Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Apropos nagrywania w formacie DSD jeśli mowa o najlepszych DAC.

Tutaj mam, tak sądze trochę do powiedzenia. Chodzi o proces rejestracji sygnału analogowego w studio.

Niestety musze was przybić, ale jeden z najlepiej brzmiących (jeśli nie najlepszych-taką ma opinie) rejestratorów ADC to korg MR-2000.

Pracuje przy serwisowaniu aparatury nadawczej. Mam trochę kontaktu z zagranicznymi specjalistami, dwóch serwisuje-serwisowało aparature studyjną. Keidyś zaczeła się gadka na temat SACD i tak prześliśmy dalej.

Według ich, nie istnieje nie świecie żaden układ - chip ADC przetwarzający, wprost analog na DSD. (co trzeba zrobić)

Każda taka kość wypuszcza sygnał w PCM. Co musi zostać jeszcze przetworzone z PCM na DSD, w dodatku strasznie ważny jest tutaj zegar.

Ja sam z czystej ciekawości zrewidowałem wszystkie karty katlogowe dostępnych scalaków ADC na 24bit (zakładam, że gorszych nie wstawiają) i faktycznie to prawda.

A co do samego tego "naj" rejestroatora korg MR-2000, nawet miałem okazję oglądnąć zdjęcie jego wnętrzności.

Nie uwierzycie jak jest chip na wejściu. To AKM AK5393. Doskonale pamiętam ze zdjęcia.

Co nie dziwi mnie, bo w 90% aparatury studyjnej są ponoć kości producenta AKM. Co prawda dynamikę ten chip ADC ma jedną z najlepszych.

Ale sęk w tym, że zniegształceniowo wypada już przeciętnie, a jego maksymalna częstotliwość pracy to 108kHz.

Co oznacza, że raczej daje maksymalie 96kHz. Przy rejestracji 192kHz jest to upsamplowane i oczywiście to samo plus konwersja przy systemie DSD.

Oczywiście robi się proste realizacje w domenie DSD, które określa się jako najlepsze. Nie słuchałem, może grają dobrze.

Prawda jest jednak nie zawsze przyjemna i taka jaką byśmy sobie życzyli.

Dlatego może lepiej nie wiedzieć jak rejestrowane nagrania do DSD puszczając je na nowoczesnych super pzretwornikach.

Ważne że gra i tyle...

Lampizator nie jest zly, ale on sprzedaje dzwiek a nie ladne obudowy, to tez jakas opcja na High-End.

Szanowny autorze wątku ......cos Ci powiem o lampiaztorze.

Jeśli tor audio gra dżwiękiem dość cieniutkim.....to wtedy ludzie stosuja lampizatora-bo on robi pompkę.

Poza tym mamy tu do czynienia z wypaczeniem prawdziwości dżwieku,wielkości instrumentow i ich barwy i prawdziwego

brzmienia.Lampizatory mogą się podobać osobom zaczynającym dopiero wspinaczkę po szczeblach drabinki-gdzie na jej

górze jest napisane h-end.Swoja przygode z audio przechodziłem po wszystkich szczeblach tej drabiny.

Sporo czasu mi także zajęło zanim do tej drabinki znalazłem drogę......tego sie nigdy nie będę wstydził.

Po takich doświadczaniach moge stwierdzić,że tak jak kazda potwora znajdzie swego amatora,analogicznie zawsze

jakiś nieosłuchany człowiek i napaleniec zakupi lampizatora jak mu gra dość cieniutko....to se pogrubi-nic nadto.

Czy na tym ma polegać przekaz zbliżający się jak najbardziej do przekazu Live?

"Problem" w tym, że ten nieidealny lampizator daje ogromną frajdę ze słuchania muzyki... i chyba o to nam w tej zabawie w audio chodzi, prawda ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Szanowny autorze wątku ......cos Ci powiem o lampiaztorze.

Jeśli tor audio gra dżwiękiem dość cieniutkim.....to wtedy ludzie stosuja lampizatora-bo on robi pompkę.

Poza tym mamy tu do czynienia z wypaczeniem prawdziwości dżwieku,wielkości instrumentow i ich barwy i prawdziwego

brzmienia.Lampizatory mogą się podobać osobom zaczynającym dopiero wspinaczkę po szczeblach drabinki-gdzie na jej

górze jest napisane h-end.Swoja przygode z audio przechodziłem po wszystkich szczeblach tej drabiny.

Sporo czasu mi także zajęło zanim do tej drabinki znalazłem drogę......tego sie nigdy nie będę wstydził.

