastosowanie końcówki mocy przy sterowaniu z amplitunera niewiele da bo będziesz używał pre z ampli a to decyduje o dźwięku (mam teorię że to najistotniejszy element toru). Więc podniesienie jakości przez zakup dodatkowych końcówek mocy niewiele da. Pozostają dwie opcje zależne od tego czego częściej słuchasz/używasz: dobry ampli (nie kupuj bez odsłuchu) i druga opcja, którą ja używam również: stary ale wysokiej klasy ampli jak wymienione powyżej Denony A1 bez HDMI, OPPO łączony z nim analogowo po dekoderze DTS HD MA, i oddzielny system stereo oparty na przykład na lampie Yaqina, Densenie czy Coplandzie ale Z OSOBNYMI KOLUMNAMI. Inaczej będziesz narzekał na niewygodę.

Hegel H80 ma HT, przestawiasz zworke z napisem HT we wnetrzu i bez reg. glosnosci w H80 masz dzwiek na frontach w amplitunerze

5min roboty bez utraty gwarancji

H80 ustawia stala predkosc na 85 i pojawia sie na wyswietlaczu napis HT

A potem jak chcę posłuchać CD to znowu rozkręcam obudowę i przestawiam zworkę? Super...

Znacznie lepszy jest przycisk na przedniej ściance odłączający przedwzmacniacz - rozwiązanie które ma prawie każdy lepszy wzmacniacz

nie nie nie, nie przesadzaj:)- HT jest pod analogowym wej aux2, pod aux1 podlaczasz co chcesz, pod xlr tez, pod usb, pod optykka itd

tak prosciej napisze- odchodzi jedno wej aux2 ktore jest pod HT tak samo jak H100 dedykowane i wyzsze....

nie nie nie, nie przesadzaj:)- HT jest pod analogowym wej aux2, pod aux1 podlaczasz co chcesz, pod xlr tez, pod usb, pod optykka itd

tak prosciej napisze- odchodzi jedno wej aux2 ktore jest pod HT tak samo jak H100 dedykowane i wyzsze....

czy ja dobrze rozumiem że w ten sposób wykorzystujesz pre od ampli? bo jeśli tak to rozwiązanie do d.. z wymienionych wcześniej powodów

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.