Po takich doświadczaniach moge stwierdzić,że tak jak kazda potwora znajdzie swego amatora,analogicznie zawsze

jakiś nieosłuchany człowiek i napaleniec zakupi lampizatora jak mu gra dość cieniutko....to se pogrubi-nic nadto.

Czy na tym ma polegać przekaz zbliżający się jak najbardziej do przekazu Live?

Jesli chodzi o polski High-End to ja jestem z zasady nieobiektywny bo zawsze bede ciagnal za swoimi i na start kazde urzadzenie ma juz plusa. Ale pomijajac to, ja zdaje sobie sprawe z ograniczen tego zrodelka ale patrzac na cene mysle ze to dosc rozsadna propzycja tym bardziej ze jest z niego duzo muzyki ( czego nie ma ogromna ilosc sprzetow) a to juz bardzo duzo jak za te pieniadze.

"Problem" w tym, że ten nieidealny lampizator daje ogromną frajdę ze słuchania muzyki... i chyba o to nam w tej zabawie w audio chodzi, prawda ?

To Tobie chodzi chodzi tylko o frajdę?

Można ja mieć słuchając bumboxa!.......przyznasz mnie rację?

Wiesz frajda frajdzie nierówna-bo Excel słuchając winyla tez ma frajdę i to sporą-gra tanio-to fakt.

Ale Lampizator wcale tani nie jest-więc to dla mnie powinna byc wręcz radość i przyjemność,a jest tylko frajda.

Poza tym gdybyś był tak naprawde dość porządnie osłuchany to takiej frajdy byś bynajmniej nie chciał.

Czy analizujesz dżwięk w trakcie odsłuchu?

Czy dążysz do uzyskanie jak największej wierności z grania z prądu w stosunku do przekazu Live?

Jeśli tak to bys nie wypisywał takich smieszności.

Natomiast jeśli nie dążysz to z ta frajdą doczekasz emerytury))

pozdr.

...może lepiej nie wiedzieć jak rejestrowane są nagrania do DSD ...

To nie jest wiedza tajemna:

So what is DXD? As we know, SACD has adopted a digital processing called DSD, Direct Stream Digital, or more technically correct, DSD64. That means, based on the Red Book specified 44.1 kHz sampling frequency, the data stream will go through a 1-bit/64 times over-sampling process to achieve an audio date rate of 2.8224 Mbit/s. DSD signals further require a noise shaping process to sustain the dynamic range of 120 dB within the primary bandwidth of 20 Hz - 20 kHz but that causes the noise spectrum to increase above 22 kHz. One obvious solution is the process known as DSD128, which increases resolution to wider bandwidth by doubling the over-sampling rate to 1-bit/128 times. The down side is that the data size would also be doubled and would require large media storage, rendering it impractical for commercial applications. Digital eXtreme Definition is a professional audio format that brings "analogue" qualities in 32 bit floating point at 352.8 kHz. DXD preserves 11.2896 Mbit/s (4 times the data of DSD). This leaves headroom for editing and balancing before quantizing to DSD.

Tutaj możesz sobie kupić "plik matkę" -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o polski High-End to ja jestem z zasady nieobiektywny bo zawsze bede ciagnal za swoimi i na start kazde urzadzenie ma juz plusa. Ale pomijajac to, ja zdaje sobie sprawe z ograniczen tego zrodelka ale patrzac na cene mysle ze to dosc rozsadna propzycja tym bardziej ze jest z niego duzo muzyki ( czego nie ma ogromna ilosc sprzetow) a to juz bardzo duzo jak za te pieniadze.

Stasiu..........nie pitol-powiem Ci tak po prawdzie.

Prezentowany daczek lampizatora nie jest za pieniądze rozsądne-napisz sam ile kosztuje.

Natomiast juz jutro wrzucę foty daczka za 2000-z którym konstrukcja lampizatora nie ma startować-jest tylko

jeden warunek-prosze jeszcze mnie nie banować.

Zapewniam wszystkich że ten daczek za 2000 językiem niektórych takiego lampizatora to najzwyczajniej walcuje))

Jutro zdjęcia jak Stasiop pozwoli.

Przede wszystkim ja nie stosuje lamp i ich dzwiek mnie meczy znam ich zalety jak i jednak spore wady. Lampizator to nie jest moj dzwiek i moja bajka. Ale uwazam ze znajdzie on swojego klienta i zreszta z tego co slysze znajduje. Zreszta nie przesadzaj, nie gra to zle.

Nie oszukujmy sie, kazda lampa KAZDA, to tez jakis tam procent frajdy moze to byc 100% ale tez moze byc i 1-5% ale zawsze lampa cos wnosi i wcale to nie jest fajne, jak sie ma mozliwosc wejscia jeszcze glebiej w nagrania. Nagrania z wykorzystaniem lamp slychac i wcale to nie jest mile ale chrypliwe i rozwalona jest MOCNO lokalizacja nie ma ostrosci tylko sa plamy lokalizacyjne. Wiec jesli lampa, to zawsze jest jakies upiekszanie. A ze u lampizatora jest to dosc spore, to taka ma recepte na dzwiek. Ludziom sie podoba kupuja ich sprawa.

Stasiu..........nie pitol-powiem Ci tak po prawdzie.

Prezentowany daczek lampizatora nie jest za pieniądze rozsądne-napisz sam ile kosztuje.

Natomiast juz jutro wrzucę foty daczka za 2000-z którym konstrukcja lampizatora nie ma startować-jest tylko

jeden warunek-prosze jeszcze mnie nie banować.

Zapewniam wszystkich że ten daczek za 2000 językiem niektórych takiego lampizatora to najzwyczajniej walcuje))

Jutro zdjęcia jak Stasiop pozwoli.

Oczywiscie prezentuj, :) zasada jest taka jesli toczy sie dyskusja w temacie nawet zazarta nikt bana nie dostaje.

Ban jest tylko za uporczywy trolling i chamskie wpisy..

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nagrania z wykorzystaniem lamp slychac i wcale to nie jest mile ale chrypliwe i rozwalona jest MOCNO lokalizacja nie ma ostrosci tylko sa plamy lokalizacyjne.

k**wa , Staszek za coś takiego powinieneś sam siebie zbanować !!!

Albo inni powinni wystrzelić ciebie jak tego psa Łajkę w kosmos ;)

arogant z Ciebie stary

Znam wiele osób, którym brzmienie Lampizatora odpowiada.

A może po prostu jesteś głuchy ze starości ? To by wyjaśniało sprawę, że DAC za 2000 Ci gra jak High-End.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

jestem strasznie ciekawy tego daczka za 2000 zł jak dziecko ;)

Jak on się zwie i kto nim handluje? za 2 tys zł można go wypożyczyć i posłuchać.

Nie kłuć się z Starym Audiofilem, szkoda nerwów. Wiem, że nie lubi Lavardinów, lampizatorów a jak z magnepanami, też do kitu?

k**wa , Staszek za coś takiego powinieneś sam siebie zbanować !!!

Mi sie bardzo podobaly dlugi czas nagrania XRCD ktore uwazalem za wzorcowe, teraz gdy mam glebsze wejscie w material, slysze ze tam jest sporo na lampkach kombinowane, to co kiedys tam poprzez te lampki bylo miodzio i sweet teraz jest puste szare i bez barwy. W dalszym ciagu tych nagran dobrz sie slucha ale jednak jak sie przejdzie na dobre nagrania DDD to slyszy sie DUZY skok do przodu jednak. I o to mi chodzi jesli chodzi o lampu, poprostu sa poziomy ze lampa nawet najlepsza mieknie. Ale wiem i tak nie wiecie oczym pisze, wiec sorki.

A może po prostu jesteś głuchy ze starości ? To by wyjaśniało sprawę, że DAC za 2000 Ci gra jak High-End.

Akuratnie Stary dobrze slyszy z tego co go znam.;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mi sie bardzo podobaly dlugi czas nagrania XRCD ktore uwazalem za wzorcowe, teraz gdy mam glebsze wejscie w material, slysze ze tam jest sporo na lampkach kombinowane, to co kiedys tam poprzez te lampki bylo miodzio i sweet teraz jest puste szare i bez barwy.

Skoro tak jest na twoim dac-u to uważam ,że jeszcze daleka i kręta droga przed tobą do skończenia twojego projektu.

Ale pracuj , jak ta mróweczka a może w końcu wyjdziesz z borowego lasu i pojedziesz autostradą prosto do Nirvany ;)

Skoro tak jest na twoim dac-u to uważam ,że jeszcze daleka i kręta droga przed tobą do skończenia twojego projektu.

Ale pracuj , jak ta mróweczka a może w końcu wyjdziesz z borowego lasu i pojedziesz autostradą prosto do Nirvany ;)

Na nagraniach cyfrowych mam ogromne wypelnienie muzycznym planktonem, zreszta ten dzwiek barwowo jest taki jak w naturze, a z ta nie dyskutuje sie. Moje tranzystory to zupelnie inny dzwiek jaki znasz z takich urzadzen.

czasami mam wrazenie ze stasiop w zyciu nie slyszal dobrze grajacego urzadzenia, wlasnie mam u siebie lampe na diabelkach i ma duzo lepsza stereofonie niz przeciez nienajgorszy tranzystor jakim jest densen 300xs, lepsza lokalizacje i bryla instrumentow, no ale stasiop wie lepiej niz caly swiat, chyba zaden recenzent nie wypisuje takich bzdur - no chyba, ze tylko stasiop wie co dobre, a reszta sie myli

ps ktos tutaj przywolal slowo ignorant, obawiam sie ze pasuje idealnie do?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

arogant z Ciebie stary

Znam wiele osób, którym brzmienie Lampizatora odpowiada.

Wiesz co śniegu już napadało tyle,ze ulepiłem bałwana i pomyślałem o Tobie......

W miedzyczasie wszedłem w Twój profil i wiesz ,że to na czym słuchasz to psuje i wypacza Ci Twoje odsłuchy.

To nie moze grać dobrze u Ciebie........a może jesteś słyszacy inaczej?

Powiadasz,że znasz wiele osob którym brzmienie lampizatora odpowiada,a ja wręcz odwrotnie....i co z tego?

Wobec tego jesteś mało wiarygodny ,a za słowo arogant naskarżę do Twojego ziomala SławkaR-KTORY JEST MODERATOREM.

Te przysrywki to se zostaw dla rodziny-bo nie masz pojecia o porządnym graniu a cwaniakujesz i kozaczysz niepotrzebnie.

no niestety, pan piopio ewidentnie nie wie co pisze, i nie mowie o lampizatorze, bo nie slyszalem

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

jestem strasznie ciekawy tego daczka za 2000 zł jak dziecko ;)

Jak on się zwie i kto nim handluje? za 2 tys zł można go wypożyczyć i posłuchać.

Nie kłuć się z Starym Audiofilem,

Myślisz i dosłownie piszesz jak dziecko-to nie przesada........dużo tu takich osób jest,więcej niż połowa.

Ukłuć to się można igłą,różą itp...natomiast kłócić się to można z kimś....weż słowniczek ortograficzny do ręki.

Naiwny jesteś......bo co to ja wypożyczalnia,albo Cię znam?.......możesz tylko popatrzeć na foty-jak wrzucę.

O wypożyczeniu zapomnij-bo jest on zrobiony taki tylko jeden.

czasami mam wrazenie ze stasiop w zyciu nie slyszal dobrze grajacego urzadzenia

I tu chyba sie musze z Toba zgodzic oprocz kliku konstrukcji lampowych, to poza tym jest przepasc w porownaniu z zywym dzwiekiem na zywo.

@StasioP

- a zagraj to u siebie i napisz kilka zdań nt. tej realizacji. -

Ukryta Zawartość

Zmieniam troszeczke zeznania, uwazam ze to bardzo dobra realizacja bardzo naturalna, slysze ich bardzo wyraznie i bardzo tak jak slucha sie tego w naturze, bas tez nie jest przesterowany, tak moze byc slychac jak jestes blisko instrumentow.

Ukryta Zawartość

kluczowe pytanie - jak on to zrobił że gra DSD bez kości..............

całkowanie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W miedzyczasie wszedłem w Twój profil i wiesz ,że to na czym słuchasz to psuje i wypacza Ci Twoje odsłuchy.

To nie moze grać dobrze u Ciebie........a może jesteś słyszacy inaczej?

A ty stary jesteś niewiniątko ... o czym świadczy cytat powyżej. Pełna kultura.

Wypowiadasz się o czymś czego nie słyszałeś. Zresztą tak jak ja o Twoim DAC-u. Taka dyskusja prowadzi tylko to przepychanek. Wpadnij do mnie, posłuchaj w potem mów, że nie gra. Ale nie odwrotnie. Porównajmy twojego DAC z jakimś uznanym grajkiem, niech go pokona i raz na zawsze świat będzie wiedział czy masz rację.

no niestety, pan piopio ewidentnie nie wie co pisze, i nie mowie o lampizatorze, bo nie slyszalem

Proszę uściślić.

Łatwiej Ci będzie (bo już ich trochę u nas jest) posłuchać daca Phasta. To jest mniej więcej to samo.

Czy ktoś na Śląsku ma DAC Phasta ? Jeśli tak to zapraszam na odsłuch. Do posłuchania M2TECH, Lampizator i przez jakiś czas będzie Auralic VEGA.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.